גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכתב שהיה מקופל במשך 300 שנה נקרא במלואו – ועדיין נשאר מקופל

פתיחת קיפולים ווירטואלית היא טכניקה חדשה ששימשה לקריאת מכתב מסוף המאה ה־17 ועשויה להיות בעלת יישומים בהנדסה וברפואה

מכתב / אילוסטרציה: Shutterstock, Julia Martyniuk
מכתב / אילוסטרציה: Shutterstock, Julia Martyniuk

מצלמת רנטגן של רופא שיניים וכמה אלגוריתמים ממוחשבים היו הכלים בעזרתם צוות בינלאומי של חוקרים הצליחו לקרוא את תוכנו של מכתב מקופל וחתום משנת 1697 - מבלי לפתוח את הקפלים.

"פתיחת הקיפול" המדומה - שיאו של פרויקט בן 4 שנים שתואר במחקר שפורסם השבוע במגזין Nature Communications - מצביעה על קו חדש למחקר היסטורי לגבי נוהג בן מאות שנים של נעילת מכתבים. המונח מתאר את השימוש בקפלים דמויי אוריגמי להסתרת תוכנם של מכתבים לפני שמעטפות נכנסו לשימוש נרחב באמצע המאה ה־19.

"זה חלום שהתגשם בתחום השימור", אמרה יאנה דמברוג'ו, הרפאית (משמרת מסמכים) בספריית המחקר של MIT ואחת מ־11 מחברות המחקר.

מומחים אומרים שהטכניקה ששימשה לגילוי הטקסט במכתב, והשתמשה בשיטת דימות המכונה מיקרוטומוגרפיה ברנטגן, עשויה להיות גם בעלת יישומים בתחומי הרפואה וההנדסה.

מכתבים נעולים משתנים במורכבותם ולרוב רמת הסיבוך בקיפולים תלויה במומחיות המוען והנמען ועד כמה סודיים רצו שיהיו המסרים במהלך העברתם. ישנם מכתבים שמקופלים עשרות פעמים ונראים כמו חבילות קלפים לאחר הקיפול.

היסטוריונים היו שמחים לדעת מה רשום במכתבים אלה בגלל התובנות שיספקו על חיי אנשים רגילים באירופה במאה ה־17. "זה הכי קרוב שיכלנו להגיע למדגם אקראי" של מכתבים מהתקופה, אמרה רייצ'ל מידורה, היסטוריונית מאוניברסיטת וירג'יניה טק, שלא הייתה מעורבת במחקר. מכתבים ששורדים מתקופה זו הם לרוב אלה שנכתבו הידי האליטות המשכילות, הוסיפה.

עד עתה, הדרך הסטנדרטית לקרוא מכתב נעול הייתה לפתוח את הקיפולים באופן פיזי, מה שהיה לו פוטנציאל רב לפגום בנייר בן מאות השנים.

המכתב שהחוקרים קראו היה נעול בשמונה קפלים והיה אחד ממאות מכתבים סגורים מאוסף בריאן (Brienne), אוסף נדיר בן 300 שנה של מכתבים שלא נמסרו שנמצאו בתיבה שהייתה שייכת למנהל דואר אירופאי. התיבה נרכשה בידי מוזיאון בהולנד בשנת 1926.

המכתב נכתב בצרפתית. הוא מתוארך ל־31 ביולי, 1697. מדובר בבקשה מאת אדם ששמו ז'אק סנאק לקבל תעודת פטירה. "חשוב לי לקבל את המסמך הזה", כתב במכתב בן 200 המילים שנשלח לפייר לה פר, סוחר בהולנד.

החוקרים הפעילו תהליך רב שלבי לקריאת המכתב המקופל. ראשית, עשו סריקה בשלושה ממדים תוך שימוש בסורק רנטגן שפותח במכון לרפואת שיניים של אוניברסיטת המלכה מרי בלונדון. אחר כך הריצו אלגוריתם ממוחשב שחשף את השכבות השונות של הנייר, ותוכנה שהראתה על גבי מסך איך היה נראה המכתב לו היו פותחים את הקפלים באופן פיזי.

הדימוי המתקבל בסוף דומה לצילום של המכתב, ורוב הטקסט קריא, אמרה אמנדה גסאי, מהנדסת תוכנה מסן פרנציסקו ואחת ממחברות המחקר.

המחקר ממשיך עבודה שהחלה ב־2015 באוניברסיטת קנטאקי בלקסינגטון, שם שימשה טכניקה דומה לשחזור דיגיטלי של מגילה עברית עתיקה שניזוקה בעת שרפה. את המחקר על מכתבים נעולים מימנו ארגונים שביניהם הספרייה של MIT, מחלקת המחקר בחברת התוכנה Adobe ומכון סיבר, מכון פרטי מלוס אנג'לס.

מומחים אומרים שמיקרוטומוגרפיה ברנטגן ותהליך פתיחת הקפלים האלגוריתמי יכולים לשמש לניטור בריאות העצם בקרב אנשים עם אוסטאופורוזיס, ולאפשר לרופאים למפות בזהירות שכבות עצם על מנת להצביע על אזורים מדאיגים. "כעת, אין לנו דיוק ברמה כזו", אמר וויליאם ברנט סילס, מדען מחשב מאוניברסיטת קנטאקי שעבד על מחקר המגילה בעברית ושימש כאחד העמיתים המבקרים במחקר החדש.

הטכניקה יכולה גם לשמש לבדיקת מצנחים מקופלים ופריטים מקופלים אחרים שעשויים להיות פגומים, אמרה קרן פאנטה, מהנדסת מחשבים מביה"ס להנדסה באוניברסיטת טאפטס ועמיתה במכון למהנדסי חשמל ואלקטרוניקה, שלא הייתה מעורבת במחקר.

"אני חושבת שהם בקושי גירדו את פני השטח של הפוטנציאל של השיטה הזו", אמרה.

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?