גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שעות ביום אפשר להיות בזום? קבלו את הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון

שובו של הטלפון: מגפת הקורונה החזירה את הדרך הישנה לשוחח, זו שבני דור המילניאלז אולי כמעט שכחו ● דרך המלך בין שיחות זום להודעות טקסט

שובו של הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
שובו של הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

שיחות זום ופגישות ווידיאו הן תובעניות ומכבידות. דואר אלקטרוני, ווטסאפ והודעות סלאק עושים את העבודה, אבל הודעות כתובת לעולם לא יוכלו להעביר את הניואנסים של שיחה בין אנשים. מה התשובה? שיחת הטלפון של פעם. "שיחת טלפון היא במידות רבות פתרון אמצע נוח", אומרת מריסה שופלר, מרצה לפסיכולוגיה ארגונית באוניברסיטת קלמסון בדרום קרולינה. "היא מושלמת לדיונים אחד על אחד והיא עשירה לא פחות משיחת וידיאו, מבלי להמם אותך במידע חזותי".

במרץ, כשהמגפה הכתה, משרדים רבים העבירו את העובדים שלהם כמעט בן לילה לשעות על גבי שעות של שיחות וידיאו. אבל מהר מאוד הבינו שלא לכולם זה פתרון מוצלח. "זה היה תהליך של ניסוי וטעייה, אך תוך חודש מהרגע שעברנו לעבודה מרחוק גיליתי שאני עושה את רוב שיחות ההיכרות שלי עם לקוחות חדשים בטלפון ולא בזום", אומרת אנה קרייס, יועצת פיננסית בת 25 מסן אנטוניו, שלרוב מייעצת ללקוחות שהם מילניאלז כמותה.

"אנשים נוטים לחשוף בפניי סודות כמוסים ולפעמים אפלים, ויותר קל להם כשאין לנו קשר עין. בכנות, לפעמים אנשים אומרים לי דברים קצת מדהימים, אז לי עדיף שיש לי אפשרות להסתיר את התגובה שלי". זה מעבר מפתיע, היא אומרת, מפני שהיא הייתה פעם נגד שיחות טלפון. אבל כיום גם היא עצמה העבירה לטלפון את המפגש השבועי עם המנטור המקצועי שלה.

הרנסאנס של השיחה בטלפון מגיע אחרי שכמעט והוכרז על מותה בידי דור המילניאל הידוע בשנאתו לטלפונים, ומעדיף התקשרות באמצעות הודעות כתובות על פני הטכנולוגיה שהציג לעולם אלכסנדר גרהם בל בשנת 1876.

ככל שטלפונים חכמים הפכו נפוצים בשוק, הנפח שתפסו שיחות טלפון ירד באופן ממשי, אפילו בעסקים שבעבר התבססו על שיחות טלפון. מחקר משנת 2018 של חברת ההדרכות למכירות ValueSelling Associates מצא ש־48% מהאנשים העוסקים באופן מקצועי במכירות חוששים לבצע "שיחות קרות", שיחות ללקוח חדש שלא מכיר את המוצר. חברת הסקרים גאלופ ציינה שהייתה ירידה בהיענות לסקרים הטלפוניים שלה, מ־28% בשנת 1997 ל־7% בשנת 2017.

אך אם שיחות טלפון היו פעם לא נוחות לעובדים צעירים, השנה החליפה את אי הנוחות הזו רתיעה מעולם השיחות המצולמות. המעבר המאסיבי של מקומות עבודה לווידיאו המחיש שחדרי ישיבות מקוונים הם מקומות שלפעמים אורחים לא קרואים מגיעים אליהם, כמו גורמים עוינים שמשתלטים על הזום ומזרימים תכנים פורנוגרפיים או גזעניים בזמן שיעור בבית ספר או כנס מקוון.

הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

לפעמים המסך גם נתקע או קופא, או שהקול נעלם, שלא לדבר על ההזמנה פתוחה לזרים לשפוט את הרקע עליו אנשים בוחרים להצטלם. כך למשל הצייצן Room Rater, שמעלה בטוויטר תמונות של אנשים בשיחות וידיאו בסביבתם הביתית, ומחלק ציונים פומביים לעיצוב הפנים שלהם בליווי הערות מביכות.

הצוות בחברת eCommerceFuel, קהילה מקוונת ליזמים, עבר לזום באביב, סיפר המייסד אנדרו יודריאן. "הדבר המוזר הוא שהצוות שלנו תמיד עבד מרחוק והסתדר מעולה עם טלפונים, סלאק ומסמכי גוגל לפני המגפה". אבל גם הם נסחפו אל הזום ברוח התקופה.

"תוך שלושה שבועות הבנתי שזה לא ממש עובד בשבילנו, והתחלתי לוותר על שיחות הווידיאו ולחזור לטלפון", אמר. "היו יתרונות מידיים. אתה יכול ללכת בבית, אתה לא צריך לדאוג מה יש לך ברקע".

על פי מדדים רבים, התעבורה בקווי הטלפון עלתה מאוד במהלך המגפה. בחודש מרץ ביקש יו"ר הוועדה הפדרלית לתקשורת, אג'יט פאי, מספקיות שירותי הטלפון הסלולרי לאמץ את "היוזמה לשמור על אמריקה מחוברת", שאליה הצטרפו כבר 800 ספקיות תקשורת. על פי היוזמה, הספקיות מתחייבות לספק הטבות כמו דקות שיחה חודשיות ללא הגבלה או שירותי טלפוניה מוזלים או אפילו חינמיים.

ב־29 לאפריל, כמה שבועות אל תוך הסגר בארה"ב, הודיעה חברת AT&T על עלייה של 32% בכמות הדקות של שיחה קולית ועל עלייה של 94% בכמות הדקות של שיחה קולית באמצעות האינטרנט, לעומת הממוצע לפני המגפה.

סוזן בלום, פרופסורית המתמחה באנתרופולוגיה בלשנית באוניברסיטת נוטר דם, אומרת שעייפות מזום היא בלתי נמנעת: "שיחות וידיאו לא מאפשרות שום חפיפה בין דוברים. אי אפשר לומר ‘אהה' כי זה מפריע לרצף ושם אותך על המסך כדובר הראשי". מעבר לכך, היא אומרת, "אני צועדת בחדר שלי עתה כשאני מדברת איתך. אבל אם היית בזום, היית חייב להיות נייח ולהסתכל קדימה. היו לי שעות על גבי שעות של שיחות זום עם התלמידים שלי בשבוע שעבר, ועכשיו הצוואר שלי כואב!".

לאור כל זאת, נראה ששיחות טלפון הן האופציה הטובה יותר לשיחות אחד על אחד בעידן העבודה מרחוק. ובכל זאת, עדיף לא להתייחס לתחושת המידיות של הטלפון כהזמנה פתוחה לתקשורת בלתי פוסקת. "למרות שאני מעדיף שיחות טלפון, לרוב אני שולח הודעת סלאק לחברי הצוות שלי, ואומר ‘הי, את פנויה לשוחח על הנושא הזה?'" אמר מאנו קומר, מייסד שותף של אפליקציה לניהול אנשי קשר שנקראת HiHello מפאלו אלטו, קליפורניה. "כשהם לא יודעים על מה השיחה, זה יוצר סטרס", אמר.

אבל גם לשיחות וידיאו יש יתרונות משלהן. ליז פוסליאן, ראשת מחלקת תוכן ב טארט-אפ Humu, עדיין אוהבת את הקלות שבה ניתן לשתף מסך בשיחות וידיאו. בנוסף, היא אומרת, "אם אתה הולך לבצע שיחה קשה על ניהול ביצועים, אני חושבת שתמיד עדיף שתהיה מצלמה פתוחה".

הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

רכיב הווידיאו עוזר לאנשים שיש להם קושי להתרכז, אומרת ג'סיקה קארילי, מדענית ימית העובדת במרכז מידע על לוחמה ימית בסן דייגו, וסובלת מהפרעת קשב-ריכוז. "לעבוד מהבית זה זוועה בשבילי, נקודה, בגלל שהיום שלי שבור לחלקים קטנים - בייחוד עם שני ילדים בבית", אמרה. "ואני מעדיפה שיחת וידיאו על שיחת טלפון, כי יותר קשה לי להתרכז באודיו בלבד, וקשה לי להסביר דברים כשאני לא מדברת עם הידיים או מסתכלת על האדם שאתו אני מדברת".

אפילו בשביל המילניאלז שחוזרים לשיחות טלפון במשרד, ההתלהבות מהשיחות הקוליות לא מגיעה לכל תחום בחיים. "אני מתקשרת ללקוחות, אפילו בלי לקבוע מראש, הרבה יותר ממה שהייתי עושה פעם. אך כשזה מגיע לביצוע מטלות, כמו לקבוע תור לרופא, אין סיכוי שאשתמש בטלפון", אומרת קרייס בסן אנטוניו. "בשביל זה יש אפליקציות".

עוד כתבות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין