גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה טסלה לאחת החברות המוערכות ביותר במדד S&P

יצרנית כלי הרכב החשמליים היא אחת החברות המוערכות ביותר במדד S&P 500 כיום ● איך היא הגיעה לשם בדרך שונה מענקיות טכנולוגיה אחרות ומה ההבדל בין אופן הצמיחה שלה לשלהן ב-5 גרפים

אלון מאסק / צילום: Shutterstock, john smith williams
אלון מאסק / צילום: Shutterstock, john smith williams

התרועה שליוותה את כניסת טסלה לשוק המניות הפכה אותה לאחת החברות האמריקאיות בעלות הערך הרב ביותר. אבל בכמה דרכי מפתח, חברת המכוניות החשמליות מאוד שונה מחברות אחרות בגודל דומה.

מניות טסלה זינקו ביותר מ-300% בשנה האחרונה, והרימו את שווי השוק של החברה אל מעל 800 מיליארד דולר, לפני שירדו מעט. הערכת השווי של החברה גבוהה יותר מהערכת השווי של שבע חברות הרכב הגדולות גם יחד, מה ששם את החברה כתף לצד כתף עם חברות כמו אפל, מיקרוסופט, אמזון, אלפאבית ופייסבוק.

 

הנה כמה נקודות מבט על איך הגיעה טסלה לנקודה הזו ואיך הסיפור של עלייתה לפסגה נראה לעומת חברות מרכזיות אחרות במדד 500 S&P:

1. טסלה נעשתה בעלת ערך במהירות

244 ימים בלבד. זה פרק הזמן שלקח לשווי השוק של טסלה לגדול מ-100 מיליארד דולר ל-800 מיליארד דולר. מדובר בפרק זמן קצר בהרבה ממה שלקח לחברות אחרות. החברה בת 17 השנים הרוויחה הרבה מכך שהמשקיעים התחברו לחזון של המנכ"ל אלון מאסק לייצר מכונית חשמלית והתפיסה שלו, שטסלה אינה רק יצרנית כלי רכב, אלא חברת טכנולוגיה.

 

האופטימיות של השוק לגבי המעבר הכללי ממכוניות מבוססות דלק לכלי רכב חשמליים עמד בבסיס הרווחים הגדולים במניות של יצרניות כלי הרכב החשמליים ויצרניות הסוללות במהלך השנה האחרונה.

גם הפעולות של הפדרל רזרב עזרו לדחוף עוד משקיעים לרכישת מניות ולמדדים המובילים. הבנק המרכזי קיצץ בשיעור הריבית וקנה מיליארדי דולרים באגרות חוב, ושלח את התשואה על אג"ח לטווח ארוך לכמעט אפס, בעוד התשואה על נכסים בהחזר קבוע אחרים, חזרה לרמות שלפני המגפה. כשאג"ח טומנות בחובן החזר כל כך נמוך, משקיעים נוטים לפנות לנכסים בסיכון גבוה יותר, כמו מניות.

טסלה הרוויחה מתיאבון משקיעים למניות שלה בכך שמכרה בשנה שעברה מניות במיליארדי דולרים.

2. האופטימיות של המשקיעים באופן יוצא דופן

צורת מדידה אהובה בוול סטריט של חברות היא באמצעות מכפילי רווח עתידיים (Forward Price-to-Earnings ratio), שמודדת כמה המשקיעים משלמים עבור מניה בחברה בהשוואה לרווחים הצפויים שלה.

אופטימיות של משקיעים לגבי סיכוייהן של מניות טכנולוגיה גדולות רבות כמו אמזון, אפל וטסלה, עזרה להן לקדם את יחס המחיר לרווחים הצפויים. יחס P/E גבוה, כפי שהוא מכונה, מצביע על כך שבעלי המניות צופים שהחברה תציג צמיחה חזקה מעבר לתקופת התחזית המקובלת, לרוב שנה אחת.

מניות טסלה נסחרו במחיר השווה ליותר מפי 184 מהרווח הצפוי לגבי 12 החודשים הבאים, כך לפי נתונים של חברת FactSet. זה יחס P/E גבוה מהממוצע במדד 500 S&P נכון ליום רביעי האחרון, בערך פי 22 מהרווחים הצפויים.

 

מאסק אמר בשנה שעברה שהוא חושב שמחיר המניה של החברה גבוה מדי. לאחרונה, לעומת זאת, הוא הסביר את הערכת השווי בהתבסס על מאמצי החברה לפתח טכנולוגיית נהיגה אוטונומית, שינוי שאמר שיהפוך כלי רכב לשימושיים יותר ויגדיל את ההכנסות.

"אני חושב שיש מעין דרך להצדיק את הערכת השווי של החברה איפה שהיא נמצאת כרגע", הוא אמר בשיחת אנליסטים לאחר פרסום דוחות הרבעון הרביעי של החברה, בינואר.

3. החברה הפכה לרווחית, אך לא כמו האחרות

טסלה הפסידה כסף במשך שנים ארוכות, כאשר החברה השקיעה בפיתוח דגמים חדשים של כלי רכב וניסיונות להגדיל את הספק הייצור. לבסוף היא הצליחה להפוך לרווחית בשנת 2020, וסיימה את השנה עם רווח של 721 מיליון דולר - השנה הראשונה הרווחית של החברה.

 

בעוד שמדובר בציון דרך עבור טסלה, הרי שהרווח מחוויר לעומת עשרות מיליארדי הדולרים של חברות כמו אלפאבית, מיקרוסופט ואפל בשנים האחרונות.

טסלה הרוויחה ממכירת האשראי הרגולטורי (Regulatory Credits) למתחרות שלה שצריכות להתאים עצמן לחוקי פליטת גזים פחמניים - אשראי זה ניתן על ידי ממשלות שונות על פי תקנות סביבתיות שונות (למשל, כלי רכב ללא פליטה, גזי חממה ודלק נקי), והם מבוססים על מספר הרכבים החשמליים שהחברה מוכרת או על רמת הפליטה שלה. מכירות מסוג זה לחברות המתחרות הכניסו לחברה כ-1.6 מיליארד דולר בשנה שעברה, לעומת 594 מיליון דולר בשנת 2019.

למרות הרווחים הגבוהים כיום, מנהל הכספים בטסלה, זאק קירקהורן, אמר בשיחת האנליסטים האחרונה, שמכירת האשראי הרגולטורי לא הולכת להיות חלק משמעותי מהמודל העסקי של החברה בטווח הארוך.

4. התוכנית לעתיד הקרוב: התרחבות

הרבה מהביצועים העתידיים של טסלה יהיו תלויים ביכולתה של החברה לצמוח ולגדול. החברה מסרה כמעט חצי מיליון כלי רכב ללקוחות בכל העולם בשנה שעברה, ומתכננת להגדיל את הייצור בקרוב ל-50% בשנה, בממוצע, בשנים הקרובות.

אפילו עם עליות כאלה, טסלה עדיין תייצר במשך שנים רבות, הרבה פחות כלי רכב ממה שמייצרות ענקיות התעשייה. פולקסווגן, לשם ההשוואה, מסרה ללקוחותיה 9.3 מיליון כלי רכב ב-2020, וחברות רכב אחרות שופכות מיליארדי דולרים על יצירת קווי ייצור ודגמים לכלי רכב חשמליים משלהן. חברת ג'נרל מוטורס הודיעה בינואר שהיא מתכננת להפסיק לייצר לחלוטין כלי רכב, המונעים בדלק ובדיזל עד שנת 2035.

 

הביקוש למכוניות חשמליות גם עוזר להעלות את מחיר המניות של מתחרות כמו Nio, בין היתר. עליה בערך מניות Nio בבורסה בניו יורק של כ-1,330% בשנה האחרונה הפכה את החברה ליצרנית הרכב השישית בארה"ב מבחינת שווי. ואולם אם מסתכלים על הנתונים, בשנה שעברה מסרה Nio ללקוחות רק 43,728 כלי רכב.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו