גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שעות ביום אפשר להיות בזום? קבלו את הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון

שובו של הטלפון: מגפת הקורונה החזירה את הדרך הישנה לשוחח, זו שבני דור המילניאלז אולי כמעט שכחו ● דרך המלך בין שיחות זום להודעות טקסט

שובו של הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
שובו של הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

שיחות זום ופגישות ווידיאו הן תובעניות ומכבידות. דואר אלקטרוני, ווטסאפ והודעות סלאק עושים את העבודה, אבל הודעות כתובת לעולם לא יוכלו להעביר את הניואנסים של שיחה בין אנשים. מה התשובה? שיחת הטלפון של פעם. "שיחת טלפון היא במידות רבות פתרון אמצע נוח", אומרת מריסה שופלר, מרצה לפסיכולוגיה ארגונית באוניברסיטת קלמסון בדרום קרולינה. "היא מושלמת לדיונים אחד על אחד והיא עשירה לא פחות משיחת וידיאו, מבלי להמם אותך במידע חזותי".

במרץ, כשהמגפה הכתה, משרדים רבים העבירו את העובדים שלהם כמעט בן לילה לשעות על גבי שעות של שיחות וידיאו. אבל מהר מאוד הבינו שלא לכולם זה פתרון מוצלח. "זה היה תהליך של ניסוי וטעייה, אך תוך חודש מהרגע שעברנו לעבודה מרחוק גיליתי שאני עושה את רוב שיחות ההיכרות שלי עם לקוחות חדשים בטלפון ולא בזום", אומרת אנה קרייס, יועצת פיננסית בת 25 מסן אנטוניו, שלרוב מייעצת ללקוחות שהם מילניאלז כמותה.

"אנשים נוטים לחשוף בפניי סודות כמוסים ולפעמים אפלים, ויותר קל להם כשאין לנו קשר עין. בכנות, לפעמים אנשים אומרים לי דברים קצת מדהימים, אז לי עדיף שיש לי אפשרות להסתיר את התגובה שלי". זה מעבר מפתיע, היא אומרת, מפני שהיא הייתה פעם נגד שיחות טלפון. אבל כיום גם היא עצמה העבירה לטלפון את המפגש השבועי עם המנטור המקצועי שלה.

הרנסאנס של השיחה בטלפון מגיע אחרי שכמעט והוכרז על מותה בידי דור המילניאל הידוע בשנאתו לטלפונים, ומעדיף התקשרות באמצעות הודעות כתובות על פני הטכנולוגיה שהציג לעולם אלכסנדר גרהם בל בשנת 1876.

ככל שטלפונים חכמים הפכו נפוצים בשוק, הנפח שתפסו שיחות טלפון ירד באופן ממשי, אפילו בעסקים שבעבר התבססו על שיחות טלפון. מחקר משנת 2018 של חברת ההדרכות למכירות ValueSelling Associates מצא ש־48% מהאנשים העוסקים באופן מקצועי במכירות חוששים לבצע "שיחות קרות", שיחות ללקוח חדש שלא מכיר את המוצר. חברת הסקרים גאלופ ציינה שהייתה ירידה בהיענות לסקרים הטלפוניים שלה, מ־28% בשנת 1997 ל־7% בשנת 2017.

אך אם שיחות טלפון היו פעם לא נוחות לעובדים צעירים, השנה החליפה את אי הנוחות הזו רתיעה מעולם השיחות המצולמות. המעבר המאסיבי של מקומות עבודה לווידיאו המחיש שחדרי ישיבות מקוונים הם מקומות שלפעמים אורחים לא קרואים מגיעים אליהם, כמו גורמים עוינים שמשתלטים על הזום ומזרימים תכנים פורנוגרפיים או גזעניים בזמן שיעור בבית ספר או כנס מקוון.

הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

לפעמים המסך גם נתקע או קופא, או שהקול נעלם, שלא לדבר על ההזמנה פתוחה לזרים לשפוט את הרקע עליו אנשים בוחרים להצטלם. כך למשל הצייצן Room Rater, שמעלה בטוויטר תמונות של אנשים בשיחות וידיאו בסביבתם הביתית, ומחלק ציונים פומביים לעיצוב הפנים שלהם בליווי הערות מביכות.

הצוות בחברת eCommerceFuel, קהילה מקוונת ליזמים, עבר לזום באביב, סיפר המייסד אנדרו יודריאן. "הדבר המוזר הוא שהצוות שלנו תמיד עבד מרחוק והסתדר מעולה עם טלפונים, סלאק ומסמכי גוגל לפני המגפה". אבל גם הם נסחפו אל הזום ברוח התקופה.

"תוך שלושה שבועות הבנתי שזה לא ממש עובד בשבילנו, והתחלתי לוותר על שיחות הווידיאו ולחזור לטלפון", אמר. "היו יתרונות מידיים. אתה יכול ללכת בבית, אתה לא צריך לדאוג מה יש לך ברקע".

על פי מדדים רבים, התעבורה בקווי הטלפון עלתה מאוד במהלך המגפה. בחודש מרץ ביקש יו"ר הוועדה הפדרלית לתקשורת, אג'יט פאי, מספקיות שירותי הטלפון הסלולרי לאמץ את "היוזמה לשמור על אמריקה מחוברת", שאליה הצטרפו כבר 800 ספקיות תקשורת. על פי היוזמה, הספקיות מתחייבות לספק הטבות כמו דקות שיחה חודשיות ללא הגבלה או שירותי טלפוניה מוזלים או אפילו חינמיים.

ב־29 לאפריל, כמה שבועות אל תוך הסגר בארה"ב, הודיעה חברת AT&T על עלייה של 32% בכמות הדקות של שיחה קולית ועל עלייה של 94% בכמות הדקות של שיחה קולית באמצעות האינטרנט, לעומת הממוצע לפני המגפה.

סוזן בלום, פרופסורית המתמחה באנתרופולוגיה בלשנית באוניברסיטת נוטר דם, אומרת שעייפות מזום היא בלתי נמנעת: "שיחות וידיאו לא מאפשרות שום חפיפה בין דוברים. אי אפשר לומר ‘אהה' כי זה מפריע לרצף ושם אותך על המסך כדובר הראשי". מעבר לכך, היא אומרת, "אני צועדת בחדר שלי עתה כשאני מדברת איתך. אבל אם היית בזום, היית חייב להיות נייח ולהסתכל קדימה. היו לי שעות על גבי שעות של שיחות זום עם התלמידים שלי בשבוע שעבר, ועכשיו הצוואר שלי כואב!".

לאור כל זאת, נראה ששיחות טלפון הן האופציה הטובה יותר לשיחות אחד על אחד בעידן העבודה מרחוק. ובכל זאת, עדיף לא להתייחס לתחושת המידיות של הטלפון כהזמנה פתוחה לתקשורת בלתי פוסקת. "למרות שאני מעדיף שיחות טלפון, לרוב אני שולח הודעת סלאק לחברי הצוות שלי, ואומר ‘הי, את פנויה לשוחח על הנושא הזה?'" אמר מאנו קומר, מייסד שותף של אפליקציה לניהול אנשי קשר שנקראת HiHello מפאלו אלטו, קליפורניה. "כשהם לא יודעים על מה השיחה, זה יוצר סטרס", אמר.

אבל גם לשיחות וידיאו יש יתרונות משלהן. ליז פוסליאן, ראשת מחלקת תוכן ב טארט-אפ Humu, עדיין אוהבת את הקלות שבה ניתן לשתף מסך בשיחות וידיאו. בנוסף, היא אומרת, "אם אתה הולך לבצע שיחה קשה על ניהול ביצועים, אני חושבת שתמיד עדיף שתהיה מצלמה פתוחה".

הקאמבק המפתיע של הקורונה: שיחות הטלפון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

רכיב הווידיאו עוזר לאנשים שיש להם קושי להתרכז, אומרת ג'סיקה קארילי, מדענית ימית העובדת במרכז מידע על לוחמה ימית בסן דייגו, וסובלת מהפרעת קשב-ריכוז. "לעבוד מהבית זה זוועה בשבילי, נקודה, בגלל שהיום שלי שבור לחלקים קטנים - בייחוד עם שני ילדים בבית", אמרה. "ואני מעדיפה שיחת וידיאו על שיחת טלפון, כי יותר קשה לי להתרכז באודיו בלבד, וקשה לי להסביר דברים כשאני לא מדברת עם הידיים או מסתכלת על האדם שאתו אני מדברת".

אפילו בשביל המילניאלז שחוזרים לשיחות טלפון במשרד, ההתלהבות מהשיחות הקוליות לא מגיעה לכל תחום בחיים. "אני מתקשרת ללקוחות, אפילו בלי לקבוע מראש, הרבה יותר ממה שהייתי עושה פעם. אך כשזה מגיע לביצוע מטלות, כמו לקבוע תור לרופא, אין סיכוי שאשתמש בטלפון", אומרת קרייס בסן אנטוניו. "בשביל זה יש אפליקציות".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"