גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד החדש באמריקה: חברות גדולות חושפות נתוני מגדר וגזע בכוח העבודה שלהן

לאחר ההפגנות של הקיץ שעבר בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, ולאור דרישת רגולטורים ומשקיעים, בכירים רבים וחברי מנהלים מפרסמים נתונים על המגוון בקרב העובדים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock
אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברות אמריקאיות גדולות מספקות תמונה יותר מפורטת של המגוון בקרב עובדיהם, ועשרות חברות מפרסמות פירוט של המגוון המגדרי והגזעי, עבור רובם בפעם הראשונה.

שלושה רבעים מעובדי ג'נרל אלקטריק הם גברים. חצי מהמנהלים הבכירים ביצרנית המנועים Cummins הן מנהלות בכירות. חברת עיבוד מוצרי העוף Tyson Foods אמרה ש-25% מעובדיה בארה"ב שחורים. ב-Chipotle Mexican Grill, שלושים ושמונה אחוזים מהעובדים הם ממוצא לטיני.

הגילויים האלה ועשרות אחרים כמותם - רבים מתוך דיווחי החברות על ניירות ערך - הם גילויים שהחברות עושות מרצונן, אך בעידוד תקנה חדשה של מועצת הבורסה וניירות הערך (SEC), בשילוב עניין מצד המשקיעים. הם גם משקפים התמקדות חדשה בקרב חברות רבות לגבי גיוון במקום העבודה בעקבות ההפגנות על אפליה וחוסר שוויון גזעי מהקיץ שעבר, לאחר מותו של ג'ורג' פלויד כשהיה במעצר משטרתי.

"איני יכול לומר שיש לנו לקוח שלא דיבר על זה בחדר הישיבות", אמרה דב ליפשי, עורכת דין בחברת הייעוץ לשכר בכירים Pearl Meyer & Partners. "כל החברות מתמקדות במגוון", הוסיפה.

הוול סטריט ג'ורנל עבר על יותר מ-160 דוחות שנתיים שהוגשו על ידי חברות S&P 500 בשנת 2020. כשליש מאלה כללו גילויים בנושא המגוון, אם כי הפרטים השתנו באופן נרחב. רוב החברות דיווחו כמה נשים יש בשורותיהן, כמעט שלושה רבעים מהחברות גילו לפחות מידע מסוים על גיוון גזעי ואתני - לעתים קרובות מספר משוקלל של כל העובדים שאינם לבנים. כמה חברות סיפקו מידע על חיילים משוחררים, גיל העובדים, אנשים עם מוגבלויות ואנשים המזדהים כחלק מקהילת הלהט"ב. חלק מהחברות סיפקו נתונים כאלה רק לגבי חבר המנהלים שלהן.

בדו"חות השנתיים שלהן, גם PepsiCo וגם Mondelez International גילו שכ-40% מהמנהלים בכל העולם הן נשים. בפפסי אמרו גם ש-43% מהעובדים בארה"ב הם "אנשים מגוונים מבחינה גזעית/אתנית". בחברת Mondelez לא הוציאו נתונים על עובדים שאינם בשדרת הניהול.

בחברת Mondelez אמרו שהחברה מתכננת לפרסם עוד מידע דמוגרפי באביב. דוברת של פפסי אמרה שפרטים נוספים לגבי כוח העבודה של החברה, מפורטים לפי גזע ומגדר, נמצאים באתר החברה.

ישנם משקיעים מוסדיים הלוחצים לקבלת מידע טוב יותר על הגיוון בכוח העבודה. רבים מתחילים לכלול פרטים כאלה בדירוגים שלהם או בהחלטות ההשקעה.

הון אנושי - כוח העבודה של התאגידים - כיום עוקף את המפעלים והמכשור ברוב הכלכלה, כך אמר ג'ון הפנר, ראש מחלקת ארה"ב בחברה הבריטית Legal and General Investment Management. החברה מנהלת כ-1.5 טריליון דולר בשווי נכסים בכל העולם, והחלה להשקיע פחות בחברות שיש בהן מעט מנהלות נשים. החברה משתמשת בהערכות חיצוניות עבור חברות שלא מגלות נתונים דמוגרפיים על עובדיהן.

החברה שלו הצביעה על מידע שנאסף בידי חברת McKinsey והראה ש-25% מהחברות שיש בהן הכי פחות מגוון מגדרי וגזעי, צפויות יותר להציג ביצועים שהם מתחת לממוצע התעשייה. "זה לחלוטין נוגע לביצועים פיננסיים", אמר הפנר. "כשיש יותר גיוון יש סיכוי טוב יותר שיהיו תוצאות טובות יותר".

גורם נוסף: ה-SEC החלה באוגוסט לדרוש מחברות להתחיל לגלות מידע לגבי "משאבי ההון האנושי" - תחום נרחב שיכול לכלול הכול מקצב חילוף העובדים ועד תוכניות הכשרה לבטיחות ונתונים על גיוון העובדים.

הכלל החדש נותן לחברות מרחב גדול להחליט איזה מידע לגלות, ויותר מ-100 חברות שהוול סטריט ג'ורנל עבר על דיווחיהן בחרו לגלות מעט על הדמוגרפיה. אבל אחרות מקדמות גילויים בנושא גיוון בכוח העבודה, אמרה ליפשי, והוסיפה: "זה היה משהו שכבר היה באוויר, ודרישת ה-SEC פשוט דחפה את זה קצת קדימה".

חברות מדווחות באופן פרטי על המגוון בכוח העבודה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב. רבות מהן אמרו שיהפכו את הדיווחים האלה לנגישים לציבור. ביולי, חשב העיר ניו יורק סקוט סטרינגר קרא ל-67 החברות הציבוריות הגדולות ביותר לפרסם את הדוחות, ועד ספטמבר רק 14 מהן עשו זאת. היום, 54 עשו או התחייבו לעשות זאת, כך נמסר ממשרד החשב

חברות טכנולוגיה במשך שנים פרסמו דו"חות עצמאיים לגבי המגוון בכוח העבודה. השנה הצטרפו אליהן ג'נרל אלקטריק ו-PricewaterhouseCoopers, בין אחרות.

בג'נרל אלקטריק גילו ש-22% מכוח העבודה בכל העולם היו נשים, יחד עם 26% משדרת הניהול. בארה"ב, כ-76% מעובדי החברה לבנים, כמו גם 81% משדרת הניהול. דוברת של GE אמרה שהחברה מחויבת לבניית כוח עבודה מגוון יותר והגילוי שפרסמה הוא הצעד הראשון למטרה זו.

הגילויים ההולכים ומתרבים יוצקים תוכן להבטחות של מנהלים רבים משנה שעברה לתעדף את נושא הגיוון, כך אמרה שרי וייאט, שותפה ב-PricewaterhouseCoopers המייעצת לחברות על נושאים סביבתיים, חברתיים ונושאים של מנהל תאגידי. היא סייעה להכין את הדו"ח הראשון של החברה לגבי מגוון בכוח העבודה בשנה שעברה.

"השקיפות מובילה ליותר אחריותיות", אמרה וייאט. בין הפרטים האחרים, גילתה חברת PricewaterhouseCoopers ש-48% מעובדיה הן נשים ו-60% לבנים, בעוד שדרת הניהול בחברה מורכבת מ-30% נשים ו-70% ממנה לבנה.

הגילויים הולכים ונצברים מדגישים כמה הבדלים בין חברות דומות. חשבו על שלוש היריבות בתחום מוצרי הצריכה:

Church & Dwight סיפקה נתון דמוגרפי אחד על כוח העבודה שלה בדו"ח השנתי שמסרה ל-SEC החודש: 41% מכוח העבודה העולמי בחברה הן נשים.

בחברת Colgate-Palmolive, נמסרו שני נתונים הנוגעים לנשים בכוח העבודה העולמי של החברה בדו"ח השנתי - הן מהוות 40% מהמנהלים ומכוח העבודה בסך הכל. החברה גם פרסמה פירוט של הגיוון בקרב העובדים על פי גזע: 67% מהעובדים לבנים. באתר של החברה ומדו"ח נפרד המכסה עשור של פעילות ישנם פרטים נוספים.

Procter & Gamble, הגדולה בין שלוש החברות, לא כללה נתונים כאלה כשמסרה את הדו"ח השנתי שלה באוגוסט, לפני שההנחיה החדשה של ה-SEC נכנסה לתוקף. באתר של החברה, ישנם עשרות נתונים על מגדר ועל מגוון גזעי בכוח העבודה, בקרב המנהלים, מנהלים בכירים וחברי חבר ההנהלה.

כמו המתחרות שלה, כ-40% מכוח העבודה העולמי של Procter & Gamble הן נשים. כך היו גם 48% מהמנהלים באופן כללי, ו-46% מחברי חבר המנהלים. כרבע מהעובדים בארה"ב לא היו לבנים, יחד עם 30% מהמנהלים וכ-31% מחבר המנהלים, כך ניתן ללמוד מהנתונים.

"תכנון, פיתוח מכוון ומעקב אחרי התוצאות הם חלק מהדרכים בהן אנו עובדים לבנות מערכת יותר מגוונת בכל רמות הארגון", נמסר מהחברה. החברה פרסמה באינטרנט את הדו"ח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב בפעם הראשונה אי פעם בסתיו האחרון.

קולגייט מתכננת לגלות מידע נוסף כולל דו"ח גיוון שנתי שאמור לצאת בקיץ וגם היא העלתה את הדיווח שלה למועצת שוויון הזכויות בתעסוקה של ארה"ב לאינטרנט, אמרה דוברת של החברה. דובר של Church & Dwight אמר שהרבה יותר נתונים יופיעו בקיץ הקרוב בהצהרת הפרוקסי השנתית של החברה ובדו"ח נפרד לגבי קיימות.

יועצים ועורכי דין מתנבאים שלאורך זמן, גילויים על הון אנושי כנראה יאוגדו, באופן דומה לדרך בה סעיפים בניסוח חופשי בדיווחים ל-SEC על שכר בכירים ונושאים אחרים מוזגו בשנים האחרונות.

בין הדברים העשויים להאיץ תהליך זה, נמצאת הדרישה החדשה בנאסד"ק לקבל יותר גילויים על הרכב חברי מנהלים. כמו כן, אנשי ה-SEC צפויים לפנות לחברות בשאלות שונות לאחר שיעברו על הגילויים האחרונים.

בנוסף, חברות צופות שממשל ביידן ידרוש פרסום גילויים נוספים ואולי יקבע תקנות הנוגעות לנושאים חברתיים באופן כללי, כולל מגוון בכוח העבודה.

"נלמד הרבה לגבי היכן נמצאות הציפיות שלהם", אמרה וייאט מחברת PricewaterhouseCoopers, בהתייחסות לרגולטורים. "חברות רבות היו שמחות שתהיה להן הדרכה נוספת".

עוד כתבות

טנק ישראלי סמוך לגבול עם לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

מטח כבד מלבנון לכל אזור הצפון, שיגור מאיראן לעבר הדרום

טראמפ: לא ייקח עוד הרבה זמן עד שנפתח מחדש את מצר הורמוז ● אחרי שישראל אישרה כי עלי לאריג'אני ומפקד הבסיג' חוסלו - רצף שיגורים מאיראן לעבר ישראל • נזק נגרם למבנים בכמה מוקדים - ללא נפגעים; רסיס נפל על תחנת רכבת בצומת חולון • צה"ל פתח במקביל בגל תקיפות בטהרן; קצין בכיר: יש לנו מטרות תקיפה באיראן ל-6 שבועות קדימה ● עדכונים שוטפים 

אייל בן-חיים,  סמנכ''ל בישראכרט / צילום: שלומי יוסף

"בעם כלביא החשש שיתק את המשק. עכשיו הציבור יוצא החוצה וקונה"

המשנה למנכ"ל ישראכרט, אייל בן-חיים, נכנס לתפקידו עם תחילת המערכה באיראן ומזהה שינוי דרמטי בפסיכולוגיה של הצרכן: בניגוד לקיפאון במבצע הקודם, הפעם המשק מסרב לעצור ● בראיון ל"חזית הכלכלית" הוא מסביר למה הצפון נותר מאחור, ומה העצה הכי חשובה שלו לעסק קטן שמנסה לשרוד

גדעון תדמור, מייסד ויו''ר נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

לפני הצפת ערך: נאוויטס שוקלת מכירת 15% משננדואה לפי 10 מיליארד דולר

השותפות דיווחה על הכנסות שיא של 365 מיליון דולר ותחלק דיבידנד עצום ● מייסדי נאוויטס בראשות היו"ר גדעון תדמור קיבלו אשתקד 60 מיליון שקל ● תדמור: "הנפט כאן בשביל להישאר"

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

בית ההשקעות שנכנס לאגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל

קיסטון מוכרת 10% מאגד למיטב גמל ופנסיה ● העסקה נעשית תוך גילום שווי של 6 מיליארד שקל לאגד, גבוה יותר משוויה בספרי קיסטון

אילוסטרציה: Shutterstock

יוצאי AWS וצ'ק פוינט מגייסים 42 מיליון דולר לחברה חדשה

הסטארט-אפ נייטיב, שהוקם ע"י יוצאי AWS וצ'ק פוינט, מבקש לצמצם את הפער בין כלי האבטחה של ספקיות הענן ליישום בפועל בארגונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת ת"א; מניית ישראכרט מזנקת ב-6%, דלק רכב ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.9% ● אלביט זינקה ב-16% בוול סטריט, ב-IBI צופים לה תשואת חסר וירידה של 28% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

קובי לוי ויניב בר בפודקאסט ''השקעות בתקופת אי-ודאות'' / צילום: גלובס

חוסן תחת אש או אשליה זמנית? הגורמים שדוחפים את השקל

גלובס בשבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" • סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים • והפעם: המאקרו והכיס - מט"ח, אינפלציה וריבית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט למרות שמחיר הנפט ממשיך לטפס; שתי הישראליות שזינקו

נאסד"ק עולה ב-0.6% ● נביוס מגייסת 3.75 מיליארד דולר באג"ח להמרה, המניה נופלת ● מניית חברת הרחפנים שזינקה ב-450% ביומה הראשון ● למונייד זינקה בעקבות המלצה ממורגן סטנלי ● אלביט זינקה לאחר הדוחות ומשלימה קפיצה של 70% מתחילת השנה ● הפדרל ריזרב יפרסם מחר את החלטת הריבית בארה"ב לחודש מרץ

עסקים שנפגעו בעקבות פגיעת טיל במרכז הארץ / צילום: פרטי

מחכים לפיצויים בגלל המלחמה? לא תקבלו אותם לפחות עד מאי

אישור מתווה הפיצויים לעסקים בשל המלחמה באיראן צפוי רק לאחר חג הפסח, כך שהכסף לא ישולם לפני חודש מאי ● המתווה שהוצג לפני שבוע ימים כולל פיצויים על פגיעה של 25% מהמחזור ומעלה לעסקים עם מחזור של עד 400 מיליון שקל

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

הנחות של 30 אלף שקל ויותר: יבואני הרכב יצאו במבצעים אגרסיביים בחסות המלחמה

בצל הלחימה, ענף הרכב הישראלי מציג מבצעים אגרסיביים ותנאי מימון משמעותיים ● החל מהנחות של עד 15% לכלי רכב חדשים ועד הטבות אבזור, עמדות טעינה וטיפולים חינם לכמה שנים ● מה כדאי לדעת לפני שמגיעים לאולמות התצוגה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; מניות אלביט ודלק רכב זינקו ב-11%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מדד המניות הביטחוניות טיפס במעל 2% ● אלביט זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● דלק רכב זינקה בעקבות הדוח של החברה המוחזקת ורידית ● הפדרל ריזרב יפרסם מחר את החלטת הריבית בארה"ב לחודש מרץ ● וגם: מניות הסייבר שצפויות להרוויח ממיזוג גוגל-וויז

איסמאעיל ח'טיב, שר המודיעין של איראן / צילום: Reuters, Iranian Presidency via ZUMA Press Wire

כ"ץ אישר: צה"ל חיסל את שר המודיעין האיראני איסמאעיל ח'טיב

הותר לפרסום: ירון ואילנה משה הם בני הזוג שנהרגו הלילה בפגיעה בר"ג לאחר שלא הספיקו להיכנס לממ"ד ● המטח מאיראן הבוקר: יירוטים ונפילות בצפון ובמרכז, ללא נפגעים ● המטח הלילה: התרעות מהשרון ועד הבקעה והנגב; נפילות אותרו בכ-20 מוקדים, כמה נפצעו מרסיסים ● בלבנון, צה"ל פרסם התרעות פינוי ופתח בגל תקיפות; ‏גורם ביטחוני: המבצע בדרום לבנון יימשך עד הקיץ במידת הצורך • עדכונים שוטפים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

הר הזמנות של 80 מיליארד דולר: המרוץ של התעשיות הביטחוניות נגד הזמן

אלביט הציגה עלייה חדה בצבר ההזמנות לרמה של 28 מיליארד דולר - והיא לא לבד ● החברות הביטחוניות המקומיות זוכות לביקושים חסרי תקדים, בעיקר מלקוחות מחו"ל, וניצבות בפני משימה מורכבת - לספק הזמנות כאן ועכשיו ● כיצד משפיעה המערכה מול איראן על היכולת לעמוד בהתחייבויות שקיבלו מעבר לים?

BlackFish מערכת מיגון צוללות / צילום: DSIT אתר

רווח של 150% בשלושה ימים: האם זו תהיה הבועה החדשה?

מניות הסקטור החם של הבורסה המקומית לא מפסיקות לזנק, ומשקפות לחלקן מכפילי רווח דמיוניים ויותר ● פעילה בשוק: "המשקיעים חושבים שכולן יצליחו, אבל הסיפור בסוף יהיה שיעורי הצמיחה בהכנסות וברווחים שהן יציגו. מכפיל הרווח ההיסטורי לא ממש רלוונטי"

צוות Surf AI / צילום: באדיבות Surf AI

הסטארט־אפ הישראלי שעוסק באחד התחומים החמים בסייבר נחשף

Surf AI, שהוקם לפני כשנה, מפתח מערכת שמנטרת סיכונים בזמן אמת ומטפלת בהם אוטומטית ● הוא הודיע היום על גיוס של 57 מיליון דולר בסבבי סיד ו־A ● בין המשקיעים אקסל, סייברסטארטס ו־Boldstart ● החברה מתכננת להרחיב את פעילותה ולגייס עובדים בישראל ובארה"ב

קניון רמת אביב / צילום: כדיה לוי

שנת שיא למליסרון וביג: "הדלקנו את השאלטר בכל המרכזים המסחריים"

ענקיות הנדל"ן המניב שנסחרות בשווי כ־20 מיליארד שקל כל אחת, מדווחות על התרחבות בעסקיהן ● מנכ"ל ביג על המלחמה: "מתחילת השבוע אנחנו עם מעל ל־90% מהפדיונות בשגרה"

עסקים סגורים במהלך מבצע ''עם כלביא'', יוני 2025 / צילום: רמי זרנגר

הלמ"ס: אחד מארבעה עסקים בסגירה זמנית בגלל המלחמה באיראן

כרבע מהעסקים פועלים במתכונת חלקית או סגורים, אך שיעור הפעילות השוטפת עלה לעומת זה שנרשם במבצע "עם כלביא" ● הפגיעה העיקרית היא בעסקים קטנים ובענפי המסעדנות והפנאי, בעוד שבהייטק ובפיננסים נשמרת יציבות יחסית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

החל מהיום: 120 נוסעים על כל טיסה יוצאת

משרד התחבורה אישר הבוקר תוספת של 20 נוספים בכל טיסה שיוצאת מנתב"ג ● במשרד בוחנים לאפשר במהשך הגדלה נוספת במספר הנוסעים

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

הדלק של מיטב טרייד: הכנסה של 2,300 שקל בשנה מכל משקיע ריטייל

בתוך שלוש שנים הכפילה מיטב טרייד את מספר לקוחותיה ל־121 אלף, גידול המתבטא בזינוק בהכנסות וברווחי החברה ● המניה השלימה זינוק של 400% בשנתיים ומשקפת לה שווי של 1.2 מיליארד שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

שנת רווחיות ראשונה לסופווייב, חילן מקווה שהדוח ישנה את מגמת המניה

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● סופוויב מציגה שנת רווחיות ראשונה ושיפור בכל המדדים ● חילן דיווחה על צמיחה של 6.1% בהכנסות,ורשמה גידול של 11.1% ברווח התפעולי ● מכירת מערכת סולארית לפריים אנרג'י סידרה לסאנפלאואר רווח נקי שנתי, אך החברה רשמה ירידה ברוב המדדים הפיננסיים