גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכה אירופה למובילת שוק המכוניות החשמליות – ולמה זה כנראה זמני

סובסידיות ומגוון בדגמים עזרו להעלות את הביקוש מצד לקוחות, אך מה שקרה בסין מהווה תמרור אזהרה לכך שהתנופה הזו עשויה להימשך זמן מוגבל

מכונית חשמלית / צילום: Reuters, Patricia Huchot-Boissier
מכונית חשמלית / צילום: Reuters, Patricia Huchot-Boissier

אירופה רוכשת כלי רכב חשמליים בקצב שיא ועברה את סין כשוק הגדול בעולם לרכבים חשמליים, בעידוד סבסוד ממשלתי לרכישת כלי רכב כאלה ועשרות דגמים חדשים של מכוניות חדשות והיברידיות.

הנתח של היבשת בשוק המכוניות החשמליות בעולם הוכפל והגיע בשנה שעברה ל־43% אחוז, בעת שחלקן של סין וארה"ב בשוק כלי הרכב החשמליים הצטמצם.

אבל העלייה באירופה נשענת במידה רבה על תמריצים שהממשלות חילקו בזמן המגפה, ואנליסטים מזהירים כי התנופה עשויה להיבלם אם וכאשר הסבסוד הממשלתי ייפסק. רוב הסובסידיות הממשלתיות לרכישת כלי רכב חשמליים מוגבלות בהיקפן וצפויות לפקוע מתוקף עד סוף השנה הזו.

"השוק מאוד רגיש להנחות מצד ממשלות וחברות", אמר ארנט אלינגהורסט, אנליסט לנושא כלי רכב בחברת Bernstein Research. "מרגע שמוסרות הסובסידיות, מכירות כלי רכב חשמליים יירדו ב־30-40% לפחות למשך רבעון אחד או שניים".

בלי הסובסידיות, כלי רכב חשמליים הם עדיין הרבה יותר יקרים מכלי רכב מקבילים בעלי מנוע בעירה פנימית. זה לא צפוי להשתנות עד המחצית השנייה של העשור, כך אומרים אנליסטים, כשמחירי הסוללות צפויים לרדת עקב המצאת טכנולוגיות חדשות, הגדלת הייצור והגברת התחרות בתחום.

בהתחלה נקטו האירופאים גישה שהיו בה יותר מקלות מגזרים. האיחוד האירופי הידק במיוחד את הפיקוח על פליטות באופן עקבי ודחף את תעשיית הרכב להוציא לשוק יותר מכוניות חשמליות והיברידיות, או להיאלץ לשלם קנסות כבדים.

כאשר פרצה מגפת הקורונה, ממשלות שביקשו לספוג חלק מהזעזוע הכלכלי החלו לכוון סיוע לתעשיות הנמצאות בקו הראשון של המלחמה נגד שינוי האקלים. חלק גדול מהסיוע הזה התבטא בתמריצים ללקוחות לרכישת מכונות חשמליות, וזה הוביל לגידול בביקוש.

השינויים האלה שינו את התפישה בקרב מובילי התעשייה על כך לא קיים שוק שיצדיק את ההשקעות העצומות הכרוכות בפיתוח וייצור כלי רכב חשמליים.

"יש לנו תמריץ לבנות את המכוניות האלה... זה עוזר להפוך כל רכב חשמלי למאוד אטרקטיבי ללקוח", אמר הקאן סמואלסון, מנכ"ל וולוו, היצרנית השוודית הנמצאת בבעלות החברה הסינית Zhejiang Geely Holdings Group, "אבל בטווח הארוך הקלות המס האלה והתמריצים לא יהיו שם".

יצרניות כלי רכב החלו להוציא לשוק דגמים חשמליים בקנה-מידה משמעותי בשנה שעברה. פולקסוואגן, יצרנית הרכב הגדולה ביותר באירופה, חשפה את דגמי ID.3 ו־ID.4. יצרניות רכבי יוקרה כמו BMW, מרצדס ואאודי השיקו רכבים חשמליים ברמה גבוהה. השנה, צפויה מרצדס להשיק את ה־EQS, שתהיה יורשת חשמלית ואוטומטית במדיה רבה לסדרה S היוקרתית.

כ־65 דגמים חדשים של מכוניות חשמליות הושקו באירופה בשנה שעברה - כפליים מסין - ועוד 99 צפויים להיכנס לשוק השנה. זה משתווה ל־15 השקות בצפון אמריקה בשנה שעברה ו־64 השקות מתוכננות השנה.

יצרנים אומרים כי התמריצים והקפיצה במגוון דגמי המכוניות החשמליות קרו בזמן הנכון ונתנו זריקת עידוד הן להיצע והן לביקוש.

"אתה צריך שיהיה לך המוצר הנכון להציע... זה מה שראינו בשנה שעברה באירופה", אמרה בריטה סיגר, חברה בחבר המנהלים בחברת דיימלר ואחראית על מכירות בכל העולם. "ההצעה טובה יותר, והסובסידיות עוזרות למכירות".

זמינות מכוניות חשמליות עם שמות מותג מוכרים גם היא עוזרת למכירות. הלגיר לנגלנד, פעיל איכות סביבה ופוליטיקאי לשעבר מנורבגיה, לא החזיק רכב כבר 25 שנים, אבל כשפורד הציגה גרסה חשמלית לגמרי של המוסטנג בשנה שעברה, הוא לא חשב פעמיים. "הייתי חייב לקנות אותה" אמר, ונזכר במוסטנג בה נהג כנער. כעת הוא לא יכול לחכות כבר שתגיע. "היא בצבע אדום דובדבן", הוסיף.

את הרכישה היה לו קל לעשות בעזרת סובסידיות שהפכו את נורבגיה לשוק הגדול ביותר בעולם לכלי רכב חשמליים ביחס לאוכלוסייה. עד כדי כך שפורד הקרינו פרסומת סאטירית בסופרבול בכיכובו של וויל פרל, שקרא לצרכנים אמריקאים לרכוש מכוניות חשמליות כדי "לרמוס את נורבגיה".

כריסטיאן בורג, המנהל עסק לבניית בתים יעילים מבחינה אנרגטית בגרמניה, נהג במכונית מדגם BMW X3 במשך שנים. כשהממשלה הגדילה את הסובסידיות על מכוניות חשמליות בקיץ שעבר, ביקש מענק לעסקים קטנים ועבר לגרסה החדשה וההיברידית של הדגם, ה־iX3.

"קיבלנו 3,750 אירו בתמריצים כספיים", אמר.

מכירת מכוניות חשמליות באירופה עלתה ב־137% בשנה שעברה והגיעה ל־1.4 מיליון כלי רכב, יותר מסין שחוותה עליה של 12% ומכירות של 1.3 מיליון מכוניות חשמליות, ויותר מארה"ב שם המכירות עלו ב־4% ונמכרו 328 אלף מכוניות, כך נמסר מ־ev-volumes.com, קבוצה החוקרת את הנתונים האלה.

מצב השוק האירופי מזכיר את שוק המכוניות החשמליות בסין לפני שנים ספורות. כשהחליטה בייג'ינג לעקוף את השווקים המערביים, נתנה הממשלה סובסידיות משמעותיות לרכישת כלי רכב וביקשה מיצרנים לוודא שאחוז מסוים מהמכוניות החדשות המיוצרות בכל שנה יהיו חשמליות.

המהלך הביא להקמת מאות חברות סטארט-אפ והגדיל את מכירות המכוניות החשמליות למעט יותר מ־8% עד אמצע 2019. אחר-כך קיצצה בייג'ינג בסובסידיות ביוני 2019, והמכירות צנחו, ושיעור כלי הרכב החשמליים שנמכרו ירד עד סוך השנה ל־5%. כשפרצה המגפה, מכירות כלי רכב חשמליים בסין ירדו עוד יותר. היעד שהציבה לעצמה הממשלה הסינית בזמנו, שעד שנת 2025 20% מכלי הרכב הנמכרים יהיו חשמליים, לא נראה כעת בר-השגה.

בייג'ינג החזירה את הסובסידיות על כלי רכב חשמליים בתחילת שנה שעברה, אך שוב קיצצה אותן בינואר במאמץ מחודש לגמול לקוחות מרכישתם.

באירופה, ממשלות המדינות שוקלות לסיים תוכנית של סבסוד רכישת כלי רכב חשמליים בסוף השנה הזו. אנליסטים אומרים כי ממשלות במדינות בהן תעשיית הרכב היא משמעותית, כמו גרמניה וצרפת, ייתכן כי הסובסידיות יימשכו גם אחרי סוף השנה.

בעוד רוב מנהיגי התעשייה מקדמים בברכה מאמצי ממשלות להניע שווקי טכנולוגיה חדשים כמו מכוניות חשמליות, יצרניות כלי הרכב חוששות שהסובסידיות יעזרו להן רק בטווח הקצר, וללא שינויים מבניים נרחבים יותר, לא יגרמו ליצירת שוק המתקיים בכוח עצמו.

במקום זה, הם דוחקים בממשלות להתמקד יותר בפיתוח תשתיות כמו תחנות טעינה, או תמיכה בבניית מפעלים לייצור סוללות, כמו גם הטלת מיסים נוספים על פליטות של פחמן דו-חמצני.

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023