גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

הטרנד החדש באמריקה: חברות גדולות חושפות נתוני מגדר וגזע בכוח העבודה שלהן

לאחר ההפגנות של הקיץ שעבר בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, ולאור דרישת רגולטורים ומשקיעים, בכירים רבים וחברי מנהלים מפרסמים נתונים על המגוון בקרב העובדים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock
אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברות אמריקאיות גדולות מספקות תמונה יותר מפורטת של המגוון בקרב עובדיהם, ועשרות חברות מפרסמות פירוט של המגוון המגדרי והגזעי, עבור רובם בפעם הראשונה.

שלושה רבעים מעובדי ג'נרל אלקטריק הם גברים. חצי מהמנהלים הבכירים ביצרנית המנועים Cummins הן מנהלות בכירות. חברת עיבוד מוצרי העוף Tyson Foods אמרה ש-25% מעובדיה בארה"ב שחורים. ב-Chipotle Mexican Grill, שלושים ושמונה אחוזים מהעובדים הם ממוצא לטיני.

הגילויים האלה ועשרות אחרים כמותם - רבים מתוך דיווחי החברות על ניירות ערך - הם גילויים שהחברות עושות מרצונן, אך בעידוד תקנה חדשה של מועצת הבורסה וניירות הערך (SEC), בשילוב עניין מצד המשקיעים. הם גם משקפים התמקדות חדשה בקרב חברות רבות לגבי גיוון במקום העבודה בעקבות ההפגנות על אפליה וחוסר שוויון גזעי מהקיץ שעבר, לאחר מותו של ג'ורג' פלויד כשהיה במעצר משטרתי.

"איני יכול לומר שיש לנו לקוח שלא דיבר על זה בחדר הישיבות", אמרה דב ליפשי, עורכת דין בחברת הייעוץ לשכר בכירים Pearl Meyer & Partners. "כל החברות מתמקדות במגוון", הוסיפה.

הוול סטריט ג'ורנל עבר על יותר מ-160 דוחות שנתיים שהוגשו על ידי חברות S&P 500 בשנת 2020. כשליש מאלה כללו גילויים בנושא המגוון, אם כי הפרטים השתנו באופן נרחב. רוב החברות דיווחו כמה נשים יש בשורותיהן, כמעט שלושה רבעים מהחברות גילו לפחות מידע מסוים על גיוון גזעי ואתני - לעתים קרובות מספר משוקלל של כל העובדים שאינם לבנים. כמה חברות סיפקו מידע על חיילים משוחררים, גיל העובדים, אנשים עם מוגבלויות ואנשים המזדהים כחלק מקהילת הלהט"ב. חלק מהחברות סיפקו נתונים כאלה רק לגבי חבר המנהלים שלהן.

בדו"חות השנתיים שלהן, גם PepsiCo וגם Mondelez International גילו שכ-40% מהמנהלים בכל העולם הן נשים. בפפסי אמרו גם ש-43% מהעובדים בארה"ב הם "אנשים מגוונים מבחינה גזעית/אתנית". בחברת Mondelez לא הוציאו נתונים על עובדים שאינם בשדרת הניהול.

בחברת Mondelez אמרו שהחברה מתכננת לפרסם עוד מידע דמוגרפי באביב. דוברת של פפסי אמרה שפרטים נוספים לגבי כוח העבודה של החברה, מפורטים לפי גזע ומגדר, נמצאים באתר החברה.

ישנם משקיעים מוסדיים הלוחצים לקבלת מידע טוב יותר על הגיוון בכוח העבודה. רבים מתחילים לכלול פרטים כאלה בדירוגים שלהם או בהחלטות ההשקעה.

הון אנושי - כוח העבודה של התאגידים - כיום עוקף את המפעלים והמכשור ברוב הכלכלה, כך אמר ג'ון הפנר, ראש מחלקת ארה"ב בחברה הבריטית Legal and General Investment Management. החברה מנהלת כ-1.5 טריליון דולר בשווי נכסים בכל העולם, והחלה להשקיע פחות בחברות שיש בהן מעט מנהלות נשים. החברה משתמשת בהערכות חיצוניות עבור חברות שלא מגלות נתונים דמוגרפיים על עובדיהן.

החברה שלו הצביעה על מידע שנאסף בידי חברת McKinsey והראה ש-25% מהחברות שיש בהן הכי פחות מגוון מגדרי וגזעי, צפויות יותר להציג ביצועים שהם מתחת לממוצע התעשייה. "זה לחלוטין נוגע לביצועים פיננסיים", אמר הפנר. "כשיש יותר גיוון יש סיכוי טוב יותר שיהיו תוצאות טובות יותר".

גורם נוסף: ה-SEC החלה באוגוסט לדרוש מחברות להתחיל לגלות מידע לגבי "משאבי ההון האנושי" - תחום נרחב שיכול לכלול הכול מקצב חילוף העובדים ועד תוכניות הכשרה לבטיחות ונתונים על גיוון העובדים.

הכלל החדש נותן לחברות מרחב גדול להחליט איזה מידע לגלות, ויותר מ-100 חברות שהוול סטריט ג'ורנל עבר על דיווחיהן בחרו לגלות מעט על הדמוגרפיה. אבל אחרות מקדמות גילויים בנושא גיוון בכוח העבודה, אמרה ליפשי, והוסיפה: "זה היה משהו שכבר היה באוויר, ודרישת ה-SEC פשוט דחפה את זה קצת קדימה".

חברות מדווחות באופן פרטי על המגוון בכוח העבודה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב. רבות מהן אמרו שיהפכו את הדיווחים האלה לנגישים לציבור. ביולי, חשב העיר ניו יורק סקוט סטרינגר קרא ל-67 החברות הציבוריות הגדולות ביותר לפרסם את הדוחות, ועד ספטמבר רק 14 מהן עשו זאת. היום, 54 עשו או התחייבו לעשות זאת, כך נמסר ממשרד החשב

חברות טכנולוגיה במשך שנים פרסמו דו"חות עצמאיים לגבי המגוון בכוח העבודה. השנה הצטרפו אליהן ג'נרל אלקטריק ו-PricewaterhouseCoopers, בין אחרות.

בג'נרל אלקטריק גילו ש-22% מכוח העבודה בכל העולם היו נשים, יחד עם 26% משדרת הניהול. בארה"ב, כ-76% מעובדי החברה לבנים, כמו גם 81% משדרת הניהול. דוברת של GE אמרה שהחברה מחויבת לבניית כוח עבודה מגוון יותר והגילוי שפרסמה הוא הצעד הראשון למטרה זו.

הגילויים ההולכים ומתרבים יוצקים תוכן להבטחות של מנהלים רבים משנה שעברה לתעדף את נושא הגיוון, כך אמרה שרי וייאט, שותפה ב-PricewaterhouseCoopers המייעצת לחברות על נושאים סביבתיים, חברתיים ונושאים של מנהל תאגידי. היא סייעה להכין את הדו"ח הראשון של החברה לגבי מגוון בכוח העבודה בשנה שעברה.

"השקיפות מובילה ליותר אחריותיות", אמרה וייאט. בין הפרטים האחרים, גילתה חברת PricewaterhouseCoopers ש-48% מעובדיה הן נשים ו-60% לבנים, בעוד שדרת הניהול בחברה מורכבת מ-30% נשים ו-70% ממנה לבנה.

הגילויים הולכים ונצברים מדגישים כמה הבדלים בין חברות דומות. חשבו על שלוש היריבות בתחום מוצרי הצריכה:

Church & Dwight סיפקה נתון דמוגרפי אחד על כוח העבודה שלה בדו"ח השנתי שמסרה ל-SEC החודש: 41% מכוח העבודה העולמי בחברה הן נשים.

בחברת Colgate-Palmolive, נמסרו שני נתונים הנוגעים לנשים בכוח העבודה העולמי של החברה בדו"ח השנתי - הן מהוות 40% מהמנהלים ומכוח העבודה בסך הכל. החברה גם פרסמה פירוט של הגיוון בקרב העובדים על פי גזע: 67% מהעובדים לבנים. באתר של החברה ומדו"ח נפרד המכסה עשור של פעילות ישנם פרטים נוספים.

Procter & Gamble, הגדולה בין שלוש החברות, לא כללה נתונים כאלה כשמסרה את הדו"ח השנתי שלה באוגוסט, לפני שההנחיה החדשה של ה-SEC נכנסה לתוקף. באתר של החברה, ישנם עשרות נתונים על מגדר ועל מגוון גזעי בכוח העבודה, בקרב המנהלים, מנהלים בכירים וחברי חבר ההנהלה.

כמו המתחרות שלה, כ-40% מכוח העבודה העולמי של Procter & Gamble הן נשים. כך היו גם 48% מהמנהלים באופן כללי, ו-46% מחברי חבר המנהלים. כרבע מהעובדים בארה"ב לא היו לבנים, יחד עם 30% מהמנהלים וכ-31% מחבר המנהלים, כך ניתן ללמוד מהנתונים.

"תכנון, פיתוח מכוון ומעקב אחרי התוצאות הם חלק מהדרכים בהן אנו עובדים לבנות מערכת יותר מגוונת בכל רמות הארגון", נמסר מהחברה. החברה פרסמה באינטרנט את הדו"ח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב בפעם הראשונה אי פעם בסתיו האחרון.

קולגייט מתכננת לגלות מידע נוסף כולל דו"ח גיוון שנתי שאמור לצאת בקיץ וגם היא העלתה את הדיווח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב לאינטרנט, אמרה דוברת של החברה. דובר של Church & Dwight אמר שהרבה יותר נתונים יופיעו בקיץ הקרוב בהצהרת הפרוקסי השנתית של החברה ובדו"ח נפרד לגבי קיימות.

יועצים ועורכי דין מתנבאים שלאורך זמן, גילויים על הון אנושי כנראה יאוגדו, באופן דומה לדרך בה סעיפים בניסוח חופשי בדיווחים ל-SEC על שכר בכירים ונושאים אחרים מוזגו בשנים האחרונות.

בין הדברים העשויים להאיץ תהליך זה, נמצאת הדרישה החדשה בנאסד"ק לקבל יותר גילויים על הרכב חברי מנהלים. כמו כן, אנשי ה-SEC צפויים לפנות לחברות בשאלות שונות לאחר שיעברו על הגילויים האחרונים.

בנוסף, חברות צופות שממשל ביידן ידרוש פרסום גילויים נוספים ואולי יקבע תקנות הנוגעות לנושאים חברתיים באופן כללי, כולל מגוון בכוח העבודה.

"נלמד הרבה לגבי היכן נמצאות הציפיות שלהם", אמרה וייאט מחברת PricewaterhouseCoopers, בהתייחסות לרגולטורים. "חברות רבות היו שמחות שתהיה להן הדרכה נוספת".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

האח של הסנגור, הבורר הידוע וחברת הנדל"ן: כך מנסים לבטל חיוב של 55 מיליון שקל

שותפות האחים סבירסקי הגישה לבית המשפט בקשה לביטול פסק בוררות שניתן נגדה ע"י השופט בדימוס איתן אורנשטיין, בטענה חריגה כי אורנשטיין לא גילה שסנגורו הוא אחיו של עורך דין המייצג בהליכים אחרים את החברה הזוכה בבוררות – בולווארד טרה

הפגנה תמיכה בחות'ים בתימן / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

גם פיגוע במטוס לא צפוי לחבל בהסכמי אברהם. החות'ים הם הסיבה

בראש מפת האיומים של מדינות המפרץ עומד איום מוכר היטב לישראל: המורדים החות'ים ● ערב הסעודית מעוניינת להתקרב לאמירויות כדי לקבל עזרה בתימן, ובמקביל בדובאי לא יוותרו מהר כל כך על הברית עם ירושלים ● כעת ישנה הזדמנות ישראלית-אמריקאית ליצירת קואליציה אזורית, והמתיחות בשל פליי דובאי לא צפויה להפריע

ירון מזרחי מנכל בגירה / צילום: רפי מלניק

המנכ"ל מאחורי הנפקת הענק הביטחונית: "רואים את עצמנו באותה רמה עם תע"א, אלביט ורפאל"

ארבעה חודשים אחרי שהשלים את הנפקת חברת הסימולטורים המשפחתית בגירה, מנכ"ל החברה ירון מזרחי מספר בראיון ראשון על הבחירה להפוך לציבוריים, העבודה לצד אחיו ואביו, ומתייחס לסקפטיות של המשקיעים כלפי המניה: "השוק שלנו רחוק ממיצוי" ● ולמה הוא לא מודאג מירידה במפלס העימותים בעולם?

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock, Dmitriy Feldman svarshik

לאיזה מקום הגיעה פליי דובאי ב"דירוג חברות התעופה הבטוחות"?

עפ"י "דירוג חברות התעופה הבטוחות ביותר לשנת 2026" של אתר הדירוג הנחשב AirlineRatings שפורסם בתחילת השנה, פליי דובאי דורגה במקום הרביעי מבין חברות הלואו קוסט ● בין הקריטריונים שנבדקו: גיל הצי, אירועים חמורים, הכשרת טייסים ומבדקי בטיחות בינלאומיים ● ולאיזה מקום הגיעו חברות התעופה הישראליות?

ד''ר שמעון אקהויז / צילום: תומר שלום

"לא הניבה הכנסות מעולם": חברת המכשור הרפואי של ד"ר שמעון אקהויז הגישה בקשה לפירוק

פילטרלקס מדיקל, שאקהויז הוא בעל המניות בה, פנתה לבית המשפט בבקשה לצו לפתיחת הליכים עם חובות של 1.3 מיליון שקל - מרביתם לאיחוד האירופי • החברה פיתחה מערכת להגנה מפני שבץ במהלך צנתור, אך מחקר על מוצר מתחרה ערער את הפוטנציאל המסחרי של התחום והקשה עליה לגייס הון

קמרי - רשת זלמנ'ס / צילום: באדיבות קמרי קמעונאות

ב-3.5 מיליון שקל: 50% מרשת הנקניקיות זלמנ'ס נמכרת

קמרי קמעונאות תשלם כ-3.5 מיליון שקל, בעסקה המשקפת לרשת הנקניקיות זלמנ'ס שווי של כ-7 מיליון שקל ● השותפים מתכננים להרחיב את הרשת מ-12 לכ-20 סניפים עד סוף השנה ובהמשך לכ-40 סניפים ברחבי הארץ

מכוניות חשמליות / צילום: Shutterstock

8 שקלים לליטר זו רק ההתחלה, אבל הישראלים דווקא נוטשים את החשמליות

הפגיעה בתשתיות הנפט משכנעת נהגים וציים באירופה לאמץ טקטיקות חיסכון אגרסיביות, ולהאיץ את המעבר לחשמל ● בישראל, לעומת זאת, כולם עדיין בונים על סבסוד המס על ידי הממשלה, שיפוג הפעם בסוף אוקטובר ● ואיזה מחיר משלמים הציים המקומיים על השאננות?

חמאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

אסף מודיעין במשך חודשים: פרטים חדשים מחקירת הטייס-מחבל

חקירת טייס המשנה מעלה כי הוא תכנן להתרסק בנמל התעופה בן-גוריון, ואסף מודיעין במהלך ביקורים קודמים שלו בישראל ● דובר צבא איראן: המדינה החליטה להגדיל את טווח הטילים שלה לאחר המלחמה עם ארה"ב ● לוחם וקצין נפגעו קשה ובינוני בלבנון ופונו לבית החולים; נסיבות התקרית נבדקות ● 1,318 חללים בתוך 1,096 ימים: 3 שנים לשבת השחורה ● עדכונים שוטפים

מחיר ביטוח הרכב / צילום: Shutterstock

פערים של 6,000 שקל על אותו ביטוח: דגם הרכב משפיע יותר משחושבים

מחירי ביטוחי הרכב צנחו בכמעט 18% מאז נובמבר 2024, אלא שנהגים רבים נמנעים מבדיקות והשוואות שיכולות להפחית את הביטוח שלהם במאות שקלים בשנה ● נתוני WOBI חושפים פערי ענק בין הצעות החברות על אותו הדגם בדיוק ● אז מתי נכון לוותר על ביטוח מקיף, איך יום ההולדת של הילד משפיע על המחיר, ואיך תוכלו גם אתם לחסוך אלפי שקלים? גלובס מציע מדריך פשוט ומשתלם

ארז בלשה / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל ג'נריישן: תרחיש העלטה לא מאחורינו, מצב הפקקים יהיה יותר גרוע

עסקת ענק של כמעט 4.5 מיליארד שקל לרכישת שיכון ובינוי אנרגיה עומדת לפני המשוכה של רשות התחרות, אבל מנכ"ל ומייסד הרוכשת, ג'נריישן קפיטל, לא מודאג ● בשיחה לפודקאסט "כוחות השוק", ארז בלשה משרטט את חזון התשתיות הלאומיות, מזהיר מתרחיש העלטה ("נזכה לשקט רק ב־2032") ומבטיח שהפקקים עוד יחמירו לפני שישתפרו

המפגש בין רה''מ נתניהו לנוסעי טיסת פליי דובאי / צילום: קובי גדעון, לע''מ

אחרי הסערה והסרת האחריות: רה"מ הנחה לבדוק את אבטחת התעופה הזרה

ראש המל"ל שמואל בן עזרא יתבקש למנות בודק לבחינה יסודית של כלל היבטי אבטחת התעופה האזרחית הזרה לישראל • זאת לאחר שב-2024 המליץ מבקר המדינה לקיים עבודת מטה בנושא, ובצל הטענות במשרד התחבורה כי אין בידיו יכולת לבצע בדיקה מודיעינית של טייסים וצוותי אוויר זרים

חברי קבוצת ''המכנה'' / צילום: סנאפ - המרכז החברתי לצילום

שלוש שנים למתקפת חמאס: יוזמה חדשה יוצאת לדרך

קבוצת "המכנה", הכוללת משפחות שכולות, שורדי שבי, בני משפחותיהם ונפגעי המלחמה והטרור, פועלת לפתרון אסטרטגי לבעיית הקיטוב בישראל ● ביל אקמן יגיע לישראל בסוף החודש, המפגש של שלו חוליו ופיטר תי'ל, וקמפיין הטלוויזיה החדש של ישראייר אחרי שנים של היעדרות מהמסך ● אירועים ומינויים

טיל נ''ט ספייק של רפאל / צילום: רפאל

טיל כתף ישראלי בדרך לכוחות אמריקאים

חברות ביטחוניות ישראליות משתתפות בתערוכות באזרבייג'ן ובמרוקו ומעמיקות שם את הקשרים הביטחוניים ● החברה הבת האמריקאית של רפאל קיבלה הסכם להסמכת טיל ספייק SR עבור צבא ארה"ב ● וגרמניה מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון לכ־140 מיליארד אירו ב־2027, לצד בחינת ייצור מיירטי פטריוט במדינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הנתיב המהיר באיילון מראשל''צ לתל אביב / צילום: שירה ספיר

החל מהיום: הנתיב החדש באיילון יוצא לדרך

השלב השני של פרויקט הנתיבים המהירים יוצא לדרך עם פתיחת מתחם התחבורה בראשון לציון ונתיב מהיר באיילון צפון ● מהמתחם יפעלו ארבעה קווי שאטלים חינמיים לתל אביב, בתדירות של עד כל 5 דקות בשעות השיא ● בהמשך ייפתחו הנתיבים גם לרכבים פרטיים, במקרים מסוימים בתשלום אגרה

מטוס של פליי דובאי בשמי ישראל / צילום: דני שדה

יותר מדי ידיים על ההגה: מי אחראי על ביטחון הטיסות הזרות?

הטייס העומאני של פליי דובאי כבר טס בעבר לישראל, ולפי הדיווחים הצטברו בעניינו סימני אזהרה - אך איש מהגורמים שהיו מעורבים באישור הטיסה לא עצר אותה • המידע על הנוסעים ואנשי הצוות מועבר לרשות המסים, במשרד התחבורה מפנים את האחריות לבדיקה המודיעינית לגורמי הביטחון, והשרה רגב אמרה הערב בכאן 11 כי "המוסד אחראי על הטיסות הזרות" • כך נוצרה שרשרת של גורמים, אך בלי כתובת אחת ברורה

שרת התחבורה מירי רגב, ראש השב''כ דוד זיני וראש המוסד רומן גופמן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, דובר צה''ל

המוסד והשב"כ דחפו לקבלת סמכויות בחוק, ואז כשלו בזיהוי האיום מדובאי

לפני כ־4 שנים חוקק חוק שהעניק למוסד ולשב"כ גישה מלאה ומיידית למאגר מידע על נוסעים ואנשי צוות בטיסות לישראל ● המטרה: לאפשר לגופי הביטחון להצליב מידע מודיעיני ולזהות איומים מראש ● אז איך אזרח עומאן שהראה סימני הקצנה אסלאמיים פומביים עלה על טיסת דובאי לישראל וניסה לחטוף את המטוס

בורסת וול סטריט. מחיר הכסף עלול להפוך מבעיה בשוק האג''ח לבעיה בשוק המניות / צילום: ap, Ted Shaffrey

סופת האג"ח מטלטלת את השווקים ומעמידה את הפד בפני מבחן קריטי

הזינוק חסר התקדים בתשואות האג"ח בעולם מציב את השווקים הפיננסיים בפני סכנה אקוטית ● במקביל, מימון ההשקעות העצומות בבינה המלאכותית נשען על חוב יקר ומסוכן שעלול לגרור מטה את מניות הטק ● כעת, הפדרל ריזרב ניצב בפני הכרעה גורלית בין בלימת האינפלציה להצלת המשק מקריסה

הדירה ברחוב אלחנן 24 בחיפה / צילום: פרטי

חיפה: דירה שקטנה מהמרפסת שלה נמכרה ב־1.55 מיליון שקל

מתחילת השנה היו בחיפה כ־200 עסקאות בדירות בנות שני חדרים ● המיוחד בדירה: המרפסת שלה היא בשטח של 63 מ"ר, וחדר השינה הוא גם הממ"ד

דרכונים / צילום: Shutterstock

רוצים דרכון זר? המדינה שתעניק לכם אזרחות תמורת מאות אלפי דולרים

ארגנטינה תאפשר לזרים לקבל אזרחות בתמורה לתרומה של 350 אלף דולר או לרכישת אג"ח ממשלתיות ב־800 אלף דולר, בעוד המבקשים לא יידרשו להתגורר במדינה ● התוכנית נועדה לסייע למדינה להגדיל את יתרות המט"ח, לקראת תשלומי חוב של כ־25 מיליארד דולר הצפויים בשנה הבאה

המאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

פרטים חדשים על זהות הטייס המפגע, החשד למחדל ומה אומרים באמירויות?

באיחוד האמירויות הודו היום לראשונה כי מדובר באירוע טרור, וכי טייס המשנה תקף את הקברניט בגרזן חירום וניסה להשתלט על המטוס ● במקביל נחשפו פרטים על עברו של טייס המשנה ועל אזהרות שהועלו בעניינו בעבר