גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ישראל ביתנו: פאינה קירשנבאום הורשעה בעבירות שוחד

ביהמ"ש מצא את קירשנבאום אשמה בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס, אך זיכה אותה באישום אחד ● השופט קבע כי קירשנבאום נטלה נתח מכספי הציבור בסך 2 מיליון שקל ● יחד איתה הורשע רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר ● הפרשה נחשפה בראשיתה בגלובס

פאינה קירשנבאום בבית משפט / צילום: תמר מצפי
פאינה קירשנבאום בבית משפט / צילום: תמר מצפי

בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע הבוקר (ה') את פאינה קירשנבאום, לשעבר סגנית שר הפנים מישראל ביתנו, במסגרת פרשה 242 (המכונה גם "פרשת ישראל ביתנו"), בביצוע עבירות שוחד שנמשכו על פני שש שנים. כמו כן, קירשנבאום הורשעה בעבירות של מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. היא זוכתה משוחד באישום אחד. הפרשה נחשפה בראשיתה בגלובס על ידי העיתונאי משה ליכטמן.

יחד איתה הורשע רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר. כהן הורשע בעבירות מתן שוחד, תיווך לשוחד, מרמה, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט ואיומים. 

השופט ירון לוי קבע כי קירשנבאום לקחה שוחד "באופן שיטתי, ערמומי ומתוחכם תקופה ארוכה שראשיתה לכל המאוחר בשנת 2008 וספה בפרוץ החקירה הגלויה בשלהי שנת 2014 משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה".

עוד נקבע כי "המכנה המשותף המאגד את מרבית האישומים לכדי כתב אישום אחד, הוא דפוס פעולה מושחת של ניצול כוח שלטוני קשרים ומעמד, לצורך הפקת רווחים אישיים. הנאשמת ניצלה את כוחה השלטוני כממונה על חלוקת הכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו להפקת טובות הנאה לה, לבני משפחתה למקורביה ולמפלגה".

הדיון על הטיעונים לעונש של השניים נדחה ל-23 במאי.

השופט ירון לוי קבע כי קירשנבאום לקחה שוחד במשך שש שנים ונטלה נתח מכספי הציבור עליו הייתה אמונה בסך מצטבר של 2 מיליון שקל. כספי השוחד שימשו את הנאשמת, בני משפחתה וגורמים שחפצה בטובתם.

לדברי השופט לוי, "אין ספק שהנזק לאמון הציבור במה שנראה בהשקעה במטרות ראויות שהיוו כסות בלבד, הוא הרסני".

דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית, שהגיע לדיון אמר בסופו כי "ששמענו את השופט הזדעזענו. זו המדינה שלנו וכך היא נראתה בתקופה מסוימת. בית המשפט אמר את דברו, נלמד את זה ונמשיך במאבק נגד השחיתות".

עו"ד מאור אבן חן ראש צוות התביעה אמר אחרי הדיון כי "זהו שלב נוסף במאבק נגד השחיתות. בית המשפט הרשיע את קירשנבאום וכהן במרבית האישומים".

צוות התביעה: סגן מנהל המחלקה עו״ד מאור אבן חן, מנהל המחלקה הכלכלית דן אלדד, יעל שחף, משה עקירב / צילום: ניצן שפיר

העבירו תקציבים וקיבלו נתח מהם

לפי פסק הדין, קירשנבאום פגשה ב-2010 בדניאל באלינסון, מנכ"ל ארגון עזרא לעידוד עליה. אלינסון היה זקוק לכספים והיא דאגה לו לתקציב, בסכום של כחצי מיליון דולר ובתמורה קיבלה טובות הנאה בסכום של 82 אלף דולר. בין היתר קיבלה מחשבים באמתלה לשימוש לצורכי עבודה, טאבלט, מצלמה ועוד. בנוסף, בנה של קירשנבאום הועסק בתנועת עזרא.

באישום נוסף - "פרשת איגוד הכדורסל" - נקבע כי ב-2011, רמי כהן היה מודע לכוחה הרב של קירשנבאום להרעיף כספים ולתעל חלק מהם לכיסי מקורביה. כהן החליט להרחיב את ערוצי הפקת הרווחים, ופנה לאיש העסקים משה קליסקי. השניים סיכמו שישיג תקציב של מיליון שקל וביקש נתח מהסכום.

את ההתקשרות עם האיגוד עשה כהן עם חברה ע"ש אשתו, והוצג כשכר עבודה חודשי. כהן פנה לקירשנבאום לתקצב את איגוד הכדורסל. הכספים הועברו בדרך סיבובית בניגוד לחוק.

פרשה נוספת שבה הורשעה קירשנבאום היא פרשת איגוד הכדוריד הדומה באופיה לפרשת איגוד הכדורסל. בית המשפט קבע כי גם פה מדובר באינטרסים להרעיף טובות הנאה על חשבון הקופה הציבורית - כאשר קליסקי היה הפעם המתווך בפרשה זו וגזר לכיסו נתח מכספי הציבור.

נקבע כי קליסקי התקשר בהסכם למראית עין, כאילו הוא מספק לאיגוד שירותים. קירשנבאום הורתה על העברת תקציב תמיכה קואליציוני בסכום של חצי מיליון שקל, וכך הגיעו כספי ציבור למתווך קליסקי.

כהן הורשע גם בדיווחים כוזבים ואיומים על קצין משטרה, בכך שבתום דיון בבית המשפט אמר לו - "אמרת דברים לא נכונים אתה תשלם ביוקר. אני סימנתי אותך".

הנאשמת המרכזית בפרשת ישראל ביתנו

קירשנבאום היא הנאשמת המרכזית בפרשה שנחשפה בשנת 2015 ובמסגרתה הואשמה כי בין השנים 2006-2014 כי קיבלה טובות הנאה תמורת העברת תקציבים קואליציוניים לעמותות וגופים שונים. 17 נאשמים נוספים בפרשה הורשעו ונגזר דינם.

על-פי כתב האישום, קירשנבאום ביקשה וקיבלה בעצמה ובאמצעות מקורבים לה שוחד בדמות כספים, מימון חופשות, מכשירי אלקטרוניקה, שירותי יחסי ציבור וטובות הנאה נוספות. זאת בסיוע יד-ימינה לשעבר דוד גודובסקי, ששימש כמנהל אגף הארגון של המפלגה, היה הנאשם המרכזי לצד קירשנבאום ונידון ל-6 שנות מאסר.

לטענת המדינה, את טובות ההנאה האמורות קיבלה קירשנבאום בתמורה לכך שהקצתה מיליוני שקלים מהכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו לגופים שונים, זאת באמצעות העברת "נתח" מאותם כספים שהתקבלו אצלם.

כהן, אל"מ במיל' שהתמודד בעבר ברשימת ישראל ביתנו לכנסת, נאשם גם הוא במתן שוחד והלבנת הון במסגרת הפרשה. לפי כתב האישום, בין קירשנבאום לבין כהן התקיימה מערכת יחסים כספית של "תן וקח".

במסגרת מערכת יחסים זו נתן כהן לקירשנבאום טובות הנאה פסולות, ובעקבות כך היטיבה קירשנבאום עם כהן במסגרת מילוי תפקידיה כעובדת ציבור, תוך הפניית תקציבי מדינה למטרות שהיטיבו עמו או הפניית כספי שוחד לטובתו.

בין האישומים - "פרשת המופעים" לפיה קירשנבאום סייעה לחברת הפקות להשיג חוזי הפקה מול גופים שונים בשירות המדינה, בתמורה לעמלה של 10% מסכום הזכייה ששולמו בחזרה לקירשנבאום ולגודובסקי; "פרשת עמותת עזרא" הכוללת "ראיית זהב" בדמות טבלה המסכמת את כל הכספים שהועברו לקירשנבאום מהעמותה ואלה שקיבלה מהמדינה בזכות פועלה של קירשנבאום, ושבה כבר הורשע יו"ר העמותה, דניאל אלינסון, במתן שוחד לקירשנבאום; ו"פרשת עמותת איילים" במסגרתה הודה יו"ר העמותה, מתן דהן, במתן שוחד לקירשנבאום וגודובסקי.

פרשת ישראל ביתנו התפוצצה לפני בחירות 2015, נחקרו בה 100 חשודים באזהרה, נחתמו ארבעה הסכמי עדי מדינה, נאספו חומרי חקירה בהיקף של 160 ארגזים ונתפסו 130 מחשבים וטלפונים סלולריים. 17 כתבי אישום הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

בתיק "מקבלי השוחד" לבדו, הוגשו כ-1,400 מוצגים, נשמעו כ-100 עדים ונכתבו כ-7,000 עמודי פרוטוקול. מרבית הנאשמים הודו במסגרת הסדרי טיעון, ורובם לא נשלחו למאסר בפועל.

כך למשל, מתן דהן מי ששימש כיו"ר עמותת איילים והורשע במתן שוחד נדון לשישה חודשי עבודות שירות, דב ליטבינוף ראש מועצה אזורית תמר לשעבר הורשע בהפרת אמונים, ונגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות, והוטל עליו קלון.

מי שכן נשלח למאסר מעבר לגודובסקי היו סטס מיסז'ניקוב - שר התיירות לשעבר שהורשע בהפרת אמונים ונדון ל-15 חודשי מאסר. מיסז'ניקוב הורשע בכך שפעל בניגוד עניינים חמור, בעת שהמליץ למארגני הפנג'ויה באילת להעסיק בהפקת הפסטיבל שנערך בהובלת משרד התיירות, אישה עמה ניהל מערכת יחסים קרובה.

גם על טלי קידר, ששימשה כיועצת שר החקלאות והורשעה בעבירות שוחד, נגזרו 10 חודשי מאסר.

בראש צוות התביעה עומד עו"ד ד"ר מאור אבן חן, סגן ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, והפרקליטים יונתן קרמר, יעל שחף ומשה עקירוב מהמחלקה. קירשנבאום מיוצגת על-ידי עורכי הדין גיורא ואורן אדרת ורמי כהן מיוצג על-ידי עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס.

ת.פ. 16512-08-17

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים