גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות התקוות שמביאים החיסונים: הכלכלה העולמית עומדת מול חורף קשה

נראה כי המגפה האיצה את עלייתה של סין כמעצמה כלכלית, בעוד מקרי הידבקות חדשים מעכבים התאוששות באירופה וארה"ב

אדם עם מסכה עובר ליד בניין בורסת ניו יורק / צילום: Mark Lennihan, AP
אדם עם מסכה עובר ליד בניין בורסת ניו יורק / צילום: Mark Lennihan, AP

ההבטחה שנושאים עימם החיסונים לקורונה, מעודדת תקווה שהשפל הכלכלי שבא עם המגפה ייגמר - אך קודם לכן צריכה הכלכלה הגלובלית להתמודד עם חורף ארוך וקשה.

הגבלות שונות שמטילות ממשלות ופחד צרכנים מפני הידבקות ימשיכו להטיל צל על הכלכלה העולמית עמוק אל תוך השנה הבאה, אפילו כאשר פיתוח החיסונים מציע תקווה לסיום המגפה - כך אמרו בארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) השבוע.

כשכלכלת העולם אכן תחזור לעצמה, סין תצא המנצחת הגדולה, כך אמרו ב-OECD, ותהיה אחראית לעד כשליש מההתאוששות, בזמן שכלכלות מערביות יתנערו לאט לאט מצמצומים שקבעו שיאים שליליים חדשים.

ה-OECD פרסם תחזיות חדשות מאז שכמה חברות תרופות הודיעו שהחיסונים שלהן נבדקו במבחנים קליניים ונמצאו יעילים. בתחזיות נכתב שממשלות חייבות להמשיך לתמוך בכלכלות שלהן על מנת להבטיח חזרה מהירה לרמות פעילות כפי שהיו לפני המגפה.

"זה לא כאילו שנקבל חיסון ותוך חודש הכל יחזור לקדמותו," אמרה לורנס בון, הכלכלנית הראשית של ה-OECD.

הארגון קיצץ את תחזיות הרווח שלו לרוב הכלכלות המובילות, וציין עלייה בהדבקות לאחרונה בחצי הכדור הצפוני שגרמה להטלת מגבלות חדשות על משקי בית ועסקים ולהתנהגות זהירה בין צרכנים.

כעת צופה הארגון שהכלכלה העולמית תצמח ב-4.21% בשנת 2021, לאחר שהתכווצה באותו שיעור השנה. בספטמבר, כאשר פרסם ה-OECD את התחזיות הרבעוניות שלו, צפה צמיחה של 5% בשנה הבאה.

הסתכלות "זהירה"

ה-OECD קיצץ את תחזיות הצמיחה שלו ל-2021 - 3.2% בארה"ב (לפני כן חזה צמיחה של 4%) ול-3.6% באירופה, מ-5.1%. את תחזית הצמיחה של סין השאיר כמקודם, 8%.

התחזיות מבוססות על מה שבון הגדירה כהסתכלות "זהירה" על הלוגיסטיקה של ייצור והפצת חיסונים, כמו גם על רמת ההתחסנות באוכלוסיות שעשויות להיות ספקניות לגבי בטיחותו.

ה-OECD צופה שרוב הכלכלות יפעלו תחת מגבלות כלשהן עד סוף שנת 2021.

"רוב השנה הבאה, אנו ניאלץ להסתמך על התערבויות לא-תרופתיות על מנת להמשיך לחיות", אמרה בון.

בארה"ב, חברות ייצור המשיכו לדווח על צמיחה בנובמבר, כך לפי סקרים שנערכו בקרב מנהלי רכש שפורסם ביום שלישי. המגמה ממשיכה שבעה חודשי צמיחה רצופים לאחר ההתכווצות של תחילת המגפה.

מדד הייצור של המכון לניהול מלאי (Institute for Supply Management) ירד בנובמבר ל-57.5 מ-59.3 נקודות שהיו באוקטובר. סקר ייצור נפרד שנערך על ידי חברת IHS Markit נתן לארה"ב 56.7 נקודות בנובמבר, עלייה מ-53.4 נקודות בחודש לפניו.

מדדים של מעל 50 נקודות משמעותם שפעילות ייצור מתרחבת, ותוצאה של פחות מ-50 נקודות משמעותה שהייצור קטן.

"יש חשש מסוים בדו"ח הזה לגבי הביקוש בעתיד", אמר טים פיורה, המפקח על סקר ISM של רכישות מטעם מפעלים ומנהלי ביקוש. הוא ציין גורמים כגון תקופת החגים הקרבה ונושאים הקשורים לקורונה, כמו היעדרות מהעבודה ועייפות הנגרמת בעקבות המגפה.

קצב ההתאוששות הגלובלית ימשיך להיות לא אחיד

ה-OECD אמר שקצב ההתאוששות הגלובלית ימשיך להיות לא אחיד בין מדינות. ברבעון האחרון של 2021, התוצר הכלכלי של סין צפוי להיות גבוה ב-9.7% ממה שהיה בשלושת החודשים האחרונים של 2019. בניגוד לכך, התוצר הכלכלי של ארגנטינה צפוי להיות נמוך ב-8%.

התוצר הכלכלי של ארה"ב צפוי להתאושש לרמות כמו לפני המגפה עד אז, אך התוצר הלאומי של מדינות אירופה צפוי להיות נמוך ב-3%, ושל בריטניה נמוך ב-6.4% לעומת התוצר של הרבעון האחרון של 2019.

על פי התחזיות, סין תהיה אחראית לבערך שליש מהצמיחה בתוצר הכלכלי הכלל עולמי בשנה הבאה. בון אמרה שנראה כי המגפה האיצה את עלייתה של סין כמעצמה כלכלית.

"ישנו פיזור מחדש של הכח בכלכלה העולמית", אמרה.

ה-OECD אמר שהתחזית העולמית נשארת לא ברורה. הפצה ושימוש יעילים יותר בחיסון עשויים להגדיל את הצמיחה העולמית ל-5% בשנת 2021 ול-5.5% בשנת 2022, בעוד עיכובים במתן חיסונים יכולים לעכב את הצמיחה ב-1.45% בשנה הבאה וב-2.2% בשנת 2021.

הארגון, שמשרדיו נמצאים בפריז, מספק למדינות החברות בו ייעוץ לגבי מדיניות. ארה"ב חברה ב-OECD. הארגון קרא לממשלות להמשיך לתמוך במשקי בית ועסקים הנזקקים ביותר ולספק תמריצים בעלי בסיס נרחב על מנת להגדיל את הביקוש בשווקים ולהאיץ את ההתאוששות.

בון אמרה שתחזיות ה-OECD מבוססות על ההנחה שיהיו תמריצים חדשים גם בארה"ב וגם באירופה, והוסיפה שאם לא יינתנו תמריצים, הדבר יפגע בביטחון הצרכנים.

"זה יהיה מנחם לעסקים ולמשקי בית לדעת שלמדנו משהו מהמשבר האחרון", אמרה.

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים