גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בן עשרה ממוצע בבהוטן מבלה כ-12 שעות ביום מול המסך"

עשר שנים לאחר שעקב אחר הופעת הבכורה של הטלוויזיה הראשונה בכפר קטן בממלכת בהוטן, חוזר הבמאי הצרפתי תומאס בלמס למנזר בהימלאיה, כדי לעקוב אחר השינויים שחוללה בו כניסת הסמארטפונים ● בריאיון ל"גלובס" סיפר בלמס כי "המצב בבהוטן יותר גרוע ממה שרואים בסרט"

מתוך הסרט "שירי לי שיר" של תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès
מתוך הסרט "שירי לי שיר" של תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès

השאלה היחידה שמצליחה קצת לעצבן את הבמאי הצרפתי תומאס בלמס בהקשר לסרטו החדש "שירי לי שיר", היא - האם הוא אמיתי? לפני כעשר שנים, הסריט בלמס את הנזיר הקטן פיאנגקי, ילד בן 8 שמתגורר בכפר קטן ומבודד בממלכת בהוטן שבהרי ההימלאיה המזרחיים, לחוצה בין טיבט להודו.

כשהתחילו הצילומים, פיאנקי, אז בן שבע, עוד לא ראה מעולם עיר גדולה ואף לא מכונית. המדינה, שבוויקיפדיה נכתב עליה כי היא "מתוארת רבות כשריד האחרון של התרבות הבודהיסטית המסורתית בהימאליה", הייתה האחרונה בעולם להכניס טלוויזיה ואינטרנט. ב-1999 אישר המלך את מהלך הכנסתן למדינה, במסגרת רפורמות שהנהיג במדינה הבודהיסטית, בצעד ששינה את פניה לעולם.

כמה שנים לאחר מכן הגיעה המהפכה גם לכפר של פיאנגקי. הפרק המהפכני בחיי הכפר, תועד בסרט של בלמס "אושר", שיצא לאקרנים ב-2014, וזכה בפרס הראשון בקטגוריות הסינמטוגרפיה בפסטיבל סאנדנס שנערך באותה שנה. בלמס עקב אחר פיאנגקי בן ה-8 שיצא ללוות את דודו במסע בן שלושה ימים מכפר מגוריו - האחרון במדינה לאמץ את הטכנולוגיה ה"חדשה" - אל עיר הבירה, בכדי להביא עמם את הטלוויזיה הראשונה לכפר.

כעבור שנים, פיאנגקי כבר נער צעיר, הבמאי בלמס חזר לכפר ושוב ליווה את הנזיר במסע לעיר הגדולה. הפעם הוא אמנם יוצא למסע בלי דוד ושב בלי טלוויזיה, אבל המשפחה והמסכים נמצאים שם כל העת. הם הציר עליו נעה העלילה של הסרט התיעודי.

הסרט נע בין מבטן של נערות הכפר בוחנות את אדמת ההרים בעת קטיף פטריות (ה"אינטרנט של הטבע"), לבין המשא ומתן האלגנטי על מכירתן. בין מלמול מנטרות במנזר, לבין שמיעת מילות עידוד מהאם בכפר. כשהמצלמה עפה בין מאורות המסכים שבעיר הגדולה, קופצים הבזקים שכאילו הגיעו מהסרט "רקוויאם לחלום" - אחד מהסיפורים המהממים, במובן המקורי של המילה, על הריקבון העירוני - ומעלים את השאלה: "מתי לעזאזל הכל השתבש?".

השם "שירי לי שיר" הוא על שם הבקשה של פיאנגקי הנער מאהובתו שבעיר הגדולה, איתה הוא מנהל לאורך הסרט רומן וירטואלי שהחל איך לא, בוויצ'ט, הווטסאפ הסיני. בראיון "לגלובס" לאחר הקרנת הסרט בפסטיבל דוקאביב, מספר בלמס, מה הניע אותו ליצור סרט על מסכים דווקא בבהוטן, מדוע נושא המלחמה בהתמכרות למסכים בליבו, ומה עוד אפשר ללמוד מהחומרים שנותרו על רצפת העריכה.

תומאס בלמס / צילום: Thomas Balmès

"אחת המדינות עם שיעורי ההתמכרות הכי גבוהים באסיה"

מדוע דווקא בהוטן?
"הרעיון מעולם לא היה לעשות סרט על בהוטן. תמיד רציתי לעשות סרט על התמכרות למסכים. כבר לפני עשר שנים אפשר היה להתחיל לראות אותה במקומות כמו ארה"ב ודרום קוריאה, שיניתי את דעתי וניסיתי למצוא מקום שאין בו מסכים בכלל ואוכל לעקוב אחר דמות שקפוצת מ-'כלום', ישר אל המסכים והאפקט שלהם.

הבחירה בנזיר פיאנגקי, הייתה משום שבזמן שצילמנו את הסרט הוא היה אחד מהמעטים בכל הכפר שלא עזב אותו מעולם, לא ראה את העיר ולא ראה מכוניות. כשסיימנו לצלם את הסרט הראשון - אנשים רק התחילו להשתמש בטלוויזיה.

חשבתי שאעקוב אחריו משהו כמו 3-4 שנים. לא תיארתי לעצמי שזה ייקח 10 שנים. הסיבה לכך היו עיכובים בלו"ז, לאחר ששוב ושוב נדחו עבודות הנחת תשתית החשמל בכפר. בסופו של דבר, כדי לבדוק כיצד כניסת המסכים השפיעה על התושבים, נאלצתי לחזור לכפר כעבור שבע שנים".

מלבד טכניקות הצילום, איך אתה מסביר את זה שהקהל הצליח לטעות ולחשוב שהסרט מתוסרט?
"כשבחרתי את פיאנגקי לדמות הראשית, ראיתי שיש לו גישה ייחודיות ודרך מיוחדת להביע דברים. במיוחד בסרט הראשון יכולתי ללוות אותו ימים שלמים מבלי שהוא הוציא מילה, ולא היה לי משעמם. אני מנסה ליצור מצב שבו הדמויות והסיטואציה, ידברו בעד עצמם והם לא יצטרכו דיאלוג. גם אם יש שיחה, היא לא בהכרח הנקודה הקריטית בסיפור".

יצרת סרט תעודה איטי, פואטי, אמנותי, וטבעי אבל יש לו קצב מהיר שמשאיר את הצופה מרוכז כל העת. האם זה היה בכוונה?
"כשאתה דוחס 10 שנים ל-90 דקות, זה נראה כאילו מתרחש הרבה אבל במציאות הכל אוניברסלי, כולל אפליקציות ההיכרויות. ניסיתי לתפוס את הרגעים שידברו גם לצופה האמריקאית או לעיתונאי הישראלי. בנוסף בכל אספקט, בקריינות, בכלים הטכניים ובתחביר של השפה הקולנועית - לקחנו מעולם הסרטים עלילתיים. צילמנו את הסרט בסינמסקופ, שמעניק זווית רחבה, ושהשימוש בו בקולנוע דוקומנטרי נדיר, והשתמשנו בציוד צילום וסאונד שבדרך כלל נעשה בהם שימוש בסרטים גדולים. הכל נועד ליצור מצב שבו הצופה לא יהיה בטוח האם זו מציאות או דמיון. זה משהו שאני אוהב לעשות - לגרום לאנשים לתהות על כך בכל שלב. זה גם מה שעוזר לסרט לנוע מהר, למרות שהוא סרט דוקומנטרי".

מה נשאר על רצפת העריכה? האם יש לסרט נרטיב אלטרנטיבי?
"ערב אחד, כשהלכתי לבקר את הנזירים הראשיים כדי לשאול אותם האם יש להם הנחיות לגבי הצילומים גיליתי שהם לא פחות מכורים למסכים מהילדים ומהנערים במנזר. לא רק שהיה להם טלפון נייד, היו להם שני מכשירים, ובנוסף עוד מסך מחשב.

לא הכנסתי את זה לסרט כדי לא ליצור בלגן בהיררכיה ועם הממונים שלהם. הייתי צריך ללכת על ביצים, להיות כמה שיותר קרוב למציאות אבל לא לסבך יותר מדי אנשים בצרות, ולכבד את האמון של מי שסומכים עליך ונותנים לך לעקוב אחריהם במשך זמן כה רב. אמרו לי שאני מגזים כי אני מראה רק את הצדדים השליליים, אבל המצב שם הרבה יותר גרוע ממה שרואים! בהוטן זינקה תוך כלום זמן ממצב של שום דבר למצב שבו היא אחת המדינות עם שיעורי ההתמכרות הכי גבוהים בכל אסיה. הם מבלים מול המסכים יותר זמן מכל סיני או דרום קוריאני. בן עשרה ממוצע בבהוטן מבלה כ-12 שעות ביום מול המסך".

האם במקום חדירה מסיבית של הטכנולוגיה, עדיף שהיו עושים מאמץ לשמר את התרבות המסורתית?
"כשהטלוויזיה הגיעה לבהוטן ב-1998 הממשלה הבינה שהתושבים צופים בעיקר בפורנו ובהיאבקות אמריקאית. כמה פוליטיקאים חשבו שצריך לצנזר את הערוצים כי לא ייתכן שהתושבים יצפו חצי יום בפורנו או בהיאבקות אמריקאית. הייתה מחאה גדולה והמוחים אמרו 'אנחנו לא צפון קוריאה, לא רוצים שאף אחד יכפה עלינו מה לראות ומה לא לראות', אנו גדולים מספיק כדי להחליט על עצמנו, אנחנו לא ילדים קטנים.

אני חושב שכל מדינה צריכה לעבור את התהליך המלא. אני מקווה שבכל מערכת חינוך יקדישו כמה שעות בשבוע ל'חינוך למדיה'. אם לא, בכל העולם יתחילו להתקשות בריכוז ובחשיבה. זה לא קשור למדינות עשירות או עניות. היכולת לחשוב ולהתרכז יורדת, הכל מתקצר לאורך של ציוץ בטוויטר".

"אחת מהסכנות הבריאותיות הכי חמורות"

מה מצב המסכים אצלך בבית?
"יש לי שלושה ילדים ויש לי איתם שיחות על בסיס יומי בנושא למה אני לא מוכן שיהיו מסכים בבית ולא מוכן לקנות איפון חדש. אני חושב שעשיית הסרט הייתה הדרך שלי לענות על השאלה הזו - מדוע זו סיטואציה בעייתית. לדעתי זו אחת מהסכנות הבריאותיות הכי חמורות שניצבות בפנינו. לא נראה שיש דבר שהשפיע על התרבות המערבית כמו הסמארטפון. אני חושב שכל הורה מכיר את המאבק היומיומי על הנושא".

מה יהיה הפרויקט הבא שלך?
"אני לא יודע בדיוק, אבל אולי הבא יהיה יותר אלים, מבחינת מה שהוא יראה לגבי מה שאני יחושב על האימפקט האמיתי של הטכנולוגיה. כרגע אני לא יכול בכלל, לא לזוז ולא לנסוע ולחפש אתרים, אז זה עדיין מוקדם מדי לומר".

אתה בקשר עם פיאנגקי? מה הוא עושה היום?
"הוא פחות בעניין של שיעורי סנקסריט ותפילות אבל הוא טוב מאוד במוזיקה, והוא מתכנן להישאר שם וללמד את הצעירים. חוץ מזה הוא יוצר סרטים קצרים עם הנזירים האחרים. הוא מביים אותם למחזות זמר, או סרטי קראטה בסגנון 'מטריקס'. מדי פעם הוא שולח לי אותם, ושואל 'האם הם עשויים היטב?' אולי ביום מן הימים הוא יהפוך ליוצר סרטים. מי יודע".

ניתן לצפות בסרט ב-"דוקוסטרים" עד 31 בדצמבר

עוד כתבות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר