גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכון ויצמן מגיע לעליון במאבקו לביטול מס בהיקף 205 מיליון שקל

מכון ויצמן הגיש ערעור לעליון על החלטת ביהמ"ש המחוזי לדחות תביעה שהגיש נגד שומת מס הכנסה שהוצאה לו לשנת 2015 ● רשות המסים דורשת ממכון ויצמן 205 מיליון שקל בגין תמלוגים שמשלמים גופים מסחריים על השימוש בפטנטים שנולדו בעקבות מחקרי המכון

מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר
מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר

הסכסוך של מכון ויצמן עם רשות המסים סביב שומת מס של 205 מיליון שקל שהוצאה למכון בגין התמלוגים שהוא מקבל עבור המצאות, הגיע לבית המשפט העליון: מכון ויצמן הגיש היום (ד') ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי לדחות את התביעה שהגיש נגד שומת מס הכנסה שהוציא לו פקיד שומה פתח תקווה לשנת 2015.

רשות המסים דורשת ממכון ויצמן למדע 205 מיליון שקל בגין ההכנסות שהוא מקבל מחברת "ידע-חברה לפיתוח ומחקר". מקור ההכנסות האלו בתמלוגים שמשלמים גופים מסחריים בגין השימוש בפטנטים שנולדו בעקבות מחקרי המכון. לטענת מכון ויצמן, בשנת 2004, במסגרת הסכם שנחתם מול רשות המסים, נקבע כי הכנסות המכון מתמלוגים הן הכנסות פטורות ממס. כעת, מבקש פקיד השומה לסווג הכנסות אלה כהכנסות מעסק.

בתביעה שהגיש המכון לבית המשפט המחוזי בנובמבר אשתקד, טען המכון, בין היתר, כי שומת המס הוצאה ביום האחרון של תקופת ההתיישנות והשיתה על המכון חיוב לשלם מס הכנסה בסכום עתק של כ-205 מיליון שקל "בהליך בזק יוצא דופן, במסגרתו פקיד השומה פעל בחוסר תום לב, בניגוד לחובות הבסיסיות המוטלות עליו ותוך קיפוח זכויותיו המהותיות והדיוניות של המכון".

בתביעה, שכאמור נדחתה על-ידי בית המשפט המחוזי, התבקש סעד הצהרתי לפיו השומה בטלה כיוון שהיא הוצאה תוך הפרה בוטה של הנחייה מנהלית של רשות המסים המכונה "הנחיית סביון", הקובעת שאין לערוך שומה אלא אם המפקח החל בהליכי ביקורת גלויים משמעותיים לפחות חודשיים לפני מועד התיישנות השומה, אלא "במקרים חריגים בלבד". עוד נטען כי לא ניתנה למכון הזדמנות להשמיע טענותיו בפני רשות המסים.

בניגוד למסלול הרגיל לערער על שומת מס, המכון לא הגיש השגה על השומה שהוצאה לו לפקיד השומה, אלא הגיש מיד את תביעה נגד רשות המסים לבית המשפט. זאת, בטענה כי בשורה של הלכות של בית המשפט העליון נקבע כי במקרים חריגים המעוררים שאלות בעלות חשיבות עקרונית, נשמרת לנישום האפשרות לפנות ישירות לבית המשפט הרגיל או לבג"ץ, גם כאשר הנושאים נתונים להליך של השגה וערר בתוך הרשות עצמה. לטענת המכון, העובדה שרשות המסים חרגה מ"הנחית סביון" הנה שאלה עקרונית.

שופט בית המשפט המחוזי מרכז אבי גורמן לא התרשם מטענה זו, דחה את התביעה של המכון וקבע כי עומד למכון סעד חלופי של השגה בטרם פנייה לבתי המשפט - וכך עליו לפעול. השופט גורמן ציין בפסק הדין כי ההנחה של רשות המסים בדבר טיפול בתיק חודשיים לפני סיום ההתיישנות חשובה, אך החריגה ממנה אינה מצדיקה פנייה ישירה לבית המשפט.

בנוסף, ציין השופט כי לא בכל מקרה של שאלה עקרונית יש לפתוח עבור הנישום מסלול ישיר לפנייה לבית המשפט בלי למצות את הליכי ההשגה והערעור בתוך רשות המסים עצמה. "אם נקבל את עמדת המבקש ונקיים דיונים משפטיים בשאלות עקרוניות במסגרת הליכים אזרחיים קודם להגשת ערעור המס הקבוע בפקודה, תתעורר ממילא השאלה מה דין המשך הליכי השומה אשר טרם הסתיימו?", כתב השופט.

בערעור שהוגש על החלטה זו לעליון טוען מכון ויצמן, באמצעות עורכי הדין ליאור נוימן גיא ורטהים ממשרד ש. הורוביץ ושות', כי בפסק הדין של בית המשפט המחוזי נפלו מספר שגיאות מהותיות שמצדיקות את קבלת הערעור, ובמרכזן העובדה כי בית המשפט הפך לאות מתה. פסיקה של בית המשפט העליון הקובעת כי כאשר קיימת שאלה עקרונית במחלוקת מול רשות המסים ניתן לפנות לבית המשפט תחת הגשת השגה, וכן את הנוהל הפנימי של רשות המסים עצמה - "הנחיית סביון" משנת 2016 הקובעת שאין לערוך שומה אלא אם המפקח החל בהליכי ביקורת גלויים משמעותיים לפחות חודשיים לפני מועד התיישנות השומה.

זכאות לתמלוגים בגין הצלחת מסחור המוצר

מכון ויצמן למדע הוא מכון למחקר מדעי בסיסי ורב-תחומי מהמובילים בעולם בתחומי מדעי הטבע והמדעים המדויקים ומוסד מוכר להשכלה גבוהה, המקיים מסגרת לימודים אקדמאית במסגרתה מוענקים תארים מתקדמים.

מטרת המחקרים המבוצעים במכון להעמיק ולקדם את הידע בתחום המדעי בו מבוצע המחקר. אך בחלק מהמקרים, תוך כדי ביצוע המחקר הבסיסי, מתגלה פוטנציאל לניצול הממצאים שהתגלו במחקר לצרכים מסחריים. במקרים כאלו, המכון מיידע את חברת "ידע חברה למחקר ופתוח" בנוגע לאותן אמצאות, ומעביר לידע את המידע והחומר הקשורים לאמצאה.

ידע פועלת לרישום פטנטים על אותן אמצאות, וביחס לחלק קטן מהן היא אף כורתת הסכמי רישיון בקשר לפטנט שרשמה (או לזכויות IP אחרות הקשורות לאמצאה עם גופים מסחריים). אם הפיתוח והמסחור מצליחים, ובהתאם לתנאי הרישיונות, ידע זכאית לתשלומים שונים, לרבות תמלוגים, בגין הצלחת מסחור המוצר - אותם היא מעבירה למכון ולחוקרים שהמציאו את האמצאה או את הקניין הרוחני מושא הרישיון, בניכוי הוצאותיה ועמלה.

ההכנסות הללו עמדו בלב מחלוקת בין המכון לבין רשויות המס בשנים 2000-2002, אשר הסתיימה בהסכם בין הצדדים. לאחר דיונים בין הצדדים, במרץ 2004 נשלח מכתב מטעם סגן נציב מס הכנסה למייצגי המכון ששיקף את שהוסכם בנושא בין המכון לרשות המסים בדבר סיווג הכנסות המכון מתמלוגים כהכנסות פטורות ממס. לטענת המכון, "הסכם 2004", קבע כי כל עוד היקף, אופן ואופי פעילות המכון לא ישתנו באופן מהותי, רשות המסים תראה בהכנסות מ"ידע" שמקורן בתמלוגים שמקורם באמצאות שהעביר המכון לידע, הכנסות שפטורות ממס לפי סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה.

בתביעה המקורית, שהוגשה באמצעות עורכי הדין נוימן וורטהים, נגד דרישת רשות המסים ל-205 מיליון שקל בגין שנת 2015, טוען מכון ויצמן כי מאז הסכם 2004 ועד ספטמבר 2020 - כלומר במשך 16.5 שנים - המכון ורשות המסים יישמו את הסכם 2004 ופעלו לפי הנוסחה הקבועה בו; "ובהתאם לכך, בשנים 2000-2014, כלומר 15 שנות מס, רשויות המס לא חלקו על עמדת המכון לפיה הוא פטור מתשלום מסים בגין הכנסותיו מתמלוגים שהעבירה לו ידע".

למרות זאת, נטען, הוצאה למכון דרישת מס על שנת 2015, ורגע לפני ההתיישנות, דרשה רשות המסים מהמכון תשלום של הון עתק בגין התמלוגים בשנה זו.

תביעה זו, כאמור, נדחתה על-ידי בית המשפט המחוזי בשל היותה מוקדמת מדי, ואי מיצוי הליכי ההשגה והערר בתוך כתלי רשות המסים בטרם פנייה לבית המשפט.

בערעור שהוגש היום לעליון כותבים באי-כוח מכון ויצמן כי יש לבטל את קביעת המחוזי ולאפשר דיון בתביעת המון, היות ו"פקיד שומה פתח תקווה הפר ברגל גסה את הנחיית סביון: הליך הביקורת בגין שנת 2015 החל פחות מחודש לפני מועד ההתיישנות, כשהשיחה הטלפונית הראשונה בעניין התקיימה שישה ימים בלבד לפני מועד ההתיישנות (שכללו 3 ימי עבודה).

"הדברים חמורים במיוחד, שכן מעבר לכך שמדובר בשומה בסכום עתק של כ-205 מיליון שקל, המורכבות הייחודית של השומה נובעת מכך שעל פקיד השומה היה לקבוע כי המכון אינו עומד בנוסחה (השלב הראשון), לראשונה לאחר למעלה מ-16 שנה (טענה שהוצגה לראשונה בשיחה טלפונית ביום 24.9.2020); כי יש לסווג את התמלוגים כהכנסה מעסק לפי סעיף 2(1) לפקודה (השלב השני); וכן לקבוע את ההוצאות המותרות בניכוי וההפסדים המותרים בקיזוז שנוצרו בקשר להכנסה הנטענת (דבר ממנו המשיב התעלם לגמרי) (השלב השלישי)".

בערעור צוין כי להערכת מנהל רשות המסים בתיקים ה"כבדים", הביקורת בשלב א' לוקחת לפעמים 3-6 חודשים ואף יותר, כשבעניין מכון ויצמן הביקורת התפרשה על פני שבוע בלבד.

עוד נטען בערעור לעליון כי בית המשפט המחוזי לא הסתפק בלקבוע שפעמים רבות הליכי שומה מעוררים שאלות חשובות, ושאלת מעמדה של הנחיית סביון אינה שונה משאלות אלו, אולם לא הפנה לאף שאלה עקרונית (או "חשובה") ספציפית שהתעוררה במקרה אחר, דומה, שלפי הנחתו אינה מצדיקה הגשת תביעה נפרדת. 

מרשות המסים נמסר: "בית המשפט המחוזי אמר את דברו ואישר בפסק דינו את עמדת רשות המסים".

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית