גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בן עשרה ממוצע בבהוטן מבלה כ-12 שעות ביום מול המסך"

עשר שנים לאחר שעקב אחר הופעת הבכורה של הטלוויזיה הראשונה בכפר קטן בממלכת בהוטן, חוזר הבמאי הצרפתי תומאס בלמס למנזר בהימלאיה, כדי לעקוב אחר השינויים שחוללה בו כניסת הסמארטפונים ● בריאיון ל"גלובס" סיפר בלמס כי "המצב בבהוטן יותר גרוע ממה שרואים בסרט"

מתוך הסרט "שירי לי שיר" של תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès
מתוך הסרט "שירי לי שיר" של תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès

השאלה היחידה שמצליחה קצת לעצבן את הבמאי הצרפתי תומאס בלמס בהקשר לסרטו החדש "שירי לי שיר", היא - האם הוא אמיתי? לפני כעשר שנים, הסריט בלמס את הנזיר הקטן פיאנגקי, ילד בן 8 שמתגורר בכפר קטן ומבודד בממלכת בהוטן שבהרי ההימלאיה המזרחיים, לחוצה בין טיבט להודו. 

כשהתחילו הצילומים, פיאנקי, אז בן שבע, עוד לא ראה מעולם עיר גדולה ואף לא מכונית. המדינה, שבוויקיפדיה נכתב עליה כי היא "מתוארת רבות כשריד האחרון של התרבות הבודהיסטית המסורתית בהימאליה", הייתה האחרונה בעולם להכניס טלוויזיה ואינטרנט. ב-1999 אישר המלך את מהלך הכנסתן למדינה, במסגרת רפורמות שהנהיג במדינה הבודהיסטית, בצעד ששינה את פניה לעולם.

כמה שנים לאחר מכן הגיעה המהפכה גם לכפר של פיאנגקי. הפרק המהפכני בחיי הכפר, תועד בסרט של בלמס "אושר", שיצא לאקרנים ב-2014, וזכה בפרס הראשון בקטגוריות הסינמטוגרפיה בפסטיבל סאנדנס שנערך באותה שנה. בלמס עקב אחר פיאנגקי בן ה-8 שיצא ללוות את דודו במסע בן שלושה ימים מכפר מגוריו - האחרון במדינה לאמץ את הטכנולוגיה ה"חדשה" - אל עיר הבירה, בכדי להביא עמם את הטלוויזיה הראשונה לכפר.

כעבור שנים, פיאנגקי כבר נער צעיר, הבמאי בלמס חזר לכפר ושוב ליווה את הנזיר במסע לעיר הגדולה. הפעם הוא אמנם יוצא למסע בלי דוד ושב בלי טלוויזיה, אבל המשפחה והמסכים נמצאים שם כל העת. הם הציר עליו נעה העלילה של הסרט התיעודי.

הסרט נע בין מבטן של נערות הכפר בוחנות את אדמת ההרים בעת קטיף פטריות (ה"אינטרנט של הטבע"), לבין המשא ומתן האלגנטי על מכירתן. בין מלמול מנטרות במנזר, לבין שמיעת מילות עידוד מהאם בכפר. כשהמצלמה עפה בין מאורות המסכים שבעיר הגדולה, קופצים הבזקים שכאילו הגיעו מהסרט "רקוויאם לחלום" - אחד מהסיפורים המהממים, במובן המקורי של המילה, על הריקבון העירוני - ומעלים את השאלה: "מתי לעזאזל הכל השתבש?".

השם "שירי לי שיר" הוא על שם הבקשה של פיאנגקי הנער מאהובתו שבעיר הגדולה, איתה הוא מנהל לאורך הסרט רומן וירטואלי שהחל איך לא, בוויצ'ט, הווטסאפ הסיני. בראיון "לגלובס" לאחר הקרנת הסרט בפסטיבל דוקאביב, מספר בלמס, מה הניע אותו ליצור סרט על מסכים דווקא בבהוטן, מדוע נושא המלחמה בהתמכרות למסכים בליבו, ומה עוד אפשר ללמוד מהחומרים שנותרו על רצפת העריכה. 

תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès

"אחת המדינות עם שיעורי ההתמכרות הכי גבוהים באסיה"

מדוע דווקא בהוטן?
"הרעיון מעולם לא היה לעשות סרט על בהוטן. תמיד רציתי לעשות סרט על התמכרות למסכים. כבר לפני עשר שנים אפשר היה להתחיל לראות אותה במקומות כמו ארה"ב ודרום קוריאה, שיניתי את דעתי וניסיתי למצוא מקום שאין בו מסכים בכלל ואוכל לעקוב אחר דמות שקפוצת מ-'כלום', ישר אל המסכים והאפקט שלהם.

הבחירה בנזיר פיאנגקי, הייתה משום שבזמן שצילמנו את הסרט הוא היה אחד מהמעטים בכל הכפר שלא עזב אותו מעולם, לא ראה את העיר ולא ראה מכוניות. כשסיימנו לצלם את הסרט הראשון - אנשים רק התחילו להשתמש בטלוויזיה.

חשבתי שאעקוב אחריו משהו כמו 3-4 שנים. לא תיארתי לעצמי שזה ייקח 10 שנים. הסיבה לכך היו עיכובים בלו"ז, לאחר ששוב ושוב נדחו עבודות הנחת תשתית החשמל בכפר. בסופו של דבר, כדי לבדוק כיצד כניסת המסכים השפיעה על התושבים, נאלצתי לחזור לכפר כעבור שבע שנים".

מלבד טכניקות הצילום, איך אתה מסביר את זה שהקהל הצליח לטעות ולחשוב שהסרט מתוסרט?
"כשבחרתי את פיאנגקי לדמות הראשית, ראיתי שיש לו גישה ייחודיות ודרך מיוחדת להביע דברים. במיוחד בסרט הראשון יכולתי ללוות אותו ימים שלמים מבלי שהוא הוציא מילה, ולא היה לי משעמם. אני מנסה ליצור מצב שבו הדמויות והסיטואציה, ידברו בעד עצמם והם לא יצטרכו דיאלוג. גם אם יש שיחה, היא לא בהכרח הנקודה הקריטית בסיפור".

יצרת סרט תעודה איטי, פואטי, אמנותי, וטבעי אבל יש לו קצב מהיר שמשאיר את הצופה מרוכז כל העת. האם זה היה בכוונה?
"כשאתה דוחס 10 שנים ל-90 דקות, זה נראה כאילו מתרחש הרבה אבל במציאות הכל אוניברסלי, כולל אפליקציות ההיכרויות. ניסיתי לתפוס את הרגעים שידברו גם לצופה האמריקאית או לעיתונאי הישראלי. בנוסף בכל אספקט, בקריינות, בכלים הטכניים ובתחביר של השפה הקולנועית - לקחנו מעולם הסרטים עלילתיים. צילמנו את הסרט בסינמסקופ, שמעניק זווית רחבה, ושהשימוש בו בקולנוע דוקומנטרי נדיר, והשתמשנו בציוד צילום וסאונד שבדרך כלל נעשה בהם שימוש בסרטים גדולים. הכל נועד ליצור מצב שבו הצופה לא יהיה בטוח האם זו מציאות או דמיון. זה משהו שאני אוהב לעשות - לגרום לאנשים לתהות על כך בכל שלב. זה גם מה שעוזר לסרט לנוע מהר, למרות שהוא סרט דוקומנטרי".

מה נשאר על רצפת העריכה? האם יש לסרט נרטיב אלטרנטיבי?
"ערב אחד, כשהלכתי לבקר את הנזירים הראשיים כדי לשאול אותם האם יש להם הנחיות לגבי הצילומים גיליתי שהם לא פחות מכורים למסכים מהילדים ומהנערים במנזר. לא רק שהיה להם טלפון נייד, היו להם שני מכשירים, ובנוסף עוד מסך מחשב.

לא הכנסתי את זה לסרט כדי לא ליצור בלגן בהיררכיה ועם הממונים שלהם. הייתי צריך ללכת על ביצים, להיות כמה שיותר קרוב למציאות אבל לא לסבך יותר מדי אנשים בצרות, ולכבד את האמון של מי שסומכים עליך ונותנים לך לעקוב אחריהם במשך זמן כה רב. אמרו לי שאני מגזים כי אני מראה רק את הצדדים השליליים, אבל המצב שם הרבה יותר גרוע ממה שרואים! בהוטן זינקה תוך כלום זמן ממצב של שום דבר למצב שבו היא אחת המדינות עם שיעורי ההתמכרות הכי גבוהים בכל אסיה. הם מבלים מול המסכים יותר זמן מכל סיני או דרום קוריאני. בן עשרה ממוצע בבהוטן מבלה כ-12 שעות ביום מול המסך".

האם במקום חדירה מסיבית של הטכנולוגיה, עדיף  שהיו עושים מאמץ לשמר את התרבות המסורתית?
"כשהטלוויזיה הגיעה לבהוטן ב-1998 הממשלה הבינה שהתושבים צופים בעיקר בפורנו ובהיאבקות אמריקאית. כמה פוליטיקאים חשבו שצריך לצנזר את הערוצים כי לא ייתכן שהתושבים יצפו חצי יום בפורנו או בהיאבקות אמריקאית. הייתה מחאה גדולה והמוחים אמרו 'אנחנו לא צפון קוריאה, לא רוצים שאף אחד יכפה עלינו מה לראות ומה לא לראות', אנו גדולים מספיק כדי להחליט על עצמנו, אנחנו לא ילדים קטנים.

אני חושב שכל מדינה צריכה לעבור את התהליך המלא. אני מקווה שבכל מערכת חינוך יקדישו כמה שעות בשבוע ל'חינוך למדיה'. אם לא, בכל העולם יתחילו להתקשות בריכוז ובחשיבה. זה לא קשור למדינות עשירות או עניות. היכולת לחשוב ולהתרכז יורדת, הכל מתקצר לאורך של ציוץ בטוויטר".

"אחת מהסכנות הבריאותיות הכי חמורות"

מה מצב המסכים אצלך בבית?
"יש לי שלושה ילדים ויש לי איתם שיחות על בסיס יומי בנושא למה אני לא מוכן שיהיו מסכים בבית ולא מוכן לקנות איפון חדש. אני חושב שעשיית הסרט הייתה הדרך שלי לענות על השאלה הזו - מדוע זו סיטואציה בעייתית. לדעתי זו אחת מהסכנות הבריאותיות הכי חמורות שניצבות בפנינו. לא נראה שיש דבר שהשפיע על התרבות המערבית כמו הסמארטפון. אני חושב שכל הורה מכיר את המאבק היומיומי על הנושא".

מה יהיה הפרויקט הבא שלך?
"אני לא יודע בדיוק, אבל אולי הבא יהיה יותר אלים, מבחינת מה שהוא יראה לגבי מה שאני יחושב על האימפקט האמיתי של הטכנולוגיה. כרגע אני לא יכול בכלל, לא לזוז ולא לנסוע ולחפש אתרים, אז זה עדיין מוקדם מדי לומר".

אתה בקשר עם פיאנגקי? מה הוא עושה היום?
"הוא פחות בעניין של שיעורי סנקסריט ותפילות אבל הוא טוב מאוד במוזיקה, והוא מתכנן להישאר שם וללמד את הצעירים. חוץ מזה הוא יוצר סרטים קצרים עם הנזירים האחרים. הוא מביים אותם למחזות זמר, או סרטי קראטה בסגנון 'מטריקס'. מדי פעם הוא שולח לי אותם, ושואל 'האם הם עשויים היטב?' אולי ביום מן הימים הוא יהפוך ליוצר סרטים. מי יודע".

ניתן לצפות בסרט ב-"דוקוסטרים" עד 31 בדצמבר

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?