גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן חתם על שורת צווים בנושא מסכות, צינור הנפט והסכם האקלים של פריז

נשיא ארה"ב הנכנס בילה את שעותיו הראשונות בתפקיד בנקיטת שורת פעולות הקשורות למגפת הקורונה, לאיכות סביבה ולהגירה

ג'ו ביידן חותם על שורת צווים עם כניסתו לבית הלבן / צילום: Associated Press, Evan Vucci
ג'ו ביידן חותם על שורת צווים עם כניסתו לבית הלבן / צילום: Associated Press, Evan Vucci

נשיא ארה"ב הנכנס ג'ו ביידן נקט שורה של פעולות ממשלה ביומו הראשון לתפקיד, כולל הוראה מחייבת לעטות מסכות בעת שהות בבניינים פדרליים, ביטול האישור לצינור הנפט של חברת קיסטון (Keystone XL) וביטול איסור הכניסה לארה"ב מכמה מדינות אפריקאיות ומדינות עם רוב מוסלמי, כך מסרו בכירים.

שורת הפעולות, שהגיעה זמן קצר אחרי השבעתו של ביידן לנשיאה ה־46 של ארה"ב בטקס בצהרי אמש, נועדה לסמן תחילתה של גישה יותר אגרסיבית למלחמה במגפת הקורונה ולציין את סופן של כמה ממדיניות המפתח של דונלד טראמפ, בעודה קובעת את סדר הזמנים לארבע השנים הבאות.

ביידן חתם על הצווים הנשיאותיים במשרד הסגלגל של הבית הלבן מאוחר אחר-הצהריים. "אני חושב שאין זמן לחכות. צריך להתחיל לעבוד מיד", אמר לעיתונאים ביושבו סמוך לשולחן המגולף המפורסם במשרד, עוטה מסכה.

ביידן חתם על 15 צווים נשיאותיים ועל שתי פעולות נשיאותיות ביומו הראשון לתפקיד, הרבה יותר מכל אחד מקודמיו בעידן המודרני, שאף אחד מהם לא חתם על יותר מפעולה אחת כזו. הנשיא לשעבר טראמפ חתם על צו נשיאותי ביום השבעתו שנועד להפוך את חוק הבריאות של ברק אובמה, ואובמה עצמו לא חתם על אף פעולה כזו ביום הראשון של הקדנציה שלו ב־2009. ביל קלינטון חתם על צו הקשור באתיקה ביומו הראשון. כולם חתמו על צווים נשיאותיים נוספים במהלך השבוע הראשון שלהם בכהונה.

הצווים של ביידן מטפלים בנושאי פנים ונושאים בינלאומיים, כולל עצירה של נסיגת ארה"ב בהובלת טראמפ מארגון הבריאות העולמי והצטרפות מחדש להסכם פריז לשינוי האקלים. "אלה שני צעדים מוקדמים המקדמים את שאיפת הנשיא להיות מעורב מחדש בעולם", אמר היועץ החדש לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן.

הצטרפות מחדש להסכם פריז הייתה רק הצעד הראשון במאמץ הנרחב של ביידן להעלות את נושא שינוי האקלים לרמה של אחד מסדרי העדיפויות הראשיים של הממשל. הוא הורה לזרועות מבצעות לבחון מחדש 103 פעולות הקשורות לבריאות הציבור ולאיכות הסביבה שנתקבלו בתקופת טראמפ, מה שעשוי להסתיים בהפיכה כללית של ניסיונות טראמפ להפריט את תעשיית דלק המאובנים ואגפים נוספים של התעשייה הכבדה בארה"ב.

המאמץ של ביידן יהיה מרוכז ביצרניות כלי רכב ומכשירי חשמל שיהיו מעתה צריכות לעמוד בדרישות יעילות מחמירות יותר, ומגבלות חדשות על חברות גז ונפט המצמצמות את גישתן לשמורות טבע ופארקים פדרליים. במסגרת הצווים של ביידן סוכנויות הממשלה יבחנו מדיניות הממוקדות בהגנה על הצרכנים והגברת התעסוקה בקרב חברי איגודי העובדים, בנוסף להתמודדות עם שינוי האקלים.

מדיניותו של ביידן "פוגעת בעובדים אמריקאים ובכלכלה שלנו מהיום הראשון", אמרה הסנאטורית שלי מור קפיטו (רפובליקאית ממערב וירג'יניה). "חיסול צינור הנפט Keystone XL והצטרפות מחדש להסכם פריז יחסלו משרות המפרנסות היטב את מי שמחזיקים בהן".

המועצה הרפובליקאית בבית הנבחרים הודיעה: "ממשל ביידן הבהיר מתחילת דרכו כי יפעל מיד לדאוג לשמאל הקיצוני, במקום לעזור לכל האמריקאים להניע את המדינה קדימה".

אבל ביידן, שניהל קמפיין כאיש מרכז וביום רביעי קרא לאחדות לאומית, כבר עתה מתמודד עם לחץ מהאגף הליברלי במפלגה שלו לנקוט פעולה חדה יותר בכמה נושאים, כולל עלויות החינוך האקדמי, שירותי בריאות ואיכות הסביבה. "ישנם מקומות בהם ישנו ספק אם כדאי לי להשתמש בסמכותי כראש הראשות המבצעת", אמר בשיחת טלפון בדצמבר עם עיתונאים.

הסנאטור רוב פורטמן (רפובליקאי מאוהיו) אמר כי הוא מצפה לעבוד בשיתוף-פעולה עם ביידן בנושאים בהם ישנה הסכמה. "כאשר לא נסכים על משהו, אעשה זאת בכבוד. שירות הציבור הוא שליחות אצילית, וכל מי שמשרת ראוי לכבוד מהעם האמריקאי, בלי קשר לדעותיו הפוליטיות", אמר.

מגפת הקורונה היא הדאגה העיקרית עבור ביידן וצוותו; ערב ההשבעה, הגיעה ארה"ב ל־400 אלף הרוגים מקורונה. ההוראה לעטות מסכות במאה הימים הקרובים נוגעת לשוהים ברכוש פדרלי ולנוסעים על גבי מטוסים, רכבות ואוטובוסים בין מדינות, אם כי ביידן מתכנן להורות לממשלה לעבוד גם עם המדינות ועם רשויות מקומיות על צעדים דומים.

צו נשיאותי אחר מיום רביעי קבע כי יוקם משרד תגובה למגפת הקורונה של הבית הלבן, בהובלת ג'פרי זינץ, האיש שמינה ביידן לטיפול במגפה. הוא יעבוד עם סוכנויות פדרליות וידווח ישירות לנשיא. מטרות המשרד להשיג לעובדים ציוד מגן נוסף, להגדיל את מספר הבדיקות ולפתוח מחדש את בתי הספר.

ביידן קורא גם להאריך את האיסור על פינוי דיירים בכוח עד סוף מרץ לכל הפחות, ואת ההשהיה על גביית תשלומים וריבית על הלוואות פדרליות ישירות עד סוף ספטמבר לכל הפחות.

פעילות נרחבת יותר להאצת הפצת החיסונים ולעזרה לכלכלה, כולל תשלומים ישירים נוספים לאמריקאים רבים, תדרוש אישור של הקונגרס - וחבילת הסיוע של ביידן בגובה 1.9 טריליון דולר כבר עוררה התנגדות בקרב כמה רפובליקאים הטוענים כי היא נרחבת ויקרה מדי.

איסור הנסיעה לארה"ב ממדינות מוסלמיות היה אחת הפעולות המוקדמות שנקט טראמפ כנשיא, וביידן אמר עוד במהלך הקמפיין כי יבטל אותו. הוא יורה למחלקת המדינה להתחיל מחדש בעיבוד הוויזות של המדינות שנפגעו מהאיסור ולטפל במהירות במקרים של אנשים התקועים באמצע הליך או שהוויזה שלהם סורבה.

טראמפ אמר כי האיסור, שהיה חלק מהקמפיין שלו, נחוץ להגנה בפני טרוריסטים.

עוד בנושא הגירה, ביידן הפסיק לבנות את החומה על הגבול עם מקסיקו, אחת ממדיניות הדגל של טראמפ, וטען כי היא מהווה בזבוז כסף, אם כי החלק בחומה שכבר נבנה יותר במקומו. הוא יביא אל קיצה הוראת חירום לאומית שטראמפ חתם עליה כדי להעביר תקציבים למימון בניית החומה. ביידן גם יחזיר את התוכנית מתקופת אובמה שנועדה להגן על מהגרים לא חוקיים קטינים מפני סילוק מארה"ב.

ביידן האריך את ההגנות נגד גירוש אזרחי ליבריה מארה"ב, כך אמרו בכירים, והפך את תוכניתו של טראמפ לא לכלול את מי שאינו אזרח במפקד שמטרתו לעדכן את חלוקת המושבים בקונגרס.

ביידן קרא לקונגרס לאמץ חוק הגירה רחב יותר הכולל מסלול של 8 שנים לאזרחות ל־11 מיליון מהגרים בארה"ב שאין להם מעמד חוקי. הצעות מרחיקות לכת כאלה הכשילו נשיאים קודמים ולתוכניתו של ביידן סיכויים לא גבוהים להצליח בקונגרס המחולק חצי בחצי.

התמודדות עם חוסר שוויון בין הגזעים היא עוד אחד מהמאמצים המוקדמים של ביידן. אתמול הוא חתם על צו נשיאותי המורה לסוכנויות פדרליות לנסח תוכניות לטיפול במכשולים להתקדמות בנושא, כולל הוראה המעבירה למשרד הניהול והתקציב יותר משאבים פדרליים לטובת קהילות של אזרחים לא לבנים. הניסוח המדויק של צו - או של צווים אחרים שביידן צפוי לחתום עליהם - לא היו זמינים מראש.

"פעולות נוספות בשבועות הקרובים ישחזרו ויחיו את מחויבות הממשלה הפדרלית למגוון, שוויון, כוללנות ונגישות", נמסר מהצוות של ביידן. אלה כוללות סילוק של האיסור על העסקת טרנסג'נדרים והפיכה של מה שמכונה מדיניות מקסיקו סיטי, על-פיה ארגונים לא ממשלתיים זרים לא יכולים לממן הפלות במקרה שהם מקבלים מימון מממשלת ארה"ב.

עוד כתבות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

לנה הידי ב''המופקרים''. הגבולות מיטשטשים / צילום: באדיבות נטפליקס

קורט סאטר חוזר להלך על התפר בין פשע להפקרות, הפעם במערב הפרוע

גם ב"מופקרים", הדרמה החדשה של יוצר "ילדי האנרכיה", לא חסרים דם, אלימות ופשע. רק שהפעם הזירה היא המערב הפרוע ● במרכז העלילה ניצבות שתי משפחות יריבות: האחת ענייה ונטולת מעמד, השנייה עשירה ומבוססת, ובחזית עומדות נשים חזקות שמובילות את הסיפור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

צילום של אוהד צוינברג, המקום הראשון בקטגוריית ''טבע וסביבה'' / צילום: ap, אוהד צוינברג

"עדות מקומית": אירוע הצילום המרכזי חוזר לרגעים הגדולים של 2025

תערוכת הצילום העיתונאי והתיעודי הגדולה בישראל חוזרת, ובמרכזה רגעי השנה הסוערת: מטילים בליסטיים מאיראן ועד מחאות החרדים וההלוויות הצבאיות ● מתוך כ-7,000 עבודות הוצגו 64 עבודות, המשקפות את פרדוקס החיים כאן: הכאב והטלטלה לצד היופי המבצבץ מבין הסדקים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה