גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התרופות היריבות משלבות כוחות כדי לייצר עוד חיסוני קורונה

החברות Sanofi ו-Novartis הן בין חברות התרופות הגדולות שהסכימו לעזור בייצור מנות חיסון שפותחו בידי מתחרות שלהן, כדי להבטיח הגברה משמעותית של אספקת חיסונים עד הקיץ

בקבוקון של חברת סאנופי עם חיסון לקורונה / צילום: Reuters, Martin Wagner
בקבוקון של חברת סאנופי עם חיסון לקורונה / צילום: Reuters, Martin Wagner

כמה מיצרניות התרופות הגדולות בעולם משלבות כוחות עם מתחרותיהן לייצור חיסונים נגד קורונה, בשיתופי פעולה יוצאי דופן שמבטיחים הגברה משמעותית באספקת חיסונים עד הקיץ.

באופן שגרתי, יצרניות תרופות גדולות מתחרות על מכירת תרופות לסרטן, דלקת פרקים ותרופות אחרות. אבל הצורך הנואש בחיסונים לקורונה הופך יריבים ארוכי שנים בתעשייה המאופיינת בתחרותיות גבוהה לחברים בזמן המגפה.

חברת Sanofi הסכימה לאחרונה לעזור בייצור החיסון מבית פייזר ושותפתה ביונטק, אחרי שהחיסון הניסיוני ש-Sanofi מפתחת בכוחות עצמה סובל מעיכוב של חמישה חודשים, מה שמשחרר קו ייצור של החברה בפרנקפורט.

"חיפשנו איך לעזור", אמר תומאס טריומף, סגן נשיא מחלקת חיסונים בחברה, שתחל ביוני בצעד הקריטי האחרון בתהליך שאחריו תייצר 125 מיליון מנות חיסון.

גם חברת Novartis הסכימה לעזור לפייזר וביונטק לייצר מנות נוספות. החברות Baxter International ו-Endo הסכימו לעזור לחברת Novavax לייצר את החיסון מתוצרתה.

"זו תקופה בה חברות התרופות אומרות לעצמן, 'נחזור לריב כשזה ייגמר. נילחם מלחמה עיקשת ואולי נוביל את המתחרות לפשיטת רגל, אבל כעת עלינו לעבוד יחד'", אמר ג'יימס ברונו, המייעץ לחברות תרופות.

שיתופי הפעולה, יחד עם אישור חיסונים חדשים וכיוונים אחרונים שעושות יצרניות החיסונים עצמן, עשויים להאיץ באופן משמעותי את ההפצה בכל העולם, בזמן שרשויות בריאות מנסות למהר ולחסן כמה שיותר אנשים לפני שמוטציות של הנגיף שעשויות להפוך אותו למדבק יותר וכך להשיג את קצב ההתחסנות.

מלאי החיסונים בהתחלה היה מוגבל כי יצרניות החיסונים היו זקוקות לזמן להגדלת יכולת הייצור ולהתגברות על בעיות ראשוניות בנושאים כמו השגת חומרי גלם.

החברות מספקות כמות גדולה דיה של מנות חיסון בארה"ב לחיסון 20 מיליון איש עד סוף החודש, אך כמות החיסונים שתיוצר עד יוני תספיק לחיסון 65 מיליון איש, כך לפי אנליסטים מחברת Evercore ISI.

"הכל נבנה מאפס, ולוקח זמן להקים את זה ולוודא שזה עובד כשורה"

ההתגברות על היריבות בין החברות עשויה להיות החלק הקל, מפני שהשותפות יצטרכו גם ללמוד במהירות את התהליך המורכב של ייצור חיסונים ולהתקין את המכונות הנחוצות לכך.

העברת הידע לייצור חיסוני רנ"א שליח (mRNA) כמו אלה שמייצרות פייזר וביונטק וחברת מודרנה היא אתגר קשה במיוחד מפני שהטכנולוגיה הגנטית שבבסיס החיסונים עדיין חדשה, כך אומרים מומחי ייצור. מה שקשה במיוחד הוא הגברת הייצור של המעטפות השמנוניות העוזרות להגן על המולקולות הנושאות רנ"א שליח לתאי המטרה.

"זה הכל נבנה מאפס, ולוקח זמן להקים את זה ולוודא שזה עובד כשורה", אמר ג'ים רובינסון, יועץ ייצור שעבד בעבר עם Sanofi ועם חברת Merck.

בינתיים, רק חיסונים של פייזר ביונטק ומודרנה מאושרים לשימוש בארה"ב, אם כי חיסון מתוצרת Johnson & Johnson עשוי לקבל אור ירוק עוד השבוע.

שיתופי הפעולה בייצור הם הודגמה האחרונה ליריבות תעשייתיות המשלבות כוחות למלחמה במגפה, החל בשיתוף פעולה במחקר.

הם בונים על מאמץ של שנה של חברות התרופות ואחרות להגביר את יכולת הייצור של הכל מבקבוקונים המכילים את מנות החיסון ועד חומרי הגלם המרכיבים אותם.

שיתופי הפעולה מחברים בין חברות שלפני המגפה הגישו בקשות לפטנטים, פרסמו פרסומות מתחרות ושלחו נציגים להבטיח מכירות של התרופות מתוצרתן.

פייזר, המייצרת תרופות לטיפול בסרטן המתחרות במוצרים מתוצרת Sanofi ו-Novartis, וביונטק החלה בשיתופי פעולה עם חברות אחרות על מנת כמעט להכפיל את יכולת הייצור שלה ב-2021 לשתי מיליארד מנות.

"אנו כל הזמן בודקים הכל על מנת לנסות לייצר יותר משתי מיליארד מנות", אמר בראיון מנהל הכספים של פייזר פרנק ד'אמליו.

הייצור אינו יכול להתחיל בן לילה

ייצור חיסונים הוא תהליך מסובך שלעתים מצריך גם הכשרת כוח אדם, עדכון מכשירי ייצור וקניית ציוד חדש, כגון משאבות, צינורות ומכלי תרבית מפלדה. ואחרי כל אלה, הייצור לא יכול להתחיל ללא אישור של סוכנויות תקינה.

חברת Sanofi תבצע מילוי וסגירה, שלב מוכר בתעשיית החיסונים בו הבקבוקונים ממולאים במנות החיסון, נסגרים ומוכנים למשלוח, כך אמר טריומף. הוא הוסיף שלחברה שישה חודשים פנויים לפני שתצטרך להסית משאבים לגרסה שהיא מפתחת לחיסון נגד קורונה.

החברה עדיין הייתה צריכה לרכוש מכונות המתאימות לבקבוקונים של פייזר בגלל ש-Sanofi משתמשת בבקבוקונים אחרים לחיסונים שלה, וכמו כן לרכוש מקפיאים לאחסנת מנות החיסון בטמפרטורות מתחת לאפס.

"כל הגורמים האלה מאוד שונים לעומת המעבר מייצור מוצר אחד לייצור מוצר אחר", אמר טריומף. ביום שני הודיעה החברה שתעזור במילוי וסגירה גם עבור חברת Johnson & Johnson והחיסון שלה.

גם Novartis חתמה על הסכם לבצע מילוי וסגירה עבור פייזר וביונטק, והמפעל של החברה בשווייץ אמור לספק מנות כבר ביולי הקרוב, כך אמר סטיפן לאנג, המפקח על הייצור והאספקה בחברה.

לאנג אמר שהחברה עושה שינויים אחרונים בקו הייצור, מעסיקה עובדים נוספים ומעבירה את ייצור התרופות האחרות שלה למקומות אחרים על מנת לפנות מקום לייצור החיסון לקורונה.

ב-Novartis מדברים עם החברות לגבי עזרה בצעדים ראשוניים בייצור חיסוני רנ"א שליח שקשה להגדיל את קנה המידה שלהם, אמר לאנג. הוא לא פירט מיהן החברות האלה.

גם חברת אסטרהזנקה (AstraZeneca) שהחיסון שלה מאושר לשימוש בבריטניה ובכמה מדינות אחרות ומודרנה חתמו על הסכמים על חברות קבלניות לייצור מנות החיסון.

אסטרהזנקה, שהודיעה באפריל שתכפיל את קצב ייצור החיסון שלה לקורונה למרות כמה בעיות ייצור בעת האחרונה, ממשיכה לחפש דרכים להרחבת הייצור. החברה הודיעה לאחרונה שתגדיל את האספקה דרך שותפות קיימת שלה עם החברה הגרמנית IDT Biologika.

לחברת Novavax, שהחיסון שלה נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, אין מפעל ייצור, והיא חייבת להסתמך על חברות אחרות לייצור הזריקה.

בחברת Baxter הודיעו החודש שעבר שאחד המפעלים שלה בגרמניה יעזור במילוי וסגירה של החיסון של Novavax.

באופן דומה, חברת Endo הסכימה לבקשת ממשלת ארה"ב לעזור בייצור חיסונים, כך אמר רוברט פולקה, המפקח על ייצור בחברה.

בחברה נאלצו לעשות רק שדרוגים קלים במפעלה ברוצ'סטר, מישיגן, המייצר מוצרים להזרקה באופן סטרילי והיה בו מקום לייצור נוסף.

"זה כמו שתהיה לי המכונית, אבל אני צריך להרכיב צמיגים חדשים מאחור ומסנן אוויר חדש במנוע", אמר פולקה.

חברות נוספות עשויות ללכת בעקבות אלה. Merck, שהיא חלוצה בפיתוח חיסונים, נמצאת בדיונים עם חברות לגבי שימוש במומחיות שלה לאחר שביטלה שתי תוכניות לפיתוח חיסון לקורונה שהציגו תוצאות לא מרשימות. טבע הישראלית גם היא מנהלת מגעים דומים.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם