גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

הטרנד החדש באמריקה: חברות גדולות חושפות נתוני מגדר וגזע בכוח העבודה שלהן

לאחר ההפגנות של הקיץ שעבר בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, ולאור דרישת רגולטורים ומשקיעים, בכירים רבים וחברי מנהלים מפרסמים נתונים על המגוון בקרב העובדים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock
אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברות אמריקאיות גדולות מספקות תמונה יותר מפורטת של המגוון בקרב עובדיהם, ועשרות חברות מפרסמות פירוט של המגוון המגדרי והגזעי, עבור רובם בפעם הראשונה.

שלושה רבעים מעובדי ג'נרל אלקטריק הם גברים. חצי מהמנהלים הבכירים ביצרנית המנועים Cummins הן מנהלות בכירות. חברת עיבוד מוצרי העוף Tyson Foods אמרה ש-25% מעובדיה בארה"ב שחורים. ב-Chipotle Mexican Grill, שלושים ושמונה אחוזים מהעובדים הם ממוצא לטיני.

הגילויים האלה ועשרות אחרים כמותם - רבים מתוך דיווחי החברות על ניירות ערך - הם גילויים שהחברות עושות מרצונן, אך בעידוד תקנה חדשה של מועצת הבורסה וניירות הערך (SEC), בשילוב עניין מצד המשקיעים. הם גם משקפים התמקדות חדשה בקרב חברות רבות לגבי גיוון במקום העבודה בעקבות ההפגנות על אפליה וחוסר שוויון גזעי מהקיץ שעבר, לאחר מותו של ג'ורג' פלויד כשהיה במעצר משטרתי.

"איני יכול לומר שיש לנו לקוח שלא דיבר על זה בחדר הישיבות", אמרה דב ליפשי, עורכת דין בחברת הייעוץ לשכר בכירים Pearl Meyer & Partners. "כל החברות מתמקדות במגוון", הוסיפה.

הוול סטריט ג'ורנל עבר על יותר מ-160 דוחות שנתיים שהוגשו על ידי חברות S&P 500 בשנת 2020. כשליש מאלה כללו גילויים בנושא המגוון, אם כי הפרטים השתנו באופן נרחב. רוב החברות דיווחו כמה נשים יש בשורותיהן, כמעט שלושה רבעים מהחברות גילו לפחות מידע מסוים על גיוון גזעי ואתני - לעתים קרובות מספר משוקלל של כל העובדים שאינם לבנים. כמה חברות סיפקו מידע על חיילים משוחררים, גיל העובדים, אנשים עם מוגבלויות ואנשים המזדהים כחלק מקהילת הלהט"ב. חלק מהחברות סיפקו נתונים כאלה רק לגבי חבר המנהלים שלהן.

בדו"חות השנתיים שלהן, גם PepsiCo וגם Mondelez International גילו שכ-40% מהמנהלים בכל העולם הן נשים. בפפסי אמרו גם ש-43% מהעובדים בארה"ב הם "אנשים מגוונים מבחינה גזעית/אתנית". בחברת Mondelez לא הוציאו נתונים על עובדים שאינם בשדרת הניהול.

בחברת Mondelez אמרו שהחברה מתכננת לפרסם עוד מידע דמוגרפי באביב. דוברת של פפסי אמרה שפרטים נוספים לגבי כוח העבודה של החברה, מפורטים לפי גזע ומגדר, נמצאים באתר החברה.

ישנם משקיעים מוסדיים הלוחצים לקבלת מידע טוב יותר על הגיוון בכוח העבודה. רבים מתחילים לכלול פרטים כאלה בדירוגים שלהם או בהחלטות ההשקעה.

הון אנושי - כוח העבודה של התאגידים - כיום עוקף את המפעלים והמכשור ברוב הכלכלה, כך אמר ג'ון הפנר, ראש מחלקת ארה"ב בחברה הבריטית Legal and General Investment Management. החברה מנהלת כ-1.5 טריליון דולר בשווי נכסים בכל העולם, והחלה להשקיע פחות בחברות שיש בהן מעט מנהלות נשים. החברה משתמשת בהערכות חיצוניות עבור חברות שלא מגלות נתונים דמוגרפיים על עובדיהן.

החברה שלו הצביעה על מידע שנאסף בידי חברת McKinsey והראה ש-25% מהחברות שיש בהן הכי פחות מגוון מגדרי וגזעי, צפויות יותר להציג ביצועים שהם מתחת לממוצע התעשייה. "זה לחלוטין נוגע לביצועים פיננסיים", אמר הפנר. "כשיש יותר גיוון יש סיכוי טוב יותר שיהיו תוצאות טובות יותר".

גורם נוסף: ה-SEC החלה באוגוסט לדרוש מחברות להתחיל לגלות מידע לגבי "משאבי ההון האנושי" - תחום נרחב שיכול לכלול הכול מקצב חילוף העובדים ועד תוכניות הכשרה לבטיחות ונתונים על גיוון העובדים.

הכלל החדש נותן לחברות מרחב גדול להחליט איזה מידע לגלות, ויותר מ-100 חברות שהוול סטריט ג'ורנל עבר על דיווחיהן בחרו לגלות מעט על הדמוגרפיה. אבל אחרות מקדמות גילויים בנושא גיוון בכוח העבודה, אמרה ליפשי, והוסיפה: "זה היה משהו שכבר היה באוויר, ודרישת ה-SEC פשוט דחפה את זה קצת קדימה".

חברות מדווחות באופן פרטי על המגוון בכוח העבודה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב. רבות מהן אמרו שיהפכו את הדיווחים האלה לנגישים לציבור. ביולי, חשב העיר ניו יורק סקוט סטרינגר קרא ל-67 החברות הציבוריות הגדולות ביותר לפרסם את הדוחות, ועד ספטמבר רק 14 מהן עשו זאת. היום, 54 עשו או התחייבו לעשות זאת, כך נמסר ממשרד החשב

חברות טכנולוגיה במשך שנים פרסמו דו"חות עצמאיים לגבי המגוון בכוח העבודה. השנה הצטרפו אליהן ג'נרל אלקטריק ו-PricewaterhouseCoopers, בין אחרות.

בג'נרל אלקטריק גילו ש-22% מכוח העבודה בכל העולם היו נשים, יחד עם 26% משדרת הניהול. בארה"ב, כ-76% מעובדי החברה לבנים, כמו גם 81% משדרת הניהול. דוברת של GE אמרה שהחברה מחויבת לבניית כוח עבודה מגוון יותר והגילוי שפרסמה הוא הצעד הראשון למטרה זו.

הגילויים ההולכים ומתרבים יוצקים תוכן להבטחות של מנהלים רבים משנה שעברה לתעדף את נושא הגיוון, כך אמרה שרי וייאט, שותפה ב-PricewaterhouseCoopers המייעצת לחברות על נושאים סביבתיים, חברתיים ונושאים של מנהל תאגידי. היא סייעה להכין את הדו"ח הראשון של החברה לגבי מגוון בכוח העבודה בשנה שעברה.

"השקיפות מובילה ליותר אחריותיות", אמרה וייאט. בין הפרטים האחרים, גילתה חברת PricewaterhouseCoopers ש-48% מעובדיה הן נשים ו-60% לבנים, בעוד שדרת הניהול בחברה מורכבת מ-30% נשים ו-70% ממנה לבנה.

הגילויים הולכים ונצברים מדגישים כמה הבדלים בין חברות דומות. חשבו על שלוש היריבות בתחום מוצרי הצריכה:

Church & Dwight סיפקה נתון דמוגרפי אחד על כוח העבודה שלה בדו"ח השנתי שמסרה ל-SEC החודש: 41% מכוח העבודה העולמי בחברה הן נשים.

בחברת Colgate-Palmolive, נמסרו שני נתונים הנוגעים לנשים בכוח העבודה העולמי של החברה בדו"ח השנתי - הן מהוות 40% מהמנהלים ומכוח העבודה בסך הכל. החברה גם פרסמה פירוט של הגיוון בקרב העובדים על פי גזע: 67% מהעובדים לבנים. באתר של החברה ומדו"ח נפרד המכסה עשור של פעילות ישנם פרטים נוספים.

Procter & Gamble, הגדולה בין שלוש החברות, לא כללה נתונים כאלה כשמסרה את הדו"ח השנתי שלה באוגוסט, לפני שההנחיה החדשה של ה-SEC נכנסה לתוקף. באתר של החברה, ישנם עשרות נתונים על מגדר ועל מגוון גזעי בכוח העבודה, בקרב המנהלים, מנהלים בכירים וחברי חבר ההנהלה.

כמו המתחרות שלה, כ-40% מכוח העבודה העולמי של Procter & Gamble הן נשים. כך היו גם 48% מהמנהלים באופן כללי, ו-46% מחברי חבר המנהלים. כרבע מהעובדים בארה"ב לא היו לבנים, יחד עם 30% מהמנהלים וכ-31% מחבר המנהלים, כך ניתן ללמוד מהנתונים.

"תכנון, פיתוח מכוון ומעקב אחרי התוצאות הם חלק מהדרכים בהן אנו עובדים לבנות מערכת יותר מגוונת בכל רמות הארגון", נמסר מהחברה. החברה פרסמה באינטרנט את הדו"ח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב בפעם הראשונה אי פעם בסתיו האחרון.

קולגייט מתכננת לגלות מידע נוסף כולל דו"ח גיוון שנתי שאמור לצאת בקיץ וגם היא העלתה את הדיווח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב לאינטרנט, אמרה דוברת של החברה. דובר של Church & Dwight אמר שהרבה יותר נתונים יופיעו בקיץ הקרוב בהצהרת הפרוקסי השנתית של החברה ובדו"ח נפרד לגבי קיימות.

יועצים ועורכי דין מתנבאים שלאורך זמן, גילויים על הון אנושי כנראה יאוגדו, באופן דומה לדרך בה סעיפים בניסוח חופשי בדיווחים ל-SEC על שכר בכירים ונושאים אחרים מוזגו בשנים האחרונות.

בין הדברים העשויים להאיץ תהליך זה, נמצאת הדרישה החדשה בנאסד"ק לקבל יותר גילויים על הרכב חברי מנהלים. כמו כן, אנשי ה-SEC צפויים לפנות לחברות בשאלות שונות לאחר שיעברו על הגילויים האחרונים.

בנוסף, חברות צופות שממשל ביידן ידרוש פרסום גילויים נוספים ואולי יקבע תקנות הנוגעות לנושאים חברתיים באופן כללי, כולל מגוון בכוח העבודה.

"נלמד הרבה לגבי היכן נמצאות הציפיות שלהם", אמרה וייאט מחברת PricewaterhouseCoopers, בהתייחסות לרגולטורים. "חברות רבות היו שמחות שתהיה להן הדרכה נוספת".

עוד כתבות

ג'ון טרנוס, מנכ''ל אפל ואלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: AP-Angelina Katsanis, reuters

משקיעי אפל ופלנטיר גילו: החשש מתמחור יתר חזק מתוצאות מצוינות

אחרי הזינוקים החדים במניות ה–AI נדרשות החברות לספק כעת את הקבלות בשורה התחתונה ● אבל בפועל, התייקרות הרכיבים שוחקת את שולי הרווח של אפל, ההאטה בצבר ההזמנות מרתיעה את משקיעי פלנטיר וסכנת חיתוך הוצאות ההון של ענקיות הענן מאיימת על חברות השבבים

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

טראמפ הודיע על הפסקת הסיוע לישראל: למה השווקים לא נבהלים?

נשיא ארה"ב הודיע כי הסיוע הביטחוני לישראל, בהיקף של כ־4 מיליארד דולר בשנה, ייפסק בתום 2026 ● למרות המשמעות התקציבית, בשוק המקומי נרשמו עליות לאחר ההודעה ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מסביר מדוע המשקיעים עשויים להתייחס למהלך במתינות - ואיך ההתפתחויות מול איראן קשורות לתמונה

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מתחילת השנה

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

אחרי מרד בלייבור: ממשלת בריטניה לא תחמיר את התנאים למהגרים

ממשלת בריטניה ריככה את רפורמת ההגירה לאחר מרד במפלגת הלייבור, ורוב מהגרי העבודה יוכלו להמשיך לקבל תושבות קבע בתום חמש שנים בלבד

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

"הם רוצים להיות רמי לוי של שוק הגמל": האם פרופיט יתחרה במי שמשלמים לו?

בית הסוכן של אסף בנאי ושלומי אלברג רוצה לקחת נתח ממיליארדי השקלים בדמי הניהול שגובים הגופים המוסדיים, שאת מוצריהם הוא מפיץ כיום ● פרופיט מתכנן להציע הנחה בדמי הניהול בניסיון להשיג לקוחות, אך המהלך המתוכנן צפוי להעמיד אותו בפני ניגוד עניינים

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר / צילום: טל שחר

אנלייט בהכנסות שיא, ושוב מעלה תחזיות

הכנסות אנלייט צמחו ב-40% ברבעון השלישי ל-231 מיליון דולר, והחברה מעלה את תחזית ההכנסות השנתית בפעם השנייה ברציפות ● פעילות החברה כספקית חשמל בישראל הכפילה את עצמה והניבה 56 מיליון דולר ברבעון ● במקביל, החברה מתרחבת בתחום האגירה באירופה ונהנית ממחירי החשמל הגבוהים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

רגע לפני הדוחות: נייס מפטרת כ־500 עובדים ברחבי העולם

לגלובס נודע כי ענקית התוכנה מרעננה תפטר כ־5% מכוח האדם, על רקע המעבר לפתרונות AI וחולשת המניה ● ביולי האחרון עוד טען המנכ"ל סקוט ראסל כי אין כוונה לפטר בישראל

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מרבע מהח"כים הן נשים: שיא מאז קום המדינה

הכנסת ה־26 תושבע בקרוב, ולקראת האירוע בדקנו את התפלגות 120 החברים: כמה מהם יעבדו במשכן לראשונה, מי הח"כ הוותיק ביותר וכמה עונים לתואר דוקטור ● המשרוקית מסבירה

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

הסנונית הראשונה בדרך להריסת התחנה המרכזית בתל אביב

רגע לפני שעבודות הרכבת הקלה מגיעות לאזור, עיריית תל אביב ומשרד התחבורה הגיעו להסכמות על הריסת הגשר המוביל לתחנה המרכזית בתחילת 2027 ● המהלך יחייב שינויים בהסדרי התנועה וצפוי להוסיף כאוס ● מיטל להבי, סגנית ראש העירייה: "צעד נחוץ לשינוי פני התחנה"

שמעון אבודרהם, מנכ''ל אמות / צילום: אבישי פינקלשטיין

מנכ"ל אמות בשיחת משקיעים: "מורגשת התעוררות במשרדים מחוץ לתל אביב. אך אין חוזים"

דוח פושר לענקית המשרדים: הרווח מהשכרת הנכסים והפעלתם של אמות עלה ברבעון השלישי בכ-1% בלבד לכ-268 מיליון שקל ● התפוסה במשרדים עמדה על 85.4% ● בשיחת המשקיעים, אמר שמעון אבודרהם: "במשרדים במעגל השני והשלישי מורגשת התעוררות. יש התעניינות וסיורים, אך הם לא מתורגמים לחוזים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנייה ירד, מניות הבנקים טיפסו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 נפל בכ-1% ● הדולר התחזק וחצה לזמן קצר את רף ה-3.15 שקלים ● טבע טיפסה אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את התחזיות בשוק ● נייס נפלה בחדות לאחר שנודע כי החברה מפטרת 500 עובדים - כ-5% מכוח האדם שלה

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

לפי הדיווח, בכירים אמריקאים קיבלו את המידע בספקנות ● בישראל טוענים כי האיום דחוף יותר מהגרעין ● במשמרות המהפכה טוענים כי הפילו שני רחפנים מסוג לוקאס מעל עיר הנמל בנדר חמיר ● בכיר אמריקני: מטוס קרב השמיד משגר טילים באי קשם לאחר שמשמרות המהפכה שיגרו ממנו טיל נגד מטוסים ● במקביל, קטאר ממשיכה במאמצי התיווך ● טראמפ בריאיון לפוקס: "אולי נצטרך לתקוף את הר המכוש ● דיווחים שוטפים

נתיבי איילון / צילום: Shutterstock

חסימות באיילון ושינויים ברכבת: במרכז הארץ נערכים לסופ"ש עמוס במיוחד

בשל עבודות תשתית של חברת החשמל, מקטעים בנתיבי איילון ייחסמו לתנועה החל מיום חמישי בלילה, והנהגים יופנו לצירים חלופיים ● במקביל, יחולו שינויים בתנועת הרכבות בחמישה קווים מרכזיים, וחלקן לא יעצרו בתחנות הרצליה ותל אביב האוניברסיטה ● רכבת ישראל תפעיל מערך היסעים ללא עלות, והתנועה צפויה לשוב לסדרה ביום ראשון לפנות בוקר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מפלה היסטורית לטראמפ: הדמוקרטים צפויים לחזור לשליטה מלאה בוושינגטון

התוצאות מציבות את טראמפ בפני מציאות פוליטית חדשה לקראת השנתיים האחרונות לכהונתו ● לאחר שהרפובליקנים החזיקו בשליטה בשני בתי הקונגרס, הם עומדים לאבד את הרוב בשניהם ● טראמפ: "אני לא הייתי על פתק ההצבעה, ואם הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף!"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

טיסה / צילום: Shutterstock

מחלוקת על 30 דולר הובילה לגל תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות הנסיעות

בחודש שעבר פסק ביהמ"ש העליון כי על סוכני נסיעות חל איסור לגבות דמי טיפול על שירות לנוסע שטיסתו בוטלה ● מאז הפסיקה, הוגשו שורה של תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות נסיעות שונות ● איסתא, שנגדה הוגשה התביעה המקורית, דורשת דיון נוסף: "הפרשנות שגויה"

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ●  בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ. בישראל מנסים להבין אם מדובר בהפסקה מיידית של העברת כספי הסיוע, או בהצהרה שמתייחסת לשינוי הדרגתי במודל שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות ● עדכונים שוטפים

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה שפיתחה צמיד המטפל בפרפור פרוזדורים ומגייסת 30 מיליון דולר

StimCardio מגייסת 30 מיליון דולר לפיתוח צמיד לא פולשני לטיפול בפרפור פרוזדורים ● המצאה ישראלית נכנסה לרשימת ההמצאות הטובות של מגזין TIME לשנת 2026 ● אלמדה תרשום רווח של כ-5 מיליון דולר ממכירת טיילורמד, האקזיט השני שלה השנה ● איכילוב ו-Wonderful משתפות פעולה בתחום הבינה המלאכותית הרפואית ● סופוייב רושמת רבעון חזק: ההכנסות עלו ב-35% ל-28 מיליון דולר ● השבוע בביומד  

סניף של רשת ברגר קינג ישראל / צילום: יח''צ

ברגר קינג מרחיבה את פעילותה בישראל עם שישה סניפים חדשים

רשת ההמבורגרים, שבשליטת דלק ישראל, מקדמת פתיחת שישה סניפים חדשים ברחבי הארץ, בהשקעה של מיליוני שקלים בכל סניף ● הסניפים ייפתחו בין היתר באור יהודה, בנתניה, בראש העין ובשדה בוקר ● המהלך הוא חלק מתוכנית התרחבות שבמסגרתה שואפת הרשת להגיע ליותר מ-100 סניפים בתוך חמש שנים, לצד פתיחת 7–10 סניפים נוספים המתוכננת ל-2027