גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הגרעין של איראן: כמה קרובה טהרן לייצור פצצה גרעינית?

ההפרות האיראניות של הסכם הגרעין משנת 2015 מעוררות חשש שהמדינה סוללת את דרכה חזרה לתוכנית הנשק הגרעיני, והלחץ על הנשיא האמריקאי הנבחר ג'ו ביידן עולה ● וול סטריט ג'ורנל עושים סדר בשאלות הפתוחות

הנשיא האיראני חסן רוחאני מבקר בתחנת הכוח הגרעינית בבושהר ב-2015 / צילום: Associated Press, Iranian Presidency Office, Mohammad Berno
הנשיא האיראני חסן רוחאני מבקר בתחנת הכוח הגרעינית בבושהר ב-2015 / צילום: Associated Press, Iranian Presidency Office, Mohammad Berno

בחודשים האחרונים הפרה איראן שוב ושוב את הסכם הגרעין משנת 2015, וצמצמה את פרק הזמן הנחוץ לפיתוח פצצה גרעינית. ההפרות הללו, בתגובה לסנקציות אמריקאיות, מסכנות את ההסכם שעזר לאיראן להשיל מעליה סנקציות בינלאומיות ולהתחיל לעשות עסקים עם המערב.

ההתפתחות האחרונה קרתה ב־13 בינואר כשהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הודיעה למדינות החברות בה בדו"ח סודי שאיראן אמרה לסוכנות שהיא מתכוונת להתחיל לייצר מתכת אורניום באמצע דצמבר, חומר חיוני לייצור נשק גרעיני. איראן טוענת שהיא מייצרת את החומר למטרות אזרחיות.

הגילוי הגיע שבוע אחרי שאיראן עשתה את אחד הצעדים המשמעותיים להפרת ההסכם מאז שנחתם כשהודיעה שהחלה להעשיר אורניום לרמה של 20%. ההעשרה חוצה קו אדום שמדינות אירופה, החתומות עדיין על ההסכם, קבעו בו.

הגילוי החדש על התוכניות לייצר מתכת אורניום - שיש לה שימוש אזרחי מצומצם - גרם לדאגה בקרב בכירים במערב לגבי תוכניותיה של איראן לייצור נשק גרעיני.

למה זה משנה שאיראן החלה לייצר מתכת אורניום?

מתכת אורניום משמשת לעתים קרובות לייצור הליבה של כלי נשק גרעיניים. ייצור החומר, שלא החל עדיין, יהווה הפרה ברורה של ההסכם עם שש המעצמות בעולם שנחתם ב־2015. בהסכם נכתב שאיראן לא תייצר מתכות המבוססות על אורניום או פלוטוניום במשך 15 שנים.

בהתחשב בשימוש במתכת אורניום בפצצות גרעיניות ובאיסור המוטל על איראן לייצר את החומר, אפילו ייצור של כמות קטנה מעורר שאלות לגבי התעקשותה של איראן, אם אינה מבקשת לייצר נשק גרעיני כפי שהיא טוענת. איראן אומרת שתשתמש במתכת האורניום על מנת לייצר דלק מתקדם יותר לכור המחקרי שלה בטהרן. אך הגילוי מרמז על כך שבטהרן רוצים לשמור על כל האפשרויות פתוחות.

ייצור מתכת אורניום עשוי להיות נקודה לחיכוך בין ארה"ב לאיראן, אם הנשיא הנבחר ג'ו ביידן יחזור למו"מ עם טהרן על כניסה מחדש של ארה"ב להסכם הגרעין. איראן עשויה להשתמש בהעשרה כנקודת מנוף בדיונים, ותוכל להציע עצירה בהעשרה כקלף מיקוח.

ועדיין, בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, דווח שאיראן אמרה שייקח לה כ־4-5 חודשים להתקין את הציוד הנחוץ לייצור מתכת האורניום, כך שעד הייצור עצמו עוד יש זמן.

איראן גם מעשירה אורניום ל־20%. למה זה משנה?

בתחילת ינואר, הודיעה איראן שתחדש את העשרת האורניום לרמת טוהר של 20%, הפרה חמורה נוספת של המגבלות אותן קבעה בהסכם הגרעין מ־2015.

אורניום מועשר הוא מרכיב מפתח בייצור אנרגיה גרעיני אזרחי, וזו המטרה לשמה טוענת איראן שהיא מעשירה את החומר. החומר גם חיוני לייצור אורניום ברמה המתאימה לשימוש בכלי נשק גרעיניים.

הסכם הגרעין משנת 2015 מגביל את איראן להעשרת אורניום עד רמה של 3.67%. יכולות ההעשרה של איראן עדיין רחוקות מלהביא את המדינה לייצור אורניום ברמת כלי נשק, שהוא מועשר ב־90%. אבל לאחר העשרה ל־20%, הזמן שיהיה נחוץ לטהרן על מנת לייצר אורניום ברמת פצצה יתקצר משמעותית.

האם איראן תוכל לייצר פצצה ממצבור זה? אם כן, כמה זמן זה ייקח לה?

מאז שממשל טראמפ עזב את הסכם הגרעין בשנת 2018, צברה איראן כ־2,443 קילוגרמים של אורניום מועשר לדרגה נמוכה, יותר מפי 12 הכמות המותרת לה במסגרת ההסכם מ־2015, כך לפי דו"ח מנובמבר 2020 של סבא"א.

רמת ההעשרה המקסימלית של המצבור הזה היא 4.5%. עדיין, אם כל האורניום שברשותה יועשר לרמת פצצה - 90% - יהיה בידי איראן מספיק חומר ביקוע לייצור שתי פצצות גרעין, כך אומרים מומחים.

המומחים חלוקים לגבי כמה זמן ייקח לאיראן לייצר נשק גרעיני. ישנם בכירים במדינות מערביות המעריכים שייקח לאיראן בין שנה לשנתיים לייצר ראש חץ גרעיני, בהנחה שלא יפריעו לה. אחרים, כמו דיוויד אלברייט, בוחן מערכות נשק לשעבר וכיום נשיא המכון למדע ולביטחון בינלאומי בוושיגנטון, חושבים שאיראן תוכל לפוצץ פצצה ניסיונית כבר בתוך תשעה חודשים; לבנות פצצה גרעינית בסיסית תוך שנה; ולהתקין ראש חץ גרעיני על גבי טיל תוך שנתיים.

המשתנה המסתורי הגדול ביותר הוא כמה קרוב הגיעה איראן בעבר לשליטה בשלבי הבנייה וההרכבה של נשק גרעיני על גבי טילים. בפשיטה ישראלית על ארכיון מסמכים איראני בשנת 2018 נחשפו מסמכים המראים שטהרן שמרה על רוב הידע שלה לייצור טילים גרעיניים מתוכניות טילים קודמות.

האם הסכם הגרעין קרס?

מאז שממשל טראמפ נסוג מההסכם והטיל על איראן סנקציות מחדש, החברות האחרות בהסכם, בעיקר בריטניה, צרפת וגרמניה - נאבקו לשמור עליו.

סנקציות אמריקאיות מנעו ממדינות אירופאיות את האפשרות לספק לאיראן את ההטבות הכלכליות שצפתה בעקבות ההסכם, וטהרן בתורה החלה להפר את הסעיפים המרכזיים בו. איראן העלתה את רמות העשרת האורניום והפרה מגבלות על גודל המצבור שמותר לה להחזיק על מנת ללחוץ על השותפות האירופאיות להסכם להשיג לה הקלה מהסנקציות.

ממשל טראמפ אומר שפעל על מנת להכריח את איראן לדון על הסכם ביטחוני נרחב יותר שיכלול גם סעיפים הנוגעים למעורבותה של איראן במזרח התיכון ולתוכנית הטילים הבליסטיים הלא גרעיניים של המדינה.

איך נאכף הסכם הגרעין כרגע?

תחת הסכם הגרעין, לסבא"א גישה למתקני הגרעין של איראן על מנת לוודא שכל החומר הגרעיני באיראן משמש למטרות אזרחיות. פקחים של האו"ם ביקרו במתקן הגרעיני של איראן בפורדו בינואר על מנת לפקח על הסרת חותמת של הסוכנות מצילינדר שהכיל אורנים מועשר ל־4.1%. בנקודה זו, החלה איראן להעשיר את החומר ל־20%. בפרוטוקול נוסף שנלווה להסכם, ניתנה לפקחי סבא"א אפשרות לבחון גם אתרים שאינם גרעיניים בהגדרתם.

אחרי שמדען גרעין איראני מוביל נהרג בנובמבר בהתקפה שטהרן ייחסה לישראל, מחוקקים איראנים העבירו חוק המרשה לממשלה להפסיק להתחשב בפרוטוקול הנוסף של ההסכם, וזה ימנע מפקחי סבא"א גישה לאתרים חשודים שייתכן ויש להם קשר לתוכנית הגרעין.

החוק האיראני החדש גם מחייב את ממשלת איראן להגביר את העשרת האורניום ל־20% במידה והשותפות האחרות להסכם לא יצליחו להביא להסרת הסנקציות האמריקאיות בתחומי הבנקאות והנפט בתוך חודש. כשזה לא קרה, הודיעה איראן שהיא חוזרת להעשרת אורניום לרמה של 20%.

איך סדרת התקיפות על מתקני ומדעני גרעין השפיע על תוכנית הגרעין של איראן?

הריגת מדען הגרעין הראשי של איראן, מוחסן פקריזאדה, והפיצוץ ביולי של המתקן הגרעיני העיקרי של איראן בנתנז לא גרמו לה להפסיק את העשרת האורניום או את העבודה על תוכנית הטילים הבליסטיים של המדינה. תוכנית הגרעין האיראנית הייתה קורבן למתקפות סייבר, חבלה והתנקשויות בעבר, אך הידע הנחוץ לבניית מתקנים גרעיניים עדיין קיים בקרב הקהילייה המדעית במדינה.

עם זאת, התקריות הציבו לטהרן אתגרים חדשים. פקריזאדה נחשב לאבי תוכנית הגרעין האיראנית בשנות ה־90 ובראשית שנות ה־2000. מותו היווה סילוק של מנהל בעל ידע שלא יסולא בפז לגבי יכולותיה של איראן בעבר ובהווה, וצפוי להאט את התקדמותה אל עבר פצצה גרעינית.

הפיצוץ והשריפה בנתנז הרסו מבנה שבו הורכבו צנטריפוגות וחשף כשלי ביטחון איראניים חמורים. ההתקפות אולי גרמו לאיראן להעביר חלק מהפעילות אל מתחת לאדמה ולהטמיע אמצעי בטיחות מחמירים יותר, מה שעשוי להביא לכשלים לוגיסטיים ולהאט את תהליך ההעשרה.

מה מצבו של ההסכם הבינלאומי תחת ממשל בראשות ביידן?

ביידן אמר שהוא מתכוון לחזור להסכם הגרעין משנת 2015 אם איראן תחדל מלהפר אותו. איראן דרשה שארה"ב תסיר את הסנקציות ולא מוכנה לדון לפני כן על דבר.

אם יחזרו הצדדים לשיחות, הסנקציות האמריקאיות ורשימת ההפרות האיראנית הארוכה צפויים לסבך את הדיונים. בכירים איראניים רבים רואים בנסיגת ממשל טראמפ מההסכם הוכחה לכך שאסור לסמוך על ארה"ב, והקשיחו את התנגדותם לדיונים אפילו מול ממשל חדש.

ראש סבא"א רפאל גרוסי אמר בראיון ל"רויטרס" שהחייאת הסכם הגרעין עם איראן כרוכה בניסוח הסכם חדש שיקבע איך תיסוג איראן מההפרות שלה את ההסכם הקיים.

ישנם בכירים מערביים הסבורים כי בכל הסכם חדש יהיה צורך לנסח מחדש כמה מהסעיפים בהסכם הקודם שהיו נתונים לביקורת, כמו סעיפים הקובעים תאריכי פקיעה לכמה מהמגבלות בהסכם. דרישות אלו יהפכו את הדרך חזרה להסכם גרעין אפילו יותר קשה.

האם יש לאיראן אפשרויות אחרות לייצור נשק גרעיני?

ישנן שתי דרכים להשגת נשק גרעיני: אורניום ופלוטוניום. הפצצה שהוטלה על נגסאקי בתום מלחמת העולם השנייה הייתה פצצת פלוטוניום, בעוד הפצצה שהוטלה על הירושימה השתמשה באורניום כחומר בקיע. איראן עבדה בעבר על שני החומרים, אך העשרת האורניום היא הערוץ שבו התקדמה יותר.

פלוטוניום שיכול לשמש לייצור פצצות ניתן להפקה מהפסולת הנוצרת בכורי מים כבדים. איראן בנתה כור מים כבדים סמוך לעיר עראק, ומדינות אחרות בעולם רוצות שתפרק אותו. טהרן מעולם לא סיימה את בניית הכור בעראק והוא מעולם לא ייצר פלוטוניום.

תחת הסכם הגרעין משנת 2015, הסכימה איראן להוציא מהכור בעראק את הליבה ולבנות במקומה ליבה שתייצר פחות פלוטוניום. תחת ההסכם, אסור יהיה לאיראן לבנות כורי מים כבדים נוספים - או לצבור יותר מ־130 טונות מעוקבות של מים כבדים - עד 2021. ההסכמה האיראנית לסעיף זה נחשבת לאחד ההישגים הגדולים של הסכם הגרעין.

איך השפיע ההסכם על כלכלת איראן?

הסכם הגרעין בתחילה פתח את הכלכלה האיראנית למדינות ולחברות מהעולם, והביא הבטחות להון חדש וטכנולוגיה ברפובליקה האיסלמית, הסובלת מבידוד כבר שנים רבות. אך לא חלף זמן רב מכניסת ההסכם לתוקף ועד כניסת ממשל טראמפ. טראמפ נסוג ממנו והטיל על איראן סנקציות מחדש.

סנקציות אמריקאיות מאז 2018 החמירו את המשבר הכלכלי באיראן. סנקציות על מכירת נפט ועל המערכת הבנקאית של איראן פגעו קשה בייצוא האיראני, מנעו מאיראן גישה לבורסות, גרמו לצניחה בערך המטבע ולזינוק באינפלציה. איומי ארה"ב להעניש את כל מי שיעשה עסקים עם איראן הרתיעו משקיעים פוטנציאליים.

הסנקציות פגעו קשה באזרחים האיראנים, מפני שהן גרמו לעליית מחירים של מוצרים כמו בשר, שהפך עתה למצרך יוקרה במדינה. מול הקושי בייבוא מוצרים, הייצור המקומי נכנס למלא את הפער. חברות איראניות מייצרות כיום הרבה מהמוצרים שאיראן הייתה מייבאת בעבר ממדינות אחרות.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"