גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

אנשים אוהבים מנטורים עם אופי של מעודדים. זו עשויה להיות טעות

חוקרים בחנו איך מתמודדים בתוכנית "דה ווייס" בחרו מנטורים, וגילו כי ניסיון ומומחיות אינם הגורמים הקובעים ● מה זה אומר על החלטות מנהלים בגיוס עובדים ויועצים? ● ניהול וקריירה

שופטת The Voice בסין. המתחרים מעדיפים את טיפוס המנטור המעודד / צילום: Reuters, Zhu ren
שופטת The Voice בסין. המתחרים מעדיפים את טיפוס המנטור המעודד / צילום: Reuters, Zhu ren

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

אם אתם מחפשים מנטור, אל תיתנו למילים נחמדות להיות הגורם הקובע. מחקרים חדשים מצביעים על כך שאנשים נוטים להעדיף יועצים חיוביים, בעלי אופי של מעודדים, על פני יועצים שמדברים באופן קשוח ומתוך ניסיון. אך העדפות כאלה, אומרים החוקרים, מביאות גם לתוצאות לא טובות ועלולות להשליך באופן נרחב על חברות ועל מנהלים.

מסמך שפורסם בכתב עת לפסיכולוגיה אסף ממצאים מתוך שישה מחקרים שעסקו בשאלות הללו: אילו מאפיינים אנשים מחפשים ביועץ; מה הבחירות שהם בסוף עושים; ומה ההשלכות הפוטנציאליות של הבחירה שלהם באותו יועץ.

התוצאות היו ברורות: אנשים במחקרים האלה מעדיפים חיוביות על פני ניסיון - אם כי זו לא הייתה מטרתם המוצהרת מלכתחילה.

הניסיון נדחק למקום השני

אחד המחקרים בדק איך מתחרים בתוכנית הטלוויזיה "דה ווייס" בחרו את המנטורים שלהם - אותם מנטרים שאמורים לתת להם משוב על השירה שלהם, ועצות אחרות שיסייעו להם לנצח בתחרות. מהמחקר עולה שכאשר המתחרים התבקשו לחזות איך הם יבחרו את המנטור שלהם, לרוב הם אמרו כי יבחרו מישהו על בסיס הניסיון שלו. עם זאת, בפועל הם נטו לבחור את המנטורים שהפגינו כלפיהם יחס חיובי יותר מאחרים. הניסיון? הוא נדחק למקום השני.

מעבר לזה, כשנבחנה התוצאה מעבר להקשר של "דה ווייס", נצפתה אותה תבנית - אנשים טוענים שהם מעריכים בעיקר מומחיות וניסיון אך בפועל הם ביססו את בחירותיהם על אווירה חיובית.

כאשר בדקו את תוצאות הבחירות הללו, החוקרים הבחינו בדפוס מטריד. אלה שנשענו בעיקר על טיפוסים של מעודדים הציגו ביצועים שהיו פחות טובים ממי שהודרכו בידי מנטורים פחות נחמדים אבל יותר מנוסים.

קתרין שיאה, פרופסורית עמיתה בביה"ס לעסקים ע"ש טפר באוניברסיטת קרנגי מלון, היא מומחית להתנהגות ארגונית ותיאוריה. לדבריה, בחירת מנטור בעל ניסיון אבל קצת קשוח זה כמו לקחת תרופה נגד שיעול. "הטעם רע, אבל זה עובד", היא מסבירה. "לפעמים באמת צריך את המיומנויות האלו, ולפעמים הבן אדם הנחמד ביותר הוא לא מי שייתן אותן".

שיאה, שחיברה את המחקר שפורסם במרץ 2020, היא חוקרת עמיתה בששת המחקרים שצוטטו בו, יחד עם ג'וליה הור, פרופסורית עמיתה לניהול וארגון באוניברסיטת NYU בשנחאיי, ועם רייצ'ל רוטאן, פרופסורית עמיתה להתנהגות ארגונית במשאבי אנוש בביה"ס למנהל ע"ש רוטמן באוניברסיטת טורונטו.

זהירות מנחמדים מדי

לדברי שיאה, גם חברות וארגונים יכולים להפיק לקחים מהממצאים של המחקר, לגבי נוהלי שכירת עובדים, פיתוח כוח אדם וצמיחה באופן כללי. לדוגמה, כשמנהלים מגייסים עובדים על פי החלטות של הלב ולא על פי צו ההיגיון, הם עשויים לקבל החלטות שגויות.

לעתים קרובות מדי, החלטות העסקה נעשות על בסיס מאפיינים כמו אישיות ואם מועמד מסוים מוצא חן בקלות בעיני אחרים, אמרה שיאה. בחירות כאלה עשויות להשפיע על הפריון ועל ההצלחה של חברה, אמרה. במקום להישען על רגשות, חברות צריכות להתמקד יותר בגישה של ניתוח הגיוני של ניסיון ויכולת של מועמד או מועמדת.

"חברות יכולות להפחית בהשפעה של גורמים המביאים לקבלת החלטות גרועות ברגע הריאיון על ידי ניסוח קריטריונים ברורים למשרה והיצמדות לקריטריונים האלה", הוסיפה.

"בין שמדובר בהעסקת עובדים, איוש צוות, קידום או, באקלים הנוכחי, פיטורים, נחוצים קריטריונים לוודא שאנחנו שומרים על רמת המומחיות שאנו זקוקים לה, אפילו אם המחיר הוא שזה יהיה מישהו שלא מוצא חן בעינינו", אמרה שיאה. "מדהים עד כמה ארגונים לא מגדירים קריטריונים להחלטות חשובות, וכך נופלים להחלטות של רגע בגלל דברים כמו גישה חיובית".

ממצאי המחקרים לא מרמזים על כך שחיוביות מסוימת היא לא דבר טוב במקום העבודה. אכן, אחד הלקחים הנוספים למנהלים הוא שיש תוצאות טובות לפיזור קורט חיוביות באינטראקציות עם מועמדים, כדי להציג את המשרה באופן מושך לעובדים פוטנציאליים ברמה האישית ולא רק המקצועית.

"מצאנו שהצהרות פשוטות כמו 'אני נרגש מההזדמנות לעבוד איתך' מנבאות איך אנשים יבחרו לעבוד עם מנטור או מייעץ. "זה משהו שאנו לעתים קרובות משמיטים וחושבים שהוא לא חשוב", אמרה שיאה.

אדם גרנט, פרופסור לניהול בביה"ס וורטון באוניברסיטת פנסילבניה, מפיק מהמחקר לקח נוסף: היכולות לבטא ביקורת באופן פתוח וכן יכולה להפוך צוותים לחזקים יותר ופוריים יותר.

"אנו מפספסים הזדמנויות ללמידה ולצמיחה מאחר שאנו מוקפים ביותר מדי מעודדים ומעודדות ושומעים פחות מדי ביקורת בונה", אמר גרנט.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

המעסיקה לא שילמה לקרן פנסיה - ותפצה ב-890 אלף שקל עובד שחלה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

איל וולדמן. מלאנוקס; אודי מוקדי. סייברארק; אסף רפפורט. וויז; צחי ארבוב. אקרו נדל''ן / צילומים: מנש כהן, עומר-הכהן, אלכס פרגמנט, יח''צ

בין ה"החמצה" של איל וולדמן לבוננזה של משקיעי סייברארק: מניות הפכו למטבע חזק בעסקאות רכישה

מחירי המניות שעלו בשנים האחרונות הפכו אותן למטבע נוח לביצוע רכישות - אך מומחים לא מזהים מגמה חד־משמעית במבנה העסקאות, שרבות מהן עדיין מתבצעות במזומן ● "הבחירה בין מזומן, מניות או שילוב ביניהם, היא למעשה החלטה על האופן שבו הסיכון והפוטנציאל מחולקים בין הקונה למוכר"

חברת SK hynix על מסכי הבורסה / צילום: ap, Ahn Young-joon

שתי החברות שטלטלו את הכלכלה הקוריאנית מייצרות לה בעיה חדשה

קוריאה הדרומית גילתה שיש לה בעיה חדשה - חוסר בחשמל מונע משתי ענקיות השבבים במדינה להגביר ייצור ● בזמן שהממשלה מחפשת פתרונות, החברות שוקלות לפתוח מפעלים במדינות אחרות ● ואיך כל זה ישפיע על מעמדה כמעצמת שבבים

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת־ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור מעל 90 אלף נוסעים

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי שפרצו לאתרים ממשלתיים - OpenAI מקפיאה את אימון המודלים החדשים

הבית הלבן ביקש הבהרות לאחר שסוכני AI של OpenAI ניגשו למידע מאתרי ממשל פדרליים וניסו לאסוף נתונים נוספים ● לפי הרשויות והחברה לא נחשף מידע לא ציבורי, אך האירועים מעוררים מחדש חשש מהתנהגות בלתי צפויה של מודלים מתקדמים

הדמיה של תשתית מרכז נתונים מודולרי עם ייצור חשמל צמוד / צילום: ap, Business Wire

הקמת תשתיות הבינה המלאכותית הופכת להימור הכלכלי הגדול בתולדות ארה"ב

ההשקעה במרכזי נתונים גדולה מזו שהושקעה בתעלות, במסילות הברזל וברשת החשמל גם יחד ● ההשקעה יוצרת מקומות עבודה ועושר, אך גם מגבירה את האינפלציה

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

אילוסטרציה: Shutterstock

נורה אדומה: שני סימנים שעלולים לבשר על טלטלה בשווקים

בנק אוף אמריקה מצביע על שילוב שעלול להקדים מעבר חד של המשקיעים למצב Risk Off: זינוק בתנודתיות בשוק האג"ח לצד חולשה במניות הפיננסים ● זאת בזמן שהמשקיעים עדיין ממשיכים להזרים סכומי עתק לשוק המניות

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס

קריסתן של עסקאות ענק בשל חשד לשימוש ב־AI מאלצת את הענף לבחון מחדש את היצירתיות, את האמון ואת עתידו

פרויקט היי ליין, רמת גן / צילום: החברה לפיתוח והתחדשות עירונית

הפנטהאוז שמלמד: איך נראית האטה בשוק היוקרה

האם העסקה ב-9 מיליון שקל למכירת דירת פנטהאוז במגדל Highline ברמת גן - ששטחה 199 מ"ר, ויש לה מרפסות בשטח של כ־97 מ"ר - מגלמת ירידת מחירים? ● הפנטהאוז הוצע תחילה למכירה ב־11.9 מיליון שקל

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט / צילום: Shutterstock

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט

תסמיני גיל המעבר אצל נשים היו תופעה מושתקת, אלא ששורה של מחקרים הפכו אותו לשיחת היום - והשוק לא נשאר אדיש ● עם תרופות, שירותי רפואה, תוספים ותכשירים - תעשיית מוצרי המנופאוזה העולמית מוערכת ב-15-10 מיליארד דולר ● איך מתארגן עולם התעסוקה, והאם מדובר רק בטרנד?

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

באד באני בהופעה. שיא השמעות / צילום: Reuters, Mairo Cinquetti/NurPhoto

אחרי שכמעט נעלם: האלגוריתם החזיר לקדמת הבמה את האלבום כמוצר שלם ועמוק יותר

הסטרימינג הפך את הסינגל למוצר מרכזי – שיר אחד, בתקווה גם קליט, שישאיר את הקהל מחובר ● עכשיו מתברר שזה לא מספיק, ויוצרים בולטים בארץ ובעולם מתעקשים לחזור דווקא לאלבום מלא

יוחאי עבאדי, מנכ״ל חברת Pcentra / צילום: נועם אבירם

מסיירת צנחנים למנכ"לות בגיל 27: המסלול הלא שגרתי וההחלטה הגורלית של יוחאי עבאדי

"כתלמיד היה לי מאתגר. היו לי בעיות קשב וריכוז קשות. היו מוציאים אותי מהכיתה. בסוף אבא אמר לי: זה או בית הספר או עבודה בבננות. איכשהו סיימתי עם בגרות" ● שיחה קצרה עם יוחאי עבאדי, מנכ"ל חברת Pcentra, מפעילת שירות רב־קו אונליין בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

מפגינים במדריד. מחאת ענק נגד משבר הדיור בספרד / צילום: ap

פונתה אחרי 70 שנה בדירה, והציתה מחאת ענק בספרד

אישה בת 87 ממדריד פונתה מדירתה לאחר שקרן השקעות שרכשה את הנכס העלתה את שכר הדירה מ־500 ל־2,650 אירו בחודש ● המקרה הצית מחאת ענק בספרד, בה דורשים המפגינים הגנה על שוכרים ואיסור על פינוי ללא דיור חלופי ● המקרה מתרחש על רקע משבר דיור חריף במדינה, המתמודדת עם מחסור של מאות אלפי דירות

דו־משפחתי בקריית אתא / צילום: אילן קדוש

כמה עלה צמוד קרקע עם 5 חדרים ונוף פתוח בצפון?

ברחוב האשל בשכונת גבעת רם בקריית אתא נמכר צמוד קרקע דו־משפחתי עם 5 חדרים, בשטח בנוי של 140 מ"ר על שני מפלסים, על מגרש בשטח של 260 מ"ר, תמורת 2.45 מיליון שקל ● המתווכת: "השוק היום הוא של קונים, ויש הזדמנויות - מי שחכם מנצל את המצב וסוגר עסקה טובה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"