גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע צורפה הכנסת לעתירת מארק ורגב נגד הוועדה לבחירת שופטים?

לגלובס נודע כי ההחלטה לצרף את הכנסת כמשיבה לעתירה לא הייתה תמימה: הליכוד ויו"ר הכנסת יריב לוין עשו "מבחן" למ"מ יועמ"ש הכנסת, עו"ד שגית אפיק, ולחצו עליה שתצרף עמדה התומכת בעמדת העותרות והליכוד נגד שר המשפטים אבי ניסנקורן

שופטי בג"ץ דחו השבוע, כצפוי, את העתירה שהגישו חברות הוועדה לבחירת שופטים, השרה מירי רגב וחברת הכנסת אסנת מארק, נגד מינוי 61 השופטים בוועדה לבחירת שופטים. רגב ומארק טענו כי אין תוקף להחלטות הוועדה, זאת בשל העובדה כי הישיבה התנהלה בהרכב של 6 חברים בלבד, לאחר שהן וח"כ צבי האוזר החרימו את הישיבה. דחיית העתירה הייתה כאמור צפויה מראש, אולם נראה כי מאחורי הקלעים עומד סיפור גדול ומעניין.

רגב ומארק, אשר יוצגו על-ידי עורך הדין של מפלגת הליכוד, הגישו את העתירה נגד שר המשפטים אבי ניסנקורן והוועדה לבחירת שיפוטים. למרות שרגב ומארק לא ביקשו דבר מהכנסת, הן צירפו את הכנסת כמשיבה להליך. השתיים לא הסבירו כלל מה השייכות של מוסד הכנסת להליך.

ואכן, הייעוץ המשפטי של הכנסת הגיב כי הוא מבקש למחוק את הכנסת מן ההליך. בתגובה הלקונית נכתב כי "הכנסת רואה חשיבות בהשתתפות נציגי הכנסת בדיוני הוועדה לבחירת שופטים. לצד זאת, משסעדי העתירה, לרבות הסעד הזמני, אינם מופנים כלפי הכנסת, הכנסת אינה מוצאת מקום להביע עמדה בעניין, ותבקש להימחק מהעתירה".

התנהלות רגב ומארק מתמיהה במיוחד לאור העובדה כי בניגוד לצירוף שלא לצורך של הכנסת להליך, הן נמנעו בניגוד לדין לצרף כמשיבים את 61 השופטים שמונו על-ידי הוועדה ואשר קבלת עתירתן הייתה פוגעת בזכויותיהם. 

לחץ על ממלאת-מקום יועמ"ש הכנסת

לגלובס נודע כי ההחלטה לצרף את הכנסת כמשיבה לעתירה לא הייתה תמימה: הליכוד ויו"ר הכנסת יריב לוין עשו "מבחן" לממלאת-מקום יועמ"ש הכנסת, עו"ד שגית אפיק, ולחצו עליה שתצרף עמדה התומכת בעמדת העותרות והליכוד נגד שר המשפטים ניסנקורן.

הלחץ שהפעיל לוין על אפיק מגיע בטיימינג בעייתי במיוחד עבורה. לאחרונה המליצה ועדת האיתור בפני יו"ר הכנסת לוין על ארבעה מועמדים לתפקיד יועמ"ש קבוע לכנסת. בין המומלצים נמנית עו"ד אפיק. לוין יצטרך כעת לבחור את המועמד המועדף עליו מבין הארבעה.

בסופו של דבר סירבה אפיק לתמוך בעמדת הליכוד, זאת בשל העובדה כי אין יריבות משפטית בין הכנסת לבין העותרות. 

שגית אפיק/ צילום: איציק הררי דוברות הכנסת

בימים האחרונים טוענים מספר גורמים בכנסת כי יו"ר הכנסת לוין החליט להשהות בשלב זה את מינוי יועמ"ש הקבע, ולהשאיר את המצב בו לכנסת יש יועמ"שית במילוי מקום.

מטעמו של יו"ר הכנסת לוין לא נמסרה תגובה לטענה כי הוא עומד מאחורי צירף הכנסת כמשיבה לעתירה, וכי הוא הפעיל על עו"ד אפיק לחץ כדי שתתמוך בעמדת הליכוד.

עו"ד אפיק הגיבה באמצעות דוברות הכנסת כי "מהכנסת נמסר בתגובה כי בדומה לעתירות המוגשות מעת לעת על-ידי סיעות שונות בעניינים שחברי הכנסת קשורים אליהם, גם הפעם צורפה הכנסת כמשיבה לעתירה בנושא הוועדה למינוי שופטים. יחד עם זאת, וכשם שעמדתה המסורתית של הכנסת כי אין מקום לעמדת יועמ"ש לממשלה בנושאים שהם ענייניה הפנימיים של הכנסת, סברה ממלאת-מקום היועמ"ש לכנסת כי אין מקום להתייצבות יועמ"ש הכנסת בנושא העתירה נגד עמדת משרד המשפטים. יודגש כי מסיבה זו ביקשה הכנסת להימחק מהעתירה; יו"ר הכנסת עודכן בהחלטה זו והביע את הסכמתו המלאה לכך. עם זאת, בכנסת מבקשים להדגיש כי עמדת הכנסת, שאף הובעה מפורשות בבקשת המחיקה, היא שקיימת חשיבות רבה בהשתתפותם של חברי הכנסת בישיבות הוועדה למינוי שופטים". 

"לא נפל כל פגם בכינוס הוועדה" 

כאמור, השבוע בג"ץ דחה את עתירת רגב ומארק, תוך שהוא קובע כי אומנם הרכב הוועדה לבחירת שופטים חייב לכלול לכל הפחות 7 חברים, אולם אין צורך שההחלטות חייבות להתקבל בהרכב של 7 חברים ומעלה.

השופט ג'ורג' קרא כתב כי "לאחר עיון בעתירה ובתגובה, על צרופותיהן, הגעתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף".

לדבריו, "טענתן העיקרית של העותרות היא כי על הוועדה לפעול בהרכב מלא של לפחות שבעה מחבריה וכי שעה שהחלטות הוועדה התקבלו בהרכב של שישה מחבריה בלבד, אין להן כל תוקף".

קרא ציין כי טענה זו אינה מתיישבת עם הלכה ישנה של בית המשפט העליון, הקובעת כי "מספר החברים המינימלי לפעולת הוועדה למינוי קאדי מד'הב דרוש לצורך קיום הוועדה וסמכותה לפעול, מבלי שיהא בכך כדי לחייב כי בכל כינוס והחלטה של הוועדה נדרשת נוכחות כפי מספרם המינימלי של חבריה".

השופט עופר גרוסקופף הוסיף כי "המשמעות המעשית של הדברים פשוטה: בכפוף להוראות המפורשות שקבע המחוקק בסעיף 7(ג)(2) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד -1984, אין מקצת מחברי הוועדה יכולים להיוותר חברי וועדה, ולכפות את עמדתם על רוב חברי הוועדה באמצעות הצבעה נגד מינוי או באמצעות היעדרות מישיבת הוועדה. מכאן שלא נפל כל פגם בכינוס הוועדה לבחירת שופטים מיום 6.12.2020, וזאת למרות היעדרותם המכוונת של העותרות ושל ח"כ האוזר מהדיון האמור".

השופט קרא אף העיר על כך שרגב ומארק ביצעו מחדל בעתירתן בכך שלא צירפו את כל השופטים שמונו כמשיבים לעתירתן. "לוקה העתירה בכך שלא צורפו אליה כמשיבים המועמדים שנבחרו בישיבת הוועדה, באשר הם עתידים להיפגע מקבלת הסעד המבוקש, כמו גם באי-מיצוי הליכים בשל כך שהעותרות לא המתינו לתשובת היועץ המשפטי לממשלה לפנייתם, שנשלחה אליו יממה לפני הגשת העתירה".

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה