גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

הטרנד החדש באמריקה: חברות גדולות חושפות נתוני מגדר וגזע בכוח העבודה שלהן

לאחר ההפגנות של הקיץ שעבר בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, ולאור דרישת רגולטורים ומשקיעים, בכירים רבים וחברי מנהלים מפרסמים נתונים על המגוון בקרב העובדים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock
אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברות אמריקאיות גדולות מספקות תמונה יותר מפורטת של המגוון בקרב עובדיהם, ועשרות חברות מפרסמות פירוט של המגוון המגדרי והגזעי, עבור רובם בפעם הראשונה.

שלושה רבעים מעובדי ג'נרל אלקטריק הם גברים. חצי מהמנהלים הבכירים ביצרנית המנועים Cummins הן מנהלות בכירות. חברת עיבוד מוצרי העוף Tyson Foods אמרה ש-25% מעובדיה בארה"ב שחורים. ב-Chipotle Mexican Grill, שלושים ושמונה אחוזים מהעובדים הם ממוצא לטיני.

הגילויים האלה ועשרות אחרים כמותם - רבים מתוך דיווחי החברות על ניירות ערך - הם גילויים שהחברות עושות מרצונן, אך בעידוד תקנה חדשה של מועצת הבורסה וניירות הערך (SEC), בשילוב עניין מצד המשקיעים. הם גם משקפים התמקדות חדשה בקרב חברות רבות לגבי גיוון במקום העבודה בעקבות ההפגנות על אפליה וחוסר שוויון גזעי מהקיץ שעבר, לאחר מותו של ג'ורג' פלויד כשהיה במעצר משטרתי.

"איני יכול לומר שיש לנו לקוח שלא דיבר על זה בחדר הישיבות", אמרה דב ליפשי, עורכת דין בחברת הייעוץ לשכר בכירים Pearl Meyer & Partners. "כל החברות מתמקדות במגוון", הוסיפה.

הוול סטריט ג'ורנל עבר על יותר מ-160 דוחות שנתיים שהוגשו על ידי חברות S&P 500 בשנת 2020. כשליש מאלה כללו גילויים בנושא המגוון, אם כי הפרטים השתנו באופן נרחב. רוב החברות דיווחו כמה נשים יש בשורותיהן, כמעט שלושה רבעים מהחברות גילו לפחות מידע מסוים על גיוון גזעי ואתני - לעתים קרובות מספר משוקלל של כל העובדים שאינם לבנים. כמה חברות סיפקו מידע על חיילים משוחררים, גיל העובדים, אנשים עם מוגבלויות ואנשים המזדהים כחלק מקהילת הלהט"ב. חלק מהחברות סיפקו נתונים כאלה רק לגבי חבר המנהלים שלהן.

בדו"חות השנתיים שלהן, גם PepsiCo וגם Mondelez International גילו שכ-40% מהמנהלים בכל העולם הן נשים. בפפסי אמרו גם ש-43% מהעובדים בארה"ב הם "אנשים מגוונים מבחינה גזעית/אתנית". בחברת Mondelez לא הוציאו נתונים על עובדים שאינם בשדרת הניהול.

בחברת Mondelez אמרו שהחברה מתכננת לפרסם עוד מידע דמוגרפי באביב. דוברת של פפסי אמרה שפרטים נוספים לגבי כוח העבודה של החברה, מפורטים לפי גזע ומגדר, נמצאים באתר החברה.

ישנם משקיעים מוסדיים הלוחצים לקבלת מידע טוב יותר על הגיוון בכוח העבודה. רבים מתחילים לכלול פרטים כאלה בדירוגים שלהם או בהחלטות ההשקעה.

הון אנושי - כוח העבודה של התאגידים - כיום עוקף את המפעלים והמכשור ברוב הכלכלה, כך אמר ג'ון הפנר, ראש מחלקת ארה"ב בחברה הבריטית Legal and General Investment Management. החברה מנהלת כ-1.5 טריליון דולר בשווי נכסים בכל העולם, והחלה להשקיע פחות בחברות שיש בהן מעט מנהלות נשים. החברה משתמשת בהערכות חיצוניות עבור חברות שלא מגלות נתונים דמוגרפיים על עובדיהן.

החברה שלו הצביעה על מידע שנאסף בידי חברת McKinsey והראה ש-25% מהחברות שיש בהן הכי פחות מגוון מגדרי וגזעי, צפויות יותר להציג ביצועים שהם מתחת לממוצע התעשייה. "זה לחלוטין נוגע לביצועים פיננסיים", אמר הפנר. "כשיש יותר גיוון יש סיכוי טוב יותר שיהיו תוצאות טובות יותר".

גורם נוסף: ה-SEC החלה באוגוסט לדרוש מחברות להתחיל לגלות מידע לגבי "משאבי ההון האנושי" - תחום נרחב שיכול לכלול הכול מקצב חילוף העובדים ועד תוכניות הכשרה לבטיחות ונתונים על גיוון העובדים.

הכלל החדש נותן לחברות מרחב גדול להחליט איזה מידע לגלות, ויותר מ-100 חברות שהוול סטריט ג'ורנל עבר על דיווחיהן בחרו לגלות מעט על הדמוגרפיה. אבל אחרות מקדמות גילויים בנושא גיוון בכוח העבודה, אמרה ליפשי, והוסיפה: "זה היה משהו שכבר היה באוויר, ודרישת ה-SEC פשוט דחפה את זה קצת קדימה".

חברות מדווחות באופן פרטי על המגוון בכוח העבודה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב. רבות מהן אמרו שיהפכו את הדיווחים האלה לנגישים לציבור. ביולי, חשב העיר ניו יורק סקוט סטרינגר קרא ל-67 החברות הציבוריות הגדולות ביותר לפרסם את הדוחות, ועד ספטמבר רק 14 מהן עשו זאת. היום, 54 עשו או התחייבו לעשות זאת, כך נמסר ממשרד החשב

חברות טכנולוגיה במשך שנים פרסמו דו"חות עצמאיים לגבי המגוון בכוח העבודה. השנה הצטרפו אליהן ג'נרל אלקטריק ו-PricewaterhouseCoopers, בין אחרות.

בג'נרל אלקטריק גילו ש-22% מכוח העבודה בכל העולם היו נשים, יחד עם 26% משדרת הניהול. בארה"ב, כ-76% מעובדי החברה לבנים, כמו גם 81% משדרת הניהול. דוברת של GE אמרה שהחברה מחויבת לבניית כוח עבודה מגוון יותר והגילוי שפרסמה הוא הצעד הראשון למטרה זו.

הגילויים ההולכים ומתרבים יוצקים תוכן להבטחות של מנהלים רבים משנה שעברה לתעדף את נושא הגיוון, כך אמרה שרי וייאט, שותפה ב-PricewaterhouseCoopers המייעצת לחברות על נושאים סביבתיים, חברתיים ונושאים של מנהל תאגידי. היא סייעה להכין את הדו"ח הראשון של החברה לגבי מגוון בכוח העבודה בשנה שעברה.

"השקיפות מובילה ליותר אחריותיות", אמרה וייאט. בין הפרטים האחרים, גילתה חברת PricewaterhouseCoopers ש-48% מעובדיה הן נשים ו-60% לבנים, בעוד שדרת הניהול בחברה מורכבת מ-30% נשים ו-70% ממנה לבנה.

הגילויים הולכים ונצברים מדגישים כמה הבדלים בין חברות דומות. חשבו על שלוש היריבות בתחום מוצרי הצריכה:

Church & Dwight סיפקה נתון דמוגרפי אחד על כוח העבודה שלה בדו"ח השנתי שמסרה ל-SEC החודש: 41% מכוח העבודה העולמי בחברה הן נשים.

בחברת Colgate-Palmolive, נמסרו שני נתונים הנוגעים לנשים בכוח העבודה העולמי של החברה בדו"ח השנתי - הן מהוות 40% מהמנהלים ומכוח העבודה בסך הכל. החברה גם פרסמה פירוט של הגיוון בקרב העובדים על פי גזע: 67% מהעובדים לבנים. באתר של החברה ומדו"ח נפרד המכסה עשור של פעילות ישנם פרטים נוספים.

Procter & Gamble, הגדולה בין שלוש החברות, לא כללה נתונים כאלה כשמסרה את הדו"ח השנתי שלה באוגוסט, לפני שההנחיה החדשה של ה-SEC נכנסה לתוקף. באתר של החברה, ישנם עשרות נתונים על מגדר ועל מגוון גזעי בכוח העבודה, בקרב המנהלים, מנהלים בכירים וחברי חבר ההנהלה.

כמו המתחרות שלה, כ-40% מכוח העבודה העולמי של Procter & Gamble הן נשים. כך היו גם 48% מהמנהלים באופן כללי, ו-46% מחברי חבר המנהלים. כרבע מהעובדים בארה"ב לא היו לבנים, יחד עם 30% מהמנהלים וכ-31% מחבר המנהלים, כך ניתן ללמוד מהנתונים.

"תכנון, פיתוח מכוון ומעקב אחרי התוצאות הם חלק מהדרכים בהן אנו עובדים לבנות מערכת יותר מגוונת בכל רמות הארגון", נמסר מהחברה. החברה פרסמה באינטרנט את הדו"ח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב בפעם הראשונה אי פעם בסתיו האחרון.

קולגייט מתכננת לגלות מידע נוסף כולל דו"ח גיוון שנתי שאמור לצאת בקיץ וגם היא העלתה את הדיווח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב לאינטרנט, אמרה דוברת של החברה. דובר של Church & Dwight אמר שהרבה יותר נתונים יופיעו בקיץ הקרוב בהצהרת הפרוקסי השנתית של החברה ובדו"ח נפרד לגבי קיימות.

יועצים ועורכי דין מתנבאים שלאורך זמן, גילויים על הון אנושי כנראה יאוגדו, באופן דומה לדרך בה סעיפים בניסוח חופשי בדיווחים ל-SEC על שכר בכירים ונושאים אחרים מוזגו בשנים האחרונות.

בין הדברים העשויים להאיץ תהליך זה, נמצאת הדרישה החדשה בנאסד"ק לקבל יותר גילויים על הרכב חברי מנהלים. כמו כן, אנשי ה-SEC צפויים לפנות לחברות בשאלות שונות לאחר שיעברו על הגילויים האחרונים.

בנוסף, חברות צופות שממשל ביידן ידרוש פרסום גילויים נוספים ואולי יקבע תקנות הנוגעות לנושאים חברתיים באופן כללי, כולל מגוון בכוח העבודה.

"נלמד הרבה לגבי היכן נמצאות הציפיות שלהם", אמרה וייאט מחברת PricewaterhouseCoopers, בהתייחסות לרגולטורים. "חברות רבות היו שמחות שתהיה להן הדרכה נוספת".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

עיקרי מזכר ההבנות בין ארה"ב לאיראן נחשפים

10 סעיפים מרכזיים מההסכם הראשוני חושפים פרטים חדשים על ההסכמות בין הצדדים ● בין עיקרי מזכר ההבנות: הפסקת "מעשי האיבה" גם בלבנון, התחייבות לפתור את סוגיית סילוק מאגר האורניום המועשר בעתיד - והסרת המצור הימי במצר הורמוז ● אחרי החתימה על הסכם המסגרת הזה, ארה"ב ואיראן מתחייבות לדון במשך 60 יום על הסכם סופי שיכלול גם את תוכנית הגרעין  ● עדכונים שוטפים

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הכסף הממשלתי לא מנוצל – ופרויקטי התחדשות עירונית ממשיכים להתעכב; "רק כ־33% מתקציב הסכמי המסגרת נוצלו"

דוח מבקר המדינה חושף כי על אף שהתקציבים להתחדשות עירונית קיימים – הם לא ממומשים בפועל ● 24% מתקציבי הסכמי המסגרת טרם הוקצו לרשויות המקומיות ● ברשויות טוענים לקשיי נזילות בשל הצורך לממן הקמת תשתיות ● ברשות להתחדשות עירונית אומרים: "הרשות פעלה ופועלת לאיתור חסמים ולהסרתם מעת הקמתה"

לכאן לא באים לנוח: בעלי ההון גילו את מלונות הלונג'ביטי

מטיפולי תאי גזע לתמהיל חיידקי המעי, מלונות יוקרה ברחבי העולם מציעים בדיקות מקיפות ותוכנית טיפולים להאטת ההזדקנות ● האם באמת אפשר להשיג תוצאות בפרק זמן קצר? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

מונדיאל 2026 / צילום: Reuters, Kai Pfaffenbach

המונדיאל יצא לדרך, וענף אחד הרוויח מזה השבוע במיוחד

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% במכירת מוצרי חשמל החל מיום רביעי

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

אילון מאסק רוכש את המתחרה הגדולה של קלוד קוד לפי שווי של 60 מיליארד דולר

מדובר באחת העסקאות הגדולות ביותר שנראו עד כה בתחום הבינה המלאכותית, והיא מגיעה ימים ספורים בלבד לאחר הנפקת הענק של SpaceX בנאסד"ק, שהעניקה לה שווי של יותר מ־2 טריליון דולר ● העסקה מסמנת את כניסתו האגרסיבית של מאסק לשוק פיתוח התוכנה מבוסס הבינה המלאכותית

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

מיליארדרית גרמנייה בתביעה נגד לנדא: חוב של 16 מיליון אירו לא הוחזר

המיליארדרית הגרמנייה סוזן קלאטן הגישה לבית המשפט המחוזי בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד לנדא לאבס, חברת פיתוח הטכנולוגיה של היזם הסדרתי בני לנדא ● מדובר בהלוואה של 16 מיליון אירו שלא נפרעה כבר יותר משנה מאז חלף המועד לכך

איציק אלבז ועירא בלסקי, מייסדי חברת ארטליסט / צילום: מתן פורטנוי

40% מהחברה הולכים הביתה: סטארט-אפ מת"א מפטר 200 עובדים

חברת הקריאייטיב והטכנולוגיה הישראלית ארטליסט נערכת לפיטורי כ-200 עובדים מתוך 500 עובדי החברה, בשל מעבר למודל AI חדש

פרויקט ''בית המורה'' במטלון. שכ''ד נמוך בהרבה מהממוצע / צילום: עיריית תל אביב

דירה ב-3,800 שקל לחודש: ההצעה של עיריית ת"א, והאותיות הקטנות

בעיריית ת"א הודיעו כי מעתה והלאה אנשי חינוך יקבלו קדימות לכל דירה פנויה במסגרת "דיור בר השגה" ● הסיבה: מחסור חריף כתוצאה מהוצאות המחיה הגבוהות בעיר ● לצד ההבטחה, מלאי הדירות הנוכחי עומד על כ–550 בלבד - ורובן תפוסות

יפה בן דויד, מזכ''לית הסתדרות המורים / צילום: איל יצהר

נכסים במאות מיליונים: הצצה לדוחות של הסתדרות המורים

דוח כספי של הסתדרות המורים לשנת 2024 שהגיע לידי גלובס חושף את היקף הפעילות וההתנהלות התקציבית של הארגון ● כך למשל, בכירים נהנו משכר של כ-650 אלף שקל ברוטו בשנה ● הסתדרות המורים: "פועלת לפי כללי החשבונאות המקובלים"

ניחושים מקוונים באפליקציה / אילוסטרציה: Shutterstock

מי במקום ה-3 בטבלה? האפליקציות שמשגעות את מקומות העבודה במונדיאל

שוק אפליקציות הניחושים המשרדיים מגיע לשיא במונדיאל הנוכחי, ומייצר תחרות עזה בין השחקניות הוותיקות למותגים הצעירים והקטנים ● בדקנו איך עובד המנגנון שמצליח להשאיר את העובדים צמודים למסכים, ומי גוזר קופון מהטרנד הממכר

סניף של פיצה האט בארה''ב / צילום: Shutterstock

פיצה האט נמכרת לקרן השקעות ב-2.7 מיליארד דולר

פעילות הרשת תימכר לקרן LongRange Capital תמורת 1.5 מיליארד דולר, בעוד ש־Yum China תרכוש את הפעילות בסין ב־1.2 מיליארד דולר • המהלך מגיע לאחר שנים של שחיקה במעמדה של הרשת מול המתחרות וירידה בביקושים

דמו של מטוס דור 6 – NGF שהוצג ב-2023.  עליו עבדו צרפת וגרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

כך קרס פרויקט מטוסי הקרב של צרפת וגרמניה

המרוץ העולמי למטוסי קרב דור 6 מתחמם, אך שתי מדינות קיבלו עיכוב משמעותי בשבוע שעבר לאחר שחילוקי דעות לגבי עיצוב המטוס החדשני הובילו לפירוק פרויקט משותף של גרמניה וצרפת ● כעת המדינות מנסות לייצר את כלי הטיס בנפרד

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מאגר תמר הגדיל תפוקה ב-45%; יפיק יותר מלוויתן

מאגר תמר צפוי להגיע להפקה של כ-16 BCM בשנה, שהם מעט מעל ההפקה של מאגר לוויתן, שעלה לאחרונה בעקבות הרחבה דומה ל-15.8 BCM בשנה ● בכך, מאגר תמר עולה לראשונה על קצב ההפקה של מאגר לוויתן הגדול ממנו ● בעקבות ההכרזה, מניות תמר פטרוליום וישראמקו עולות היום בבורסה

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"טראמפ עושה בכאילו, אבל על הבורסה אי אפשר לעבוד. המלחמה תחזור"

חודש מאי המשיך את המומנטום החיובי בחסכונות הציבור ● מובילי התשואות: אנליסט, כלל, הראל ואינפיניטי, בעוד מור ומיטב נותרו מאחור ● ומה לגבי העתיד? אמיר איל יו"ר קבוצת אינפיניטי אילים מעריך כי עוד לא נאמרה המילה האחרונה במלחמה מול איראן

נמל חיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

השאלות שכדאי להפנות ל־AI לפני רכישת רכב ממותג לא מוכר

40% מהמכוניות החדשות בישראל הן מתוצרת סין, אך השינויים המהירים מציבים סימן שאלה סביב הערך שלהן בשוק המשומשות ● ממותגים "רדומים" ועד זינוק טכנולוגי שמיישן את הדגמים במהירות: הכלים הדיגיטליים שיעזרו לכם לגלות אם היצרן שלכם בדרך לברוח מהשוק

צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיע שמזהה סיכוי לקריסה של 35% במדד הפופולרי

מנהל קרנות מוביל סבור כי מדד הנאסד"ק בשל לקריסה דרמטית בשל שילוב של לחצי אינפלציה ומחסור בנזילות ● הסימנים המקדימים לדבריו כבר כאן

חיים בוטנרו, מנהל מרכזי ההשקעות בבנק הבינלאומי / צילום: אורי בן דור

מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור הזה ייתן תשואה עודפת בשנים הבאות

אחרי ש"פגע" במדויק לפני שנה וחצי, חיים בוטנרו מהבנק הבינלאומי מזהיר את החוסכים מפני השקעה גדולה מדי במניות הטכנולוגיה: "ברמות המחירים האלה זה מסוכן" ● מעריך שהריבית בישראל תרד מהר, מה הסקטורים שייהנו מכך, ובארה"ב שסקטור הבריאות יפתיע לטובה

אילוסטרציה: Shutterstock, Chinnapong

למרות הצורך הרב בעו"סים מפרוץ המלחמה – 1,155 תקנים ברשויות המקומיות לא מאוישים

דוח מבקר המדינה מגלה כי מספר תקני העובדים הסוציאליים במחלקות לשירותים חברתיים גדל ב־15% בין 2022 ל־2025 – אך מספר התקנים הלא מאוישים גדל בכ־47% • יותר ממחצית מהעובדים הסוציאליים מעידים על שחיקה רבה בעקבות המלחמה

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: רמי זרנגר

בג"ץ ידון היום בעתירות נגד שינוי הרכב הרשות השנייה

העתירות מבקשות גם למנוע את מינויה של ד"ר יפעת בן חי שגב ליו"ר הרשות השנייה, לאחר שהייתה עדה במשפטו של ראש הממשלה ● הייעוץ המשפטי לממשלה הביע את עמדתו כי נתניהו לא היה צריך להיות מעורב במינויה של בן חי שגב נוכח ניגוד עניינים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

אחרי שנה: הסתיימה חקירתו הנגדית של נתניהו. מה צפוי עכשיו?

רה"מ ייחקר בחקירה חוזרת בידי ההגנה במשך 3-4 ימים נוספים, ואז תסתיים עדותו ● בשלה הבא ההגנה תעיד את עדיה, ולאחר מכן יוגשו סיכומים בתיק ● במהלך עדותו היום הרים נתניהו את קולו לעבר התובע, האשים את התביעה ברדיפה פוליטית ואמר: "עשיתם מה שלא עשיתם לאף איש ציבור. השתמשתם בתוכנת ריגול, הפרתם את כל החוקים"