גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

הטרנד החדש באמריקה: חברות גדולות חושפות נתוני מגדר וגזע בכוח העבודה שלהן

לאחר ההפגנות של הקיץ שעבר בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, ולאור דרישת רגולטורים ומשקיעים, בכירים רבים וחברי מנהלים מפרסמים נתונים על המגוון בקרב העובדים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock
אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברות אמריקאיות גדולות מספקות תמונה יותר מפורטת של המגוון בקרב עובדיהם, ועשרות חברות מפרסמות פירוט של המגוון המגדרי והגזעי, עבור רובם בפעם הראשונה.

שלושה רבעים מעובדי ג'נרל אלקטריק הם גברים. חצי מהמנהלים הבכירים ביצרנית המנועים Cummins הן מנהלות בכירות. חברת עיבוד מוצרי העוף Tyson Foods אמרה ש-25% מעובדיה בארה"ב שחורים. ב-Chipotle Mexican Grill, שלושים ושמונה אחוזים מהעובדים הם ממוצא לטיני.

הגילויים האלה ועשרות אחרים כמותם - רבים מתוך דיווחי החברות על ניירות ערך - הם גילויים שהחברות עושות מרצונן, אך בעידוד תקנה חדשה של מועצת הבורסה וניירות הערך (SEC), בשילוב עניין מצד המשקיעים. הם גם משקפים התמקדות חדשה בקרב חברות רבות לגבי גיוון במקום העבודה בעקבות ההפגנות על אפליה וחוסר שוויון גזעי מהקיץ שעבר, לאחר מותו של ג'ורג' פלויד כשהיה במעצר משטרתי.

"איני יכול לומר שיש לנו לקוח שלא דיבר על זה בחדר הישיבות", אמרה דב ליפשי, עורכת דין בחברת הייעוץ לשכר בכירים Pearl Meyer & Partners. "כל החברות מתמקדות במגוון", הוסיפה.

הוול סטריט ג'ורנל עבר על יותר מ-160 דוחות שנתיים שהוגשו על ידי חברות S&P 500 בשנת 2020. כשליש מאלה כללו גילויים בנושא המגוון, אם כי הפרטים השתנו באופן נרחב. רוב החברות דיווחו כמה נשים יש בשורותיהן, כמעט שלושה רבעים מהחברות גילו לפחות מידע מסוים על גיוון גזעי ואתני - לעתים קרובות מספר משוקלל של כל העובדים שאינם לבנים. כמה חברות סיפקו מידע על חיילים משוחררים, גיל העובדים, אנשים עם מוגבלויות ואנשים המזדהים כחלק מקהילת הלהט"ב. חלק מהחברות סיפקו נתונים כאלה רק לגבי חבר המנהלים שלהן.

בדו"חות השנתיים שלהן, גם PepsiCo וגם Mondelez International גילו שכ-40% מהמנהלים בכל העולם הן נשים. בפפסי אמרו גם ש-43% מהעובדים בארה"ב הם "אנשים מגוונים מבחינה גזעית/אתנית". בחברת Mondelez לא הוציאו נתונים על עובדים שאינם בשדרת הניהול.

בחברת Mondelez אמרו שהחברה מתכננת לפרסם עוד מידע דמוגרפי באביב. דוברת של פפסי אמרה שפרטים נוספים לגבי כוח העבודה של החברה, מפורטים לפי גזע ומגדר, נמצאים באתר החברה.

ישנם משקיעים מוסדיים הלוחצים לקבלת מידע טוב יותר על הגיוון בכוח העבודה. רבים מתחילים לכלול פרטים כאלה בדירוגים שלהם או בהחלטות ההשקעה.

הון אנושי - כוח העבודה של התאגידים - כיום עוקף את המפעלים והמכשור ברוב הכלכלה, כך אמר ג'ון הפנר, ראש מחלקת ארה"ב בחברה הבריטית Legal and General Investment Management. החברה מנהלת כ-1.5 טריליון דולר בשווי נכסים בכל העולם, והחלה להשקיע פחות בחברות שיש בהן מעט מנהלות נשים. החברה משתמשת בהערכות חיצוניות עבור חברות שלא מגלות נתונים דמוגרפיים על עובדיהן.

החברה שלו הצביעה על מידע שנאסף בידי חברת McKinsey והראה ש-25% מהחברות שיש בהן הכי פחות מגוון מגדרי וגזעי, צפויות יותר להציג ביצועים שהם מתחת לממוצע התעשייה. "זה לחלוטין נוגע לביצועים פיננסיים", אמר הפנר. "כשיש יותר גיוון יש סיכוי טוב יותר שיהיו תוצאות טובות יותר".

גורם נוסף: ה-SEC החלה באוגוסט לדרוש מחברות להתחיל לגלות מידע לגבי "משאבי ההון האנושי" - תחום נרחב שיכול לכלול הכול מקצב חילוף העובדים ועד תוכניות הכשרה לבטיחות ונתונים על גיוון העובדים.

הכלל החדש נותן לחברות מרחב גדול להחליט איזה מידע לגלות, ויותר מ-100 חברות שהוול סטריט ג'ורנל עבר על דיווחיהן בחרו לגלות מעט על הדמוגרפיה. אבל אחרות מקדמות גילויים בנושא גיוון בכוח העבודה, אמרה ליפשי, והוסיפה: "זה היה משהו שכבר היה באוויר, ודרישת ה-SEC פשוט דחפה את זה קצת קדימה".

חברות מדווחות באופן פרטי על המגוון בכוח העבודה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב. רבות מהן אמרו שיהפכו את הדיווחים האלה לנגישים לציבור. ביולי, חשב העיר ניו יורק סקוט סטרינגר קרא ל-67 החברות הציבוריות הגדולות ביותר לפרסם את הדוחות, ועד ספטמבר רק 14 מהן עשו זאת. היום, 54 עשו או התחייבו לעשות זאת, כך נמסר ממשרד החשב

חברות טכנולוגיה במשך שנים פרסמו דו"חות עצמאיים לגבי המגוון בכוח העבודה. השנה הצטרפו אליהן ג'נרל אלקטריק ו-PricewaterhouseCoopers, בין אחרות.

בג'נרל אלקטריק גילו ש-22% מכוח העבודה בכל העולם היו נשים, יחד עם 26% משדרת הניהול. בארה"ב, כ-76% מעובדי החברה לבנים, כמו גם 81% משדרת הניהול. דוברת של GE אמרה שהחברה מחויבת לבניית כוח עבודה מגוון יותר והגילוי שפרסמה הוא הצעד הראשון למטרה זו.

הגילויים ההולכים ומתרבים יוצקים תוכן להבטחות של מנהלים רבים משנה שעברה לתעדף את נושא הגיוון, כך אמרה שרי וייאט, שותפה ב-PricewaterhouseCoopers המייעצת לחברות על נושאים סביבתיים, חברתיים ונושאים של מנהל תאגידי. היא סייעה להכין את הדו"ח הראשון של החברה לגבי מגוון בכוח העבודה בשנה שעברה.

"השקיפות מובילה ליותר אחריותיות", אמרה וייאט. בין הפרטים האחרים, גילתה חברת PricewaterhouseCoopers ש-48% מעובדיה הן נשים ו-60% לבנים, בעוד שדרת הניהול בחברה מורכבת מ-30% נשים ו-70% ממנה לבנה.

הגילויים הולכים ונצברים מדגישים כמה הבדלים בין חברות דומות. חשבו על שלוש היריבות בתחום מוצרי הצריכה:

Church & Dwight סיפקה נתון דמוגרפי אחד על כוח העבודה שלה בדו"ח השנתי שמסרה ל-SEC החודש: 41% מכוח העבודה העולמי בחברה הן נשים.

בחברת Colgate-Palmolive, נמסרו שני נתונים הנוגעים לנשים בכוח העבודה העולמי של החברה בדו"ח השנתי - הן מהוות 40% מהמנהלים ומכוח העבודה בסך הכל. החברה גם פרסמה פירוט של הגיוון בקרב העובדים על פי גזע: 67% מהעובדים לבנים. באתר של החברה ומדו"ח נפרד המכסה עשור של פעילות ישנם פרטים נוספים.

Procter & Gamble, הגדולה בין שלוש החברות, לא כללה נתונים כאלה כשמסרה את הדו"ח השנתי שלה באוגוסט, לפני שההנחיה החדשה של ה-SEC נכנסה לתוקף. באתר של החברה, ישנם עשרות נתונים על מגדר ועל מגוון גזעי בכוח העבודה, בקרב המנהלים, מנהלים בכירים וחברי חבר ההנהלה.

כמו המתחרות שלה, כ-40% מכוח העבודה העולמי של Procter & Gamble הן נשים. כך היו גם 48% מהמנהלים באופן כללי, ו-46% מחברי חבר המנהלים. כרבע מהעובדים בארה"ב לא היו לבנים, יחד עם 30% מהמנהלים וכ-31% מחבר המנהלים, כך ניתן ללמוד מהנתונים.

"תכנון, פיתוח מכוון ומעקב אחרי התוצאות הם חלק מהדרכים בהן אנו עובדים לבנות מערכת יותר מגוונת בכל רמות הארגון", נמסר מהחברה. החברה פרסמה באינטרנט את הדו"ח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב בפעם הראשונה אי פעם בסתיו האחרון.

קולגייט מתכננת לגלות מידע נוסף כולל דו"ח גיוון שנתי שאמור לצאת בקיץ וגם היא העלתה את הדיווח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב לאינטרנט, אמרה דוברת של החברה. דובר של Church & Dwight אמר שהרבה יותר נתונים יופיעו בקיץ הקרוב בהצהרת הפרוקסי השנתית של החברה ובדו"ח נפרד לגבי קיימות.

יועצים ועורכי דין מתנבאים שלאורך זמן, גילויים על הון אנושי כנראה יאוגדו, באופן דומה לדרך בה סעיפים בניסוח חופשי בדיווחים ל-SEC על שכר בכירים ונושאים אחרים מוזגו בשנים האחרונות.

בין הדברים העשויים להאיץ תהליך זה, נמצאת הדרישה החדשה בנאסד"ק לקבל יותר גילויים על הרכב חברי מנהלים. כמו כן, אנשי ה-SEC צפויים לפנות לחברות בשאלות שונות לאחר שיעברו על הגילויים האחרונים.

בנוסף, חברות צופות שממשל ביידן ידרוש פרסום גילויים נוספים ואולי יקבע תקנות הנוגעות לנושאים חברתיים באופן כללי, כולל מגוון בכוח העבודה.

"נלמד הרבה לגבי היכן נמצאות הציפיות שלהם", אמרה וייאט מחברת PricewaterhouseCoopers, בהתייחסות לרגולטורים. "חברות רבות היו שמחות שתהיה להן הדרכה נוספת".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. פרסום ברשת איקס, 07.06.26 / צילום: צילום מסך

אחרי הפיגוע, בן גביר שיבח את החוק שקידם. האם הוא בכלל רלוונטי?

מיד לאחר הפיגוע בשרון, השר איתמר בן גביר טען ברשתות החברתיות שלו כי האירוע ממחיש את נחיצות חוק עונש מוות למחבלים • אלא שהקשר של החוק לפיגוע פחות מובהק ממה שניתן להתרשם • המשרוקית של גלובס

מאי גולן, השרה לשוויון חברתי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסתיימה חקירת מאי גולן; במשטרה סבורים כי יש ראיות

במשטרה סבורים כי יש תשתית ראייתית להעמדתה של השרה מאי גולן לדין ● התיק הועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● גולן חשודה בעבירות מתחום טוהר המידות, בהן שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בכוונה לקבל דבר, שיבוש מהלכי משפט והכשלת שוטר במילוי תפקידו

כותרות העיתונים בעולם

בעולם מזהירים: חוקי המלחמה השתנו, וגם ישראל צריכה להיערך מחדש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הרחפנים וטילים מדויקים שינו את שדה הקרב, בעולם חלוקים כמה זמן איראן תוכל להמשיך במלחמה ומדוע היחסים בין טראמפ לנתניהו התעררו? • כותרות העיתונים בעולם 

איור: Shutterstock

האם החליפה את שם בנה לשמו של שחקן הודי נערץ. מה קבע ביהמ"ש?

הילד, שהוכרז כקטין נזקק וגדל בבית סבו, נקרא מלידתו על שם הסב המשמש כדמות המרכזית בחייו ● לאחר שהאם שינתה את שמו לשמו של שחקן הודי שהיא מעריצה, קבע ביהמ"ש כי המהלך אינו משרת את טובתו משום הוא עלול לפגוע ביציבותו ובתחושת השייכות שלו, והורה להשיב את שמו המקורי

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל נחלש זה היום השמיני ברציפות. אלו הסיבות

בעיקר הירידות בוול סטריט אבל לא רק ● בעקבות הייסוף החד של השקל, בנק ישראל חזר לאחרונה להתערב בשוק המטבע, לאחר שאף אותת על הורדת ריבית נוספת ● ובארה"ב, שוק האג"ח מאותת ליו"ר החדש שיש להעלות ריבית, היום האינפלציה שם צפויה לזנק לשיא של 3 שנים

בניין הבורסה בתל אביב. בעיגול: השופט מגן אלטוביה / צילום: שלומי יוסף,  זום 77

התקדים שמאותת לחברות שיוצאות להנפקה: אל תמכרו אשליות למוסדיים

ביהמ"ש הכלכלי אישר תביעה ייצוגית נגד תמר פטרוליום ודלק קידוחים סביב הנפקה מ-2017 ● לראשונה כללי הגילוי המחמירים של התשקיף יחולו גם על מצגות וחומרי שיווק למוסדיים ● מומחה: "רצוי היה להטיל אחריות בחוק על חברה הכוללת פרט מטעה במסמך"

גדי דנקנר / צילום: אוראל כהן

לאחר הסדרי חוב ותספורות: גדי דנקנר שב לבורסה עם חברת התחדשות עירונית

דנקנר, שהוביל בעבר את החברות אלרן השקעות ואלרן נדל"ן שקרסו עם חובות גדולים, ינסה לגייס אג"ח לחברת דנקנר קנלוב, שבה הוא שותף עם אינטרגמא הבורסאית ויו"ר פסגות ● תמורת הנפקת החוב תשמש להעמדת הון עצמי לפרויקטים ולפירעון הלוואות בריבית של 10%

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת מטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

ארדואן שלף ציפורניים וחשף את עומק האיום של טורקיה על המזרח התיכון

טורקיה הפכה לאיום הגדול ביותר על המדינות הפרו־מערביות במזרח הים התיכון, ולא רק על ישראל ● לפי מכון SIPRI, טורקיה מייצאת כ־1.8% מתוך כלל הסחר הבינלאומי באמל"ח (פי 6 מאיראן) ותקציב הביטחון שלה גבוה פי 5.5 ● הפתרון לאיום הטורקי לא נמצא בישראל, אלא כנראה דווקא בארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יח''צ

ישראכרט מול כאל: האותיות הקטנות של מועדוני התעופה, ואיפה מגיעים הכי מהר לכרטיס טיסה

לקראת עונת הקיץ והחופשות, המאבק בין חברות כרטיסי האשראי תופס תאוצה - עד כדי מכתבי התראה ● באיזה מועדון הצבירה משתלמת יותר לטיסות, מה קורה לנקודות הקיימות של מחזיקי פליי קארד, והיכן מגיעים הכי מהר לכרטיס טיסה? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Luis M. Alvarez

התסכול של טראמפ ממשיכת הזמן של איראן

"הולכים לתקוף אותם חזק מאוד - היום": טראמפ באיום חריף ● לפי בכיר אמריקאי, ההסכם עדיין מונח על השולחן, אבל "הנשיא מוכן לגרום לאיראנים לשלם מחיר אם ימשיכו לגרור רגליים" ● הצנזורה התירה לפרסם כי זוהתה פגיעה של חלק מטיל איראני בבסיס רמת דוד ● מחשש שטראמפ יבלום: צה"ל פועל נגד הזמן" בלבנון - ביירות בינתיים מחוץ לתחום ● צבא ארה"ב תקף באיראן 20 יעדים בשלושה גלי תקיפה ● עדכונים שוטפים

פקקים / צילום: שלומי יוסף

שלושה מופעי ענק והפגנה: עומסי תנועה חריגים צפויים היום במרכז

היום בשעות הערב צפוי גל תנועה חריג לאזור המרכז: עומר אדם, אייל גולן ובן צור יופיעו במקביל ברמת גן, תל אביב ופתח תקווה וימשכו יותר מ־80 אלף צופים ● במקביל צפויות הפגנות של הפלג הירושלמי במספר מוקדים במרכז הארץ, שעלולות לגרום לחסימות ולשיבושים נוספים בתנועה

מלון הנסיכה, אילת / צילום: ויקימדיה

כעשור לאחר רכישת מלון הנסיכה באילת: נצבא תשלם מס של מעל 17 מיליון שקל

העליון דחה את ערעורה של נצבא על חיובה במס רכישה בגין העסקה לרכישת מלון הנסיכה באילת ● החברה טענה כי רכשה חברה בעלת פעילות מלונאית ולא "איגוד מקרקעין", אך נקבע כי בעת העסקה המלון עמד בפני סגירה ושיפוץ נרחב ולכן חיוב המס נותר על כנו

אילוסטרציה: מאבקי ירושה

קרב הירושה הוכרע: הבן יקבל מאות מיליונים

המנוחה ערכה במהלך חייה שלוש צוואות שונות, כאשר תחילה נישלה את בנה והורישה את רכושה לשני אחיה - אך בצוואתה האחרונה הורתה להוריש את נכסיה לבנה ולשתי נכדותיה ● אחיה של המנוחה התנגדו לצוואה האחרונה, אך ביהמ"ש דחה את התנגדותם ● הנכסים כוללים דירות, חנויות, מבנה היסטורי בת"א, שותפות במניות ועוד

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

עורכי הדין לא אחראים לכישלון העסקי של ענבל אור. הפסיקה, המשמעות והחריג

בית המשפט המחוזי דחה את רוב התביעה בסך 12.7 מיליון שקל שהגישו רוכשים נגד עורכי הדין שליוו את קבוצת הרכישה של יזמית הנדל"ן המורשעת, ענבל אור ● פסק הדין משרטט מחדש את האחריות של עורכי דין בעסקאות נדל"ן: מחובת גילוי הסיכונים ועד החובה להתערב כשמופרות התחייבויות כלפי רוכשים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

אחרי 35 שנה: חיים כצמן רוצה לוותר על השליטה בג'י סיטי

על פי הדיווח, דירקטוריון נורסטאר החליט להזמין ולבחון הצעות למכירת חלק ממניות ג'י סיטי "למשקיע אסטרטגי" ● כצמן רוצה להקטין לפחות בחצי את הנתח של חברת ההחזקות נורסטאר, בעלת השליטה בחברה

מאיר דוידי / איור: גיל ג'יבלי

לאחר הרשעה בפלילים והסתבכות בחובות: יזם הנדל"ן שמנסה לגייס אג"ח

מאיר דוידי (לשעבר דוד), פועל לגייס 150 מיליון שקל עבור חברת הנדל"ן ניצנים ● בעבר הורשע בשורה של עבירות חמורות בקשר לעסקיו בבורסה ● מי שביקש להכריז על עצמו בעבר כפושט רגל, ערב כיום לחובות החברה בסכום של 232 מיליון שקל ● מניצנים נמסר: מדובר באירועים שהתרחשו לפני 34 שנה, ולחברה אין כל קשר לאותם אירועים היסטוריים"

תקלה עולמית בג'מיני / צילום: Shutterstock

תקלה עולמית בג'מיני: משתמשים אינם מצליחים להשתמש בשירות

הצ'אטבוט של גוגל הפסיק להגיב עבור משתמשים רבים ברחבי העולם במגוון פלטפורמות ● החברה הודיעה כי זיהתה פתרון וכי הוא נמצא בתהליך הפצה, אך טרם מסרה מועד לחזרה מלאה של השירות לפעילות

חומרים: wikimedia,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בדרך להנפקת המאה, מה מלמדת ההיסטוריה על הסיכוי להרוויח

ההיסטוריה לא מעודדת - לרוב, תשואות של הנפקות נוצצות נוטות להיות שליליות בשנים הראשונות ● לקראת ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ואלה של אנטרופיק ו-OpenAI, יש אומרים שהפעם זה יהיה אחרת, האמנם?

כסף מהביט לפייבוקס? בקרוב זה יהיה אפשרי

מס"ב משלימה פיתוח מערכת חדשה שתאפשר לראשונה העברות כספים ישירות בין אפליקציות התשלומים הפופולריות, וצפויה להיות מושקת עד סוף השנה ● המהלך עשוי להוזיל את עלויות התפעול של הבנקים, שמסבסדים כיום את פעילות ביט ופייבוקס במאות מיליוני שקלים