גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינויים במדד הדאקס: גרמניה עושה בדק בית

מדד הבנצ'מרק של שוק המניות הגרמני רגיש יותר ממדדים אחרים לתהפוכות בכלכלה הגלובלית ● פשיטת הרגל של ענקית הפינטק ווייקארד הובילה לבחינה מחודשת של הרכב המדד

הבורסה לניירות ערך בפרנקפורט. משקפת נאמנה את הכלכלה הריאלית / צילום: Reuters, Sepp Spiegl
הבורסה לניירות ערך בפרנקפורט. משקפת נאמנה את הכלכלה הריאלית / צילום: Reuters, Sepp Spiegl

חודש נובמבר האחרון הצטייר כנקודת מפנה עבור מדדי המניות באירופה: אחרי אינספור ניסיונות כושלים לפרוץ קדימה, רבים ממנהלי ההשקעות מקווים שהפעם זה יכול להיות שונה. המשקיעים סבורים כי בתקופה הקרובה למניות היבשת יש הזדמנות לסגור פערים עם המדדים האמריקאיים.

הסיבה לכך כמעט מתבקשת: הבורסות באירופה מתאפיינות בריכוז גבוה יחסית של מניות "ערך" שמרניות או מניות שמוגדרות כ"מחזוריות" (בעלות רגישות גבוהה לצמיחה כלכלית), ואלה הם שני הטרנדים החמים בשלהי 2020. מדובר בחברות שנפגעו קשה בתקופת הסגרים והריחוק החברתי בעקבות מגפת הקורונה, ולכן כיום נתפסות כ"מציאות" שצפויות לשוב לחיים בעולם ללא הנגיף.

בשלהי אוקטובר הניחו המשקיעים כי ענני האי-ודאות יישארו ב-2020, ו-2021 תתחיל "ברגל ימין". קודם כל, תוצאות הבחירות בארה"ב היו לשביעות רצונם - כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן נתפסה כ"אור ירוק" לחבילת הסיוע, להשקעות בתשתיות, ואולי גם לאיזשהי רגיעה בזירת הסחר מול סין. בהמשך, מפלס האופטימיות עלה מדרגה הודות לבשורות החיסון של פייזר ומודרנה.

יותר מ-50% מהמדד - לא בידיים גרמניות

התמהיל הענפי של שוקי המניות באירופה שונה מאוד ממקבילו האמריקאי. אירופה דבקה במודל הכלכלה "המסורתית" - משופעת הבנקים, התעשייה, הרכב, חומרי הגלם והרפואה. לא פעם הקשיחות הזו הכשילה אותה בתחרות הביצועים מול וול סטריט.

הבורסות בארה"ב, בשונה מאירופה, מאז ומתמיד היו דינמיות וידעו להתאים עצמן לרוח התקופה. פעם היא הופיעה כמעצמת הבנקים ואיל נדל"ן, פעם ככלכלת האנרגיה וחומרי הגלם, ולעתים כמלכת התחבורה או מעוז החדשנות הטכנולוגית כפי שקורה כיום. ענפי הטכנולוגיה ושירותי התקשורת מזוהים עם צמיחה מהירה בהכנסות וברווחים - משהו שלתעשיות המסורתיות של אירופה קשה להתחרות בו.

כלכלת גרמניה נתפסת לעתים קרובות כסמן הימני של אירופה - הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת, המשפיעה ביותר מבחינה פוליטית, וכנראה גם "האהובה" ביותר על ציבור המשקיעים הזרים - יותר מ-50% ממדד Dax 30, מדד הבנצ'מרק שמכיל את מניות ה-Blue Chip הגרמניות, מוחזקים בידי משקיעים ממדינות אחרות, רובם גופים מוסדיים. 12 מניות שהיו כלולות בדאקס 30 לפני כ-33 שנה (מועד תחילת החישוב) הצליחו לשרוד עד היום, והן מהוות כיום כ-54% משווי השוק שלו.

גרמניה היא כלכלה שנשענת על יצוא חזק ומתגאה בכך. הבורסה בפרנקפורט (שם נסחרות המניות של מדד דאקס 30) משקפת נאמנה את הכלכלה הריאלית - ולכן, לטוב ולעתים גם לרע, המדד הגרמני רגיש יותר מאחרים לתהפוכות בכלכלה הגלובלית. ניתן לראות בו "ביטא", מעין מינוף, על הכלכלה העולמית, ובעיקר על הסחר הבינלאומי.

כדי לסבר את האוזן, כ-80% מההכנסות של החברות במדד מגיעות מחוץ לגרמניה, מתוך זה 65% מחוץ לגוש האירו. יתרה מכך, גרמניה חשופה יותר מכלכלות אחרות באירופה לכלכלת סין - ושוק המניות משקף את זה, כך שחוסנה של סין עשוי להקרין באור חיובי על מדד הדאקס.

10 החברות בעלות המשקל הגבוה במדד Dax 30

נחלש המתאם בין האירו לשוק המניות

נהוג לחשוב כי אירו חזק מהווה מכשול עבור שוק המניות הגרמני, המוטה חברות יצוא. ואולם, מתברר כי בעשור האחרון המתאם הזה נחלש. לא אחת, בורסת פרנקפורט רשמה עליות בד בבד עם התחזקות האירו מול הדולר או מטבעות אחרים, ולא הפוך.

ניתן למצוא לכך כמה הסברים. ראשית, הביקוש לתוצרת גרמנית בדרך כלל פחות רגיש למט"ח. שנית, היצואניות הגרמניות נוטות לייצר במדינת שוק היעד, כך שהרווחיות לא נפגעת באופן משמעותי מתיסופים. שלישית, בין 60% ל-80% מהחברות מגדרות את הכנסותיהן כנגד האירו.

הסיבה ל"גלובליות" של מדד דאקס טמונה בגלובליות של ענפיו. מי לא מכיר ומוקיר את תעשיית הרכב הגרמנית? מניות דיימלר ופולקסווגן מככבות בראש הרשימה. מניות Linde ו-BASF הן הנציגות הגאות של ענף הכימיקלים, ואילו Sap ו-Infeneon שייכות לטכנולוגיה. כל אלה יחד מסתכמים לשיעור מכובד של כ-40% מהמדד, לעומת כ-12% בלבד במדד Stoxx 600 הכלל-אירופי.

כלכלנים צופים התאוששות כלכלית גלובלית ב-2021, וכפועל יוצא מכך גידול בהיקף הפעילות בזירת הסחר הבינלאומי. אלה הן כמובן בשורות משמחות גם לכלכלת גרמניה. ממשלת גרמניה מעריכה כי הכלכלה תרשום התכווצות של כ-5.5% השנה (במשבר של 2008 היא התכווצה ב-5.7%), וב-2021 התוצר כבר צפוי לצמוח בכ-4.4%.

ווייקארד היא מקור למבוכה לאומית

במשבר הקורונה קרה לגרמניה משהו מעניין: היא סטתה מהפילוסופיה הפיסקאלית שלה. מאז משבר הסאב-פריים של 2008, ממשלת גרמניה גזרה על עצמה משמעת פיסקאלית נוקשה, שתפקידה לצמצם את נטל חוב. ברלין לא הסתפקה בריסון עצמי, אלא גם ידעה לדרוש "צנע" פיסקאלי ממי שזכו לכינוי "מדינות הפריפריה" של גוש האירו - אלה ש"סררו" ונקלעו לחובות כבדים שהובילו למשבר.

משבר הקורונה כנראה היה אירוע מכונן דיו כדי לשכנע את ממשלת אנגלה מרקל להתגמש. מרקל הזרימה חבילת סיוע נדיבה - למעשה, אחת הנדיבות בעולם. לזכותה יאמר כי "הסוכריה" הגיעה עם ארבע מגבלות: התמיכה תהיה זמנית, יעודית, בעיתוי הנכון, וכן תשלב מעבר ל"כלכלה ירוקה".

במבט ל-2021 ובעיקר ל-2022, הגרמנים כבר עושים "חשבון נפש" בנוגע למאזן עלות/תועלת. הימין הכלכלי קורא לחזור במהירות למשמעת המוכרת, והשמאל חושש מקיצוץ בהוצאות הממשלה. כך או כך, לפי הסקרים, כשני שלישים מאזרחי גרמניה היו מרוצים מהתמודדות הממשלה עם הנגיף.

לצד היתרונות הרבים שניתן לייחס לכלכלת גרמניה ולמדד הבנצ'מרק שמיטיב לייצג אותה, השנה החליט עורך המדד, דויטשה בורסה (Deutsche Boerse) לעשות בדק בית רציני. זאת, בין השאר, על רקע פרשת Wirecard. וויירקארד היא ענקית פינטק, מקור גאווה לאומית בגרמניה, שהואשמה בהונאת עתק וגרמה למבוכה רבה לא רק בזירה פיננסית, אלא גם בפוליטית. זוהי החברה הראשונה בהיסטוריה מבין החברות של מדד דאקס שהכריזה על פשיטת רגל.

החל בספטמבר 2021 צפויות להתווסף לבנצ'מרק הגרמני 10 מניות חדשות. הן יועברו מתוך מדד Mdax, מניות שורה שנייה, באופן שבו Mdax יישאר עם 50 מניות במקום 60. נוסף על כך, כללי הכניסה למדד הדאקס יוחמרו כבר החודש. על המועמדות לכניסה למדד להציג EBIDTA חיובית בשנתיים שקדמו לכניסתן המשוערת; הן יחויבו בדיווח רבעוני; וכמו כן, יצטרכו להתיישב עם קוד הממשל התאגידי של גרמניה. הרכב המדד צפוי להשתנות פעמיים בשנה, במקום פעם בשנה. החברות ייבחנו על בסיס שווי שוק, ולא לפי גודל המחזור, כפי שהן נבחנות כיום.

עורך המדד מבטיח כי לא יחול שינוי מהותי בהרכב הענפי של Dax, והתכונות הכלכליות שלו אמורות להישמר. אנליסטים צופים כי אכן להוספת 10 מניות בעלות שווי שוק קטן יחסית לא צפויה השפעה גדולה על המדד. לעומת זאת, יציאתן של 10 מניות מובילות מ-Mdax (המהוות כ-45% ממנו כיום) עשויה בהחלט להשפיע. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות ו-ETF. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים בטור. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך ו/או ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות