גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאגרי המידע של חברת תרנוס הם "חסרי ערך" – איך זה קרה?

עורכי דין של מייסדת תרנוס, אליזבת הולמס, טוענים כעת כי התביעה הפדרלית לא יכולה להוכיח כי בדיקות הדם של החברה היו שגויות מבלי להציג נתונים על מיליוני בדיקות

אליזבת הולמס, מייסדת תרנוס / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
אליזבת הולמס, מייסדת תרנוס / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

מייסדת חברת תרנוס (Theranos) אליזבת הולמס מתווכחת עם תובעים פדרליים על מאגר מידע שאין אליו גישה ובו נרשמו מיליוני בדיקות דם של לקוחות החברה, וטוענת שהממשלה לא יכולה להוכיח שבדיקות הדם היו לא אמינות מבלי לראות קודם את המידע שנמצא במאגר המידע.

אם תצליח הולמס בטיעון הזה, התובעים במשפט הפלילי שלה ביולי עשויים להיות חסומים מלהציג ראיות מלקוחות שעורכי דין מטעם הממשלה טוענים שהחברה מסרה להם תוצאות לא מדויקות. בלי תוצאות נרחבות יותר של תרנוס מבדיקות הדם, עדויות העדים יהיו אנקדוטליות ולא רלוונטיות, כך אמרו עורכי דינה במסמכים שהגישו לבית הדין ביום שלישי, מפני שהתביעה לא תוכל להוכיח שבדיקות הדם של החברה פחות מדויקות מבדיקות הדם של חברות אחרות.

תובעים פדרליים אמרו בחודש שעבר שהמקרה "רחוק מלהיות אנקדוטלי" ושהם יוכיחו את הבעיות באמינות ובחוסר הדיוק של תרנוס דרך עדויות של חושפי שחיתויות ודוחות של סוכנויות רגולציה פדרליות, ביחד עם עדויות אישיות מפי מטופלים. מרכזי השירות הרפואי Medicare ­ו-Medicaid אמרו בשנת 2016 שבדיקה של המעבדות של תרנוס גילתה כשלים שעשויים היו להציב סיכון מידי לבריאות ולבטיחות של המטופלים.

הולמס, בעבר יזמית כוכבת בעמק הסיליקון, מתמודדת עם כתב אישום פדרלי על פי היא רימתה משקיעים ולקוחות לגבי הטכנולוגיה של החברה שלה, אשר התיימרה להשתמש בכמה טיפות דם בודדות מדקירת אצבע לאבחון מגוון של מצבים בריאותיים. הוול סטריט ג'ורנל דיווח לראשונה בשנת 2015 שהטכנולוגיה הייחודית של החברה אינה אמינה ושהחברה עשתה את רוב הבדיקות שלה על מכונות בדיקות דם רגילות שלעתים הכניסה בהם שינויים מסוימים.

הולמס והתביעה מסכימים על כך שמאגר המידע, המכונה מערכת המידע המעבדתי, כבר לא קיים. הם לא מסכימים על איך זה קרה, והאם היעדרו של המאגר פוגע במאמצי התביעה.

במסמכים שהגישו לבית הדין ביום שלישי, טענו עורכי דינה של הולמס שהממשלה ידעה על המאגר כבר בדצמבר 2016 אך מעולם לא ניסתה להשתמש בו בחקירה שהובילה להגשת כתב אישום נגד הולמס ונגד מנכ"ל תרנוס ראמש "סאני" בלוואי ביוני 2018. שניהם טענו שאינם אשמים באישום של תרמית רשת ומזימה לבצע תרמית רשת.

תרנוס נתנה לממשלה העתק של מאגר המידע על גבי דיסק קשיח מוצפן באוגוסט 2018, על כך הסכימו הצדדים בדיווחיהם לבית הדין. הם הסכימו גם על כך שזמן קצר אחר כך, עובדי תרנוס וקבלנים פירקו את השרתים שהכילו את מאגר המידע המקורי והפכו אותו לבלתי נגיש. החברה התפרקה מאוחר יותר בשנת 2018.

עורכי דינה של הולמס טוענים שהממשלה לא ניסתה להשתלט על השרתים המקוריים ולא שכרה מומחה שינסה להיכנס לדיסק הקשיח המוצפן במשך יותר משנה.

התובעים טוענים שההעתק של מאגר המידע על גבי הדיסק הקשיח היה מאורגן באופן שהקשה על קבלת תמונה ברורה של המידע. באופן חשוב יותר, אמרו התובעים, מעולם לא קיבלו קוד הצפנה כדי לגשת למידע. עורכי דינה של הולמס הודו בכך שהסיסמא לא נמסרה אבל לא אמרו למה. הם סירבו לבקשה להגיב לכתבה.

"יש מידה מסוימת של טעות בכל בדיקות הדם במעבדות"

במסמכים שהגישה הולמס ביום שלישי ביקשה ששופט ימנע מחבר המושבעים לשמוע עדות של 11 לקוחות ו-11 מומחי בריאות שהתביעה אומרת שיכולים לספק עדויות לגבי הניסיון שלהם עם התוצאות השגויות של תרנוס.

בדוגמה אחת שנכללה במסמכים שהוגשו לבית הדין, רופא חשב שלקוחה שלו הולכת להפיל אחרי שקיבל תוצאת מעבדה מתרנוס, בעוד בדיקה ואלטרסאונד ממתחרה הראו שהיא הייתה בהיריון שישה שבועות.

בהיעדר סטטיסטיקה נרחבת יותר, אנקדוטות כאלו אינן רלוונטיות וכוללות דעה קדומה באופן לא הוגן, כך טענו עורכי הדין של הולמס.

"יש מידה מסוימת של טעות בכל בדיקות הדם במעבדות", נכתב במסמכים.

שימוש באנקדוטות כאלה, אמרו עורכי הדין, יהיה כמו ניסיון להוכיח שתרופה מסוימת גורמת להתקפי לב על ידי טענה שמעט אנשים מתוך מיליונים שלקחו את התרופה קיבלו התקף לב, וזה משהו שהם טוענים שאף בית דין לא היה מאשר.

הולמס אמרה שהתוצאות של בדיקות מטופלים שהממשלה מתכננת להשתמש בהן הן כמה בודדות בין 7-10 מיליון תוצאות שהפיקה החברה בשלוש השנים שבדקה דם מטופלים.

"הממשלה לא הסבירה איך היא מתכוונת להוכיח שבדיקות הדם המדוברות הן תוצאה של פגם, ולא עניין מקרי", נכתב במסמכים.

שופט בית הדין המחוזי אדווארד דאבילה התבקש לשקול יותר מ-20 בקשות לגבי מה יורשו המושבעים לראות במהלך המשפט ביולי, כולל האם מותר לממשלה להשתמש בממצאי דוחות סוכנויות תקינה לגבי תרנוס, וגיליונות עיבוד נתונים המלאים בתלונות המטופלים.

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור