גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכתב שהיה מקופל במשך 300 שנה נקרא במלואו – ועדיין נשאר מקופל

פתיחת קיפולים ווירטואלית היא טכניקה חדשה ששימשה לקריאת מכתב מסוף המאה ה־17 ועשויה להיות בעלת יישומים בהנדסה וברפואה

מכתב / אילוסטרציה: Shutterstock, Julia Martyniuk
מכתב / אילוסטרציה: Shutterstock, Julia Martyniuk

מצלמת רנטגן של רופא שיניים וכמה אלגוריתמים ממוחשבים היו הכלים בעזרתם צוות בינלאומי של חוקרים הצליחו לקרוא את תוכנו של מכתב מקופל וחתום משנת 1697 - מבלי לפתוח את הקפלים.

 

"פתיחת הקיפול" המדומה - שיאו של פרויקט בן 4 שנים שתואר במחקר שפורסם השבוע במגזין Nature Communications - מצביעה על קו חדש למחקר היסטורי לגבי נוהג בן מאות שנים של נעילת מכתבים. המונח מתאר את השימוש בקפלים דמויי אוריגמי להסתרת תוכנם של מכתבים לפני שמעטפות נכנסו לשימוש נרחב באמצע המאה ה־19.

"זה חלום שהתגשם בתחום השימור", אמרה יאנה דמברוג'ו, הרפאית (משמרת מסמכים) בספריית המחקר של MIT ואחת מ־11 מחברות המחקר.

מומחים אומרים שהטכניקה ששימשה לגילוי הטקסט במכתב, והשתמשה בשיטת דימות המכונה מיקרוטומוגרפיה ברנטגן, עשויה להיות גם בעלת יישומים בתחומי הרפואה וההנדסה.

מכתבים נעולים משתנים במורכבותם ולרוב רמת הסיבוך בקיפולים תלויה במומחיות המוען והנמען ועד כמה סודיים רצו שיהיו המסרים במהלך העברתם. ישנם מכתבים שמקופלים עשרות פעמים ונראים כמו חבילות קלפים לאחר הקיפול.

 

היסטוריונים היו שמחים לדעת מה רשום במכתבים אלה בגלל התובנות שיספקו על חיי אנשים רגילים באירופה במאה ה־17. "זה הכי קרוב שיכלנו להגיע למדגם אקראי" של מכתבים מהתקופה, אמרה רייצ'ל מידורה, היסטוריונית מאוניברסיטת וירג'יניה טק, שלא הייתה מעורבת במחקר. מכתבים ששורדים מתקופה זו הם לרוב אלה שנכתבו הידי האליטות המשכילות, הוסיפה.

עד עתה, הדרך הסטנדרטית לקרוא מכתב נעול הייתה לפתוח את הקיפולים באופן פיזי, מה שהיה לו פוטנציאל רב לפגום בנייר בן מאות השנים.

המכתב שהחוקרים קראו היה נעול בשמונה קפלים והיה אחד ממאות מכתבים סגורים מאוסף בריאן (Brienne), אוסף נדיר בן 300 שנה של מכתבים שלא נמסרו שנמצאו בתיבה שהייתה שייכת למנהל דואר אירופאי. התיבה נרכשה בידי מוזיאון בהולנד בשנת 1926.

המכתב נכתב בצרפתית. הוא מתוארך ל־31 ביולי, 1697. מדובר בבקשה מאת אדם ששמו ז'אק סנאק לקבל תעודת פטירה. "חשוב לי לקבל את המסמך הזה", כתב במכתב בן 200 המילים שנשלח לפייר לה פר, סוחר בהולנד.

החוקרים הפעילו תהליך רב שלבי לקריאת המכתב המקופל. ראשית, עשו סריקה בשלושה ממדים תוך שימוש בסורק רנטגן שפותח במכון לרפואת שיניים של אוניברסיטת המלכה מרי בלונדון. אחר כך הריצו אלגוריתם ממוחשב שחשף את השכבות השונות של הנייר, ותוכנה שהראתה על גבי מסך איך היה נראה המכתב לו היו פותחים את הקפלים באופן פיזי.

הדימוי המתקבל בסוף דומה לצילום של המכתב, ורוב הטקסט קריא, אמרה אמנדה גסאי, מהנדסת תוכנה מסן פרנציסקו ואחת ממחברות המחקר.

המחקר ממשיך עבודה שהחלה ב־2015 באוניברסיטת קנטאקי בלקסינגטון, שם שימשה טכניקה דומה לשחזור דיגיטלי של מגילה עברית עתיקה שניזוקה בעת שרפה. את המחקר על מכתבים נעולים מימנו ארגונים שביניהם הספרייה של MIT, מחלקת המחקר בחברת התוכנה Adobe ומכון סיבר, מכון פרטי מלוס אנג'לס.

מומחים אומרים שמיקרוטומוגרפיה ברנטגן ותהליך פתיחת הקפלים האלגוריתמי יכולים לשמש לניטור בריאות העצם בקרב אנשים עם אוסטאופורוזיס, ולאפשר לרופאים למפות בזהירות שכבות עצם על מנת להצביע על אזורים מדאיגים. "כעת, אין לנו דיוק ברמה כזו", אמר וויליאם ברנט סילס, מדען מחשב מאוניברסיטת קנטאקי שעבד על מחקר המגילה בעברית ושימש כאחד העמיתים המבקרים במחקר החדש.

הטכניקה יכולה גם לשמש לבדיקת מצנחים מקופלים ופריטים מקופלים אחרים שעשויים להיות פגומים, אמרה קרן פאנטה, מהנדסת מחשבים מביה"ס להנדסה באוניברסיטת טאפטס ועמיתה במכון למהנדסי חשמל ואלקטרוניקה, שלא הייתה מעורבת במחקר.

"אני חושבת שהם בקושי גירדו את פני השטח של הפוטנציאל של השיטה הזו", אמרה.

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"