גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדולר ירד מתחת ל-3.3 שקלים; תל אביב ננעלה בירידות

מדד ת"א 35 נחלש ב-0.2% מדד ת"א 125 איבד 0.3% ומדד ת"א 90 נסוג ב-0.5% ● בזק קפצה 4.9%, אופקו זינקה 7.2%, דיסקונט עלתה 0.9%, בז"ן נחלשה 2.8% וטבע איבדה 1.8%

הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:50

הדולר ממשיך להיחלש מול השקל זה היום החמישי ברציפות. לאחר ששערו היציג של הדולר נקבע על 3.3 שקלים, ממשיך המטבע האמריקאי להיחלש והוא עומד עתה על 3.28 שקלים. החלשות הדולר לא מיטיבה עם הייצואנים, ונציין כי לאחרונה עלה הייצוא של קטר המשק - ענף ההייטק, שצפוי לסבול מחוזקת השקל.

17:27

בניגוד לעליות הנרשמות בבורסות העולם, יום המסחר בבורסה בתל אביב הסתיים בירידות שערים במדדים המובילים: מדד ת"א 35 נחלש ב-0.2% מדד ת"א 125 איבד 0.3% ומדד ת"א 90 נסוג ב-0.5%.

מבין המדדים הענפיים, בלטו בעליות מדד ביומד שהוסיף 1.4% ומדד תקשורת ו-IT שהתקדם ב-1%. עוד בעולים: מדד ביטוח הוסיף 0.6% ומדד פיננסים התקדם ב-0.4%. בצד השלילי, מדד נדל"ן נחלש ב-1%, מדד נפט וגז נסוג ב-1% וכך גם מדד ת"א טכנולוגיה. מדד הבנקים ננעל כמעט ללא שינוי, מהצד השלילי.

15:40

הבורסה עברה למגמה שלילית: מדד ת"א 35 נחלש ב-0.1%, מדד ת"א 125 נסוג ב-0.2% ומדד ת"א 90 יורד ב-0.5%

15:20

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 מוסיף 0.2%, מנגד מדד ת"א 90 משיל 0.3%. מדד הבנקים נסחר ללא שינוי.

מזרחי טפחות מאבדת 1%, מבנה יורדת ב-1.7%, עזריאלי יורדת ב-1.5%, בזק עולה ב-2.9% לאחר הדוחות שפורסמו אתמול בערב. אבוג'ן מזנקת ב-16.7%.

נובה הודיעה היום על השקת Nova ELIPSON, פתרון למדידת חומרים בתהליך ייצור שבבים, כגון לחץ, מתח ותכונות פני-שטח בשבבים מסוגים שונים. Nova ELIPSON היא מערכת חדשה שכבר מותקנת אצל מספר לקוחות והחברה מצפה להכיר בהכנסות כבר ברבעון הרביעי של 2020.

מחזור המסחר בשעה זו מסתכם ב-850 מיליון שקל.

12:30

מגמה מעורבת בבורסה. מדד ת"א 35 נסחר בעלייה של כ-0.1% ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.5%. מחזור המסחר מסתכם בכ-525 מיליון שקל.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, מציין היום בעקבות הודעת בנק ישראל אתמול כי "באופן כללי האינפלציה ושער החליפין ממשיכים לקבל משקל נמוך יחסית בהחלטות של הוועדה המוניטארית. עם זאת, נוכח הייסוף האחרון בשקל, שבה הוועדה לניסוח שאיפיין בעבר את נושא שער החליפין ולפיו "המשך הייסוף עלול לפגוע ביצוא, והוא צפוי לפעול להאטה נוספת באינפלציה". ירידת המדרגה בהיקף רכישות המט"ח בספטמבר-אוקטובר אותתה על כך שעל רקע נתוני יצוא טובים יחסית, הבנק מסתפק ביציבות יחסית בסל. החזרה למעורבות גבוהה יותר בימים האחרונים מצביעה על כך שהבנק מוסיף לכך ניסיון לבלום ירידה מתחת ל-3.30 שקלים לדולר, אך ניראה כי במידה והיחלשות הדולר בעולם תתגבר, הדגש יהיה על יציבות יחסית בשקל-סל".

במבט קדימה, כותב גוזלן, "החדשות הטובות מהעולם בנגע לחיסונים בהחלט מעודדות, אך קיימת עדיין אי ודאות לגבי יעילותם ועיתוי החיסון הנרחב של האוכלוסייה. נוכח אי ודאות זו, ובהתחשב בחולשה הצפויה לאפיין את הפעילות בתקופה הקרובה, המדיניות תמשיך להיות מרחיבה לפרק זמן ממושך, לפחות עד שיושג שיפור של ממש במצב המשק".

11:00

מגמה מעורבת בבורסה, כשמדד ת"א 35 נסחר בעלייה של כ-0.3% ומדד ת"א 90 נסוג בכ-0.8%.

מניית קאנומד הפועלת התחום אספקת מוצרי קנאביס, בולטת בעלייה חדה לאחר שהחברה דיווחה היום כי הגיעה להבנות מסחריות עם רשת סופר פארם , המפעילה כ-55 בתי מרקחת המנפקים קנאביס רפואי. על פי ההבנות בין הצדדים, קאנומד תספק מוצרי קנאביס רפואי, לרבות תפרחות יבשות של קנאביס לשימוש רפואי, לבתי מרקחת של סופר פארם.

קרן הריט למגורים מגוריט רכשה 90 דירות חדשות תמורת כ-230 מיליון שקל. הקרן דיווחה הבוקר על שלוש עסקאות לרכישת דירות ברמת השרון, בבת ים ובירושלים, מרביתן לאכלוס מיידי.

10:05

יום המסחר בבורסה נפתח במגמה חיובית, כשמדדי המניות המובילים מתקדמים ב-0.5%-0.7%.

עליות בולטות רושמות מניות בזק, קבוצת דלק , אופקו, נובולוג וקרסו.

לאחר הודעת הריבית של בנק ישראל אתמול, מציין הבוקר רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, כי "בסך הכל ההודעה שדרה המשכיות ושילבה אופטימיות זהירה לגבי המשק במבט לשנה הבאה, יחד עם המשך מחויבות של בנק ישראל לנקוט מדיניות מוניטרית מרחיבה ואף להעמיק אותה אם יהיה צורך. עם התקרבות עונת הדוחות לסיומה, יעבור שוק המניות המקומי להתמקד בסוגיות הבוערות אחרות ובראשן - האפשרות שהממשלה תגיע בקרוב לסופה (בדרך של ההצעה לפרקה, או בדרך של אי העברת תקציב בהמשך החודש). כמו כן יתמקדו המשקיעים בתחלואה המקומית, ששוב מעלה ראש וחוזר השיח על סגר שלישי, כולל אמירות של ראש הממשלה ושר הבריאות בנושא".

"המשך תיסוף השקל מעיב גם הוא על הסקטור היצרני ועל הייצוא, אם כי עד כה נראה כי השלכותיו על הפעילות הכלכלית אינן גדולות. עקב כך, ומשום שגם בחו"ל מוטרדים בעיקר מהתחלואה הגבוהה שם, אני צופה שהמסחר בחודש דצמבר יהיה עצבני ותנודתי מהרגיל, תוך מעקב של השווקים הן אחר הנעשה בחו"ל והן במישור הפוליטי אצלנו. עוד תשפיע על הדריכות ההמתנה להחלטת מפיקות הנפט הגדולות, ובראשן רוסיה וסעודיה, האם להאריך את קיצוצי המכסות בפגישתן היום ומחר. יכולות להיות לכך השפעות חזקות על כיוון מחירי הנפט בהמשך השבוע, לאחר מהלך העליות שביצע בתקופה האחרונה" כותב מנחם.

09:00

בשוק המטבעות נסחר הבוקר הדולר ביציבות סביב 3.307 שקלים והאירו נחלש בכ-0.3% סביב 3.955 שקלים.

08:00

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה

1. צפי לפתיחה חיובית בבורסה

יום המסחר בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית. זאת, לאחר שאתמול ננעל המסחר בירידות בהובלת מדד הבנקים שצנח בכ-2.5%. גם בוול סטריט ננעל המסחר במגמה שלילית.

המניות הדואליות חזרו עם פערים מעורבים - טבע עם פער שלילי של כ-1.8% ומנגד אופקו בולטת עם פער חיובי של כ-10% ואבוג'ן כ-14% והן צפויות לעלות היום.

2. עליות באסיה ובחוזים

בורסות אסיה נסחרות היום במגמה חיובית, לאחר שבסין פורסמו היום נתוני מאקרו חיוביים. במסחר החוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות של 0.7%-0.9%.

מדד מנהלי הרכש של מרקיט לסקטור התעשייה בסין הגיע בנובמבר לרמה של 54.9 נק' - הנתון הטוב ביותר בעשור האחרון.

3. עונת הדוחות הסתיימה - ירידה חדה ברווחי בזק

עונת הדוחות לרבעון השלישי הסתיימה. בזק דיווחה אתמול כי הרווח הנקי ברבעון השלישי של שנת 2020 הסתכם בכ-26 מיליון שקל, בהשוואה לכ-177 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד, ירידה של כ-85.3% . הרווח הנקי המתואם הסתכם בכ-289 מיליון שקל בהשוואה לכ-207 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד, עלייה של כ-39.6%.

4. שינוי במתווה הקניונים

אחרי הביקורת החריפה, קבינט השרים לקורונה אישר בלילה במשאל טלפוני לתקן את מתווה פיילוט הקניונים. במסגרת התיקון שונו ההגדרות למספר הלקוחות המותר בחנות וליחס המותר בין שטח הקניון לכמות הלקוחות שיוכלו לשהות בו. כך, בנוגע לתפוסה המרבית המותרת בשטח הקניון, נקבע כי התפוסה תשתנה מיחס של אדם ל-7 מטרים רבועים, ליחס של אדם ל-15 מטרים רבועים.

בנוגע לשטח שבחנויות עצמן, ייקבע כי בנוסף לכלל החל בתקנות העיקריות (לפיו התפוסה תהיה לפי יחס של אדם ל-7 מ"ר ועד 10 אנשים), בחנויות "גדולות", שגודלן עולה על 150 מ"ר, התפוסה המירבית תהיה ביחס של אדם ל-15 מ"ר (וללא קביעת 'תקרה מספרית' על מספר השוהים)

5. הביטקויון מתקרב ל-20,000 דולר

ולסיום, הביטקוין נסחר כעת ברמה של 19,430 דולר. אתמול הגיע מחיר הביטקוין בבורסות הקריפטו עד לרמה ממוצעת של 19,735 דולר - רמתו הגבוהה ביותר מאז דצמבר 2017. ברמה זו, רחוק הביטקוין פחות מ-2% משבירת שיא כל הזמנים, 20,089 דולר, שאותו קבע ב-17 בדצמבר 2017.

שגיא בקשי, מנכ"ל חברת Coinmama הישראלית, שמספקת שירותי קנייה ומכירה של מטבעות קריפטו, אינו מופתע מהאפשרות שביטקוין עומד לשבור את שיא כל הזמנים שלו. לדבריו, "ביטקוין הוא הזהב החדש, והתנועה העולמית לעברו תימשך בקצב מסחרר. אף שהוא קיים מאז 2009, ביטקוין עדיין נחשב לרעיון חדש ולאחת ההמצאות החשובות של המאה ה-21. היצע המטבע נמוך וכך ימשיך להיות, כשביטקוין אחד לעולם יהיה שווה ביטקוין אחד ומעליו חסם של 21 מיליון מטבעות".

ובארץ, הדולר נחלש אתמול ונסחר סביב רמה של 3,304 שקלים, שפל של 12 שנים.

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

ממחר: הרפתנים יעצרו את אספקת החלב למחלבות כמחאה על רפורמת סמוטריץ'

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ כבר ממחר ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

אסטרטגיית הלחץ המקסימלי של טראמפ שדוחקת את טהרן לשולחן המו"מ

עגינת המשחתת בנמל אילת וריכוז הכוחות האמריקאיים במרחב מעוררים דריכות במערכת הביטחון ● המומחים חלוקים אם זו "דיפלומטיית ספינות תותחים" שנועדה לכפות הסכם או הכנה למבצע רב־זירתי ● וגם: מה הסיכוי שתקיפה בטהרן תוביל להסלמה אזורית?

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

בכיר ממגדל: "ת"א תמשיך להוביל, מניות תקשורת ונדל"ן מניב יעלו, והשקל יתחזק"

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

דיווח: אורקל מתכננת לפטר עד 30 אלף עובדים

סיבוב קיצוצים זה, הנחשב לגדול בכל הזמנים, מגיע לאחר שהחברה, שמעסיקה כיום 162 אלף איש, פיטרה בסוף השנה החולפת 10,000 עובדים נוספים כחלק מתוכנית ארגון מחדש, אשר נועדה לחסוך לה הוצאות שנתיות של 1.6 מיליארד דולר

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גורמים איראניים: מוכנים להשעות את תוכנית הגרעין

בדרך למו"מ? באיראן רוצים להרגיע את המתיחות עם ארה"ב ● טראמפ: "הספינות הטובות ביותר בדרך לאיראן" ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● לשכת רה"מ נגד סמל הוועדה לניהול עזה, הדומה לסמל הרשות הפלסטינית: "לא מקובל עלינו" ● עדכונים שוטפים

טירה / צילום: איל יצהר

​מחקר חדש: פערי תחבורה גורעים מאות שקלים מהשכר החודשי בחברה הערבית

מכון אהרן חושף כי פערי התחבורה לבדם אחראים לאובדן הכנסה של עד 18% בקרב עובדים ערבים ● החוקר סני זיו: "היכולת להגיע מהר למרכזי תעסוקה משפיעה ישירות על השכר" ● וגם: כך הוסרו יעדי התעסוקה מחוק ההסדרים, ואיך זה יעלה למשק 0.4% מהתוצר בכל שנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; טבע זינקה בכ-7%, מניות הביטוח קפצו

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.1% ● אופנהיימר מורידה המלצה על נובה: מאמינים כי העליות החדות במניה כבר מגולמות ● הישראלים פדו בינואר 2 מיליארד שקל ממדדי וול סטריט ורכשו קרנות מקומיות ● השקל נחלש מעט; מיטב: התחזקות השקל נבעה מהחלשות הדולר ● בלומברג: ספקולנטים סינים דחפו את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? / צילום: Shutterstock

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

הבורסה בת"א הניבה תשואה של שנה שלמה בחודש הראשון של 2026 - 10%, וסיפקה רוח גבית לחוסכים בגמל ובהשתלמות, בהמשך לשנה קודמת "משוגעת" ● היסטורית נמצא כי ינואר חזק מוביל בדרך־כלל לשנה חיובית בתשואות ● עוד חודש מאכזב לחוסכים במסלולי S&P 500

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

המשטר האיראני הוזהר: תקיפה אמריקאית תזעזע את השלטון

גורם רשמי באיראן: "אין אופטימיות שהמו"מ יהיה פורה" ● צה"ל תקף מחסני אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● בישראל מעריכים: טראמפ יממש את האיומים, ה"נעלם" שנותר במשוואה - היקף התקיפה • איחוד האמירויות מנהלת בשבועות האחרונים מגעים עם ארה"ב וישראל על ניהול ההיבטים האזרחיים של רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● הנשיא טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה של החברה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים