גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפיכה הצבאית במיאנמר משבשת את הדמוקרטיה השברירית ומעמידה את ממשל ביידן במבחן

לאחר שהמנהיגה האזרחית אונג סאן סו קי נעצרה, ממשלות במערב מתמודדות עם ההחלטה הלא פשוטה איך להגיב למשבר מבלי לדחוף את המדינה עמוק יותר לזרועותיה של סין

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישה בבית הלבן / צילום: Sipa USA
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישה בבית הלבן / צילום: Sipa USA

המעבר של מיאנמר לדמוקרטיה שהתעכב בשנים האחרונות, נמצא בנסיגה לאחר שהצבא ביצע הפיכה ועצר מנהיגים אזרחיים, והעלה את המדינה על נתיב מתוח ולא ברור המציב אתגר לממשל ביידן.

ערוץ טלוויזיה בגיבוי הצבא, שהודיע על ההפיכה ביום שני בבוקר, השמיע במשך היום שירים על גבורת הצבא ונאמנותו למדינה. פעילים ועיתונאים במדינה חוששים להיעצר לאחר שהמנהיגה האזרחית אונג סאן סו קי ובכירים אחרים נעצרו בפשיטה לפנות בוקר. אזרחים שחיו בעשור האחרון תחת משטר צבאי עד המעבר לדמוקרטיה מיהרו לרכוש מוצרי מזון ולמשוך כסף בכספומטים.

דיפלומטים אמרו שהמצב מתוח וקשה להתנבא מה יקרה בהמשך. ישנה "תחושה כמעט סוריאליסטית, האם אנחנו באמת חוזרים למשהו שחשבנו שהותרנו מאחור?" תהה פקיד או"ם המוצב במיאנמר.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שכיהן כסגן נשיא בממשל אובמה כשארה"ב תמכה בהחייאת הדמוקרטיה במיאנמר, מתמודד עם החלטות קשות לגבי דרך הפעולה. כשהגיעו הדיווחים הראשונים על ההפיכה, ארה"ב וכמה מדינות אחרות קראו לצבא להחזיר את הדמוקרטיה ולשחרר את הבכירים שנכלאו. "על הצבא להפוך פעולות אלה מיד", אמר מזכיר המדינה האמריקאי אנטוני בלינקן.

צבא מיאנמר לא הגיב לבקשת תגובה.

"מבחן דיפלומטי גדול"

"זה מבחן דיפלומטי גדול לממשל ביידן באסיה", אמר בן בלנד, מנהל תכנית דרום מזרח אסיה במכון לאווי באוסטרליה. "אנשים יסתכלו מקרוב איך הממשל מאזן קריאות למדיניות חוץ שהיא יותר מבוססת ערכים עם תכוניותיו להתמודד עם ההשפעה הסינית באזור".

בלנד אמר שסנקציות ספציפיות נגד מנהיגים צבאיים עיקריים לא צפויות להשפיע בצורה נרחבת, אך מצד שני סנקציות כלליות יותר מסתכנות בהענשת העם במיאנמר ודחיפת המדינה בדרום מזרח אסיה לזרועות סין.

סנאטור בוב מננדז, יושב ראש נכנס של מועצת יחסי החוץ בסנאט, קרא להטיל סנקציות במידה והצבא לא ישחרר את העצורים ויפנה את כס השלטון. במידה וזה לא יקרה, "ארה"ב ומדינות אחרות צריכות להטיל סנקציות כלכליות מחמירות, כמו גם אמצעים אחרים" נגד צבא מיאנמר ומנהיגיו, אמר מננדז.

מיאנמר הייתה מאוד תלויה בבייג'ינג לפני שהמעבר לדמוקרטיה החל לפני עשר שנים - חלק מהסיבה, על פי חוקרים, לכך שהצבא ביקש לפתוח את המדינה ולגוון את קשרי החוץ שלה. ביום שני סין לא קראה לצבא מיאנמר לסגת מההפיכה הצבאית.

"סין היא השכן הידידותי של מיאנמר", אמר דובר משרד החוץ הסיני וואנג וונבין בשיחה שגרתית עם עיתונאים. "אנו מקווים שכל הצדדים במיאנמר יוכלו ליישב באופן מוצלח את חילוקי הדעות שלהם תחת מסגרת חוקתית וחוקית שתשמור על יציבות פוליטית וחברתית".

מיאנמר נתונה לחקירות בינלאומיות אינטנסיביות

מיאנמר הייתה תחת שלטון צבאי במשך עשורים, דבר שהוביל את המדינה לבידוד בינלאומי ולעוני. ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו עליה סנקציות כלכליות שפגעו בהשקעות ובצמיחה הכלכלית. ואז לפני עשר שנים, הצבא הרשה למדינה להתקדם לעבר דמוקרטיה והסנקציות הוסרו.

יחד עם זאת, הצבא שמר על שליטה במוקדי כוח מרכזיים, כולל שלושה משרדי ממשלה וגוש של מושבים בפרלמנט. סו קי, שמפלגתה זכתה בבחירות ב-2015, הבחירות הראשונות החופשיות מזה כמה עשרות שנים, לא הצליחה להתקדם לעבר המטרה שלה לשנות את החוקה ולעצב דמוקרטיה מלאה.

מיאנמר הייתה נתונה לחקירות בינלאומיות אינטנסיביות אחרי שהצבא עשה מבצע אכזרי בשנת 2017 וגירש 740 אלף מבני המיעוט הרוהינגי. ארה"ב הטילה סנקציות ספציפיות נגד כמה מנהיגים צבאיים, כולל הרמטכ"ל מין אונג הלנג, שכרגע שולט במדינה, אך נמנעה מהטלת סנקציות נרחבות.

בשיחות פרטיות, אמרו בכירים שהטלת סנקציות כלכליות נרחבות תחתור תחת הממשלה האזרחית של סו קי, תעניש את עניי מיאנמר ותדחוף את המדינה להתקרב לסין.

יחסיה של סו קי עם המערב התקלקלו, אם כי היא המשיכה ליהנות מהתמיכה של מי שחשו שהיא מייצגת את הסיכוי הטוב ביותר לשינוי במיאנמר.

סו קי פעם נתפשה כסמל של זכויות אדם שנלחמה בגנרלים, והייתה תחת מעצר בית במשך שנים עד 2010 עקב מאבקה למען הדמוקרטיה, אבל בשנה שעברה הגנה על הצבא מפני ההאשמות ברצח עם. היא דחקה בבית הדין הבינלאומי לסמוך על הצבא שיחקור את ההאשמות שהופנו נגדו.

"הצבא ישב בשקט עם כל הכוח ולא הואשם על ידי הקהילייה הבינלאומית על עיכוב המעבר לדמוקרטיה", אמרה מני מונג, חוקרת מיאנמר ב־ Human Rights Watch .

"ההפיכה רק תבודד את מיאנמר יותר"

ביום שני השתלט הצבא על המדינה לאחר שטען שהבחירות בנובמבר היו מזויפות. מפלגת האופוזיציה המגובה בידי הצבא הפסידה בהפרש עצום, וזכתה רק ב־33 מתוך 476 מושבים נבחרים. הליגה הלאומית לדמוקרטיה של סו קי זכתה ב־396 מושבים.

ערוץ טלוויזיה הנתמך על ידי הצבא דיווח שמועצת הבחירות לא הצליחה לפתור תלונות חוזרות ונשנות של הצבא לגבי אי התאמה בין רשימות בוחרים שונות. ניסיונות לערב את הממשלה והמועצה בנושא לא הצליחו, ולכן הצבא החליט על מצב חירום למשך שנה והעביר את השליטה במדינה למפקדו. בחירות חדשות יוכרזו לאחר שישלים הצבא את המשימות שהוא צריך לבצע בעת מצב חירום, כך נמסר, מבלי לפרט מהן משימות אלה.

במועצת הבחירות אמרו שאין עדויות לתרמית בקנה מידה נרחב.

"ההפיכה רק תבודד את מיאנמר יותר, במערב וכנראה גם באסיה", אמר דיוויד מתיסון, חוקר עצמאי ומומחה למיאנמר.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"