גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיגעון גיימסטופ מהדהד מהלכים שמתרחשים בשוקי קריפטו כבר שנים

קבוצות שמתארגנות ברשת ומתמקדות בנכס מסוים הם סימן היכר של עולם המטבעות הדיגיטליים

כריית קריפטו במזרח אירופה / צילום: Reuters, Hazir Reka
כריית קריפטו במזרח אירופה / צילום: Reuters, Hazir Reka

הפלאש מוב שהעלה את מחירי מניות גיימסטופ ומניות אחרות שהיו בחסר משמעותי תפס את וול סטריט לא מוכנה. בשוק מטבעות הקריפטו, התנהגות כזו מוכרת כבר זמן רב.

קבוצות משקיעים שמתארגנים ברשתות חברתיות וננעלים על נכס מסוים - לרוב משהו קטן ולא נזיל מספיק כך שניתן להשפיע עליו בקלות - הן סימן היכר של עולם הקריפטו. למרות שמטבעות דיגיטליים החלו להתקבל אצל משקיעים מקצועיים, הם גם עדיין נתונים לתוכניות ניפוח הנפוצות ברשתות חברתיות כמו דיסקורד (Discord) וטלגרם.

הנפוצות של טקטיקות כאלה, שניתן היה למצוא גם לפני עשור בימיה הראשונים של תעשיית הקריפטו, רומזת על כך שהשגעת סביב גיימסטופ בפורום WallStreetBets ברדיט אולי אינה אירוע מבודד בשוק המניות. קפיצה דומה, זמנית, קרתה בשבוע שעבר בשוק מטילי הכסף.

"זה בהחלט הרגע בו מבשילה ההבנה בקרב סוחרים יומיים קטנים שיש כוח במספרים, וזה מגיע מהקריפטו", אמר קיין וורוויק, מייסד Synthetix, פלטפורמה המוקדשת לנגזרות של מטבעות הקריפטו. "אנחנו הבנו זאת כבר לפני זמן רב".

דמיון נוסף בין מטבעות הקריפטו ו-WallSteetBets: כלים חינמיים, כמו אפליקציות סחר ולוחות מודעות, המטפחים את מה שביטקוין הגדיר כדמוקרטיזציה של המסחר. ביטקוין נוצר לפני 12 שנה כמטבע מבוזר שיהיה חופשי מהתערבות של בנקאים ומתווכים נוספים.

כשאפליקציית רובין הוד הגבילה את המסחר במניות מסוימות, משקיעים ב-WallStreetBets ראו בכך עדות נוספת לחוסר השוויון בעולם ההשקעות, וליהקו עצמם כדוד מול ממסד וול סטריט שהם ציירו כגוליית. לאחר ההחלטה הזו של רובין הוד, Coinbase, אחת מבורסות הקריפטו הגדולות בעולם, חוותה עלייה במספר המשקיעים כשהאנשים שנחסמו על ידי רובין הוד חיפשו פלטפורמות חדשות להשקעה.

"מסחר יומי הוא בעצם לשחק משחק"

הייתה כבר חפיפה בין סוחרי קריפטו והסוחרים המשתמשים ברובין הוד. כ-46% מהמשקיעים בקריפטו בבורסות דיגיטליות כמו Coinbase ו-Kraken גם עשו הפקדות ברובין הוד, כך לפי סקר של מנהגי הוצאת הכסף של צרכנים שעשתה החברה Cardify.ai. גם מעריצים וגם מבקרים של רובין הוד, המאפשרת למשקיעים לסחור במניות, אופציות ומטבעות קריפטו, אומרים שהאפליקציה מעודדת הפיכה של הבורסה למשחק בעזרת שימוש במאפיינים כמו פושים, מניות בחינם וגרפיקה של קונפטי, על מנת לעודד שימוש מוגבר.

ניראז' אגרוול, מנהל קשרי ציבור בקבוצת המסחר בקריפטו Coin Center שמושבה בוושינגטון, אומר שישנה חפיפה גדולה בין גיימרים לסוחרי קריפטו - וכעת נראה שגם בינם לבין סוחרים בבורסה.

"זו אותה מערכת כישורים", אמר. "מסחר יומי זה בעצם לשבת בכיסא גיימרים עם הרבה מסכים ולשחק משחק".

המהירות של העליות האחרונות בביטקוין וגיימסטופ כבר גורמת להשוואות מסוג זה.

ביטקוין היה בראלי לא נורמלי מאז ספטמבר כשנסחר סביב 12 אלף דולר ליחידה. בדצמבר וינואר הראלי נכנס למצב טורבו. ב-16 בדצמבר חצה לראשונה המטבע את רף 20 אלף דולר ליחידה, ב-3 בינואר עבר את ה-30 אלף דולר ואחרי חמישה ימים בלבד עבר את רף 40 אלף דולר.

לאחר שנבלם לזמן קצר, תפס שוב הביטקוין תאוצה השבוע אחרי שטסלה (Tesla) גילתה שקנתה מיליארד וחצי דולר בביטקוין ואמרה שהיא מתכוונת לקבל את המטבע הדיגיטלי כצורת תשלום לרכבים החשמליים שלה. ביטקוין קבע שי לאמצע יום המסחר של 48,226 דולר ליחידה ביום שלישי.

ישנם שוורים שמאמינים שביטקוין יכול להגיע ל-200 אלף דולר עד סוף השנה, אפילו אל מול ספקנים שאומרים שהמטבע עוד צריך להוכיח את עצמו כמטבע בקנה מידה גדול.

העלייה של מנית גיימסטופ הייתה גם היא במוד טורבו. בתחילת השנה המניות עמדו על 19 דולר. עד 19 בינואר, הכפילו את ערכן. שלושה ימים אחר כך, הן היו שוות יותר מפי שלושה מזה - ושלושה ימים אחרי זה, ב-27 בינואר, סגרו בשיא של 347.51 דולר. במהלך העלייה והירידה - המניה סגרה ביום שלישי האחרון על 50.31 דולר - משתמשים ב-WallStreetBets עודדו זה את זה "לשמור על הקו", "לשלוח את GME לירח", ולחצו על קרנות הגידור שמכרו בחסר מניות גיימסטופ בצד השני של הבורסה.

העלייה של המנייה לא הייתה קשורה למרכיבים היסודיים של העסק. גיימסטופ צפויה לדווח על שנה רביעית ברצף של ירידה בהכנסות בתוך כך שהחברה מתמודדת עם שנים בהן תנועת הקונים בקניונים פחתה והתפתחה הטכנולוגיה המאפשרת לאנשים להוריד קבצי משחק ישירות לקונסולות המשחקים במקום לקנות עותק קשיח שלהם.

הרצת מניות וניפוח מטבעות

כבר היו דיונים רבים על השאלה אם התנהגות הסוחרים שהתארגנו ב-WallStreetBets צריכה להיחשב להרצת מניות. השיגעון סביב גיימסטופ משך את תשומת הלב של המועצה לניירות ערך ובורסות (SEC), שהודיעה שהיא בודקת אם מדובר בהרצת מניות. שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן, בינתיים, ביקשה פגישה עם בכירים ב-SEC, בפדרל ריזרב, בפד של ניו יורק ובמועצה על סחר בחוזים עתידיים על מנת לדון בתנודתיות של שוק המניות מהעת האחרונה.

מזימות לניפוח ערכם של מטבעות קריפטו היו נתונים לביקורת מעטה יותר אפילו בתוך כך שהמועצה על סחר בחוזים עתידיים הציעה לחושפי מזימות להרצת מניות פרסים. סוחרים מתאגדים בקבוצות עם שמות כמו Big Pump Group או Big Pump Time ומתמקדים במטבע מסוים על בורסה מסוימת לפרק זמן מסוים על מנת לדחוף את המחיר כלפי מעלה ולמכור כשהוא גבוה.

קבוצות כאלה הפכו למאוד מאורגנות עד שנת 2014 והגיעו לשיא ב-2017 וב-2018. הן ייצרו יותר מ-825 מיליון דולר בפעילות סחר בשנת 2018 לבדה, כולה מסוחרים קטנים על פני מאות קבוצות, כך לפי ניתוח של הוול סטריט ג'ורנל.

בדוגמא מהעת האחרונה, קבוצה המכונה United Binance Pushes ארגנה ניפוח ונטישה של מטבע קריפטו נידח המכונה Bread, שהיה לו שווי שוק של כ-10 מיליון דולר. בשבת, באחת בצהריים - זמן שנקבע מראש וסוכם עליו - סחר ב-Bread הרקיע שחקים, לזמן קצר מאוד, בבורסה של Binance.

בתוך שעה אחת, הנפח של Bread - שהוא כל כך שולי שהמטבע נסחר רק בביטקוין ואתר - עלה ל-65 אלף ביטקוין מ-2,000 ביטקוין. במונחים של מחיר, הוא עלה ל-0.00000473 ביטקוין מ-0.00000281, לפני שנפל בחזרה.

"עם חברים חדשים רבים אנו מקווים שזה היה ניפוח מוצלח ושלמדתם שיעור טוב", נכתב אחר כך בקבוצה ברשת Discord שהוקדשה להרצת המטבע. Bottom of Form

עוד כתבות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה • "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, כתבה בפוסט שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים