גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמפניה בכוס, שמפניה בצלחת. לבשל עם היין הכי חגיגי

עם הירידה שחלה לאחרונה במחירי השמפניה מסתמנת עלייה בצריכה הביתית, שתגבר מן הסתם לקראת הסילבסטר ● עם מה שנשאר בבקבוק אפשר לבשל, וכך נהנות גם המנות מאבק הכוכבים שלה ● ויש גם מתכון

שמפניה - גם בצלחת / צילום: Shutterstock
שמפניה - גם בצלחת / צילום: Shutterstock

הווה: ישראל מתיידדת עם השמפניה (ולהפך)

2020 נפתחה בקול תרועה במסעדות ישראל. תל אביב סומנה כיעד קולינרי בינלאומי על ידי תאגידי היוקרה ומובילי טרנדים עולמיים. משאית המדליות כבר הייתה בדרך.

"גם קלוביס טטינז'ה, מבעלי בית השמפניה שקרוי על שם משפחתו (Taittainger), הגיע לכאן, וכמו הרבה אירופאים, התאהב במסעדות ובסצנה הקולינרית - והחליט לסמן אותנו כשוק פוקוס", מספר גלעד פלם, בעלי "הגפן", היבואנית המקומית. "תמחרנו את הבקבוקים במחיר אטרקטיבי למסעדות ולברים - ועשרות מהם בתל אביב הגישו כוסות שמפניה במחירים נגישים מאי פעם. ואז הגיעה הקורונה".

שמפניה

המומנט נגדע באיבו ועדיין - השנה הורגשה תכונה בתחום יינות בכלל, לאור הצריכה המוגברת - והעילית בפרט. אפשרויות הבזבוז המוגבלות, כמו גם ירידה משמעותית במחיריהן של חלק מהשמפניות, למשל -הכניסו קהלים חדשים למעגל.

"יש עלייה בצריכה ביתית של שמפניה, בקבוק שיפה לצלם לאינסטגרם - וזה חשוב היום להרבה לקוחות. יש אפילו מי שלוקחים בקבוקי שמפניה לארוחות שבת חגיגיות. תוסיף לזה את הירידה במחירים של כמה ממותגי השמפניה למחירי חו"ל - וקיבלת טרנד", מספר ממנהל שיווק באחת מרשתות היין.

"האמת - הופתעתי לגלות את ההיענות ליינות שהם גם יותר יקרים", אומרת הסומליירית המוערכת שירה צידון, שבנתה את תפריט היין של מעדניית עדינה המדוברת שנפתחה לאחרונה ברחוב שינקין התל אביבי.

כיום יש מספר דו-ספרתי של שמפניות שמתומחרות בתחום שבין 130 שקלים לקצת יותר מ-200. מום (Mumm), פומרי ואלכסנדר בונה הן אחדות מאלה, כמו גם שמפניות המגדלים שיקה וז'ימונה. יש אפילו שמפניה כשרה בשופרסל: מבית דרפייה הנחשב, שמתומחרת החודש ב-189 שקלים.

מבין כולן בולטת שמפניה רוינאר הקולינרית והנפלאה, שעשתה קפיצת מדרגה מרשימה בתודעה ובמכירות השנה, אחרי ירידת מחיר משמעותית. שמפניית הבלאן דה בלאן של הבית, שעשויה רק מענבי שרדונה, נחשבת לאחת המוערכות בחבל - וזוכה מדי שנה לשלל פרסים. "הכמויות שנמכרות יפות - ויעלו ככל שנתקרב לסילבסטר", אומר אלעד סלובטיק מנהל השיווק ביבואנית האלכוהול אספיריט.

"כחברה ששמה דגש על הנגשת מחירי אלכוהול, מהרגע שהמחיר ירד יש תכונה במכירות, גם של שמפניה - ולא רק במרכז הארץ, כמו שאנחנו רואים מהמכירות באתר. בכלל, יש עלייה מחודשת בצריכת היינות המבעבעים בכל הסגמנט - מפרוסקו בקרב צעירים ועד למבעבעים של בית השמפניה ז'אק פוליבר הנגישה במחיר, ואפילו של קרוג היוקרתית".

בבית אפשר גם לבשל עם שמפניה שנותרה, אם כבר פותחים בקבוק. כמו שהיא הופכת כל ארוחת ערב למאורע - כך גם בבישול נהנות מנות מאבק הכוכבים שלה. ניתן להסמיך עמה רטבים קרמיים לפסטה (ראו מתכון); לשדך אותה לחמאה כתוספת לנתחי דגים ועוד. שמפניה גם זכתה לתהילה כחומץ נפלא וארומטי לסלטי עלים, והיא מגיעה לארץ ככזו ומככבת במעדניות רבות.

בנגזרת הקינוחים, המפורסם בקינוחי השמפניה הוא ג'לי שבישראל היו מכינים במשך שנים במסעדת יועזר האגדית, עם או בלי תותים משובצים. בארצות הברית ובאנגליה ניתן למצוא בעונה זו של השנה עוגות לימון וקאפקייקים בזיגוג שמפניה ואפילו כממרחים לפנקייקים וקרפים בתוספת שמנת.

קינוח ג'לי־שמפניה עם פטל / צילום: Shutterstock

עבר: האלמנות ששברו את השוק

בשמפניה משתמשים לבישול כבר יותר מ-300 שנים. מנות בשילוב שמפניה זכו לפופולריות יוצאת דופן בסוף המאה ה-19, במטבחי האריסטוקרטיה הרוסית והבריטית, כמו גם בקרב הבורגנות החדשה - חלק בלתי נפרד מארוחות טקסיות וגם בקוקטיילים שהפכו לקלאסיקות. מגדנאים בפריז יצרו עמה ממתקי חג מולד - קוביות ג'לי מצופות סוכריות למשל, לוקום של מלכים, שלמרבה הצער נעלמו מהנוף בשנים האחרונות.

שמפניה עצמה נחשבת כבר מעל לאלף שנים למשקה מלכים. שמפאן, החבל שהעניק לה את שמו, נקרא כך על ידי הכובשים הרומאים על שם חבל קמפניה האיטלקי - וזאת לאור הדמיון הטופוגרפי. הם גם הביאו לכאן את הגפנים, כמו שעשו בפרובינציות איבריה וגרמאניה, ועד היום יש מרתפים בחבל שמפאן - ביקב האגדי וו קליקו למשל - שמתבססים על מערות הגיר הצוננות שבנו הרומאים לאחסון אוכל ויין במאה החמישית לספירה.

הקתדרלה שבריימס בירת החבל שימשה את מלכי הפראנקים להכתרה מ-987 לספירה ועד 1798 - וזאת בלווי יין מקומי. ועדיין - היין של שמפאן נחשב במשך שנים לנחות בהשוואה לבורגון השכנה.

האקלים הקר ניפק כאן יין חמוץ ודליל. בנוסף, לזוועתם של היקבים, בקבוקי החבל גם נטו לתסוס ולהתפוצץ במרתפים לאחר הביקבוק, שכן שעם התחממות מזג האוויר באביב, מתחילה בו תסיסה שנייה. הפגם הפך לקוריוז שזכה לפופלריות באנגלית. בהמשך, בחצר המלך המלך פיליפ השני, כבר הפכה השמפניה לשיא של איכות - וליין הפופולרי ביותר בקרב האצולה.

הביקוש הביא את יצרני החבל לנסות ולייצר יין מבעבע בכוונה. הם הצליחו לעשות זאת אחרי 100 שנות ניסוי וטעייה, ורק במאה ה-19. אז נולדו הבתים המפורסמים של החבל: קרוג, פומרי, וו קליקו ובולינג'ר למשל. רבים מהבתים נוהלו על ידי אלמנות הבעלים, שהאריכו שנים אחרי יקיריהן - והתגלו כנשות מקצוע טובות מהם. האלמנה קליקו למשל - שאמונה על רבות מההמצאות בתחום ייצור היין המבעבע עד היום.

ברבעון הראשון של המאה ה-20, נדמה היה שבדומה לגורלה של תעשיית השרי הספרדית, שהתחרתה על הבכורה הקולינרית עם שמפאן, ימי הזהר של השמפניה עוברים לדפי ההיסטוריה. המהפכה הבולשביקית ברוסיה ותקופת היובש בארצות הברית הוציאה את שני השווקים הגדולים של החבל מהמשוואה - ובנוסף, מרבית כרמי החבל נכתשו עד דק כששימשו כשוחות ושדות קרב במלחמת העולם הראשונה.

עם זאת, מאמצי שיווק כבירים ועבודה מאומצת של בתי השמפניה - הידועה שבהם היא האלמנה לילי בולינג'ר - הביאו לתחייה של המשקה בשנות החמישים. היין האלגנטי הפך לחלק בלתי נפרד מכל חגיגה במערב: מחגיגות סוף השנה וחג המולד ועד לימי הולדת, חתונות וארוחות במסעדות שף. כל אלו הביאו לגידול של 400% בתפוקת החבל במרוצת 70 השנה שחלפו מאז.

השמפניה הוורודה, שמפניית הרוזה, שנהנית מעליה מתמדת במכירות, הפכה לשם נרדף למותרות, דקדנס ונקשרה בשמות של נשות רודנים מפורסמות. אימלדה מרקוס, למשל.

עתיד: אפשר להרים כוסית

עם בוא החיסון לקורונה, שנחת בסוף השבוע הקודם בישראל במעמד ראש הממשלה, חזרה גם התקווה לחזרה לשפיות. סיבה מעולה להרים כוסית, שמגובה במבצעים ויוזמות שמתחילות לבצבץ ברשתות היין.

מלון הנורמן למשל מציע לרגל השנה החדשה מארז שמפניה מפואר מעץ, עם שלל תופינים וקישוטים. השמפניות הן של רוינאר, בבקבוקי סילבסטר אלגנטיים ושמנמנים עליהם אמונה הסומליירית צידון יחד עם צוות המלון.

מיטיבי לכת מוזמנים לנסות את השמפניה החדשה של מיראבל - בית חדש, שהושק על ידי יצרנית הרוזה הפרובנסלית של בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי בחבל שמפאן, ומייצר שמפניות ורודות בלבד. את השמפניה - מלאכת מחשבת של טכניקה ויישון - מוביל פיט בקמפיין מיוחד. הושקו ממנה פחות מ-20 אלף בקבוקים, עשרות בודדות הגיעו לישראל. המחיר: 2,000 שקלים ("וצפוי לעלות משמעותית בעתיד. אחלה קנייה למי שמשתעשע עם יינות להשקעה ומסחר", אומר מנהל השיווק).

לצדה נהנית השנה מפוקוס קרוג - מהנחשבות ביותר בתחום, שמוגשות בכוסות במסעדות המישלן הטובות בעולם. בשונה מהשמפניות השמחות, קרוג שמתיישנת בחביות עץ ניחנת במורכבות כמעט אפלה - משהו בין סרט של דיוויד לינץ' לתזקיק וויסקי בגיל גיוס.

מחירה ירד השנה בישראל בעשרות אחוזים, לפחות מ-1,000 שקלים לבקבוק, וגם היא, כמו מכוניות הפרארי ברחובות העיר, שהחל מהחודש ניתן לייבא אישית מחו"ל ובקבוקי הוויסקי באלפי השקלים - נהנית מגידול במכירות ובקהל. "הירידה במחיר משמעותית מאוד, והיא מאפשרת בכלל לפנטז על לקנות בקבוק לאירועים יוצאי דופן", אומרת צידון.

בצדה השני של המשוואה עומד "יין באהבה" - שירות המשלוחים הכמעט-מחתרתי של הסומלייה הצעיר נמרוד קלדרון (שילה, סרפינה). קלדרון אוצר מבחר הדוק ומוקפד של יינות במחירים משתלמים - רובם ב-50 שקלים לבקבוק. בדצמבר יעלו ויבואו ב"יין אהבה" מבעבעים שונים - ביניהן שמפניית דובל לרואה בפחות מ-150 שקלים, מהזולים בישראל. "מהלך שנוצר מתוך הבנה של המצב הקיים ורצון לספק יינות איכות במחירים נגישים עם חותמת של איש-יין. לעשות טוב וכיף לאנשים מבלי לפרק את הארנק", אומר קלדרון.

פסטה ברוטב שמפניה ולימון / צילום: Shutterstock

המלצת שתייה: שמפניה טטינז'ה

טטינז'ה הוא בית שמפניה מוערך ובבעלות משפחתית, ששומרת עליו בקנאות מאז קנו אותו בין מלחמות העולם מהנזירים שניהלו אותו במשך 200 שנים.

הוא מיובא לארץ על ידי חברה משפחתית נוספת: "הגפן" של פלם, שגם אמונה על תוצרת היקב המצוין שנושא את שמה ונמצא בהרי ירושלים. כיום טטינז'ה הוא אחד ממותגי השמפניה הפופולריים במסעדות והברים של פריז והוא מעניק תמורה טובה למחיר, שם כמו כאן.

בשונה מהתוויות המושקעות של חברותיה לחבל, הבקבוקים ניחנים בתוויות סולידיות, מצטנעות כמעט - כיאה לשמפניה שחרתה על דגלה את המהות על פני מראית העין. שמפניית הברוט של הבית פרחונית ופירותית מאוד. הבעבוע עדין ויש ניחוח שמרים נעים ומודגש. יין שהוא קודם כל יין, ושכיף ללווה איתו ארוחה חגיגית: מבראנץ' מושקע ועד לשישי בערב.

טטינז'ה ברוט NV. עד סוף החודש המחיר הוא 179 שקל ברשת מנו וינו.

מתכון

קונכיות פסטה ברוטב קרמי של לימון ושמפניה

מתכון של רועי ירושלמי

מרכיבים (לתבנית פיירקס משפחתית):
1 חבילת פסטת קונכיות (קונקילייה), הכי גדולות שמוצאים

למילוי:
1 כוס ממרח ריקוטה בזיליקום
0.5 כוס גבינת פקורינו מגוררת
קליפה מגוררת מלימון אחד
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית מחוקה סוכר

לרוטב הלימון-שמפניה:
מיץ מלימון שלם
40 גרם חמאה (3 כפות יפות)
3 כפות קמח
2 שיני שום כתושות
0.5 כוס שמפניה
קורט מוסקט מגורר
1/2 כוס שמנת מתוקה
1 כף מחוקה סוכר - אפשר גם קצת יותר, לפי הטעם
מלח ופלפל שחור גרוס
0.5 כוס גבינת פקורינו מגוררת

הכנה:
יוצקים מים לסיר גדול ומביאים לרתיחה. מבשלים את הפסטה במשך 5 דקות בלבד. מסננים ומייבשים היטב.

למלית: מערבבים את כל המרכיבים היטב וממלאים בעזרת כפית את כל המלית בקונכיות (אם יש קונכיות עודפות - מעבירים למקרר ומכינים מהם משהו נחמד בהזדמנות אחרת).

מסדרים את הקונכיות הממולאות בשכבה אחת ובשורות צפופות, בתבנית פיירקס משומנת בחמאה - או בשתיים, אם אין אחת גדולה מספיק.

לרוטב ולהגשה: ממיסים חמאה בסיר קטן ומוסיפים את השום. מערבבים ומטגנים על אש קטנה במשך כדקה. מוסיפים קמח וטורפים אותו יחד עם החמאה והשום בעזרת מטרפה עד לקבלת משחה.

מוסיפים את השמפניה ומיץ הלימון וטורפים היטב עד לרתיחה וקבלת רוטב חם וללא גושים. מבשלים 2 דקות נוספות תוך טריפה ומוסיפים את השמנת והטימין. מכבים את האש ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

יוצקים את הרוטב באופן אחיד על הקונכיות שבתבנית. מפזרים מעל את הגבינה המגוררת. מעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לכ-20 דקות, או עד שהגבינה שמעל הפסטה נמסה והרוטב מבעבע. מצננים 5 דקות בטמפרטורת החדר ומגישים.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-810%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד