גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסון הקורונה הסיני של סינובאק הוכח כיעיל בניסויים קליניים בברזיל

ברזיל היא המדינה הראשונה שמשלימה ניסויים בשלב שלישי של החיסון של החברה הסינית הפרטית ● התוצאות הרשמיות יוכרזו ביום רביעי

מושל סאו פאולו ז'ואאו דוריה מקבל את משלוח החיסונים של סינובאק / צילום: Reuters, Amanda Perobelli
מושל סאו פאולו ז'ואאו דוריה מקבל את משלוח החיסונים של סינובאק / צילום: Reuters, Amanda Perobelli

חיסון הקורונה של החברה סינובאק ביוטק הסינית, אשר מדענים מקווים שיוכל לעזור להביס את המגפה במדינות מתפתחות, חצה את רף 50% יעילות בניסויים מתקדמים בברזיל, מה שאומר שרגולטורים יכולים לתת אור ירוק לשימוש בו. כך אמרו אנשים המעורבים בפיתוח החיסון.

ברזיל היא המדינה הראשונה המשלימה בדיקות בשלב שלישי של החיסון של החברה הסינית, אשר נבדק גם בטורקיה ובאינדונזיה. מאחר שהמגפה נמצאת תחת שליטה בתוך סין, מפתחי החיסון הסינים נאלצו לפנות למדינות אחרות כדי לקיים ניסויים קליניים.

אנשים המעורבים בניסוי בברזיל, אשר השלימו את השלב השלישי בשבוע שעבר, אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" שהתוצאות הראו שהחיסון, המכונה קורונבאק (CoronaVac), יעיל במעל 50% מהמקרים, הרף מעליו חיסון נחשב שימושי על ידי מדענים בינלאומיים. האנשים סירבו לספק מידע מעבר לכך. אך מדענים העוקבים אחר פיתוח הנגיף אומרים שהם מצפים שיראה יעילות דומה כמו חיסוני קורונה אחרים, שהוכיחו יעילות של 95% בניסויים.

"כולם מקווים לרמת יעילות של 95%", אמר דומניגוס אלווס, פרופסור בבית הספר לרפואה ריביארו פראטו בסאו פאולו המתמחה בניתוח מידע בריאותי. "התוצאות מהשלבים הראשונים של הניסויים היו טובות ביותר".

מכון בוטנטן הברזילאי, מרכז המחקר הנתמך בידי הממשלה המקומית בסאו פאולו הבוחנת את קורונבאק, אמור להכריז על יעילות החיסון ביום רביעי. במכון אמרו ביום שני שהוא מתייחס לכל אינפורמציה שניתנה עד כה על יעילות החיסון כ"השערות ותו לא".

פשוט יותר לאחסון ושינוע

כאשר מדינות עשירות קנו מנות חיסון מיצרניות תרופות מערביות, מדינות עניות יותר תלו תקוותן בסין. את חיסון קורונבאק של סינובאק ניתן לאחסן בהקפאה רגילה של בין 2 ל־7 מעלות צלזיוס, מה שהופך את שינועו ואחסונו לפשוט יותר באזורים פחות מפותחים.

מושל סאו פאולו ז'ואאו דוריה הוביל את הפיתוח בברזיל של החיסון הסיני, אשר צפוי להיות אחד הראשונים שיאושרו במדינה הדרום אמריקאית, שהוכתה קשה על ידי המחלה. בברזיל היו יותר מ־187 אלף מקרי מוות מהמחלה הנגרמת ע"י נגיף הקורונה וממשיכים לדווח על עשרות אלפי מקרים חדשים כל יום - נתונים עגומים שעם זאת הופכים את המדינה למגרש אידיאלי לבחינת חיסונים.

כ־11 אלף עובדי בריאות בבירה ובשבעה מחוזות אחרים השתתפו בניסויים בשלב השלישי, כאשר מחציתם קיבלו את קורונבאק ומחציתם קיבלו פלצבו, אמרו בממשלה המקומית בסאו פאולו.

יותר מ־200 מהמתנדבים נדבקו בקורונה במהלך המבדק, מה שנתן לחוקרים מדגם גדול דיו לחשב את יעילות החיסון על ידי ספירת כמה מהנדבקים היו אלה שקיבלו את קורונבאק לעומת הפלצבו, מנהל מכון בוטנטן, דימאס קובאס, אמר בריאיון.

קובאס אמר שתוצאות השלב השלישי של הניסויים נבחנו ע"י צוות עצמאי של חמישה מדענים, שיכלו לאשר את רמת היעילות. קובאס סירב לנקוב בשמותיהם של המדענים, אך אמר שהם ממדינות שאינן ברזיל או סין.

תוצאות הניסויים יוגשו לרשויות לתקינת תרופות בברזיל ובסין ביום רביעי. קובאס אמר שייתכן שקורונבאק יאושר בסין לפני שיאושר בברזיל.

בברזיל, החיסון היה במרכז מריבה פוליטית מרירה בין דוריה והנשיא ז'איר בולסונרו, אשר זלזל במחלה והגדיר אותה כלא יותר מ"שפעת קטנה".

כמבקר חריף של סין, סירב בולסונרו לקנות את החיסון עבור מחוזות אחרים, ולאחרונה רמז ברשתות חברתיות שהחיסון יכול לגרום לנכויות ואפילו למוות. ישנם רופאים החוששים שבולסונרו ילחץ על סוכנות התקינה במדינה, אנביזה, לעכב את אישור החיסון.

דוריה אמר שהוא מתכנן לפתוח במסע פרסומות בטלוויזיה על מנת לשכנע את הברזילאים להתחסן, ויעשה מה שצריך על מנת שאנביזה תאשר את קורונבאק בזמן כדי שניתן יהיה להתחיל לתת את החיסון בסאו פאולו החל ב־25 לינואר.

"אם נצטרך, נגיע עד בית המשפט העליון כדי להציל חיים", אמר דוריה בריאיון.

דוריה אמר שהוא מתכוון לחסן את כל המחוז, שבו מתגוררת כחמישית מאוכלוסיית ברזיל, עד סוף יולי - כמעט שנה לפני שהממשלה הפדרלית הבטיחה לחסן את שאר אוכלוסיית המדינה.

אם אנשים יסרבו לקבל את החיסון, הם לא יוכלו להיכנס לקניונים, בתי קולנוע, תיאטראות ולא יוכלו לנסוע באוטובוס או לטוס, אמר דוריה. "הם ימצאו את עצמם מודרים".

ככוכב טלוויזיה לשעבר ואיש עסקים, דוריה נהנה מתמיכת הסקטור הפרטי במחוז בנושא אכיפת החיסון.

בוטנטנן, אשר החל בייצור החיסון של סינובאק בברזיל החודש, הגיע להסכם עם החברה הסינית הפרטית להיות המפיץ של קורונבאק באמריקה הלטינית. במאי, בוטנטן מתכנן להתחיל לשלוח את החיסון לארגנטינה, בוליביה, קולומביה, הונדורס, פרו ואורוגוואי, קובאס אמר ל"וול סטריט ג'ורנל".

בוטנטן מימן את מבדקי השלב השלישי של החיסון וישתמש ברווחים מהפצתו על מנת להשקיע מחדש במפעל שהחברה בונה כדי לייצר עד מיליון מנות מהחיסון ליום, אמר קובאס.

בדרום אמריקה מנסים להשיג מנות חיסון

מדינות באמריקה הלטינית מיהרו להשיג מספר מנות חיסון לאזור, אשר היו בו עד כה יותר מ־450 אלף מקרי מוות מהמחלה.

קולומביה מתחילה ניסוי מוגבל של החיסונים השבוע, אמר הנשיא איוואן דוקה, כאשר התחסנות בקנה מידה מסיבי תתחיל בפברואר לאחר שהמדינה צפויה לקבל את המשלוח הגדול הראשון של חיסונים, כמעט שתי מיליון מנות חיסון מחברת פייזר.

בארגנטינה, ממשלתו של הנשיא אלברטו פרננדז הגיעה להסכם עם רוסיה לקבל 10 מיליון מנות מהחיסון ספוטניק V המיוצר במדינה. בחודש שעבר ארגנטינה חתמה גם על הסכם עם חברת אסטרהזנקה לקבל 22 מיליון מנות מהחיסון שלה. היא צפויה להתחיל לקבל משלוחים של מנות חיסון כאלה במחצית הראשונה של השנה הבאה.

בינתיים, ממשלת פרו נתונה לביקורת על כישלונה להבטיח משלוחים של חיסוני קורונה, והרשויות שם לא יודעות לומר מתי יגיע המשלוח הראשון של החיסונים למדינה שהוכתה קשה על ידי המגפה.

ריאן דוב בלימה, פרו השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

לנהל 40 מיליארד שקל בשנה? למירי רגב אסור להישאר בתפקיד אפילו עוד יום אחד

תחקיר "המקור" ששודר בערוץ 13 חשף עד כמה שיקולים פוליטיים צרים מושרשים עמוק בתוך התנהלותה המקצועית של השרה רגב ● רגב ואנשיה משתמשים בתקציב המדינה כדי לשמר את כוחה בליכוד, על חשבון קידום פרויקטים לרווחת הציבור - והיא איבדה כל לגיטימציה ציבורית לכהן כשרת תחבורה

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

סשה טרופנוב, עובד אמזון. נחטף ב–7 באוקטובר / צילום: פרטי

עובדי אמזון: בחברה העולמית המליצו לנו לא להביע הזדהות עם העובד החטוף

מאז נחטף סשה טרופנוב, מהנדס חומרה באמזון, עובדי החברה בישראל ערכו שלל יוזמות הקוראות לשחרורו ● החברה העולמית, לעומת זאת, לא הביעה הזדהות רשמית כלל ● כעת מתברר כי מאחורי הנמכת הפרופיל הציבורי עומדת מדיניות, וכי אמזון אף הנחתה את העובדים שלא להביע תמיכה פומבית

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו  OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט HER של ספייק ג'ונז מ-2013

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

מהמנכ''לים שפרשו / צילומים: איל יצהר, שלומי יוסף, רמי זרנגר, יונתן בלום, יוסי זמיר, ענבל מרמרי, עידן גרוס, קרן בן ציון, גבע טלמור, שרפן לופו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

53 מנכ"לים עזבו את תפקידם מאז החלה המלחמה. השאלה היא למה

קושי לגייס משקיעים, לחץ גובר והזדמנויות חיצוניות: בשמונה חודשי המלחמה 10% ממנכ"לי חברות בבורסה המקומית עזבו בזה אחר זה את תפקידם ● התופעה, שחוצה ענפי מסחר - החל מנדל"ן, דרך תעשייה ועד תחום הקנאביס - אפילו התפשטה לחברות ישראליות שנסחרות מעבר לים ● מדוע זה קורה דווקא עכשיו ואיך אפשר להסביר את התופעה?

מושב הבונים / צילום: שלומי יוסף

בכמה נמכרה קרקע של חצי דונם במושב היוקרתי מול הים?

מגרש של חצי דונם במושב הבונים נמכר ב־3.76 מיליון שקל, נמוך מההצעות במכרזים קודמים ● מדובר בקרקעות נדירות בחוף הכרמל, שמחלקן הגדול אף נשקף נוף לים, ולכן המכרז עורר רעש גדול

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: Reuters, Mohammed Salem

דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח

בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון הרצועה • מיליציות פרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות לירי כטב"ם לאילת וטענו כי שיגרו כטב"ם לעבר נמל חיפה • בהמשך לכך, דובר צה"ל עדכן כי מטוס קרב יירט כטב"ם בצפון הארץ, וכי שרפה פרצה באזור צפת בגלל שברי המיירט • עדכונים בולטים

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק עלה ב-1.1%, אנבידיה הוסיפה 2.5%

נעילה שלילית באירופה ● ההנג סנג צנח בכ-1.4% ● תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות בירידות שערים קלות ● מניית יצרנית השבבים הדרום־קוריאנית סמסונג אלקטרוניקס ירדה בכ-3%, לאחר שדווח על בעיות בחלק מהשבבים שלה

מאפים בעגלת הקפה שושה / צילום: שרית עטר

בשר מיושן, מאפים מתפקעים וסדנת שוקולד ורוד: ביקור במושב בשרון שלא יפסיק להפתיע אתכם

עגלת קפה שמגישה בורקס פינוקים מתפקע, שוקולדים עם שילובים דמיוניים, סטודיו שתרצו לקנות בו הכול ומשק חקלאי עם זנים ומעדנים מיוחדים ● ביקור במושב צופית

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהוגשה ע"י דרום אפריקה, הורה בית הדין הבינלאומי בהאג לישראל לעצור פעולת צה"ל ברפיח, אשר יכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה חרף הבקשה ● ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים שיחת חירום עם היועמ"שית, שרים ומשפטנים ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואירועי 7.10

דואר ישראל. בעיגול: שי ויל / צילום: איל יצהר, יח''צ

התחילו מביסלי: כך צמחה האימפריה של האחים ויל, בעלי הבית החדשים בדואר

שמם אינו מוכר לרבים, אך שי וגיל ויל, שסבם נמנה עם מייסדי אסם, חולשים כיום על עסקים המוכרים היטב לכל ישראלי - חברת הגבייה מילגם, האפליקציות הפופולריות פנגו (חניה) וגט (מוניות) וכעת גם השליטה בדואר ישראל ● בדרך הייתה גם הסתבכות נדל"ן ברומניה, החמצה בשוק האנרגיה הירוקה והשקעה במפעל מלט כושל, שהפך לבוננזה נדל"נית ● וגם: הקשרים עם ראש הממשלה לשעבר בנט

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים