גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם הבועה של טסלה תתפוצץ, לא תבוא קטסטרופה בעקבותיה

לא כל הבועות נבראו שוות ● אפשר ללמוד מבועת מניות האופניים הבריטיות בשנות ה-90 של המאה ה-19 לקחים לגבי הטירוף סביב מניות הקשורות למכוניות חשמליות

רכבי טסלה חדשים שלא נמכרו עדיין / צילום: Associated Press, David Zalubowski
רכבי טסלה חדשים שלא נמכרו עדיין / צילום: Associated Press, David Zalubowski

הניסיון של העת האחרונה וסיפורי מורשת הקרב של עולם הפיננסים יוצרים רושם שהתפוצצות של בועות גורמת להרס כלכלי. אבל זה לא תמיד המצב. ההגזמות במניות של מה שאופנתי עכשיו- כלי רכב חשמליים, אנרגיה ירוקה וקנאביס במיוחד - מאיימות על שווי ההון של מחזיקי המניות האלה. אפילו אם יש בועה באופן נרחב יותר, זה עשוי להיות דבר לא כל כך רע לאמריקה.

ניסיון העבר מהעשורים האחרונים מצביע על ההיפך. יפן עדיין מצולקת מהבועה בשוק המניות והנדל"ן של תחילת שנות ה-80, בועת הדוט-קום גרמה להפסדים עצומים ומשבר הסאב-פריים הביא בעקבותיו משבר כלכלי כלל-עולמי.

אבל לא כל הבועות נבראו זהות. הסכנות הכלכליות של בועת מניות מגיעות מאנשים הלוקחים על עצמם חובות כדי לרכוש מניות ומחברות שמשקיעות יותר מדי. כשהבועה מתפוצצת, בעלי מניות שמשקיעים יותר מדי חייבים לקצץ בהוצאות או לפשוט רגל. חברות שפתאום עומדים מולן משקיעים הדורשים החזרים חייבות לפטר עובדים ולקצץ בהשקעות.

כל זה אינו רלוונטי לבועות הברורות שכרגע אנו רואים במניות אופנתיות. טסלה מוערכת כל כך גבוה שהיא כיום החברה החמישית בגודלה בארה"ב לפי שווי שוק. אפילו אם יצרנית המכוניות החשמליות תיעלם מחר, תהיה לזה השפעה זניחה על הכלכלה, כי פעולותיה של טסלה הן קטנות. רובה ממומנת בניירות ערך, כך שכשלון שלה לא יגרום לאפקט דומינו של נפילות בנקים. ואמנם בעלי מניות טסלה ייפגעו, אך אין סיבה לחשוב שזה יוביל לקריסה של ההוצאה הכספית ברחבי המדינה.

שגעון האופניים הבריטי בשנות ה-90 של המאה ה-19

המקבילה הקרובה ביותר אינה בועת הדוט-קום, על אף נקודות הדמיון הרבות, אלא שגעון האופניים בבריטניה בשנות ה-90 של המאה ה-19. אופניים היו כלי הרכב החשמליים של התקופה ההיא: פריצות דרך בטכנולוגיית צמיגים והילוכים הפכו אותם לכלי רכב נוח וידידותי לסביבה, אם כי יקר. משקיעים מיהרו להיכנס ומקדמי מניות זיהו הזדמנות להציף כל חברה הקשורה לתעשייה, בעיקר בבירמינגהם. ההשקעה המסיבית הביאה לפריצות דרך נוספות; בשיא, 15% מכל הבקשות לרישום פטנטים היו קשורות לאופניים.

מניות אופניים קיבלו עידוד ממה שאז היה ההחזר הנמוך ביותר על אג"ח ממשלתיות בריטיות, וזה יצר בועות קטנות סביב מכרות באוסטרליה ומבשלות בירה.

בספר "Boom and Bust", החוקרים וויליאם קווין וג'ון טרנר מאוניברסיטת קווין, בלפאסט, תיעדו 671 חברות אופניים חדשות, שגייסו בשנת 1896 לבדה 27 מיליארד פאונד - מקביל ל-1.6% מהתל"ג באותה שנה. לשם ההשוואה, חברות הצ'ק הפתוח המהוות מסלול אלטרנטיבי להנפקה (SPACs) גייסו כ-0.4% מהתל"ג של ארה"ב בשנה שעברה ולגבי השנה הנוכחית הן בינתיים עומדות על שיעור של 1.3%.

חצי מחברות האופניים שנכנסו לשוק נכשלו עד סוף העשור. הספקולנטים שנשארו בפנים כשהבועה התפוצצה ספגו צניחה של 71% במניות אופניים לעומת השיא שלהן בתוך שנה וחצי בלבד.

הכלכלה האזורית נפגעה כשהמניות התרסקו, אבל בריטניה באופן כללי בקושי שמה לב, ושאר השוק כמעט ולא הושפע.

"בועות שנוצרות על ידי בנקים היו אלה שהסבו נזק משמעותי"

ומה אם הניפוח שאנו רואים בשוק הוא לא רק במניות ספקולטיביות כמו טסלה, אלא בכל השוק? אני לא חושב שחברות הטכנולוגיה הגדולות - אפל, אמזון, מיקרוסופט ופייסבוק - הן בועה מכיוון שניתן להצדיק באופן כללי את הערכות השווי הגבוהות על ידי תשואות אוצר נמוכות מאוד. אבל אם אני טועה ומניות בתחום המוערך מאוד של טכנולוגיה והתחומים המשיקים לו היו מתרסקות, זה בטח לא היה כל כך נורא.

כמובן, משקיעים - אתם ואני - היינו מפסידים כסף. אבל למעט מקרים יוצאי דופן, החברות האלה לא לוות כסף או מנפיקות מניות חדשות למימון השקעות חדשות, והמשקיעים שלהן לא כל כך ממונפים. אם מחיר מניית אפל ייחתך בחצי, זה לא ישנה כהוא זה לעסק שנמצא בבסיס המניה. זה מצב שונה מתקופת הדוט-קום, אז חברות נאלצו לקצץ בהוצאות כשהשוק התרסק, והן איבדו את היכולת להנפיק מניות חדשות ויקרות.

"הלקח ההיסטורי הוא שהתרסקויות בשוק המניות לא באמת גורמות לנזק רב כל כך", כתב קווין. "בועות שנוצרות על ידי בנקים היו אלה שהסבו נזק משמעותי".

יום שני השחור של 1987 הוא דוגמא קלאסית: חלום בלהות לבעלי מניות, אך לא רלבנטי לשאר הכלכלה.

כמובן, אנו לא יכולים להיות בטוחים בעצמנו מדי שהכל יהיה בסדר. אז בואו נעבור על הסיכונים.

שלא כמו במקרים קודמים, הפדרל ריזרב לא יכול לעזור כל כך בקלות עכשיו. שיעורי הריבית כבר על הרצפה. לאחר שהשוק באופן נרחב קרס חצי שנה אחרי שהתפוצצה בועת הדוט-קום הפד מיהר לקצץ את הריבית מ-6.5% ל-1.75% ובסוף ל-1%, ועזר להגן על הכלכלה מדעיכת שוק המניות.

גם החוב התאגידי גבוה בצורה יוצאת דופן. חברות חלשות יותר לוו כסף כדי לשרוד בעת הסגרים של המגפה, וחברות חזקות לוו כסף כדי לקנות בחזרה מניות. אמנם המשמעות של שיעורי ריבית נמוכים היא שיותר קל להיכנס לחובות מאי פעם בעבר, אבל אם השוק יאבד ביטחון מימון החוב הזה מחדש עשוי להתגלות כמשימה קשה ויקרה.

נפילות גדולות במניות יכולות לעבור הלאה לכלכלה בכך שהן גורמות לאנשים להרגיש עניים יותר וכך להוציא פחות כסף.

לבסוף, התחושה הכללית שנותן המשק היא חיוניות. רוב העובדים לא יושפעו באופן מידי מקריסה גדולה של מניות, בגלל ש באופן יחסי מעט אנשים מחזיקים מניות, אפילו אחרי העלייה הגדולה בסחר בשנה שעברה. אבל כשמחירי מניות הם נושא חם בחדשות, קריסה עשויה ליצור אווירת נכאים לאומית, ולזה יהיו השפעות על ביטחון התאגידים והצרכנים, שבתורם פוגעים בהוצאת הכסף במשק.

אני לא מודאג מהסיכונים האלה בגלל שאני חושב שיש רק מערכת קטנה של מניות בועה, והן יכולות להתפוצץ בלי לגרום לנזק משמעותי. אם אני בכל זאת טועה ויתברר שהבועה גדולה מזה - אחרי ככלות הכל, כמעט הכל מאוד יקר לעומת העבר - אז הייתי מודאג יותר. אבל הכלכלה בטח תהיה עדיין בסדר, וודאי במצב טוב יותר מהתקופה בה הבנקים מימנו בועה בתחום הדיור.

עוד כתבות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור