גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הכניסה את שיאומי לרשימה שחורה בגלל פרס שקיבל המייסד מסין

מחלקת ההגנה האמריקאית הצביעה על הפרס ועל השאיפות של שיאומי בתחום הטכנולוגיה כסיבות להכללתה ברשימת חברות עם קשרים לצבא הסיני

ליי ג'ון, מנכ"ל ומייסד שיאומי / צילום: Reuters, Oriental Image
ליי ג'ון, מנכ"ל ומייסד שיאומי / צילום: Reuters, Oriental Image

בכירים אמריקאיים הכניסו את חברת הטלפונים החכמים הסינית שיאומי (Xiaomi) לרשימה שחורה כחברה בעלת קשרים עם הצבא, באופן חלקי עקב פרס מסין שקיבל מייסד החברה על תרומתו למדינה. כך נמסר ממחלקת ההגנה האמריקאית בדיווח משפטי.

ליי ג'ון, מנכ"ל ומייסד שיאומי, קיבל את פרס "תרומה יוצאת דופן לסוציאליזם עם מאפיינים סיניים" בשנת 2019 ממשרד התעשייה וטכנולוגיית המידע הסיני. שיאומי מתגאה בפרס - הניתן ל־100 מנהלים סיניים באותה שנה - בעמוד הביוגרפיה של ליי באתר החברה ובדו"ח השנתי שלה.

הפרס - יחד עם השקעתה השאפתנית של שיאומי בקידום טכנולוגיות כגון דור 5 ואינטליגנציה מלאכותית - הספיקו למשרד ההגנה בינואר כדי להוסיף את החברה לרשימת החברות התומכות בצבא הסיני, כך נמסר בדיווח. ההגדרה אוסרת על אמריקאים להשקיע בחברה, שהיא השלישית בגודלה בעולם מבחינת היקף מכירות של טלפונים חכמים.

הצידוק האמריקאי להכללת שיאומי ברשימה נפרש בדיווח לבית המשפט, שהגיש משרד ההגנה של ארה"ב בתגובה לתביעה שהוגשה בבית דין מחוזי בוושינגטון בידי החברה הסינית, שניסתה להפוך את ההגדרה. הדיווח נעשה בשבוע שעבר אך עוד לא פורסם, והוא מהווה את הפעם הראשונה שבה המשרד הממשלתי האמריקאי מסביר למה נכללה שיאומי ברשימה.

דוברת של שיאומי לא הגיבה מייד לדיווח. בעבר הכחישה החברה כל קשר לצבא הסיני ואמרה שהיא מוכרת לצבא מוצרים ושירותים רק לשימוש אזרחי ומסחרי.

שיאומי נוספה לרשימה של משרד ההגנה בימים האחרונים של כהונת טראמפ, ב־14 בינואר, יחד עם עוד 8 חברות סיניות, כולל חברות חלל וחברות שבבים. בסך הכל הוסיפה המחלקה לרשימה 44 חברות, כולל ענקית הטלפוניה וואווי (Huawei) ויצרנית המעבדים SMI, שתי חברות שגם הכחישו כל קשר לצבא.

האנליסטים הופתעו

מניית שיאומי, שעלתה במחירה יותר מפי שלושה בהונג קונג בשנה שעברה, צנחה ב־25% מהסגירה ב־14 בינואר.

הכנסתה של שיאומי לרשימה הפתיעה אנליסטים רבים, בהתחשב בכך שהחברה מתרכזת בייצור מוצרי אלקטרוניקה לצריכה ביתית. בנוסף לטלפונים, החברה מייצרת גאדג'טים המתחברים לאינטרנט כמו מטהרי אוויר, קורקינטים, משקלי גוף ושעוני כושר גופני. שלא כמו וואווי, יריבתה העיקרית בטלפונים, שיאומי לא מוכרת תשתיות תקשורת או ציוד אחר שעשוי להיחשב לרגיש.

שיאומי הצליחה בשנה האחרונה בשוק הקשוח והתחרותי של טלפונים חכמים, ולקחה חלק מנתח השוק של וואווי. ברמה עולמית, משלוחי המכשירים מתוצרת החברה עלו בכמעט שליש ברבעון הרביעי, והפכו אותה למוכרת השלישית בגודלה אחרי אפל וסמסונג, כך על פי נתונים מ־International Data Corp.

בתביעה, טענה שיאומי שמשרד ההגנה לא הציע שום הסבר להחלטה ולא נתן לחברה אפשרות להגיב.

את הפרס קיבל ליי מסוכנות הממשלה הסינית המפקחת על חברות טכנולוגיה ועל מדיניות תעשייתית. על פי מחלקת ההגנה האמריקאית, המשרד הסיני עוזר לנהל את המדיניות הסינית של מיזוג בין הצבא לסקטור האזרחי, שלפיה בייג'ינג מסתמכת על יזמים פרטיים לפיתוח טכנולוגיה צבאית.

הפרס מוענק אחת לחמש שנים ליזמים מובילים מהסקטור הפרטי. הפרס האחרון, משנת 2019, ניתן ל־100 אנשים. מנכ"לים מוכרים אחרים שקיבלו אותו כוללים את דינג ליי מחברת משחקי הווידאו והאינטרנט NetEase, וואנג גאופיי מחברת התקשורת החברתית Weibo, וואנג צ'ואנפו מיצרנית כלי הרכב BYD ואחרים.

הסיבה השנייה שצוינה בידי משרד ההגנה הייתה תוכניותיה של שיאומי להשקיע 50 מיליארד יואן (כ־7.7 מיליארד דולר) על פני חמש שנים בטכנולוגיית דור חמישי ובאינטליגנציה מלאכותית. ליי הציג את תוכניות ההשקעה במכתב לקראת השנה החדשה ששלח לעובדים בינואר 2020. החברה גם הרחיבה לגבי האסטרטגיה הזו בדוח השנתי שלה משנת 2019, ואמרה שהיא מתכננת "להבטיח את הדומיננטיות המלאה שלנו בעידן החיים החכמים החדש", על ידי פיתוח טכנולוגיות שמשלבות בין דור חמישי, אינטליגנציה מלאכותית, ומה שמכונה האינטרנט של הדברים, הכולל גאדג'טים המחוברים לאינטרנט.

הטכנולוגיות האלה הן עדיפויות לצבא הסיני, כך על פי מחלקת ההגנה, שהגדירה את הדור החמישי ואת האינטליגנציה המלאכותית כ"תחום עניין מרכזי של הרפובליקה העממית של סין, ומוקד של אסטרטגיית השילוב בין הצבא לספרה האזרחית".

ביום חמישי, תאגיד הטכנולוגיה Luokong, חברת ביג דאטה סינית, הוסף לרשימה של מחלקת המדינה בארה"ב לצידה של שיאומי, והגיש גם הוא תביעה בארה"ב להוצאתו מהרשימה.

ג'ינג יאנג השתתף בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר