גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשל האמריקאי: לא נמצאו כשלים בהליך ההלוואה לקודאק

הסנאטורית אליזבת' וורן קראה לפתוח בחקירה לגבי הלוואה של 765 מיליון דולר שהייתה אמורה להינתן (ונעצרה) לענקית הצילום לשעבר כדי שתייצר רכיבים לתרופות קורונה

מטה חברת קודאק בניו יורק / צילום: Katherine Welles
מטה חברת קודאק בניו יורק / צילום: Katherine Welles

סוכנות ביקורת ממשלתית לא מצאה פסול בהליך, במסגרתו ניתנה הלוואה גדולה לחברת איסטמן קודאק לפיתוח מרכיבים לתרופות שנועדו להילחם בנגיף הקורונה, כך לפי העתק של דוח סיכום שנצפה על ידי הוול סטריט ג'ורנל. ההלוואה לבסוף נבלמה לפני שניתנה.

המפקח הכללי של הסוכנות שתיווכה את העסקה, תאגיד המימון לפיתוח בינלאומי של ארה"ב, נתן לסנאטורית אליזבת' וורן השבוע את ההערכה שלו בנושא, אחרי שהסנטורית קראה לפתוח בחקירה לגבי איך ענקית הפילם לשעבר הצליחה לקבל הסכמה להלוואה בגובה של כ־765 מיליון דולר מהממשלה ביולי.

בתגובתו, כתב המפקח הכללי של תאגיד המימון לפיתוח אנתוני זאקל, שהוא לא מצא עדויות לכך שלמישהו מעובדי הסוכנות היה ניגוד עניינים בתוכנית להעניק את ההלוואה, או עדויות "לכל התנהגות בלתי הולמת על ידי מי מהעובדים בתאגיד המימון לפיתוח".

הבדיקה נעשתה לאחר תקופה שבה תאגיד המימון היה באור הזרקורים. טראמפ העניק לתאגיד המימון את הסמכות להגיב לקורונה במסגרת "חוק הייצור להגנה". הסוכנות, שעברה רביזיה בתקופת ממשל טראמפ, מתמקדת בימים רגילים לרוב במימון פרויקטים בעולם המתפתח והיא מנוהלת על ידי אדם בהלר, איש מתעשיית הבריאות שהיה פעם שותף לחדר של ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא היוצא.

העסקה להלוואת כסף לקודאק התגבשה מהר - "בקצב טראמפ" כפי שהגדיר זאת פיטר נבארו ,שעמד בראש המגעים להשגתה.

במסגרת התוכנית, קודאק אמורה הייתה לייצר רכיבים לתרופות גנריות מסוימות, כולל התרופה נגד מלריה הידרוקסיכלורוקווין, אשר טראמפ קידם כתרופה לטיפול בקורונה. חוקרים אמרו שאין לתרופה ערך לטיפול בחולים שאינם מאושפזים ובשלב מוקדם.

אך התוכנית למתן ההלוואה קרסה מהר. מועצת ניירות הערך והבורסות פתחה בחקירה לגבי איך קודאק הציגה את ההלוואה בדוחות שלה. וועדות בקונגרס בהובלת הדמוקרטים הודיעו על חקירות, ותאגיד המימון החליט להשהות את ההלוואה ללא תאריך סיום.

בלחץ הממשלה, קודאק מיהרה להוציא הודעה על ההלוואה לפני שהיא סוכמה, הג'ורנל דיווח מוקדם יותר. החברה שיבשה את ההודעות שלה לתקשורת המקומית, וזה שלח את המניות של קודאק לרכבת הרים. בכירים בממשל הכחישו שבתאגיד המימון לפיתוח לחצו על קודאק להכריז על ההלוואה.

בהערכה שלו, כתב המפקח הכללי של תאגיד המימון שהמשרד שלו מתכנן ביקורות בעתיד על פרויקטים של הסוכנות שיבואו תחת המטרייה של "חוק הייצור להגנה", כולל איך התאגיד מודיע על עסקאות "עם רגישות בשוק" לגבי חברות הנסחרות בבורסה.

כאשר הוכרז על התוכנית, לקודאק עוד היו הרבה שלבים להשלים בתהליך ההלוואה מול התאגיד, כולל בדיקה האם החברה עומדת בתנאי הסף לקבלת ההלוואה, כתב המפקח הכללי בביקורת שלו.

זאקל כתב שהיה סביר שהסוכנות תבחן את קודאק כמועמדת להלוואה וציין שחברות רבות פנו לתחומי ייצור הקשורים לקורונה ושלקודאק יש ניסיון קודם באספקת חומרים לתעשיית התרופות.

"הרקורד נקי והבדיקה העצמאית של המפקח הכללי מאשרת שתאגיד המימון לפיתוח פעל לפי הנוהל המקובל, ובמסגרת הזמן המקובלת שלו, שנקבעה על אנשים מקצועיים בתחום הפיננסים", אמר דובר של תאגיד המימון. נציג של קודאק סירב להגיב לדיווח.

האם היו מאחורי הקלעים מגעים עם הבית הלבן

עוזר של הסנאטורית וורן אמר שהבדיקה של המפקח הכללי לא בחנה האם היו מגעים בין הבית הלבן ומינויים פוליטיים אחרים לגבי ההלוואה. העוזר אמר גם שהבדיקה לא הגיעה למסקנה האם ההליך שנעשה בתאגיד המימון היה מספיק יסודי על מנת למנוע בזבוז כספי ציבור.

"מיקדנו את הבדיקה שלנו בנושאים שהם בתוך תחום הסמכות של המפקח הכללי על תאגיד המימון לפיתוח", אמר זאקל. "לא בדקנו את התנהלותה של קודאק או של כוח אדם שלא שייך לתאגיד המימון".

קודאק קיימה חקירה משל עצמה. בביקורת הזו נמצא שהחברה לא עברה על אף חוק בקשר לגילוי על ההלוואה.

אך בבדיקה של קודאק כן נמצאו כמה פערים הקשורים למשילות בחברה. נושא אחד היה מתנה שחבר בחבר המנהלים של קודאק, ג'ורג' קרפונקל, נתן ביום שמחיר המניה הגיע לשיא, אחרי הכרזת הממשלה. קרפונקל תרם את המניות, בשווי 116 מיליון דולר, לעמותת צדקה דתית שהקים.

קודאק הודתה מאז בכשלים אחרים. בחודש שעבר, אמרה החברה שחמישה בכירים שפרשו הצליחו לגרוף מיליוני דולרים על ידי מכירת אופציות במניות שלא היו שלהם בגלל בלמים חלשים בחברה שלא היו מספיקים כדי למנוע הנפקות לא מוסמכות של מניות. קודאק אמרה שתנסה לשחזר כ־3.9 מיליון דולר מעובדים לשעבר עבור השווי ההוגן של המניות בעת המכירה, וכ־3 מיליון דולר נוספים ממסים שעובדים לא שילמו עדיין.

בכנס של הוול סטריט ג'ורנל באוקטובר, מנכ"ל קודאק ג'ים קונטיננצה הגן על הדרך שבה ניהלה החברה את תוכניות ההלוואה ואמר שקודאק תמשיך בייצור רכיבים לתרופות בלי קשר לאם היא מקבלת תמיכה לכך מהממשלה או לא.

בינתיים, תאגיד המימון לפיתוח הודיע על הלוואה חדשה במסגרת התגובה שלו לקורונה. בחודש שעבר, הסוכנות הודיעה שאישרה הלוואה של 590 מיליון דולר לחברת ApiJect Systems Corp. אשר תייצר מזרקים הממולאים מראש בחיסון לקורונה.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי עוד לא אישר את המכשירים להפצה, אם כי החברה הייתה במגעים עם ה־FDA, כך לפי דובר של ApiJect. ב־FDA לא הגיבו לבקשת תגובה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?