גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה נגד הצעד של רשות ני"ע בקרנות הסל על הבנקים: "תייצר מדד נכה ולא אטרקטיבי"

לפני פחות משבועיים הורתה הרשות כי על קרנות הסל שעוקבות אחר מדד הבנקים 5 המקומי להקטין את החשיפה למניות שני הבנקים הגדולים, ולהגדיל את החשיפה לאחרים ● בבורסה ובקרב מנהלי קרנות הנאמנות מבקרים את המהלך, שברשות מגדירים כ"תיקון עיוות היסטורי" ● ברשות טענו לאחרונה כי מדובר ב"תיקון עיוות היסטורי" והטילו ספק בשיקולי הבורסה

איתי בן זאב / צילום: תמר מצפי
איתי בן זאב / צילום: תמר מצפי

העימות בין הבורסה שבניהולו של איתי בן זאב לבין רשות ניירות ערך, שבראשות ענת גואטה, מסלים. במכתב ששלח היום מנכ"ל הבורסה ליו"ר איגוד מנהלי קרנות הנאמנות בעניין החלטה רגולטורית של רשות ניירות ערך, בנודע לקרנות הסל שעוקבות אחר מדד בנקים 5, נטען כי "מדובר במדד מקומי שמהווה בנצ'מרק לפלח המרכזי של שוק הבנקאות הישראלי ואין לו תחליף" כאשר "אין גורם שמבין בשוק, אשר חולק על כך". בכך עוקץ בן זאב את הרשות, תוך הוא מוסיף כי " גם רשות ניירות ערך הבינה זאת עד לאחרונה".

אך לא רק זאת, בן זאב מבהיר כי ככל שהדבר תלוי בו, "הבורסה לא תתקן את מתודולוגית המדד", כשהוא מאתגר את הרשות שאם לתפיסתה "מדובר בנכס מעקב שאינו סחיר מספיק כדי לשמש נכס בסיס לנגזרים", אזי "היא תידרש לתקן בעצמה את הוראות התקנון וההנחיות ולהביאן לאישור שר האוצר". עוד לטענתו, המהלך עליו הודיעה הרשות לפני זמן קצר היא הפרה של "הבטחה שלטונית לשוק קרנות הסל ולבורסה", אשר "ניתנה אגב רפורמת קרנות הסל".

הרשות משנה את ההנחיה לגבי מדד בנקים 5

לפני פחות משבועיים הודיעה רשות ניירות ערך כי החל מה-3 באפריל תפוג הוראת שעה שהתירה למנהלי קרנות הסל עוקבות אחר מדד בנקים 5 בבורסה המקומית להחזיק במניות של הפועלים ושל לאומי ביותר מ-25% מנכסי הקרן (כל אחת), ואף להפחית את החשיפה לשתי המניות האלה לרף נמוך יותר - דבר שיביא להקטנת החשיפה למניות שני הבנקים הגדולים ולהגדלת החשיפה לשלושה קטנים יותר, ובמיוחד לבינלאומי הקטן בהרבה.

בבורסה כמו גם בקרב מנהלי קרנות נאמנות רבים חוששים כי דבר זה יוביל דווקא לפגיעה במשקיעים בקרנות הסל על המדד האמור, ולא יסייע להם, תוך יצירת ביקושים לא טבעיים במניית הבינלאומי, דבר שישפיע על השוק בכלל. רשות ניירות ערך עשתה את המהלך לא דרך שינוי הרכב המדד - דבר שנתון לבורסה, אלא דרך ההסדרה של קרנות הנאמנות, שמפוקחות על ידי מחלקת ההשקעות של הרשות.

בקרב איגוד מנהלי קרנות הנאמנות מציינים את חשיבות קרנות הסל למדד בנקים 5 המקומי, בכותבם כי "נראה כי קרנות נאמנות כאמור מושכות ביקושים קבועים, הן מצד גופים מוסדיים, הן מצד לקוחות קצה (ריטייל), באופן שמייצר היקף החזקות נרחב".

על רקע זה, איגוד מנהלי קרנות הנאמנות פנה בסוף השבוע החולף לבורסה, בבקשה "לבחון אפשרות לבצע שינויים במתודולוגיה של מדד הבנקים (בהיקף המינימלי ביותר הנדרש) באופן שיבטיח את האפשרות הרגולטורית להמשיך את ההחזקה או החשיפה למדד האמור באמצעות קרנות נאמנות". באיגוד אף ציינו בפנייתם לבורסה כי מבחינתו יש "עדיפות מסוימת" לפיתרון "בדמות משקל מקורי הצמוד ככל הניתן למשקל המקסימלי (כגון, משקל של 24%) תוך עדכון שוטף למשקל מקום בו הוא חוצה את רף ה-25%".

במכתב ששלח לבורסה אלי בבלי, יו"ר האיגוד, אף צוין כי "כל פניותיו של האיגוד לרשות ניירות ערך בנושא נענו בשלילה, על אף שהובהרה הפגיעה האנושה שעלולה לחול על ציבור המשקיעים בגין כך. יש גם לשים לב - משמעות הדבר עלולה להיות שלא תתאפשר פעילותן של קרנות סל שנכס המעקב שלהן הוא מדד הבנקים כלל, שכן משקלן של חלק מהמניות הכלולות בו חוצה כיום באופן ניכר את שיעור ההחזקה או החשיפה לתאגיד המותר בקרנות מחקות". אגב, במכתב התגובה ששלחה היום הבורסה, כתב בן זאב כי לתפיסתו עולים מהמכתב של איגוד מנהלי קרנות הנאמנות תחושות של "מצוקה ותסכול גדולים".

"השוק הישראלי מחייב הכלה וגמישות של הרגולטורים"

כך, במכתב ששלח היום מסביר בן זאב כי "המבנה הייחודי של שוק ההון הישראלי מחייב הכלה וגמישות של הרגולטורים. מסחר תקין מתבסס על נזילות, וכדי לספק נזילות, יש לאפשר למשקיעים המוסדיים להשקיע בכלכלה הישראלית" וש"המפקח על הבנקים היה ער לכך" בהקשר של הצורך בפיתרון ייעודי למניות הבנקים, כש"גם הממונה על שוק ההון ער לבעיה".

מנגד, טוען בן זאב, "הצעד של רשות ניירות ערך יהווה פגיעה נוספת בשוק קרנות הסל, אבל גלי ההדף של הפגיעה יגיעו למערכת הבנקאית (ובמיוחד לשני הבנקים הגדולים), ולכל מעטפת הפעילות לטווח קצר וארוך (קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל וביטוחי חיים המושקעים במסלולים פאסיביים). אין גורם בשוק שיחמוק מהפגיעה".

עוד הוא אומר ביס לרשות שמפקחת עליו, דרך מחלקה אחרת שכפופה לגואטה, כי "רשות ניירות ערך, על כל מעלותיה, אינה עורך מדדים", כשהוא מפרט כי "ההצעה שהעבירה לשינוי בהרכב המדד הובאה לבחינה של כל הגורמים המקצועיים בשוק", כשלטענתו "הדעה של כולם הייתה כי ההצעה תייצר מדד נכה ולא אטרקטיבי" עוד הוא מזהיר כי "ביום שאחרי - בהיעדר תחליף ראוי, השקעות בשווי מיליארדי שקלים יוסטו לחו"ל ולנכסים פרטיים", ו"הפגיעה בבנקים, בקרנות, בחוסכים ומעל לכל, שוב, בכלכלה הישראלית, תהיה קשה".

עוד הוא מוסיף וטוען כי "אבל מה שנאמר בשיחות בהולות בשוק, לא מוצא את דרכו לפתחה של רשות ניירות ערך. החשש של הבנקים ושל הקרנות מפניה ישירה מול מי שמפקחת עליהם, מונע דיון פתוח ומקצועי", תוך שהוא גורסה כי "חשש זה יש לו על מה לסמוך. ביום בו יצאה הודעתה של רשות ניירות ערך, פורסמה תגובתה של הבורסה. מיד אחר כך פרסמה הרשות הודעה לתקשורת בה רמזה כי הבורסה, חברה ציבורית וגוף המפוקח על ידה, פועלת ממניעים זרים. לא פלא שגורמים אחרים חששו אחר כך להביע את דעתם באופן ישיר".

מהרשות נמסר היום כי "בהנחיה למנהלי הקרנות לפעול לעדכון מדד הבנקים, כמתחייב מריכוזיותו החריגה ומהוראות הדין, הרשות כדרכה תמיד, שמה לנגד עיניה את השמירה על עניינים של המשקיעים בשוק ההון, תוך שהיא מאפשרת למנהלי הקרנות ליישם, בנסיבות המקרה, פתרון מאוזן ואפקטיבי. משכך, אין לנו אלא לתהות מה השיקולים שהביאו את הבורסה אשר אך לאחרונה התהדרה ברפורמה הנרחבת שביצעה בתחום המדדים, בה בין היתר הדגישה את חשיבות עקרון הפיזור של המדדים, להימנע מליישם אותו דווקא במדד כה חריג וריכוזי, בין היתר באמצעות העשרתו וגיוונו במניות של חברות רלוונטיות, כדוגמת חברת כרטיסי אשראי שכל זמן שפעילותה נמצאה בבעלות הבנק היא נכללת במדד הבנקים (גם היום) וכשהיא מופרדת ממנו היא נמצאת כבלתי ראויה להיכלל במסגרתו".

עוד נמסר מהרשות כי "התנהלות הבורסה לעניין זה עד כה, מחזקת את עמדתה של הרשות בדבר נחיצות הגברת התחרות בתחום עריכת המדדים, באופן שיגדיל את משקלם ונוכחותם של עורכי מדדים נוספים בשוק ההון הישראלי, שכמקובל בעולם, אינם מושפעים משיקולים הנובעים מכך שבמקביל לפעילותם כעורך מדד הם גם מפעילים בורסה".

נציין כי במכתב של הבורסה מהיום צויין בהקשר זה כי "הבורסה פועלת תמיד, בראש ובראשונה מתוך ראיה מקצועית וכללית של טובת השוק" ושהיא "נאמנה להחלטות המקצועיות שלה כעורך מדדים וכמי שאחראית על מסחר תקין והוגן".

חילופי דברים קשים בעימות על מדד הבנקים

למה מתכוון בן זאב? הצעד עליו הודיעה רשות ניירות ערך נעשה בניגוד לעמדת מנהלי קרנות הנאמנות ועמדת הבורסה. מבחינת הרשות הצעד נעשה בגלל שהמדד ריכוזי מדי ויש בו רק חמישה בנקים, כשלקם של שני הבנקים הגדולים הוא "בשיעור גבוה וחריג הן ביחס למקובל בעולם והן ביחס לכללים שהבורסה מחילה ביחס למדדים שאותם היא עורכת".

עם הפרסום הראשוני על כוונת הרשות נמסר מהבורסה בתגובה כי "החלטת רשות ניירות ערך, כפי שפורסמה, שרירותית, לא סבירה וחסרת היגיון כלכלי, ותפגע ללא ספק בציבור המשקיעים, במנהלי הקרנות ובשוק ההון בכללותו. זוהי פגיעה קשה נוספת בשוק קרנות הסל, בהמשך לרפורמה בענף שהשמידה ערך בהיקף רחב וכל זאת תוך כדי משבר הקורונה המחייב שמירה על יציבות ולא זעזוע מיותר בשוק. ההחלטה התקבלה רטרואקטיבית, אחרי למעלה מעשרים שנה שהמדד מחושב ומפורסם, והוא מהווה בנצ'מרק הכרחי לשוק ההון. ההחלטה אף עומדת בסתירה לעובדה שרשות ניירות ערך עצמה אישרה את כללי המדד, המעוגנים בהנחיות הבורסה".

בתגובה לאמירות החריפות הללו מסרה אז רשות ניירות ערך כי לתפיסתה היא "מתקנת עיוות היסטורי באמצעות מתווה מתון, מאוזן וישים, אשר שם לנגד עיניו את אינטרס המשקיעים בשוק ההון ולצד זאת, מעניק לתעשיית הקרנות פתרון אפקטיבי". בנוסף, הרשות תקפה את התנהלות וטענות הבורסה כשמסרה אז כי "בנסיבות העניין נראה ששיקולים עסקיים, הנובעים מפעילות הבורסה כעסק למטרות רווח, מעיבים על התנהלותה כעורך מדד ניירות ערך". עוד נמסר אז מטעם הרשות כי "כפי שהיה ידוע לבורסה ולמנהלי הקרנות, ההוראה הזמנית צפויה לפקוע מאחר ונקבעה לפרק זמן קצוב לאור הבעייתיות הגלומה בריכוזיות החריגה של מדד הבנקים".

עוד כתבות

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפרקליטות מציעה: שופט עליון בדימוס ילווה את חקירת הפצ"רית

מוקדם יותר היום, שר המשפטים יריב לוין עדכן את בג"ץ כי לא הגיע להסכמות עם היועמ"שית והפרקליטות לגבי מינוי גורם שיפקח על חקירת הפצ"רית היוצאת, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, ומשכך הוא עומד על מינוי אשר קולה למפקח על החקירה

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

הדמיה של מרכז הדיפ-טק של Awz בישראל שיוקם באזור התעשייה החדש טרה-פארק באשקלון / הדמיה: גליל הנדסה

הקרן הקנדית שרוצה להקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה של 5 מיליארד שקל

חברת השקעות הדיפנס-טק הקנדית עוז (Awz) של ירון אשכנזי, בה משמשים כיועצים גם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי והמפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, מתכננת להקים מפעל שבבים חדש בישראל ● מדובר בתוכנית גרנדיוזית שסך ההשקעה הכולל בה עשוי להגיע ל-40 מיליארד שקל

ירידות שערים מסביב לעולם / אילוסטרציה: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר נעילה שלילית בוול סטריט ובאסיה, גם בורסות אירופה בירידות

מניות אסיה ננעלו בירידות בעקבות וול סטריט, על רקע המכירות במניות הטכנולוגיה והיחלשות הציפיות להפחתות ריבית של הפד ● באירופה הירידות מעמיקות: הפוטסי נופל בכ-1.6%, הקאק יורד ב-1.3%, והדאקס מאבד 1.4% ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

ממדאני ודוואג'י בליל הבחירות בניו יורק / צילום: Reuters, Neil Constantine

ללא שרוולים, עם רקמה פלסטינית: מיהי הגברת הראשונה של ניו יורק

ראמה דוואג'י נמנעה מלקחת חלק בקמפיין של בעלה, ראש העיר הנבחר של ניו יורק זוהרן ממדאני ● וזה לא שהיא נמנעת מהפוליטי: האיורים שלה עוסקים בנעשה בעזה ובסוריה, ודרכם היא מאשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה" ● זו האישה לצידו של זוהרן ממדאני

חקירה בספרד: חברה מכרה פלדה לתעשייה הצבאית הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שורה של חברות ביטחוניות אמריקאיות זכו לחוזי ענק עם ישראל, חברה ספרדית תחת חקירה בחשד לסיוע בייצור נשק ישראלי, ובבריטניה מכחישים של-BBC יש הטיה נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

צילום: ap, Alex Brandon

הלחץ האמריקאי לנורמליזציה עם סעודיה: "מצפים להתקדמות"

דיווח: שרי החוץ של האיחוד האירופי ידונו בשבוע הבא בהצעה להכשיר 3,000 שוטרים פלסטינים שיוצבו ברצועת עזה ● 4 תושבי ירושלים נעצרו בחשד שהשתייכו לדאעש ● רוסיה העלתה במועצת הביטחון הצעה לסיום המלחמה בעזה - שסותרת את ההצעה האמריקאית ● משרד רה"מ הודיע על השבתו של גודארד, שנרצח ב-7 באוקטובר ונחטף לעזה ● 3 חטופים חללים נותרו בעזה ● עדכונים שוטפים

אורן שובל ודניאל רמות, מייסדי ויה / צילום: יח''צ

הדוחות הראשונים של ויה: ההכנסות זינקו, ההפסד גדל

חברת ויה, שפיתחה טכנולוגיה לתחום התחבורה הציבורית החכמה, הונפקה בבורסת ניו יורק לפני כחודשיים ורושמת מאז תשואה חיובית של 9.8%, כשהיא נסחרת כיום לפי שווי של כ-4 מיליארד דולר ● ההפסד הנקי החשבונאי שלה גדל ב-73% ל-36.9 מיליון דולר, אך ההפסד הנקי המתואם התכווץ ב-33% ל-9.7 מיליון דולר

חיסונים / אילוסטרציה: Shutterstock, Treecha

אמון במקום חיסון: ביהמ"ש מאשר פיקוח רפואי במקום חיסון בכפייה

בית המשפט לענייני משפחה נדרש השבוע להכריע בבקשה דחופה שהגישה המדינה, במטרה לכפות מתן חיסון טטנוס לילד בן שבע למרות התנגדות הוריו ● העובדת הסוציאלית הביעה דאגה מההשלכות העתידיות של חיסונים בכפייה משפטית - מה נפסק?

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ארנון בר-דוד ועזרא גבאי ישוחררו מחר למעצר בית

בהתאם להסכמות עם המשטרה, ביהמ"ש קבע כי יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום, בערבות של 100 אלף שקל, וייאסר עליו לעסוק בכל הנוגע להסתדרות במשך 21 יום וליצור קשר עם כל המעורבים בפרשה ● גם עזרא גבאי, סוכן הביטוח החשוד בפרשה, ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום בערבות באותו סכום

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

תכני yes בשירות הטלוויזיה של פרטנר / צילום: פרטנר tv+

חשש לפגיעה בתחרות? התלונות בשוק על yes לאחר עסקת פרטנר

yes למעשה מנהלת את עסקאות התוכן המשותפות של פרטנר מול ספקים, וכך יש לה כוח מיקוח גדול יותר של 760 אלף הלקוחות של שתי החברות ● לגלובס נודע כי לרשות התחרות הוגשו מספר תלונות על פגיעה בעצמאותה של פרטנר, וכי הרשות פתחה בבדיקה ● גורמים ב-yes: "גופים מונופוליסטיים עושים הכול כדי לחבל בעסקה"

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

אדמירל (במיל') גארי ראפהד / צילום: נעמה קליין

"זה לא הזמן לנוח": האדמירל האמריקאי שמפציר בישראל להתכונן לעימות הבא מול איראן

אדמירל (מיל') גארי ראפהד, מפקד צי ארה"ב לשעבר, מזהיר כי האיום הימי של איראן ושלוחותיה רחוק מלהסתיים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלון מול החות'ים, על הלייזר שצפוי לשנות את מאזן ההגנה ועל עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ● ויש לו אזהרה: "דווקא עכשיו, כשהרובים שותקים, זה לא הזמן לנוח"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

הדמיית הפרויקט בראשון לציון / הדמיה: A-studio

בראשון לציון מקדמים: מגדל בן 50 קומות במרכז העיר

שתי תוכניות ענק בראשל"צ מתוכננות ע"י הוועדה המחוזית מרכז ● רובי קפיטל תממן את פרויקט הפינוי-בינוי הראשון בשטחים ● עיריית ת"א מחמירה את דרישות הבטיחות באתרי עבודה ובנייה ● וגם: חברת מיינדספייס, המציעה חללי עבודה להשכרה, פותחת מתחם עבודה חדש בפ"ת ● חדשות השבוע בנדל"ן

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

הם חדים בגיל 80 כמו שהיו בגיל 50, והסוד שלהם הוא לא התעמלות

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום