גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באים בטוב: עמותת אלי"ע מתווכת את העולם לילדים עם עיוורון וליקויי ראייה

פרויקט "באים בטוב" רתם את מיטב אנשי הקריאטיב עבור קמפיינים לעמותות בתקופה קשה זו • הפעילות של עמותת אלי"ע החלה בדירה וכללה שישה ילדים ● היום כבר יש לה סניפים בארץ, והיא מבקשת להעלות את המודעות

מודעה לדוגמה בקמפיין לאלי"ע. הילדים עצמם לוקחים חלק ומשתתפים
מודעה לדוגמה בקמפיין לאלי"ע. הילדים עצמם לוקחים חלק ומשתתפים

המגזר השלישי הוא אחד המגזרים שנפגעו קשות ממשבר הקורונה שהוביל להידוק החגורה בקרב חברות במשק וגופים תורמים אחרים. מהמקום הזה צמח פרויקט "באים בטוב" של גלובס שרתם את מיטב אנשי הקריאטיב בישראל, בכדי לייצר קמפיינים יצירתיים וחכמים שיסייעו לעמותות לקדם את מטרותיהן.

במסגרת הפרויקט הגישו מועמדות כ-400 עמותות, גדולות וקטנות ששיתפו עמנו את סיפורן ואת האתגרים העיקריים שניצבים בפניהן בימים אלה. מתוכן נבחרו 12 עמותות שיזכו בקמפיין פרסומי ללא עלות שיפורסם באתר, בעיתון ובאפליקציה של גלובס.

המטרה הייתה לבחור במגוון רחב של עמותות שמייצגות את קשת האוכלוסייה והפעילויות בחברה הישראלית. כל צמד ממומחי הקריאטיב שהתנדבו לפרויקט קיבל לידיו את הטיפול בעמותה אחרת. הצוות כולל את מירן פחמן ויגאל חזן, יעל גרזון ענבר ותמר לויט, איתן כהן ואלון זייפרט, צבי לוין ושרי סימן טוב, מחמוד ג'בארין וראגדה אבו חוסין, רונה יעקבי ועידו בן-דור, דודו הרוש ורומם סרנגה, ניר פרח ותמר דביר, אסף כץ ואוראל ביתן, ניר גרנות וערן ברקן, אלחנדרו פלדמן וליאור שוהם ומיטל אשכנזי ויוסי סבג.

העמותה הרביעית שזכתה בקמפיין במסגרת הפרויקט, היא עמותת אלי"ע - ארגון לקידום ילדים עם לקויות ראייה ועיוורון. אלי"ע הוקמה ב-1982 על ידי הגננת בתיה שרף וקבוצה של הורים לפגים שנולדו עם לקויות ראייה או עיוורון. הפעילות התחילה בדירה והיא כללה שישה ילדים. כיום היא מקיפה חמישה סניפים: בכפר מכבי בצפון, בירושלים, ברחובות, בבאר שבע, והסניף הגדול שנמצא בפתח תקווה.

תוכנית מקצועית מקיפה

מנהלת פיתוח משאבים בעמותה, אורלי לייזר מפרטת על פועלה של אלי"ע המהווה את המסגרת היחידה בארץ שנותנת מענה לפעוטות ולילדים שנולדו עם עיוורון או לקות ראייה באמצעות תוכנית מקצועית, ייחודית ומקיפה.

מגיל חצי שנה, הילדים נמצאים במסגרת של מעון יום שיקומי, ששה ימים בשבוע מהשעה 07:30 ועד 15:30. הם נמצאים בקבוצות של עד עשרה ילדים שלצד תוכני גן רגיל, תוכנית הליבה כוללת שימור ושיקום שרידי ראייה, ומעטפת של מקצועות הבריאות שכוללים פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק ועוד.

"לא מדובר בלקויות ראייה שניתן לתקן באמצעות הרכבת משקפיים, ושרידי ראייה", מסבירה לייזר, "יכולים להיות 15% ראייה בעין אחת בלבד והמטרה היא לשמר אותם עד כמה שניתן".

עוד היא מסבירה כי לקות ראייה או עיוורון מעכבים את התפתחות הילדים. "תינוק לומד את העולם כשהוא מתבונן ומחקה רצף של פעולות. אצל ילדים עם עיוורון, זה לא קורה והמושגים שונים. בלימוד פעולות של היום-יום, אנחנו מתווכחים את העולם לילדים והלימוד נעשה בקול, בתחושה, בריח.
"לכל פעולה יש את החלק המילולי ואנחנו עובדים על תחושות ומגע, על הושטת יד כדי להסתדר במרחב ועל השימוש במקל נחייה. תינוק שמתחיל לזחול למשל, ירצה להתקדם לכיוון חפץ מסוים. אצל ילד עיוור זה אחרת, והתהליך מותאם, לדוגמה, באמצעות מבנה קטן ומשטחים שמספקים תחושות בידיים כדי לעודד זחילה. אצל ילדים עיוורים החושים האחרים מחודדים אבל הם לא מפצים על תהליך הלמידה שהוא לא ספונטני כמו של ילד רואה. אנחנו מתמקדים בילדים עד גיל 6 משום שזה הגיל שבו סופגים את הכול ולומדים את העולם".

איש צוות לכל ילד

בכל קבוצה יש גננת לחינוך מיוחד, 2-3 סייעות ובנות שירות לאומי יחד עם צוותי מקצועות הבריאות. בעמותה מועסקים 140 עובדים, חלקם במשרה חלקית ומספר הילדים המטופלים בחמשת המרכזית הוא 145, מכאן שהטיפול בילדים הוא ביחס של אחד לאחד, איש צוות לכל ילד.

"המטרה היא לתת לילדים כלים ולאפשר להם להשתלב מגיל 6 במערכת החינוך הרגילה ולהקנות להם עצמאות במרחב", אומר לייזר. 80% מילדי אלי"ע התחילו את שנת הלימודים האחרונה במערכת החינוך הרגילה.

אלי"ע היא עמותה ללא מטרות רווח. 75% מהתקציב שלה מכסים משרדי הבריאות, הרווחה והחינוך, ואת השאר מגייסת העמותה דרך תרומות. ב-2020 היקף התרומות מחברות עסקיות ומתורמים פרטיים הגיע ל-3.6 מיליון שקל מהתקציב שעומד על 14.8 מיליון שקל.

המרכז האחרון שפתחה העמותה הוא בצפון. פתיחת המרכזים נעשית כמענה לצורך שעולה מהשטח. במקרה הזה פנייה של משרד הרווחה נעשתה בכדי שאלי"ע תוכל לספק מסגרת ל-12 ילדים שמרוכזים באזור. הטיפול אינו מסתיים רק בילד והוא כולל גם תמיכה למשפחות.

אלי"ע מוגדרת כמסגרת לחינוך מיוחד כך שלהוציא את תקופת הסגר הראשון שבו כל מסגרות החינוך היו סגורות ("ונערכנו עם הדרכה מרחוק להורים"), המרכזים פעלו. עד גיל שלוש ילדי אלי"ע מוגדרים כילדי רווחה והם מגיעים למרכזים מכל הארץ בהסעה במוניות ביחד עם מלווה.

בשנה, מעריכה לייזר, נולדים כ-300 תינוקות עם עיוורון או לקות ראייה - חלקם מטופלים במסגרות אחרות בהתאם לצורכיהם. העיוורון יכול להיות תוצר גנטי דוגמה אצל לבקנים, תוצר של פגיעה במהלך הלידה ועוד. לשליש מהילדים יש נכויות נוספות והעיוורון עשוי להיות תוצר לוואי של בעיה מורכבת אחרת. 

מטרת הקמפיין דרך פרויקט "באים בטוב" היא חשיפה לעמותה. "למעשה אנחנו עמותה בוטיקית מהבחינה שאנחנו מהווים חממה לעשרות ילדים. הצורך בחשיפה הוא חלק מהמציאות של עמותות. בלי ההכרה הציבורית והתרומות לא נצליח לספק מענה. את הפגיעה במגזר השלישי כמו בכלל המגזרים עם פרוץ משבר הקורונה הרגשנו מידית. התרומות נפסקו.
"יש לנו מנהלה צרה וההוצאות השתנו כשעבדנו מרחוק וכך צלחנו את התקופה גם במענה לילדים וגם לצוות שיכולנו להמשיך להעסיק. מטרת החשיפה היא לא רק להביא עוד תורמים אלא גם להגיע לעוד גורמי מקצוע שאולי לא הכירו אותנו כך שזו חשיפה שיכולה להיות טובה מכל הכיוונים ובעיקר שהיא נעשית בגלובס ופונה למגזר העסקי". 

המטרה: לבלוט בין כל העמותות

צוות הקריאטיב שהיה אמון על הקמפיין של אלי"ע הוא הארט דיירקטור אלחנדרו פלדמן, והקופירייטרית והתסריטאית ליאור שוהם. פלדמן מספר על החיבור: "למדנו את הנושא, עשינו שיעורי בית, והגדרנו את המטרה שנרצה להשיג דרך הקמפיין. אחרי סיעור מוחין באנו עם רעיונות מהם נבחר אחד. עשינו סקיצות אבל אמרנו שאם יש אפשרות שילדים שמשתייכים לאלי"ע ישתתפו זה יהיה הטוב ביותר, ולזה דאגו בעמותה.

אלחנדרו פלדמן, ארט דיירקטור / צילום: תמונה פרטית

"המטרה הייתה להתבלט בתוך כל הסיטואציה בה נמצאות העמותות. הגדרנו את המטרות כחשיפה והעלאת המודעות". פלדמן משתף על הסיפוק שחשו במהלך העבודה "לא הכרתי את העמותה לפני לא והחיבור צמח מתוך הפרויקט. זו הייתה עבודת צוות יחד עם העמותה. כיף לעשות קמפיין כזה כשזה נעשה במסגרת עצמאית וכתרומה. עשינו קמפיינים לעמותות במסגרת משרדי פרסום, הפעם זה היה אחרת. הלוואי שזה יגיע לאנשים הנכונים".

ליאור שוהם, קופירייטרית / צילום: תמונה פרטית

גילוי מלא: פרויקט "באים בטוב" הוא יוזמה של מחלקת פיתוח עסקי בגלובס ואינו מערב חסות מסחרית חיצונית.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים