גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשים אוהבים מנטורים עם אופי של מעודדים. זו עשויה להיות טעות

חוקרים בחנו איך מתמודדים בתוכנית "דה ווייס" בחרו מנטורים, וגילו כי ניסיון ומומחיות אינם הגורמים הקובעים ● מה זה אומר על החלטות מנהלים בגיוס עובדים ויועצים? ● ניהול וקריירה

שופטת The Voice בסין. המתחרים מעדיפים את טיפוס המנטור המעודד / צילום: Reuters, Zhu ren
שופטת The Voice בסין. המתחרים מעדיפים את טיפוס המנטור המעודד / צילום: Reuters, Zhu ren

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

אם אתם מחפשים מנטור, אל תיתנו למילים נחמדות להיות הגורם הקובע. מחקרים חדשים מצביעים על כך שאנשים נוטים להעדיף יועצים חיוביים, בעלי אופי של מעודדים, על פני יועצים שמדברים באופן קשוח ומתוך ניסיון. אך העדפות כאלה, אומרים החוקרים, מביאות גם לתוצאות לא טובות ועלולות להשליך באופן נרחב על חברות ועל מנהלים.

מסמך שפורסם בכתב עת לפסיכולוגיה אסף ממצאים מתוך שישה מחקרים שעסקו בשאלות הללו: אילו מאפיינים אנשים מחפשים ביועץ; מה הבחירות שהם בסוף עושים; ומה ההשלכות הפוטנציאליות של הבחירה שלהם באותו יועץ.

התוצאות היו ברורות: אנשים במחקרים האלה מעדיפים חיוביות על פני ניסיון - אם כי זו לא הייתה מטרתם המוצהרת מלכתחילה.

הניסיון נדחק למקום השני

אחד המחקרים בדק איך מתחרים בתוכנית הטלוויזיה "דה ווייס" בחרו את המנטורים שלהם - אותם מנטרים שאמורים לתת להם משוב על השירה שלהם, ועצות אחרות שיסייעו להם לנצח בתחרות. מהמחקר עולה שכאשר המתחרים התבקשו לחזות איך הם יבחרו את המנטור שלהם, לרוב הם אמרו כי יבחרו מישהו על בסיס הניסיון שלו. עם זאת, בפועל הם נטו לבחור את המנטורים שהפגינו כלפיהם יחס חיובי יותר מאחרים. הניסיון? הוא נדחק למקום השני.

מעבר לזה, כשנבחנה התוצאה מעבר להקשר של "דה ווייס", נצפתה אותה תבנית - אנשים טוענים שהם מעריכים בעיקר מומחיות וניסיון אך בפועל הם ביססו את בחירותיהם על אווירה חיובית.

כאשר בדקו את תוצאות הבחירות הללו, החוקרים הבחינו בדפוס מטריד. אלה שנשענו בעיקר על טיפוסים של מעודדים הציגו ביצועים שהיו פחות טובים ממי שהודרכו בידי מנטורים פחות נחמדים אבל יותר מנוסים.

קתרין שיאה, פרופסורית עמיתה בביה"ס לעסקים ע"ש טפר באוניברסיטת קרנגי מלון, היא מומחית להתנהגות ארגונית ותיאוריה. לדבריה, בחירת מנטור בעל ניסיון אבל קצת קשוח זה כמו לקחת תרופה נגד שיעול. "הטעם רע, אבל זה עובד", היא מסבירה. "לפעמים באמת צריך את המיומנויות האלו, ולפעמים הבן אדם הנחמד ביותר הוא לא מי שייתן אותן".

שיאה, שחיברה את המחקר שפורסם במרץ 2020, היא חוקרת עמיתה בששת המחקרים שצוטטו בו, יחד עם ג'וליה הור, פרופסורית עמיתה לניהול וארגון באוניברסיטת NYU בשנחאיי, ועם רייצ'ל רוטאן, פרופסורית עמיתה להתנהגות ארגונית במשאבי אנוש בביה"ס למנהל ע"ש רוטמן באוניברסיטת טורונטו.

זהירות מנחמדים מדי

לדברי שיאה, גם חברות וארגונים יכולים להפיק לקחים מהממצאים של המחקר, לגבי נוהלי שכירת עובדים, פיתוח כוח אדם וצמיחה באופן כללי. לדוגמה, כשמנהלים מגייסים עובדים על פי החלטות של הלב ולא על פי צו ההיגיון, הם עשויים לקבל החלטות שגויות.

לעתים קרובות מדי, החלטות העסקה נעשות על בסיס מאפיינים כמו אישיות ואם מועמד מסוים מוצא חן בקלות בעיני אחרים, אמרה שיאה. בחירות כאלה עשויות להשפיע על הפריון ועל ההצלחה של חברה, אמרה. במקום להישען על רגשות, חברות צריכות להתמקד יותר בגישה של ניתוח הגיוני של ניסיון ויכולת של מועמד או מועמדת.

"חברות יכולות להפחית בהשפעה של גורמים המביאים לקבלת החלטות גרועות ברגע הריאיון על ידי ניסוח קריטריונים ברורים למשרה והיצמדות לקריטריונים האלה", הוסיפה.

"בין שמדובר בהעסקת עובדים, איוש צוות, קידום או, באקלים הנוכחי, פיטורים, נחוצים קריטריונים לוודא שאנחנו שומרים על רמת המומחיות שאנו זקוקים לה, אפילו אם המחיר הוא שזה יהיה מישהו שלא מוצא חן בעינינו", אמרה שיאה. "מדהים עד כמה ארגונים לא מגדירים קריטריונים להחלטות חשובות, וכך נופלים להחלטות של רגע בגלל דברים כמו גישה חיובית".

ממצאי המחקרים לא מרמזים על כך שחיוביות מסוימת היא לא דבר טוב במקום העבודה. אכן, אחד הלקחים הנוספים למנהלים הוא שיש תוצאות טובות לפיזור קורט חיוביות באינטראקציות עם מועמדים, כדי להציג את המשרה באופן מושך לעובדים פוטנציאליים ברמה האישית ולא רק המקצועית.

"מצאנו שהצהרות פשוטות כמו 'אני נרגש מההזדמנות לעבוד איתך' מנבאות איך אנשים יבחרו לעבוד עם מנטור או מייעץ. "זה משהו שאנו לעתים קרובות משמיטים וחושבים שהוא לא חשוב", אמרה שיאה.

אדם גרנט, פרופסור לניהול בביה"ס וורטון באוניברסיטת פנסילבניה, מפיק מהמחקר לקח נוסף: היכולות לבטא ביקורת באופן פתוח וכן יכולה להפוך צוותים לחזקים יותר ופוריים יותר.

"אנו מפספסים הזדמנויות ללמידה ולצמיחה מאחר שאנו מוקפים ביותר מדי מעודדים ומעודדות ושומעים פחות מדי ביקורת בונה", אמר גרנט.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן