גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצרי הסרטים של גיבורי-על מפחדים מעולם שבו הבכורה היא כבר לא על המסך הגדול

מפיק "וונדר וומן 1984", צ'רלס רובן, אומר כי המודל של הקרנה באולמות הקולנוע הוא הלב של תעשיית הסרטים

בסוף השבוע של חג המולד הזה, מיליוני חובבי סרטים הדליקו מסכי טלוויזיה כדי לצפות ב"וונדר וומן" עפה על פני אינצ'ים של מסך, במקום על פני מטרים של מסכי הענק באולמות הקולנוע. עבור חלק מהצופים מדובר בעניין של נוחות; לאחרים זה הכרח. עבור מפיקי ויוצרי הסרט, המעבר לשירות הווידאו לפי דרישה - הסטרימינג - כמדיום הוא לא בשורה טובה לסרטי גיבורי-העל.

גל גדות, כוכבת הסרט "וונדר וומן 1984", אמרה בראיון כי חוויית הסטרימינג לצופים לא צפויה להיות דומה לחוויה של צפייה בסרט בקולנוע. "לבתי קולנוע יש היכולת להעניק למעריצים חוויה של 360 מעלות", אמרה.

הבמאית פטי ג'נקינס אפילו צילמה את הסרט במצלמות מיוחדות של איימקס (Imax), מתוך תקווה להפוך את הספקטקל בין שעתיים וחצי לגרנדיוזי אפילו יותר.

מפיק הסרט "וונדר וומן 1984", צ'רלס רובן, בנה את הקריירה שלו בהפקת סרטים בתקציבי ענק, ואמר דברים דומים: המסך הגדול הוא המפתח להצלחת סרטים על גיבורי-על בקרב מעריצים. אך בהוליווד, שם הז'אנר שולט בעסקים כבר יותר מעשור, המשיכה של סרטים כאלה היא גם הרווחיות שלהם, הוסיף.

המפיק הוותיק לא משוכנע כי תוכניתה של חברת וורנר מדיה (Warner Media) לבצע הקרנות בכורה באופן מקביל באולמות ועל גבי שירות הסטרימינג HBO Max - ביניהם הסרט השני בסדרת סרטי "וונדר וומן" השנה וסרט שהפיק בשם "יחידת המתאבדים" - היא נכונה מבחינה כלכלית.

"אם אתה עושה סרט שעולה 200 מיליון דולר ויותר, ואתה רוצה שהוא יהיה כלכלי", צריך בכורה על מסך גדול, אמר. "אנשים רוצים לראות את הספקטקל, אז שם אתה מוציא את הכסף. הם באים לראות את זה, זה מה שיוצר רווחים".

מפיקים, במאים ושחקנים מוכנים לעתים קרובות להסכים לקבל תשלומים קטנים יותר בעת ההפקה בתמורה לאחוזים מהרווחים שסרט עושה אחר-כך ממכירת כרטיסים בקופות בתי הקולנוע. רובן אמר כי ההזדמנות להיות שותף ולהחזיק חלק מהבעלות היא לעתים קרובות הדרך בה אליטות בהוליווד מחליטות על אילו פרויקטים או עם אילו אולפנים לעבוד.

חברות עשירות שהמודל שלהן לא כולל בתי קולנוע, כמו נטפליקס, אמזון ואפל, החלו לשלם ליוצרים ושחקנים בנדיבות עבור עשיית סרטים וסדרות. בחברת האחים וורנר הסכימו לשלם לרובן, גדות וג'נקינס סכומים נוספים לפיצוי על כך שהבכורה של "וונדר וומן 1984" מתרחשת ברשת ובבתי הקולנוע בו-זמנית. בתחילה, תכננו באולפן לשתף אותם ברווחים ממכירת כרטיסים.

הסרט הצליח יחסית לקורונה וכשל בהשוואה לראשון

כאשר כמעט שני שליש מבתי הקולנוע באמריקה סגורים כעת, "וונדר וומן 1984" הצליח להכניס 16.7 מיליון דולר בצפון אמריקה במהלך סוף השבוע, כך מסרו בחברת האחים וורנר. זה מביא את הכנסות הסרט בעולם כולו ל-85.4 מיליון דולר. אומנם הפתיחה של הסרט בשוק המקומי הייתה המכניסה ביותר מאז תחילת המגפה, אך הסכום מהכנסות סוף השבוע הראשון להקרנות עלוב לעומת ההכנסות מסרט "וונדר וומן" הראשון בסדרה. הסרט ההוא, בשנת 2017, גרף 103.3 מיליון דולר בארה"ב בסוף השבוע של הבכורה. באולפן אמרו כי כמעט חצי ממנויי HBO Max צפו בסרט "וונדר וומן 1984" ביום חג המולד, אך לא אמרו כמה מנויים חדשים התחברו בעקבות הסרט.

חברת וורנר מדיה, השייכת לענקית הטלפוניה AT&T, מתארת את אסטרטגיית ההפצה ההיברידית שנקטה כזהירות כלכלית, בהתחשב בשוק ההפצה הפגוע. לאחר שהחלה מגפת הקורונה, בתי קולנוע נסגרו בהתאם להוראות לסגרים כלליים, ואולפני קולנוע, כולל האחים וורנר, דיסני, יוניברסל ואחרים, עיכבו הפצה של סרטים רבים שהופקו בתקציבים גדולים. ככל שהתמשכה המגפה, חברות-האם של חלק מהאולפנים העבירו הילוך וניסו להשתמש בסרטים נבחרים כפיתיון למשיכת מנויים חדשים לשירותי סטרימינג בתשלום שנמצאים בבעלות חברות אלה.

בכירים באחים וורנר אמרו כי הם עדיין מאמינים במודל של הקרנה באולמות ומתכוונים להשתמש במודל ההפצה ההיברידי רק במהלך שנת 2021. באולפן מתכננים להפיק סרט שלישי בסדרת סרטי "וונדר וומן", והוא צפוי לצאת להקרנות בכורה בבתי קולנוע בלבד.

כאשר סרט הופך ללהיט בקרב מבקרים וקהלים ושומר על המקום הראשון במכירת כרטיסים במשך שבועות על גבי שבועות, קורה לעתים קרובות שהאולפן המפיק משקיע סכומים גדולים בקידומו כדי להגיע אפילו לצרכנים נוספים. הסרט עשוי להפוך לתופעת תרבות ובכך ליצור ערך תמידי. באופן טיפוסי, ההכנסות מהקרנות מנבאות במצבים כאלה כמה סרט ירוויח אחר-כך מצפייה בבתים, על-ידי מכירת רישויים להקרנות בערוצי כבלים ומכירה לחברות סטרימינג.

"אתה לא ממש יכול להכניס... רק מסטרימינג"

רבים בהוליווד, כולל המפיק רובן, טוענים כי בלי בכורה מקדימה בבתי הקולנוע, לתעשייה תהיה יכולת פחותה להתחיל בסדרות חדשות של סרטים, שהן אבן-היסוד של התעשייה כולה.

הבמאית ג'נקינס מסכימה. "הסדרות האלה בנויות על הכנסות שאתה לא ממש יכול להכניס... רק מסטרימינג", אמרה.

רובן אמר כי בדצמבר הוא היה מבולבל כאשר וורנר מדיה לא נועצה עמו לפני שקיבלה החלטה לשלוח את כל סרטי האחים וורנר לשנת 2021 לבכורה במקביל ב-HBO Max ובאולמות. סרטו "יחידת המתאבדים", המבוסס על דמויות של די סי קומיקס, אמור לצאת בשנה הקרובה, והפקתו עלתה כ-200 מיליון דולר.

"זה כזה נכס חשוב", אמר רובן, והוסיף כי הוא מקווה שוורנר מדיה ישקלו מחדש את תוכניותיהם לגבי בכורת הסרט. הוא אמר כי ויתור על הבכורה הבלעדית בקולנוע עלול לסכן את העתיד של סדרת הסרטים כולה. "זה סרט שאתם תרצו לראות בקולנוע", אמר.

מלכתחילה, המפיק היה אמור לקבל השתתפות ברווחים על הסרט "יחידת המתאבדים", הסכם שכעת עתידו לא ברור, בהתחשב בכך שאולפן האחים וורנר שינה את תוכנית ההפצה.

זו בהחלט לא הדרך בה רובן אוהב לעשות עסקים. "אני שחקן רכש שתמיד מפתיע, תמיד הייתי כזה", אמר המפיק, שהוא בן 71.

סרטים על בסיס די סי קומיקס שהפיק רובן עבור האחים וורנר כוללים את סדרות סרטי "בטמן" ו"סופרמן", והכניסו בכל העולם יותר מ-6 מיליארד דולר.

לפני שסרטי גיבורי-על השתלטו על הוליווד, רובן צבר לעצמו מוניטין בעיקר בהפקת סרטים בדירוג R בשנות ה-90, כולל הסרט "שלושת המלכים" על מלחמת המפרץ בכיכובם של ג'ורג' קלוני ומארק וולברג. הוא גם היה המפיק של סרטו של טרי גיליאם "12 קופים", סרט שעלילתו כוללת נגיף קטלני המוחק חלק ניכר מהאנושות.

"12 קופים" יצא לאקרנים לפני יותר מחצי יובל - הפקתו עלתה 32 מיליון דולר, אך הסרט גרף אחר-כך בקופות 168.8 מיליון דולר - ורובן אומר כי הוא עדיין מרוויח עליו כסף, כולל עלייה קטנה בהכנסות מהעת האחרונה עקב עניין מחודש בסרט בתקופת מגפת הקורונה.

"זה אחד הדברים היפים בלהיות שחקן רכש מפתיע", אמר. 

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית