גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה נושאי מדיניות החוץ שבהם יצטרך לעסוק ביידן בתחילת הקדנציה

הנשיא הנבחר חייב לשקול האם להפוך כמה החלטות שקיבל טראמפ – לגבי איראן, אפגניסטן, שינויי האקלים ונושאים אחרים

ג'ו ביידן / צילום: Rogelio V. Solis, AP
ג'ו ביידן / צילום: Rogelio V. Solis, AP

ישנו כלל אצבע בוושינגטון: גם כשנשיא מוגבל על ידי אילוצים של מדיניות פנים והקונגרס, הוא יכול למצוא חופש פעולה בזירה הבינלאומית.

הכלל הזה נכנס לתוקף פעמים רבות לקראת סוף כהונתו של נשיא, כאשר ההשפעה שלו בתוך המדינה פוחתת. במקרה של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, יכול להיות שהכלל יחול דווקא על תחילת הכהונה. שני מרוצים שעוד נותרו בג'ורג'יה עשויים להותיר את ביידן מול קונגרס שמשוסע בין שתי המפלגות, כאשר כל רוב לכאן או לכאן יהיה זעום.

הוא ימצא מקום נרחב יותר לפעולות חד־צדדיות בחזית מדיניות החוץ. זה נכון במיוחד בגלל שביידן יצטרך להתמודד ישר בתחילת כהונתו עם החלטות לגבי ביטול שורה של החלטות ביצועיות שהנשיא טראמפ קיבל על דעת עצמו - בנושאי איראן, אפגניסטן, שינויי האקלים ובנושאים אחרים. הנה מבט על מה שיהיה דחוף לטפל בו:

עסקת הגרעין עם איראן

נראה שזו תהיה ההחלטה הקשה ביותר שיצטרך לקבל ביידן בטווח הקצר. הוא היה סגן נשיא של ברק אובמה כאשר ההסכם נכנס לתוקף, וטען במשך זמן רב שזו הדרך הטובה ביותר לבלום את איראן מהשגת נשק גרעיני. הנשיא טראמפ, כמובן, נסוג מההסכם וטען שהוא רק מעכב את איראן בדרכה ליכולת צבאית גרעינית. הוא הטיל מחדש סנקציות מחמירות על איראן, שהגיבה בחידוש העשרת האורניום בקנה מידה גדול.

במהלך הקמפיין, אמר ביידן שייכנס להסכם מחדש - אך בתנאים מסוימים. הוא אמר שיחזור להסכם "אם איראן תחזור לקיים את חלקה בו", ככל הנראה הפסקת העשרת האורניום והיפטרות מהמאגר החדש של החומר הנועד לביקוע. ביידן הבטיח "לחזק ולהאריך" את ההסכם. אז אולי לא מדובר בחזרה פשוטה להסכם הקיים אלא להתייחסות למה שישראל ומדינות אחרות הגדירו כחסרונות הבולטים שלו: הצורך להתמודד עם הארסנל הגדל של טילים מדויקים ותמיכתה של איראן בקבוצות קיצוניות.

בנוסף לכך, איראן אמרה שהמחיר שתגבה על חזרה להסכם יכלול פיצויים על הנזק שנגרם עקב החזרתן של הסנקציות על ידי טראמפ. כלומר, החייאת ההסכם מעולם לא הלכה להיות עניין פשוט - ובימים האחרונים המשימה הסתבכה מאוד לאחר ההתנקשות במדען הגרעין האירני הראשי. מנהיגי איראן מאשימים את ישראל בהתנקשות ומה שמעסיק אותם כרגע הוא נקמה, לא דיפלומטיה.

כמות החיילים באפגניסטן ובעיראק

מיד לאחר בחירתו של טראמפ, הודיע הפנטגון שיוריד את מספר החיילים בשתי המדינות ל־2,500. ההחלטה גרמה לאי נחת בקרב מפקדים בצבא והייתה נתונה לביקורת על ידי מגוון מנהיגים רפובליקאים שאמרו שהיא לא חכמה. זאת מכיוון שהתקבלה על אף שהטליבאן לא הצליח להגיע להסכם שלום עם הממשלה האפגנית.

אבל הנה החלק הבעייתי עבור ביידן: נראה שהוא למעשה מסכים עם טראמפ על היתרונות של הסתלקות מאפגניסטן ועיראק. טראמפ מגדיר את הסכסוכים שם כ"מלחמות ללא קץ". המועמד ביידן הגדיר אותן כ"מלחמות לנצח" ואמר שיחזיר הביתה את "הרוב המכריע" של החיילים האמריקאים המוצבים שם.

עיראק ואפגניסטן העמידו את נטייתו הבסיסית של ביידן למעורבות בינלאומית בקונפליקט עם נטייתו להחזיר את החיילים הביתה. בריאיון על תפקידה של ארה"ב בעולם מלפני כמעט שנה, טען ביידן שיש להמשיך להיות מעורב בזירה הבינלאומית ואמר שיהיה צורך להשאיר כוחות בשטח, אפילו אם זה יהיה רק ברמה ייצוגית. "אם אנחנו לא מארגנים את העולם, מי יעשה זאת?", שאל. "לא החבר'ה הטובים. אז אני חושב שלהסתלק משם ישאיר אותנו לבד". כשנשאל כמה חיילים ישאיר על אדמת עיראק אם ייבחר לנשיא, ענה "אלוהים יודע מה יישאר שם שנה מהיום".

הסכם פריז על שינוי האקלים והסכם הסחר הטרנס־פסיפי

ממשל אובמה דן על כניסת ארה"ב לשני ההסכמים; ממשל טראמפ נסוג משניהם. נראה שכניסה מחדש להסכם האקלים של פריז היא החלטה ברורה מאליה בשביל ביידן, שהבטיח שיפעל במהירות בנוגע לנושאים אקלימיים. אך אפילו זה לא פשוט. האם הוא ידרוש יותר פעילות אקלימית מסין, המתפתחת מהר מבחינה כלכלית, ממה שחזו בהסכם פריז לכתחילה?. "אנו הולכים להיות חזקים יותר על ידי הצטרפות מחדש ודחיפת מדינות אחרות לעשות כן, בייחוד סין", אמר ניקולס ברנס, קצין בשירות החוץ, ששירת כסגן שר בממשל של ג'ורג' בוש הבן.

הסכם הסחר הטרנס פסיפי, אשר אמור היה ליצור בלוק של תריסר מדינות באזור האוקיינוס השקט שיוכלו לשלב ידיים מול הכוח הכלכלי של סין, הוא אפילו סבוך יותר. למרות שהיה סגן נשיא ארה"ב כשההסכם נידון, ביידן לא התייחס אליו בקמפיין וטען, בדומה לאגפים הפרוגרסיביים של המפלגה הדמוקרטית, שההסכם היה צריך לכלול יותר תנאים הנוגעים לאיכות הסביבה ולכוח העבודה. באותו ריאיון מלפני שנה, הכריז: "איני הולך לחתום או להשתתף בשום הסכם שלא כולל נציגים של איכות הסביבה או פעילים למען זכויות עובדים סביב השולחן".

אך הסיבות למה כדאי לארה"ב בכל זאת להצטרף להסכם דווקא התחזקו. אחת עשרה המדינות הנותרות התקדמו וחתמו עליו בלי ארה"ב, ורק החודש, 15 מדינות אסיאתיות חתמו על הסכם סחר חדש שכולל את סין. לעת עתה, ארה"ב נשארה בחוץ - וסין נמצאת במושב הנהג.

עוד כתבות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר