גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי המלון ייפתחו מחדש ביום חמישי: "אם אין החלטה רשמית של הממשלה, נקבל החלטה בעצמנו"

גורם באחת מרשתות בתי המלון: "הממשלה מכריזה על הסכם תיירות עם יוון, במקום לדאוג לכלכלת התיירות שלה" ● התאחדות המלונות: פדיון המלונות ב-2020 נחתך בכ-66%

בתי מלון בים המלח. ייפתחו עוד השבוע? / צילום: יוסי זמיר
בתי מלון בים המלח. ייפתחו עוד השבוע? / צילום: יוסי זמיר

המלונות נשכחו מאחור - ועוד לפני שיקבלו היתר רשמי לפתוח, רבים מהם מכריזים על פתיחת המלונות כבר ביום חמישי הקרוב, בגישה של "נקעה נפשנו".

"הממשלה מכריזה על הסכם תיירות עם יוון, במקום לדאוג לכלכלת התיירות שלה. אם אין החלטה רשמית שאפשר לפתוח בתי מלון, נקבל את ההחלטה בעצמנו ונוכיח שאפשר", כך אומר גורם באחת הרשתות.

ואכן כבר השבוע ייפתחו חלק מבתי המלון במתכונת "צימרים" - כלומר השכרת חדרים, עם או בלי הגשת אוכל לחדר וללא מתקנים ציבוריים דוגמת בריכות.

"המצב הכי גרוע עבור התעשייה שלנו הוא אי-ודאות, ובמצב של אי-ודאות אנשים לוקחים את גורלם בידיהם, כי אין ברירה. זה מה שקורה גם אצלנו", אומר מנכ"ל רשת ישרוטל, ליאור רביב.

לקראת סוף השבוע ייפתחו שלושה מלונות של רשת ישרוטל - קדמא, בראשית והפונדק במצפה רמון, ובשבוע הבא יצטרפו גם מלונות מצפה הימים ויערות הכרמל. הבחירה במלונות הללו היא שאפשר לפתוח אותם במעין פורמט של צימר - הגשת ארוחות הבוקר לחדרים, בלי פתיחת בריכות אבל עם טיפולים בספא. הולכים בין הטיפות בין מה שמותר ובין מה שאסור.

"5,200 עובדי ישרוטל נמצאים בחל"ת כבר כמעט שנה, וצריך להבין שזו תעשייה שמפרנסת מאות אלפי אנשים במעגלים השונים - זה עובדים, וזה ספקים. ב-2019 היה לישרוטל מחזור של 1.5 מיליארד שקל, מתוך זה 360 מיליון שקל כרווח תפעולי, 700 מיליון שקל על משכורות, וכחצי מיליארד שקל הוא כסף שנשפך למשק, דרך ספקים מתחומים שונים. כל זה נעצר. את המשכורות המדינה משלמת דרך חל"ת, והספקים חסרי אונים. אנחנו אומרים שצריך לפתוח לאט-לאט, שיתנו לנו יד ויובילו אותנו לפתוח הדרגתית עד פסח, ושם נפתח הכול. אבל כדי שנהיה מוכנים לפסח, צריך לפתוח כבר היום. אנחנו למשל נצטרך לגייס 1,500 עובדים, וזה משהו שצריך להיעשות עכשיו", אומר רביב.

"רכבת הרים עסקית ורגשית"

גם מלונות רשת בראון נפתחים בהדרגה: המלונות בתל אביב, בהם לייטהאוס, פוליהאוס ובראון ביץ' האוס, כבר פועלים, ומלונות ירושלים, וילה במושבה ומלון בראון החדש, יצטרפו אליהם בשבוע הבא. מלונות אחרים פועלים במתכונת של השכרת חדרים במודל חודשי.

לדברי ליאון אביגד, מייסד ובעלים של קבוצת מלונות בראון, "אנחנו פתוחים ונמשיך לפתוח מלונות לפי כל כללי התו הסגול המחמיר: ללא ברים ומסעדות, ללא בריכות ועם ארוחת בוקר שמוגשת לחדר ולא בחדר האוכל. בשנה האחרונה עברנו רכבת הרים עסקית ורגשית לא פשוטה בין הפתיחות והסגרים, בין ההקלות להחמרות. כל הצוותים שלנו משתוקקים לחזור ולארח, ומאמינים שדווקא במלונות הבוטיק האינטימיים יכולים לנהל תיירות נופש ואירוח עסקי בצורה אחראית לפי כל הכללים וההגבלות".

בפתאל נערכת לפתיחת חלק ממלונות הרשת בשבוע הבא: מדובר במלונות הממוקמים ב"איים הירוקים", כלומר באילת ובים המלח, במסגרת מגבלות התו הסגול ובלי בריכות שחייה. הדגש יושם על תעודות מתחסנים, תעודת מחלים או הצגת בדיקת קורונה לפני ההגעה. שאר מלונות הרשת יפעלו להשכרה של חדרים בלבד.

רשת בתי מלון נוספת שמכריזה על פתיחת מלונותיה היא הרשת של קבוצת נקש, שביום חמישי הקרוב תפתח ארבעה בתי מלון מתוך 14 בתי המלון שלה, בקונספט של "חדרים בלבד", קרי ללא מתקנים ציבוריים. מדובר במלונות סטאי בכנרת, הרברט סמואל בגליל ובהרצליה וארכידאה בתל אביב.

"כל אחד יעשה את השיקול שלו"

"אנחנו מחכים לתאריכים ולמתווה, ובסוף הברירה היחידה היא לקבוע לעצמנו", אומר נשיא התאחדות המלונות, אמיר חייק. "אנחנו מתמוטטים ונחנקים ורואים איך הממשלה דוחפת ישראלים לנפוש בדובאי, ועכשיו דוחפים את הישראלים לנסוע ליוון. יש פה עסקים שהוקמו בהשקעות של מיליארדים, והם מתמוטטים".

לשאלה האם אין חשש מסנקציות ומקנסות, אומר חייק: "המלונאים הם ילדים גדולים, וכל אחד יעשה את השיקול שלו. האפשרות האחרת היא לשבת ולהמתין".

ואכן יש רשתות שבוחרות בגישה של המתנה: ברשת מלונות דן מדגישים כי "אנחנו נערכים לפתיחה על-פי מה שיוחלט בממשלה". גם דני ליפמן, מנכ"ל ובעלים של רשת מלונות אטלס, מציין כי "אנחנו לא נפתח בניגוד לחוק ולא נהיה חלק ממרד צרכנים. כשהממשלה תחליט שהיא מיישרת קו עם מרד הצרכנים, מה שעשוי לקרות בימים הקרובים - נפתח את המלונות".

הפדיון נחתך ב-66%

מנתוני התאחדות המלונות שהועברו לגלובס עולים המספרים העגומים בענף: פדיון המלונות ב-2020 נחתך בכ-66%.

נזכיר כי בסגר השני, שהחל ב-18 בספטמבר, מרבית המלונות נסגרו - בתזמון של לפני חגי תשרי, עונת שיא בימי השגרה. המלונות באילת ובים המלח פעלו במסגרת "איים ירוקים" מ-19 בנובמבר, ונסגרו גם הם ב-26 בדצמבר עם הכניסה לסגר השלישי.

לפי התאחדות המלונות, אומדן הפסד הפדיון מספטמבר 2020 ועד סוף ינואר 2021 נאמד ב-4.4 מיליארד שקל. המשך סגירת המלונות בפברואר תגדיל את הגרעון בפדיון להיקף של 5.1 מיליארד שקל.

גם מי שבנה על חזרת האיים הירוקים באילת ובים המלח, שהובטחה לאחר הסגר, ימשיך להמתין כשאילת נצבעה בכתום. המודל הבא שאליו מכוון משרד התיירות הוא לפתיחת המלונות במודל של תו ירוק שיפעל בערים שלא נצבעו אדום על-פי נתוני התחלואה. במודל הזה, כל מלון יהפוך למעין אי ירוק וישרת את המתחסנים, את המחלימים או את מי שיציג בדיקה שלילית של קורונה - פורמט שבו ייפתחו גם ענפי תרבות וספורט למשל.

במשרד התיירות היו רוצים ליישם את המודל הזה כבר בשבוע הבא, אולם נדרש אישור של משרד הבריאות שימתין לנתוני תחלואה מעודדים יותר. במילים אחרות - הדיונים יימשכו בשעה שקצה נפשם של המלונאים, שמסתכלים בערגה על הביקוש הגבוה לנופש שעליו מדווחים בתחום התיירות הכפרית.

"כאילו ירו קליע מתותח"

"זה נראה כאילו ירו קליע מתותח. הצימרים בתפוסה מלאה", אומר עודד פורת, מנהל אגף תיירות גולן. "הביקוש דומה לתגובות אחרי הסגרים הקודמים, ועכשיו תוסיפי לזה את החרמון המושלג ואת החורף האביבי, כשהכול ירוק, והטבע בשיאו. העובדה שאין מתווה חזרה לחינוך מאיצה את הביקוש לתיירות משפחות. הסגר הזה קבר נפשית את תיירני הגולן. יש גובל לחוסן הנפשי לאור הזיגזג בהנחיות".

אתם כיוונתם לפסח כנקודת יציאה. האם הביקוש שאתה מדבר עליו כעת יוכל לצמצם את הנזק הכלכלי שנצבר?
"ימים יגידו. צריך להבין שבשנים רגילות הביקוש לתיירות כפרית בגולן בחורף היא כמו אוגוסט. אנחנו מגיבים למה שקורה, וכאן ועכשיו אבל עוד מעבר לכסף, את מרגישה שמשהו אחר קורה באוויר. הכוחות חוזרים, ואנשים מחייכים".

מרב עמית, מנהלת התיירות במועצה האזורית הערבה התיכונה, מגדירה את הביקוש לחדרי האירוח והחאנים "עצום", ומציינת כי למרות זאת המחירים נשארו ברמה של אלה של השנה שעברה.

בכפר הנופש עין-גב שייפתח לאורחים ביום חמישי השבוע מקבלים הזמנות כבר חודשים קדימה. חיים סתתיהו, מנכ"ל כפר הנופש, מציין כי התפוסה לפסח ולסופי השבוע התמלאה. "נותרו מקומות לאמצע השבוע, והמכירה לעונת הקיץ בעיצומה". גם הוא מציין כי המחירים לא עלו בעקבות הביקוש.

זריקת מרץ לצימרים

רוח דומה נשמעת גם מכיוון תיירני עכו. לפי רוני מיארה, מנהל שיווק התיירות בעיריית עכו, "ההודעה על ההקלות בתחילת השבוע נתנה זריקת מרץ לבעלי העסקים והצימרים. אנחנו עדים להזמנות שיא של חדרי אירוח לסוף השבוע, ומרבית הצימרים בעיר כבר בתפוסה מלאה".

ביקוש גבוה מזהה גם אילנה אלוני, מנכ"לית אתרי הנופש צימר לנד ו-וילה לנד. "יש ביקוש אדיר לנופש של משפחות גרעיניות בצימרים ברחבי הארץ בווילות יוקרה. מרבית הצימרים כבר מלאים, ואנחנו רואים שיש שמשריינים הזמנות לפסח. כעת התקווה היא שהממשלה תאפשר את פתיחת התיירות הכפרית גם במהלך חג הפסח, כי סגר כללי נוסף יהיה מכה אנושה עבור הצימרים".

ואכן חופשת הפסח היא נקודת היציאה שאליה מכוונים המלונאים בישראל, שלא הסתירו את אכזבתם מההסכם שעליו הכריזו ראשי ממשלת ישראל ויוון אמש - פתיחת התיירות ביוון לישראלים המתחסנים שיהיו פטורים מבידוד בהלוך ובחזור. לצד הסכמים אלה מדינות נוספות כבר הכריזו כי יקבלו את הנופשים המתחסנים, בהן גם גיאורגיה וקפריסין - במדינות הללו קיימת הבנה עמוקה לחשיבותה של התיירות כמשאב כלכלי ולצורך לאושש אותו לפי כללי המציאות החדשה.

השאלה היא האם עוד לפני שנראה נהירה ליוון, כפי שהייתה בקיץ, המלונות בישראל יקבלו היתר רשמי לפתוח ולהתחרות על המתחסנים הכמהים לחופשה.

עוד כתבות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?