גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות אלפים יצאו לרחובות מיאנמר להפגין למען הדמוקרטיה

שידורי לייב, אפליקציות מסרים ורשתות חברתיות משמשות את המפגינים לשיתוף תוכניות ולהזהיר מפני סכנות

צעירים מפגינים אוחזים תמונה של ראש ממשלתם העצורה / צילום: Associated Press
צעירים מפגינים אוחזים תמונה של ראש ממשלתם העצורה / צילום: Associated Press

מאות אלפי אנשים יצאו לרחובות ברחבי מיאנמר בתגובה לקריאת פעילים להפגנה כללית, במה שנראה כאחת ההפגנות הגדולות ביותר נגד ההשתלטות הצבאית על המדינה החודש, וסימן לצבא שההתנגדות להשתלטות שביצע לא צפויה להסתיים.

מפגינים התאספו כל יום במשך יותר משבועיים. ההפיכה מ־1 בפברואר הפסיקה בבת אחת מעבר לדמוקרטיה שנמשך עשור, והחזיר את מיאנמר לשלטון צבאי. המנהיגה הפופולרית אונג סנצ'וקי נמצאת במעצר בית ומפקד הצבא מחזיק בשליטה מוחלטת במדינה. מאות אחרים נעצרו מאז, כולל פוליטיקאים ופעילים, ובלילות יש החשכה של האינטרנט והאזרחים חוששים מהתקפות מצד המשטרה ואחרים.

המוחים מתרכזים במחלף המרכזי ביאנגון, העיר הגדולה במדינה / צילום: Associated Press

כמות המפגינים המרשימה ביום שני, לצד סגירה של חנויות רבות ומקומות עבודה, באה לאחר שהמשטרה ירתה באש חיה על מפגינים בשבת והרגה שני אנשים. יותר מ־30 נפצעו בתקרית, שקרתה בעיר מנדליי. הודעה בתחנת הטלוויזיה הלאומית ביום ראשון הזהירה מפגינים שהם דוחפים את העם לכיוון סכסוך עם הצבא שיביא להרוגים.

אין להפגנות מנהיג, אבל המשתתפים בהן הניעו מפגינים לפעולה באמצעות שיחות טלפון, מסרונים, שידורי לייב, אפליקציות מסרים כמו סיגנל המוצפנת ואתרי רשתות חברתיות, על מנת להחליף תוכניות ולהזהיר מפגינים אחרים מפני סכנות.

בתוך כך, הממשל האמריקאי הוסיף שני קצינים בכירים בצבא מיאנמר לרשימה השחורה של מנהיגים עליהם מוטלות סנקציות מאז תחילת פברואר, לאחר ההפיכה שהפילה ממשלה שנבחרה בקול העם. שני האנשים עליהם הוטלו סנקציות, הגנרלים מו מינט טון ומונג מונג קיו, הם חברים במועצת מנהל המדינה השולטת בממשלה.

מפגינים מכל הקבוצות במיאנמר חוסמים את הדרך הראשית בהפגנה נגד המשטר הצבאי שקם במדינתם / צילום: Associated Press

הפעולה באה בעקבות אזהרות שהשמיעו פקידי ממשל אמריקאים בכירים על כך שסנקציות נוספות יוטלו במידה ומנהיגי ההפיכה לא יחזירו את השלטון לידי הממשלה הלגיטימית ויפסיקו באלימות נגד יריבים פוליטיים. מדובר גם במדיניות של סנקציות אישיות ומכווננות שבכירי ממשל בארה"ב אומרים שהיא חלק ממדיניות של הסלמה באמצעי ענישה שנועדה למנוע יצירה של נזק כלכלי נרחב במדינה שגם כך נאבקת במגפת הקורונה וכלכלתה חלשה.

"לא נהסס לבצע פעולות נוספות נגד מי שמביא לאלימות ומדכא את רצון העם", אמר מזכיר מחלקת המדינה אנטוני בלינקן לאחר ההכרזה על הסנקציות ביום שני.

מפגין מרים את ידו לסמל המאבק במשטר הצבאי / צילום: Associated Press

 ממפים את המחסומים, משתפים ברשתות

כשהתעורר ביום שני בחמש בבוקר, תו זין נהג ברחבי העיר הגדולה ביותר במיאנמר, ינגון, על מנת למפות את מיקומי מחסומי המשטרה, המחסומים ברחוב ושיירות כלי הרכב הצבאיים - פרטים ששיתף אחר כך עם קבוצת ליבה של חברים שהוא מכני כ"מפיצי המידע", והם בתורם מעבירים את הידיעות לאחרים על מנת לתכנן את ההפגנות של אותו יום. שעה אחר כך כבר היה באתר של הפגנה בולטת ותלה שלטים מהמחלף עד שהגיעה המשטרה.

כל יום במשך שבועיים הופיע תו זין, מנהל סטארטאפ בתחום האינטרנט, להפגנות נגד ההפיכה, שהוא מגדיר כ"חילול בוטה של המנדט של העם". השעון האלקטרוני שלו לספירת צעדים מראה שבזמן זה הלך כמעט 300 קילומטר בין רחובות ואתרי הפגנות ברגל על מנת להימנע מהפקקים, אמר. בנוסף, הוא חבר במשמר האזרחי בשכונה שלו - מתנדבים שעושים סיורים בלילה, מתריעים בפני תושבים על הגעת משאיות משטרה ושומרים נגד אנשים שהוא מגדיר כאלה שעושים בלגן. יש לו אלת עץ ארוכה, פטיש וסכין בסיורים הליליים.

תו זין יודע הרבה על הפשיטות של הצבא. הוא היה כבר בן 14 כשכוחות הביטחון ירו במפגינים בשנת 2007 על מנת לדכא הפגנה למען הדמוקרטיה. אבל הוא אומר שהפעם הדברים שונים. הצבא הבטיח לקיים בחירות ואפילו שתו זין ואחרים מאמינים שהצבעה כזו תזויף כך שתיטיב עם המפלגה הנתמכת בידי הצבא ותפגע הצד הפרו־דמוקרטי, הגנרלים בכל זאת מבקשים הפעם אצטלה של לגיטימיות, כך אמר. לכן, הוא אומר, הם עשויים לגלות יותר איפוק.

"המאבק הזה מאוד חשוב", אמר. "למדינה תרבות חזקה של התערבות צבאית בפוליטיקה. כעת האנשים אומרים 'אנחנו לא מוכנים לקבל זאת יותר'".

בוושינגטון עוקבים באדיקות

כמה מפגינים תיארו את ההפגנות ביום שני כ"הפגנת 22222" על שם התאריך, 22 בפברואר 2021. הם נשאו שלטים עם דיוקנאות המפגינים שנהרגו, כולל דיוקן של בחורה צעירה שקליע פגע בראשה באחת ההפגנות הראשונות לאחר ההפיכה. רבים, כולל עובדי ממשלה, החרימו את מקומות העבודה, ובכך הרחיבו תנועת מחאה אזרחית שתופסת תאוצה.

בוושינגטון עוקבים מקרוב אחרי הנעשה במיאנמר. בציוץ מיום ראשון, אמר דובר מחלקת המדינה נד פרייס, "אנו ממשיכים לעמוד לצד אנשי בורמה כשהם משמעים את שאיפתם לשלום, דמוקרטיה ושלטון החוק", אמר תוך התייחסות למדינה בשמה הקודם, שעדיין משמש כשם הרשמי שלה בארה"ב.

במשרד החוץ של מיאנמר אמרו שההפגנות אינן חוקיות ושהרשויות מפגינות איפוק. בפוסט מסוף השבוע של עמוד הפייסבוק הרשמי של משרד החוץ, נכתב שכמה הצהרות שעשו ממשלות זרות "הן ברמה של התערבות בוטה בעניינים פנימיים של מיאנמר".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה