גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר על מקור נגיף הקורונה מציע רמזים חדשים לגבי מקור המגפה

נגיפי קורונה הקרובים לזן של המגפה נמצאו בקרב עטלפים ופנגולינים באסיה

נגיף הקורונה / צילום: Shutterstock, creativeneko
נגיף הקורונה / צילום: Shutterstock, creativeneko

בזמן שצוות של ארגון הבריאות העולמי מנסה לגלות את מקורות מגפת הקורונה, מדענים אחרים חושפים רמזים מטלטלים לכך שהנגיף האחראי למחלה התפתח באופן טבעי והפך למדבק לבני אדם.

לפחות ארבעה מחקרים מהעת האחרונה זיהו נגיפי קורונה הקרובים מאוד לזן של המגפה בעטלפים ובפנגולינים מדרום מזרח אסיה ומיפן, סימן לכך שהפתוגנים האלה היו נפוצים באופן יותר נרחב ממה שהיה ידוע קודם ולכך שלנגיף היו אפשרויות רבות להתפתח.

על פי מחקר חדש אחר, שינוי בחומצת אמינו בודדת ברכיב מפתח של הנגיף אפשר לו או לפחות עזר לו להפוך למדבק בקרב בני אדם. חומצות אמינו הן תרכובות אורגניות המרכיבות חלבונים.

פקידי בריאות הציבור אומרים שחיוני לזהות את מקור המגפה על מנת לנקוט צעדים למניעת התפרצות חוזרת, אם כי ייתכן וייקח שנים לעשות זאת. המחקרים האחרונים נוספים לעדויות על כך שהנגיף, המכונה SARS-CoV-2, כנראה נוצר בגופם של עטלפים ואז התפתח באופן טבעי והדביק בני אדם, אולי דרך בעל חיים נוסף.

המחקרים עזרו גם להסביר למה חברי צוות של ארגון הבריאות העולמי שהשלימו משימה באורך ארבעה שבועות בפברואר בווהאן - העיר הסינית שבה התגלו מקרי הקורונה הראשונים - אמרו שראוי לחפש את מקור המגפה גם במדינות אחרות חוץ מסין, בייחוד אלה הגובלות בה בדרום מזרח אסיה.

נגיף הקורונה שנמצא לאחרונה בעטלפים ברחבי אסיה חולק דמיון גנטי עם זן המגפה בחלק חשוב של חלבון הספייק, המבנה המופיע על פני השטח של הנגיף ועוזר לו להתחבר לתאים אנושיים, מה שרומז על כך שיכולתו להדביק בני אדם התפתחה באופן טבעי. כך לפי אחד מהמחקרים על עטלפים.

"אני משכנע שהנגיף הקדמוני הגיע מעטלפים"

"כל הנגיפים האלה מגיעים מהטבע", אמר רוברט גארי, וירולוג בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת טוליין ומחבר מרכזי של המחקר שפורסם בפברואר בפורום האינטרנט Virological.org.

השינויים בחומצות האמינו רומזים על התפתחות נגיפית טבעית, כך אמר ג'יימס ווגר־לוקארלי, וירולוג מאוניברסיטת וירג'יניה טק שהוביל את המחקר שגילה את השינוי בחומצות האמינו. המחקר פורסם בשרת המפרסם מחקרים לפני הדפסה, מה שמצביע על כך שלא עבר ביקורת עמיתים, והוא הוגש לפרסום באחד הירחונים.

הוא ועמיתיו ניתחו כמעט 183 אלף ריצופים גנטיים של זן הנגיף הנפוץ במגפה על מנת למחפש שינויים שעשויים לעזור לו בהדבקת בני אדם. הם זיהו מוטציה ששינתה חומצת אמינו אחת בחלבון הספייק והראו שהיא עוזרת לנגיף להדביק תאים אנושיים ולהשתכפל. חומצת האמינו הזו שונה בנגיף קורונה הפוגע בעטלפים ופנגולינים, יונקים בעלי קשקשים האוכלים נמלים, שהחוקרים בעבר העלו השערה שהם עשויים להיות בעלי תפקיד ביניים בהעברת הנגיף לבני האדם.

לא ברור אם המוטציה הייתה בנגיף כשהדביק אנשים לראשונה, או אם שינויים אחרים היו דרושים על מנת לאפשר העברה שלו בקרב בני אדם, אמר ד"ר ווגר־לוקארלי. "אבל אנו יודעים שחומצת האמינו המסוימת הזו חשובה להשתכפלות בתאים אנושיים", אמר.

פנגולין / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

כעת אמורים מדענים להתחיל בחיפוש אינטנסיבי אחר מקור זן הנגיף של המגפה, בכל מקום שבו עטלפי פרסה מקננים, כך אמר לינפה וואנג, פרופסור העוסק במחלות מדבקות חדשות בביה"ס לרפואה Duke-NUS בסינגפור ומחבר בכיר של אחד ממחקרי העטלף. העטלפים, הנושאים את נגיף הקורונה, נמצאים באזורים טרופיים וממוזגים של אסיה, המזרח התיכון, אפריקה ואירופה, אמר, והוסיף: "אני משכנע שהנגיף הקדמוני הגיע מעטלפים".

כמה בכירים ומדענים אמריקאיים אמרו שהאפשרות שהנגיף החל להתפשט כתוצאה מתקלה במעבדה לא יכולה להישלל. במכון הנגיפים של ווהאן ישנה מעבדה באבטחה גבוהה העוסקת במחקר על נגיף הקורונה בקרב עטלפים. במעבדה מכחישים שאחסנו את נגיף SARS-CoV-2 או עשו עליו ניסויים לפני שהחלה המגפה ואומרים שהקפידו שם על הנחיות בטיחות מחמירות ביותר. עובדי המעבדה נבדקו ואף אחד מהם לא נמצא חיובי לנגיף.

אבל כמה מדענים ובכירים אמריקאים היו רוצים שהמכון יפרסם את רישומי האבטחה שלו ונתונים גולמיים על כל המחקר שנעשה גם לגבי נגיפים שהתפתחו באופן טבעי וגם לגבי ניסויי "gain of function", בהם מדענים עושים מניפולציה גנטית בנגיפים על מנת לראות אם השינויים מגדילים את יכולתם להדביק אנשים או להתפשט. ממשל טראמפ טען בינואר, בלי להציג ראיות, שהמכון עשה מחקרים סודיים עבור צבא סין מאז 2017. בבייג'ינג אמרו שהטענה "אינה מבוססת על מדע או על העובדות".

חברי הצוות של ארגון הבריאות העולמי - קבוצה בינלאומית של ביולוגים, אפידמיולוגים ומומחים לבריאות בעלי חיים - אמרו שהם חושבים שתאונה במעבדה היא מקור מאוד לא סביר למגפה. אבל פטר בן אמברק, שהוביל את הצוות, אמר בשבוע שעבר שההנחה הזו לגבי המעבדה "בהחלט לא ירדה מהשולחן" והכיר בכך שלצוות לא היה את המידע הנחוץ על מנת לבצע הערכה מלאה. "לא עשינו שימוע לכל אחת מהמעבדות האלה, אז אין לנו באמת עובדות קשיחות או מידע מפורט לגבי העבודה שנעשתה", אמר במהלך סמינר שאורגן על ידי האוניברסיטה הלאומית של סינגפור.

ארגון הבריאות העולמי צפוי לפרסם דוח בימים הקרובים המסכם את ממצאי הצוות מהמשימה בווהאן. דוח מלא אינו צפוי אלא בעוד כמה שבועות.

מדענים סינים דיווחו זמן קצר אחרי תחילת המגפה שבמכון הווירולוגי של ווהאן היה נגיף שהגנום שלו תואם לזה של נגיף הקורונה ב־96.2%. אבל ההבדל בין שני הנגיפים היה גדול מכדי שהמדענים יצליחו להנדס בהצלחה את הנגיף האחראי למגפה, אמר ד"ר וואנג, מומחה לנגיפים הנישאים בגופם של עטלפים.

"זה יפוצץ לך את המחשבון", אמר לגבי ההבדל. "אם כל המדענים הטובים ביותר היו עובדים בשבילי לשארית חיי, לא הייתי מצליח ליצור את הנגיף", אמר.

כמו כן, לא כל כך בקלות ניתן להבין את המוטציה בנגיף שמצאו ד"ר ווגר־לוקארלי ועמיתיו. "אין ספרות, לפחות לא שפורסמה, המראה שזה המיקום בנגיף הקורונה שהוא החשוב ביותר להדבקת בני אדם", אמר.

ד"ר גארי מביה"ס לרפואה באוניברסיטת טוליין אמר שהוא מאמין שאם המדענים במכון בווהאן חקרו נגיף שהתפתח באופן טבעי שיכל להדביק בני אדם, או נגיף הקרוב יותר לזן של המגפה מהנגיף עליו דיווחו, היו מפרסמים זאת במגזין מדעי מוביל.

נגיפי הקורונה החדשים שנמצאו תומכים בטענה ש"הטבע פיתח את הנגיף הזה בלי להזדקק להתערבות אנושית", אמר סטנלי פרלמן, וירולוג מאוניברסיטת איווה שחקר נגיפי קורונה במשך ארבעה עשורים, אך לא היה מעורב במחקרים האחרונים. הוא אחד מהחברים במועצה שהקים מגזין Lancet על מנת להאיץ את מציאת הפתרון למגפה.

חיפוש ארוך אחר המקור

חיפוש אחר מקור המגפה הוא עבודת נמלים. לקח לצוות בינלאומי של חוקרים כמעט עשור להוכיח שעטלפים הם ככל הנראה המקור למגפת הסארס של 2002-2003, אשר גרמה לחולי בקרב כמעט 8,100 איש ב־30 מדינות והביאה למותם של 774 בני אדם.

הם דיווחו בשנת 2013 שמצאו אצל עטלפים זן של נגיף הקורונה שהיה דומה מאוד לזן שגורם לסארס, ויש לו היכולת להדביק תאים אנושיים.

במחקר הנוכחי, מכוונים המדענים למצוא נגיף אב - זן שהוא זהה לנגיף הקורונה ביותר מ־99% אבל לא מדבק כמוהו בקרב בני אדם. הם גם מחפשים נגיף קדמון ממנו נגיף האב התפתח.

כיום יש בידיהם כלים יותר חזקים מאלה שהיו להם כשחקרו את מקור הסארס. ביניהם נמצאת בדיקת דם היכולה להאיץ את החיפוש על ידי זיהוי מהיר של נוגדנים מנטרלים, הבולמים את הזיהום ונותרים בגוף זמן רב יותר מהחומר הגנטי של הנגיף, אמר ד"ר וואנג, שפיתח את הבדיקה עם הצוות שלו.

בעזרת הבדיקה, הוא וצוות חוקריו מצאו נוגדנים מנטרלים חזקים שבלמו את נגיף הקורונה SARS-CoV-2 בעטלפים ובפנגולין בתאילנד. המשמעות של זה היא שהחיות האלה נחשפו לגרסה של נגיף הקורונה הדומה לגרסה האחראית למגפה, אמר וואנג. הצוות גם מצא זן של נגיף הקורונה הדומה מאוד לזן של המגפה בעטלפים, במערה במזרח תאילנד. המחקר פורסם במגזין Nature Communications בפברואר.

מחקרים מוקדמים יותר מצאו נגיפים הקרובים לנגיף הקורונה החדש בדוגמיות שמורות של רוק וצואת עטלפים בקמבודיה וביפן.

פנגולינים נושאים את הנגיפים האלה אבל כנראה לא היו מעורבים במקור המגפה מפני שאף אחד מהנגיפים שבודדו מהם עד כה אינו קרוב מספיק ל־SARS-CoV-2 על מנת להיחשב לנגיף האב, כך אמר ד"ר גארי.

ג'רמי פייג' השתתף בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם