גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילדים שלכם כל היום תקועים בפורטנייט? כך תוודאו שהם לא הופכים לאלימים

לפחות מדבר אחד אפשר להפסיק לדאוג כל-כך: מחקרים חדשים מגלים כי גם שעות ארוכות של משחקי וידאו אלימים בימי הסגר, לא הופכות את הילדים שלכם למפלצות תוקפניות - לפחות כל עוד אתם מדברים איתם על זה ומעודדים חשיבה ביקורתית

מתוך המשחק פורטנייט. מדורג כמתאים לבני נוער / צילום: Shutterstock
מתוך המשחק פורטנייט. מדורג כמתאים לבני נוער / צילום: Shutterstock

מה השאלה הראשונה שהורים שואלים כשהילד שלהם מתחנן לשחק במשחקי וידאו עם יריות? "האם יש שם דם?". ילדים הם לעתים קרובות מוצלחים למדי בלמצוא סיבות טובות למה כדאי להרשות להם לשחק במשחקים לא־גועליים אבל עדיין רצחניים כגון פורטנייט ו־Among Us. אפילו במשחק מיינקראפט, יש שלדים, זומבים ואיכרים זועמים שיש להרוג.

המשחק Among Us / צילום: Shutterstock

ילדים יגידו שהם מבינים את ההבדל בין משחקים לחיים האמיתיים, וחוץ מזה, יטענו, המשחקים הפופולריים האלה דומים לסרטים מצוירים - הם אפילו חמודים, על אף האלימות. האם הילדים יודעים טוב מכולם בנושא הזה? אם כן, למה הורים עדיין חוששים שהמשחקים האלה מזיקים באיזו דרך לא ברורה?

עשורים של מחקר לא הצביעו על קשר הדוק בין אלימות במשחקים לאלימות בחיים האמיתיים. אך השאלות לגבי ההשפעות שיש לאלימות על מוחות מתפתחים עדיין לא נענו. הן נעשו יותר ויותר דוחקות ככל שהמגפה מתמשכת. צרכנים אמריקאים הוציאו כמעט 19 מיליארד דולר על משחקי וידאו ברבעון הרביעי של 2020, עלייה של 26% ביחס לסוף השנה ב־2019, על פי נתוני NPD Group. פורטנייט ומיינקראפט היו בין המשחקים הנמכרים ביותר ברבעון האחרון.

מצד אחד, המשחקים האלה הצילו אותנו בתקופה שיש בה מעט מאוד אינטראקציה חברתית מסוגים אחרים. מצד שני, אנו עדיין חוששים איך כל הזמן הזה - שבו יורים, דוקרים ומפוצצים חברים, זרים ורובוטים במכות - משפיע על ילדים.

השלכות לטווח ארוך

מחקר שפורסם בחודש שעבר מעלה שאלות חדשות לגבי תוקפנות ומשחקי וידאו אלימים. שלא כמו במחקרים קודמים, המחקר הזה עקב אחרי גיימרים מתבגרים במשך עשור. חוקרים באוניברסיטת בריגהאם יאנג גילו שאצל ילדים ששיחקו באופן קבוע במשחקים עם רמה בינונית של אלימות, רמת התוקפנות הייתה גבוהה לעומת ילדים שבהתחלה שיחקו הרבה אבל בהמשך שיחקו פחות, או ילדים ששיחקו מעט והגבירו את הכמות באופן מדוד.

מחברי המחקר הגיעו למסקנה ש"משחקים אלימים לאורך זמן יכולים לנבא השלכות בטווח הארוך, לעומת משחקים שיש בהם אלימות אבל ברמות משתנות". עם זאת, הם הכירו במגבלות המחקר, כולל העובדה שרמות התוקפנות דווחו על ידי המשתתפים במחקר עצמם.

"מחקר משחקי הווידאו הוא נושא שנמצא בלבם של דיונים וויכוחים רבים, ורובו נעשה לאורך זמן קצר בלבד, כך שקשה להורים לדעת מה לעשות", אומרת שרה קוין, המחברת המובילה של המחקר. היא הציעה להורים לשקול כמה גורמים כשהם מחליטים באיזה משחקים לאפשר לילדים שלהם לשחק. "הייתי בודקת את האישיות שלהם, מה הם עוד עושים בחיים, מי החברים שלהם", אמרה.

המחקר לא הבדיל בין אלימות מגוחכת כמו בסרטים מצוירים לאלימות גרפית. רוב המשחקים האלימים שהיו קיימים כשהמחקר החל היו יותר גרפיים באופיים, כגון Call of Duty ,Gears of War ו־Grand Theft Auto.

בשנים האחרונות משחקים כמו פורטנייט כללו אלימות שנחשבת "נקייה" יותר, אלטרנטיבה למשחקים מהז'אנר המכונה ירי בגוף ראשון (First-person Shooter), שבהם השחקן נע בעולם תלת-ממדי, רואה את העולם דרך עיניו של הגיבור ויורה בעצמו.

פורטנייט קיבל מחבר המדרגים של תוכנות הבידור דירוג T, מה שאומר שהמשחק אמור להיות מתאים לבני נוער, ולא דירוג M (התאמה לשחקנים מבוגרים). זה הרגיע כמה הורים שהרשו אפילו לילדים בגיל שלפני גיל העשרה לשחק בו.

כמה מחקרים הראו שבעבור ילדים אלימות כמו זו שבסרטים המצוירים אינה שונה מאלימות הנראית אמיתית. כמה מחקרים, שהתמקדו במיוחד בהשוואת ההשפעות של אלימות גרפית ואלימות בנוסח הסרטים המצוירים, מצאו שהשפעתן על התוקפנות דומה.

אז האם המשמעות היא שאלימות במשחקי וידאו מכל סוג היא רעה לילדים, או ניטרלית במקרה הטוב? נראה שהקונצנזוס הוא שגם אלימות שנראית כאילו היא לקוחה מסרטים מצוירים וגם אלימות ריאליסטית במשחקים לא מתרגמות להתנהגות אלימה במציאות.

אבל זה לא אומר שאין שום סיכון. דימיטרי כריסטאקיס, מנהל המרכז לבריאות, התנהגות והתפתחות הילד במכון לחקר הילדים של סיאטל, אומר שהורים לא צריכים לדאוג שילדיהם ינהגו באלימות כתוצאה ממשחקי וידאו אלימים, אלא לגבי השפעות פחות בולטות על הנפש שלהם.

הוא הצביע על מחקרים שהראו שאנשים היו פחות אמפתיים ופחות נטו לעזור לזולת לאחר ששיחקו במשחקים אלימים או צפו בסרט אלים. "ישנן השפעת קלות עד בינוניות על התנהגות תוקפנית, אבל משחקי וידאו אלימים אינם הגורם הקובע היחיד", אמר.

דאגלס ג'נטייל, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת איווה סטייט ומחבר שותף של הספר "השפעת משחקי וידאו אלימים על ילדים ומתבגרים: תיאוריה, מחקר ומדיניות ציבורית", אמר שהוא מודאג מכך שמשחקים מעודדים התנהגות תוקפנית ומההשלכה שיש לכך על תפיסת עולמם. באחד המחקרים שלו ילדים ששיחקו במשחקי וידאו עם אלימות מציאותית וגם אלימות מגוחכת כמו בסרטים מצוירים נטו להפעיל רעש חזק יותר כנגד יריב בניסוי. "הדרך שבה אתה חושב משנה את הסיכויים לגבי הדרך בה תבחר לפעול", אמר.

אך מה לגבי האופי החברתי, הקואופרטיבי של משחקים רבים? "המוח האנושי מסוגל ללמוד הרבה דברים בו־זמנית", אמר ד"ר ג'נטייל. "אם במשחקים יש מרכיבים של תוקפנות - תלמד אותם, ואם תתנסה בשיתוף פעולה, תלמד גם את זה".

בנוסף, תסכול לעתים נתפס באופן שגוי כתוקפנות, אומרת רייצ'ל קוורט, פסיכולוגית ומנהלת מחקר עבור Take This, עמותה המוקדשת לבריאות הנפשית של גיימרים ומפתחי משחקים. "אתה עשוי לראות את הילד מטיח את העכבר בשולחן כשהוא מפסיד בפורטנייט, זה נראה כמו תוקפנות, אבל יותר סביר שמדובר בתסכול בגלל האופי התחרותי של המשחק", הסבירה.

בנוסף הצביעה קוורט על העובדה כי אמנם יש ילדים שמתנהגים בתסכול וכעס אחרי משחקי הווידאו, אך פשיעת הנוער דווקא ירדה לאורך התקופה שבה צריכת משחקי הווידאו האלימים הייתה בעלייה. "מה שאפשר להבין מזה הוא שילדים כנראה יהיו בסדר בלי קשר לאיזה משחק הם משחקים, כל עוד הוא תואם לגיל שלהם", אמרה.

קוין הופתעה מממצא מרכזי אחד במחקר שלה, והוא עשוי דווקא להרגיע הורים דאגנים: "ניבאנו שלמשחקים אלימים תהיה השפעה שלילית לאורך זמן על אמפתיה ועל התנהגות חברתית, אך לא מצאנו שזה כך", אמרה.

אז מה לעשות בכל זאת

עדיין מתלבטים? הנה הדברים שיש לשקול בעת קבלת החלטה אם לתת לילדים לשחק במשחקי וידאו אלימים.

התחשבו בגורמי הסיכון. במקום לקבל החלטה רק על בסיס הדירוג של משחק או הגרפיקה שלו, הסתכלו על גורמי הסיכון של ילדכם להתנהגות תוקפנית. חשיפה לאלימות בבית ופשיעת ילדים בקרב קבוצת הייחוס הם גורמי סיכון גדולים יותר, על פי ד"ר קוורט.

גורמים מגנים, כמו חברים טובים והורים אוהבים חשובים לא פחות, אמר ד"ר ג'נטייל. "עם כל גורם סיכון נוסף, סיכויי ההתנהגות התוקפנית גוברים, ועם כל גורם מגונן נוסף, הסיכויים פוחתים", אמר.

למדו את הניואנסים. לא כל המשחקים האלימים זהים, וגם בתוך המשחקים עצמם, יש דרכים שונות לשחק בהם. במיינקראפט, למשל, אפשר לבחור ברמת הקושי peaceful, ואז לשחק בלי לפגוש בכנופיות עוינות. בחלק מהמשחקים ניתן לשחק לבד או בקבוצה, ובכמה משחקים רבי משתתפים ניתן לבחור אם לשחק עם האחרים או נגדם.

הדגישו חשיבה ביקורתית. אל תמעיטו בערך שאילת השאלות כשאתם רואים את הילדים שלכם משחקים - או כשאתם משחקים איתם. תשאלו, למה הדמות הזאת פעלה כך? למה זה מוצג כך? אם בבית הספר מישהו היה מתנהג ככה, מה היה קורה?. כשהורים מדברים עם הילדים שלהם על מה שהם רואים ושומעים, זה יכול לבטל כמעט את כל ההשפעות השליליות".

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין