גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשארים בבית, אז משפצים: ההתאוששות של חברות מוצרי הבנייה

דוחות הרבעון השלישי של אינרום, קליל וחמת ממחישים כי שיא המשבר כבר מאחוריהן ● רועי רגרמן, מנכ"ל חמת העוזב: "עולם עיצוב ושיפוץ הבית פרח בתקופת הקורונה בכל העולם, וגם בישראל; את המגמה הזו אפשר לראות בצורה רוחבית - הגשם ירד על כולם בענף הזה"

אינרום תעשיות / צילום: צלמי החברה
אינרום תעשיות / צילום: צלמי החברה

משבר הקורונה, שזעזע את מרבית ענפי הפעילויות במשק המקומי, ייצר גם רף חששות גבוה לגבי עתיד פעילות חברות מוצרי הבנייה המקומיות, בין היתר בשל חוסר הוודאות סביב תחום הבנייה ושוק הדיור בישראל, עם שלל סימני שאלה ענפיים, ובהם השפעת הירידה במספר התחלות הבנייה, התארכות משך הפרויקטים ועוד. אלא שההישארות בבתים לאורך חודשי הסגרים וההגבלות, הביאה לקיזוז הפגיעה בבניית דירות חדשות, הודות לאופנת השיפוצים שזכתה לתנופה אדירה.

העדות האחרונה לפגיעה המשמעותית בפעילות חברות הבנייה בישראל הגיעה מנתונים שפרסמה בימים האחרונים חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט. לפי נתונים אלה, בסיכום השנה הנוכחית יותר מ-2,000 חברות בתחום הבנייה, תשתיות ויזמות הגיעו לחדלות פירעון - מספר כפול מהשנה שעברה. וכמי שמהוות את אחד השלבים בשרשרת הבנייה, גם החברות המייצרות ומשווקות מוצרי בנייה עבור הפרויקטים בענף נמצאות בסיכון.

למרות זאת, בשלב הנוכחי נראה כי בכל הנוגע לחברות מוצרי הבנייה הבולטות בבורסה - אינרום , קליל  וחמת  - שיא המשבר מאחוריהן, הגם שפעילותן עדיין מושפעת ממנו. כך, למול חוסר הוודאות וצמצום מספרי בניית דירות, חברות מוצרי הבנייה הצליחו ליהנות מתנופה בהיקף השיפוצים שביצעו האנשים בבתיהם, שהתעצמה במשבר הקורונה.

התייצבות בהכנסות

בסיכום רבעוני, שלוש החברות מציגות בשורת ההכנסות מגמה הנעה בין יציבות לשיפור, וכיוון דומה נרשם גם בדרך לשורה התחתונה - ברמה הגולמית והתפעולית וגם בשורת הרווח הנקי. זאת, אחרי שברבעון הקודם (השני של השנה), השלוש הציגו, כמגמה, נסיגה בפעילות בהשפעת המשבר.

בסיכום הרבעון השלישי, בפילוח הפעילויות של החברות - בצד החיובי, אינרום הציגה צמיחה ושיפור ברווחיות שניים משלושת תחומי הפעילות שלה, קליל דיווחה על עלייה בכמויות מכירת מוצריה ונהנתה גם מירידת מחירי חומרי הגלם שסייעה לשיפור ברווחיה, וחמת הציגה שיפור ברווחי מרבית מגזרי הפעילויות שלה.

מוצרי קליל צילום: מתוך קטלוג

רועי רגרמן, המנכ"ל העוזב של חברת חמת, שבלטה לחיוב בתוצאותיה מבין השלוש, בין היתר בזכות איחוד פעילויות חדשות שנרכשו, מסביר, כי "עולם עיצוב ושיפוץ הבית פרח בתקופת הקורונה בכל העולם, וגם בישראל. אנשים ישבו בבית וכנראה הרגישו צורך לחדש ולעצב מחדש את המרחב הביתי שלהם. חלק מכך קשור לעובדה שאנשים לא טסו לחו"ל והתקציב שהתפנה להם הושקע בבית. את המגמה הזו אפשר לראות בצורה רוחבית - הגשם ירד על כולם בענף הזה, וזה בא לידי ביטוי גם בתוצאות של חמת".

אצל חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, בסיכום רבעוני בלטה בצד החיובי קפיצה של 180% בהכנסות מגזר קמעונות וקרמיקה, שהגיעו לכ-108 מיליון שקל, לצד טיפוס של קרוב ל-70% ברווח התפעולי של אותו מגזר, שהגיע ליותר מ-17 מיליון שקל.

חמת מייצרת, מייבאת ומשווקת מוצרים לעיצוב הבית ומוצרי גמר בנייה לחדרי אמבטיה, חדרי שירותים ומטבחים, ומציעה כלים סניטריים, ברזים, מוצרי אינסטלציה וקרמיקה.

המהלך האחראי על עיקר השיפור הרבעוני הגיע ממגזר הקמעונות והקרמיקה של חמת, שנדחף מעלה בעקבות צירוף עסקיה של חברת אלוני, המציעה בעיקר מוצרים לחדר האמבטיה והמטבח, אשר רכישתה על-ידי חמת מידי קרן פימי תמורת כ-60 מיליון שקל הושלמה בחודש פברואר.

אולם כאמור, מלבד השפעתה של רכישת אלוני, חמת הציגה, כמגמה, שיפור במכירות וברווחי מרבית יתר מגזרי הפעילות המרכזיים, בהשפעות שונות.

כך, בסך-הכול סיכמה חמת את הרבעון השלישי עם טיפוס של יותר מ-60% בהכנסותיה, שהגיעו ל-194 מיליון שקל, והרווח הנקי הרבעוני שלה צמח ביותר מ-80%, ל-16 מיליון שקל.

כאמור, חמת אינה לבדה, וסימנים חיוביים הציגה בדוחות הרבעון השלישי שלה גם חברת אינרום, המחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים - מוצרי צבעים (נירלט), מוצרי גמר לבנייה (כרמית) ופתרונות בנייה (איטונג), ואשר מתנהלת ללא גרעין שליטה.

בדוחות הרבעון שלה בולטת קפיצה של כ-18% ברווחי מגזר מוצרי הצבעים (נירלט), שהתקרבו ל-26 מיליון שקל, למרות שיפור מתון של כ-1% בהכנסות הרבעון במגזר זה. עוד הציגה אינרום טיפוס של 9% ברווח הרבעוני במגזר מוצרי גמר לבנייה (כרמית), שהגיע ל-21 מיליון שקל, אחרי שיפור רבעוני של 3% בהכנסות המגזר, שהגיעו ל-114 מיליון שקל.

מנגד, הכנסות ורווחי אינרום ממגזר פתרונות הבנייה שלה (איטונג) הציגו מגמה שלילית, גם בשורת ההכנסות וגם ברווח, כך שסך הכנסותיה הרבעוניות נותרו ללא שינוי, ברמה של 260 מיליון שקל, והרווח הנקי הרבעוני נשחק ב-3% ל-32 מיליון שקל.

חברת קליל נהנתה בסיכום רבעוני מירידה בעלויות חומרי הגלם שלה, במרכזם האלומיניום, מה שסייע לה לשפר את השורה הגולמית והתפעולית. בשורה התחתונה, הרווח הנקי של קליל לרבעון השלישי טיפס ב-14% ל-16 מיליון שקל, כשבדרך לשורה התחתונה נהנתה החברה גם משינוי חיובי בסעיפי המימון שלה.

זאת בעוד בשורת ההכנסות החברה שבשליטת היו"ר צורי דבוש שמרה על יציבות רבעונית, ברמה של 94 מיליון שקל, תוך שדיווחה על "גידול בכמויות מכירה, מול שינוי תמהיל וירידת המחיר הממוצע".

פעילותה של קליל מתרכזת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות אלומיניום לבנייה ולתעשייה, ומוצריה משמשים גם כחומר גלם לייצור חלונות, דלתות, שלבי תריס ועוד, וכן לשימושים תעשייתיים דוגמת ריהוט, גדרות, שילוט ועוד.

האם סוף הקורונה שנראה באופק ישנה את המגמה?
רגרמן: "קשה להגיד אם זה יוביל לשינוי שלילי או חיובי. בחודש מאי האחרון חשבתי שהענף ייכנס לתקופה שחורה, ומה שקרה היה הפוך לגמרי. בסך-הכול אני מעריך שליציאה מהקורונה לא תהיה השפעה דרמטית, ושהכיוון החיובי בפעילות יימשך עוד תקופה מסוימת, כי בעקבות הקורונה הרבה אנשים למדו להעריך יותר את הבית, ומשום שהם שוהים בו יותר, הם רוצים להשקיע בו יותר".

לגבי העתיד הרחוק יותר של פעילות עולם הבית, שבו פועלת חמת, רגרמן מוסיף, כי "המודעות לעיצוב הבית היום גדולה מאוד, וזו מגמה כבר של כמה שנים. אנשים כיום מייחסים חשיבות למוצרים שיש להם בבית, ומודעים לאיך נראה הברז, המטבח והאסלה, לא פחות מאשר לבגדים שהם קונים. זה עולם שכל הזמן צריך להתחדש בו, עם אופנות משתנות, וכחברה צריך לדעת להישאר בו רלוונטי כל הזמן ולשמור על חדשנות".

רגרמן הצטרף לחמת בשנת 2015, לתפקידו כמנכ"ל נכנס בינואר 2017, ובתום תקופה של כארבע שנים סיים בימים האחרונים את תפקידו בהסכמה. לדבריו, העזיבה הגיעה בשל רצונו "לעשות דברים אחרים", ועל בעל השליטה הוא אומר: "אני מאוד מעריך אותו".

אנחנו נמצאים לקראת סיומה של 2020. איך אתה מסכם את השנה שעברה על חמת?
"השנה נפתחה טוב, ותחילתה, הרבעון הראשון, הייתה חיובית. אבל באמצע מרץ קיבלנו 'ברקס' כשעם הסגר הראשון הכול נעצר, ולמעשה עד אמצע חודש מאי הכול היה די דומם - כל הפעילות נעצרה, כל העובדים יצאו לחל"ת, ובאותה נקודה נראה היה שהשנה הולכת למקומות לא טובים".

לאחר מכן, ממשיך רגרמן ומספר, "באמצע חודש מאי ועד סוף חודש יוני 'הפקק השתחרר' והפעילות צמחה והשלימה כמעט את כל הפערים שנוצרו טרם לכך. המומנטום החיובי המשיך בחודשים יולי ואוגוסט - תקופה חזקה בדרך-כלל, כי הרבה אנשים משפצים ועוברים דירות בחודשי הקיץ, ויש הרבה שיפוצים גם לפני חגי תשרי".

לדבריו, הסגר השני, שעליו החליטה הממשלה בחודש ספטמבר, הוא "קצת סגר 'בלוף'. אומנם לא היה קל לחנויות הקמעונות של מוצרי צריכה, אבל בעלי מקצוע הגיעו לבתים, וברגע שהם יכולים לעבוד גם אנחנו עובדים. התקנות הגדירו את תחום תחזוקת הבית כחיוני, אז המשכנו לעבוד. החנויות לא היו פתוחות לקהל הרחב, אבל אנשים הגיעו לפגישות שתואמו מראש, בחרו את המוצרים והם נשלחו אליהם הביתה. לחמת יש יסודות טובים, ואני מקווה שנמשיך לראות את הצמיחה שלה גם בשנה הבאה".

ירידה בהתחלות בנייה

כאמור, ענף הבנייה בישראל מתמודד עם מציאות של חוסר ודאות כבר חודשים ארוכים, וזו באה לידי ביטוי בין היתר בירידה במספר התחלות הבנייה, ובמבט קדימה במשרד השיכון העריכו באחרונה, כי "מגמת הירידה עשויה להימשך גם ברבעונים הבאים".

איך מצב ענף הבנייה בישראל ישפיע עליכם בהמשך?
"אם אין לאנשים סיבה לשבת על הגדר - כמו שהיה בשנים קודמות סביב תוכנית מע"מ 0%, וכפי שנוצר בתקופה של דיור למשתכן, שבמהלכה אנשים המתינו עם רכישת דירות בתקווה לזכות בהגרלה בתוכנית - אנשים קונים דירות. בדרך-כלל, כשיש ירידה בהתחלות בנייה, יש יותר עסקאות של רכישות דירה יד שנייה, ופעילות שוק השיפוצים עולה. אם כמות הדירות החדשות עולה, מספר העסקאות לרכישת דירות יד שנייה יורד; זו משוואה שמתאזנת. אבל אנחנו פעילים בשני השווקים". 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר