גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת שכר המינימום בפלורידה הרפובליקאית ל-15 דולר, מציתה רוח קרב במדינות אחרות

נבחרי ציבור התומכים בנושא במדינות אחרות מעודדים מההצבעה, ומתכוונים להילחם על העלאת רצפת השכר

הפגנה בעד העלאת שכר המינימום ל־15 דולר במיאמי פלורידה, יולי / צילום: Associated Press, Lynne Sladky
הפגנה בעד העלאת שכר המינימום ל־15 דולר במיאמי פלורידה, יולי / צילום: Associated Press, Lynne Sladky

אזרחים אמריקאים רבים מעודדים מהאישור במדינת פלורידה של שכר מינימום בגובה 15 דולר לשעה ומקווים שמדינות אחרות בארה"ב ילכו בעקבותיה, אם כי קיים ספק רב שכך יקרה עקב האבטלה הגבוהה ועלות החיים הנמוכה באזורים כפריים רבים.

יותר מ-60% מהמצביעים בפלורידה תמכו בתיקון החודש, והעלו את המדינה על המסלול לאשר שכר מינימום של 15 דולר לשעה עד שנת 2026. הצלחת הצעד הייתה חשובה גם בגלל הנטיות השמרניות של פלורידה וגם בגלל האתגרים איתם התמודדה תעשיית התיירות של המדינה, שבה מועסקים רבים מהעובדים בשכר מינימום בפלורידה, בשנת הקורונה. מושל פלורידה הוא רפובליקאי והאזרחים במדינה הצביעו ברובם לדונלד טראמפ בבחירות לנשיאות בתחילת נובמבר.

רצפת השכר

ההצלחה בפלורידה עודדה את תומכי העלאת שכר המינימום בכמה מדינות הנשלטות על ידי הרפובליקאים, כולל אוהיו, להחיות קמפיינים לחקיקת חוקי שכר מינימום. בדלאוור ומדינות אחרת שהדמוקרטים שולטים בהן מתכננים תומכי שכר המינימום להגיש הצעות חוק בנושא כבר בשנה הבאה.

ביותר ממחצית ממדינות ארה"ב אושרה הגדלת שכר המינימום בחוק, מאז 2014. ובכל זאת, הקפיצה ל-15 דולר היא תלולה, בייחוד כאשר מבחינה פדרלית שכר המינימום הקבוע בחוק הוא 7.25 דולר לשעה מאז 2009. רוב המדינות בהן החלו לצעוד לכיוון 15 דולר לשעה הן מעוזים של הדמוקרטים, כגון קליפורניה, אילינוי וניו ג'רזי.

הנשיא הנבחר ג'ו ביידן פעל להעלאת שכר המינימום ל-15 דולר, אך השסעים בקונגרס מטילים ספק בהיתכנות החוקית של מהלך כזה. אם הסנאט לא יפעל "כנראה נראה יותר ויותר מדינות מעלות את שכר המינימום בעצמן", אמר פול סון, מנהל תוכנית המדיניות ב"פרויקט חוק התעסוקה הלאומי", אשר מנסה להעלות את שכר המינימום.

בין מיגור העוני להגדלת שיעור המובטלים

תומכים בשכר מינימום בגובה 15 דולר אומרים שחקיקה כזו תעזור למגר את העוני בין המועסקים בשכר נמוך ותצמצם את חוסר השוויון בשכר. מתנגדי החוק מצביעים על מחקרים המראים שהעלאת שכר המינימום עשויה דווקא לגרום לאנשים לאבד את מקום עבודתם. הדאגות הקשורות לאבטלה עשויות להיות גדולות יותר אצל מצביעים ומחוקקים כאשר מגפת הקורונה גרמה למיליונים לאבד את מקום עבודתם, בייחוד במדינות בהן רוב עובדי המסעדות, הפועלים והזבנים בחנויות מרוויחים כיום פחות מ-15 דולר לשעה.

"קפיצה חריפה במחירי ההעסקה לעסקים קטנים, בייחוד אלה שנמצאים באזורים כפריים", עשויה להיות הרסנית", אמר מת'יו האלר, סגן נשיא בכיר ליחסים עם הממשלה ב"אגודה הלאומית לזיכיון". "בייחוד בעת מגפה כאשר הם כבר בקצה יכולתם ואין להם לקוחות", הוסיף.

עד אוקטובר, שוק המשרות האמריקאי החזיר 12.1 מיליון משרות מ-22 מיליון המשרות שאבדו במרץ ובאפריל כאשר המגפה גרמה לסגרים נרחבים והגבלות אחרות על עסקים. אובדן התעסוקה הגדול ביותר הורגש בתעשיות הגשת המזון והשירותים, מקצועות שיש כלכלנים שאומרים שיהיו פגיעים עד כדי חיסול אם שכר המינימום יעלה.

המשרד של הקונגרס לתקציב, גוף לא מפלגתי, מצא בשנה שעברה, לפני המגפה, שהעלאת שכר המינימום ל-15 דולר לשעה תגרום ל-1.3 מיליון אמריקאים לאבד את מקום עבודתם, אך גם תוציא מספר דומה של אנשים מקו העוני.

המגפה עצרה את הקמפיין באוהיו ובאיידהו

מוקדם יותר השנה קמפיינרים לטובת העלאת שכר המינימום באוהיו ובאיידהו נאלצו לנטוש את חלומם שהעלאת שכר המינימום תהפוך לאחד הנושאים בהצבעה בנובמבר. בגלל המגפה בוטלו כמה אירועים גדולים שמארגנים קיוו שיוכלו לאסוף בהם חתימות של אזרחים לתמיכה במהלך.

המאמצים באוהיו היו אמורים להעלות את רצפת השכר במדינה ל-13 דולר עד שנת 2025. שכר המינימום כיום עומד שם על 8.7 דולר לשעה. תומכי היוזמה באוהיו שוקלים להציע העלאה ל-15 דולר בעתיד. "זה בהחלט על השולחן", אמר ג'יימס הייס, סגן מנהל ב-Ohio Voice, אחת הקבוצות שהובילו את המהלך.

"המשרד באוהיו ערוך ומוכן להדוף ניסיונות כאלה", אמר קווין שימפ, מנהל מחלקת תעסוקה ומשפטים במשרד המסחר של אוהיו. שכר המינימום במדינה הועלה בצמוד לאינפלציה מאז שתומכי העלאת שכר המינימום הצליחו להעביר חקיקה בנושא בשנת 2006. העלאת שכר המינימום שוב, אמר שימפ, אינה נחוצה - ובייחוד כשעסקים רבים עושים זאת בלי חקיקה על מנת להישאר תחרותיים.

מארגני היוזמה להעלות את שכר המינימום באיידהו אמרו שהם מתחילים לעבוד על היוזמה. ההצבעה בפלורידה אישרה מגמה שהם כבר שמו לב אליה ב-2018 כאשר שכר מינימום של 11 דולר לשעה אושר בארקנסו. הם ביקשו להעלות את שכר המינימום מ-7.25 דולר לשעה ל-12, ואמרו ששכר של 15 דולר לשעה הוא גבוה מדי עבור איידהו הכפרית ברובה.

בדלאוור, הצעת חוק לשכר בסיס של 15 דולר שהוגשה על ידי הסנאטור דריוס בראון לא הצליחה לצלוח את מושב בית הנבחרים של המדינה. כיום עומד שכר המינימום שם על 9.25 דולר לשעה. בעקבות ההצבעה בפלורידה וניצחונו של ג'ו ביידן בבחירות, בראון אמר שהוא והקולגות שלו ינסו שוב ב-2021.

בקולורדו ומיין, ישנן ערים בהן עברו תקנות שסוללות את הדרך לשכר מינימום של 15 דולר לשעה, וכמו כן בהצבעות בממשלות המקומיות של המדינות. סון אמר שמדינות אחרות יוכלו ללכת בעקבות מדינות אלה. בגלל המגפה, אמר סון, התמיכה בציבור לעובדים בשכר נמוך, שרבים מהם חשבים חיוניים, עלתה.

"עלייה בשכר המינימום לעובדים חיוניים במקצועות כמו קמעונאות, מזון מהיר, מטפלים בסיעוד ובתי אבות, מקצועות שמחזיקים את המדינה בזמן המגפה, היא משהו שכבר מזמן צריך היה לקרות", אמר סון.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?