גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שרציתם לדעת על הטילים והנשק הגרעיני של צפון קוריאה

המנהיג קים ג'ונג און התחייב להמשיך ולפתח את ארסנל הנשק של המדינה הדיקטטורית, המסוגל לפגוע בכל אזור בארה"ב, אם רק ירצה בכך

קים ג'ונג און / צילום: Associated Press
קים ג'ונג און / צילום: Associated Press

צפון קוריאה רואה את תוכנית הגרעין שלה כחיונית לשרידות המשטר, וכגורם המונע פלישה אמריקאית. עשרות שנים של משא ומתן על פירוז, סנקציות כלכליות ודיפלומטיה לא הצליחו להאט את צעידתה של פיונגיאנג לפצצה גרעינית.

על אף היותה אחת המדינות העניות והמבודדות ביותר בעולם, צפון קוריאה נמצאת גבוה ברשימת העדיפויות של מדיניות החוץ של ארה"ב כבר שנים. המדינה מוציאה יותר כסף על הצבא שלה, כמרכיב בתל"ג, מכל אחת מ־170 המדינות שמחלקת המדינה של ארה"ב עוקבת אחריהן.

פיונגיאנג פיתחה את תוכנית הנשק שלה באופן גלוי, צפצפה על הסנקציות והפרה הבטחות לעצור את ייצור הגרעין. בשנת 2003 נסוגה מההסכם לאי־הפצת נשק גרעיני, האמנה הבינלאומית העיקרית לעצירת ההפצה של נשק גרעיני.

בפסגה בסינגפור בשנת 2018 עם דונלד טראמפ, קים ג'ונג און הגדיל את הלגיטימיות הבינלאומית שלו בכך שהיה למנהיג הראשון של צפון קוריאה שנפגש עם נשיא אמריקאי מכהן. בשנת 2017 פיונגיאנג העלתה את המתח מול ארה"ב לרמה הגבוהה ביותר מזה שנים בכך שעשתה ניסוי בנשק גרעיני שישי, ושיגרה שלושה טילים בליסטיים בין יבשתיים - שהאחרון בהם הוא בעל טווח המאפשר לו לפגוע בכל מקום בארה"ב.

מהן יכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה?

הצבא האמריקאי הודיע ביולי שכיום יש לצפון קוריאה בין 20 ל־60 פצצות גרעיניות, כמו גם יכולת לייצר שש פצצות נוספות בכל שנה. באוקטובר, שר ההגנה של ארה"ב דאז מארק אספר אמר שתוכנית הנשק הגרעיני והטילים הבליסטיים של צפון קוריאה היא "איום חמור לביטחון ויציבות האזור והעולם כולו".

פיונגיאנג עוד צריכה להראות שהיא באמת מסוגלת לפגוע בארה"ב בנשק גרעיני. בשביל לעשות זאת, תצטרך לפתח ראש נפץ המסוגל לעמוד בחום העצום והלחץ שכרוכים בכניסה לאטמוספירה. בניסויי שיגור שערכה עד כה, שיגרה צפון קוריאה טילים בליסטיים בין יבשתיים בזווית תלולה מאוד - על מנת למנוע מהם לפגוע בים במים הטריטוריאליים של ארה"ב - מה שמותיר ספק לגבי יכולות הטילים שלה לצלוח מעוף בליסטי טקטי, שנעשה בכינון נמוך יותר.

שיחות הגרעין בין וושינגטון לפיונגיאנג תקועות על אף שלוש הפגישות שהיו בין טראמפ לקים. שני הצדדים נותרו רחוקים לגבי מתי ואיך אמורה פיונגיאנג לוותר על ארסנל הגרעין שלה. השיחות הרשמיות האחרונות, באוקטובר 2019 בשטוקהולם, קרסו אחרי יום אחד בלבד. בהודעה הנוגעת לענייני ארה"ב, אמרה אחותו של קים, קים יו ג'ונג, שפירוז הגרעין אינו אפשרי בשלב זה.

איזה סוג טילים יש לצפון קוריאה?

בנאום מדיניות שפורסם ב־1 בינואר 2020, מנהיג צפון קוריאה הכריז שהוא לא מרגיש יותר מחויב להשעיה של ניסויים בשנק לטווח ארוך שהחלה ב־2017. במצעד צבאי באוקטובר, הצפון הציג טיל בליסטי בין יבשתי חדש שמומחי נשק אומרים שהוא הגדול מסוגו ויכול לשאת כמה ראשי נפץ. קים אמר לאחרונה שטכנולוגיה כזו נמצאת בשלבים אחרונים של פיתוח.

מאז שהפסגה בוויאטנם ב־2019 נגמרה ללא הסכם, ערכה צפון קוריאה יותר מתריסר ניסויים בכלי נשק לטווח קצר יותר, שאינם מסוגלים לפגוע בארה"ב אך מסכנים את בנות בריתה באזור ואת החיילים האמריקאים המוצבים בדרום קוריאה וביפן. המדינה פיתחה מערכות שיגור חדשות, עשתה ניסויים בכלי נשק שתוכננו לחמוק ממערכות ההגנה מטילים של ארה"ב ושיפרה את יכולת השיגור שלה מצוללות.

מתי הייתה הפעם האחרונה בה צפון קוריאה ירתה טילים?

פיונגיאנג ביצעה את הניסויים האחרונים בנשק גרעיני ובטילים בליסטיים בין יבשתיים בסתיו 2017. הניסוי הגרעיני, בספטמבר, הגיע לתפוקה של 100 קילוטון, כך אמר חבר פרלמנט של דרום קוריאה - או בערך פי חמישה מהפצצה האטומית שארה"ב הטילה על נגסאקי, יפן, ב־1945.

הניסוי בטיל הבליסטי הבין יבשתי קרה בנובמבר. הטיל, המכונה וואסונג 15, נסק לגובה של כ־4500 קילומטרים, או בערך פי 11 גבוה יותר מתחנת החלל הבינלאומית.

קים האיץ את תוכנית פיתוח הנשק במדינה. בשלוש השנים שקדמו לפסגת סינגפור ב־2018, שיגרה צפון קוריאה יותר טילים מאשר בשלושת העשורים שקדמו לכך גם יחד. מתוך 103 שיגורי הטילים והניסויים הגרעיניים שביצעה צפון קוריאה, 72 היו מאז שקים נכנס לשלטון בסוף 2011, כך נמסר מהמרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים, מכון מחקר מוושינגטון שמאגר הנתונים שלו התחיל ב־1984.

במרץ, מפקדים בכירים בצבא ארה"ב הזהירו שפיונגיאנג עשויה להתחיל בקרוב שוב לערוך ניסויי נשק. האדמירל פיליפ דיווידסון, מפקד הכוחות האמריקאיים באוקיינוס השקט, תיאר את צפון קוריאה כ"איום המיידי ביותר" על ארה"ב בהצהרה שנשא בפני וועדת הכוחות המזוינים של הסנאט. דיווידסון התייחס לרטוריקה של צפון קוריאה בשבועות שקדמו לכך, כשהגדירה את ארה"ב כאויבת העיקרית שלה, ולשלושה טילים חדשים שפיונגיאנג חשפה בתהלוכות צבאיות בחודשים האחרונים.

האם יכולים הטילים של צפון קוריאה לפגוע באדמת ארה"ב?

טיל וואסונג 15 יכול באופן פוטנציאלי לפגוע בכל מקום בארה"ב, כך מעריכים בפיקוד הצבא האמריקאי בקוריאה, מפקדה האחראית על כ־28,500 חיילים אמריקאים המוצבים שם.

מומחי טילים מעריכים שהטווח של הטיל הוא כ־13 אלף ק"מ, ואומרים שטיל בליסטי בין יבשתי יכול לפגוע באדמת אמריקה תוך פחות מחצי שעה מרגע שיגורו. בינואר, קים הגדיר כיעד את הגדלת טווח המעוף של הטיל ל־15 אלף ק"מ. כלי הנשק לטווח קצר ובינוני הוכיחו שוב ושוב שלצפון יכולת נרחבת לפגוע בדרום קוריאה וביפן.

מה הייתה התגובה האמריקאית לניסויי הטילים של צפון קוריאה?

וושינגטון ופיונגיאנג ערכו שיחות על פירוז הגרעין מאז שהנשיא ג'ורג' בוש האב ישב בבית הלבן וצפון קוריאה עדיין הונהגה בידי המייסד קים איל סונג, הסבא של קים ג'ונג און. הסכמים קודמים ביקשו להקפיא את הייצור, להרשות בדיקות באתרים צבאיים בתוך המדינה או פירוק של מתקנים גרעיניים בתמורה לסיוע ומשאבים אחרים. אבל הסכמים אלה קרסו אחרי שהצפון סירב לציית להם או עשה פרובוקציות צבאיות.

טראמפ נקט גישה שונה, והסית את השיחות, שלרוב נערכו בדרג של פקידים, לדרג של דיפלומטים. ממשל טראמפ המעיט בחשיבות ההחלה מחדש של ניסויי טילים לקראת סוף 2019, בגלל שהם לא כללו טילים בליסטיים בין יבשתיים או פצצות גרעיניות. היעדרם של ניסויים בטילים לטווח ארוך, כך טענו בזמנו טראמפ ובכירים אחרים, היה סימן לכך שהגישה האמריקאית מצליחה. אחרים, כמו היועץ לביטחון לאומי לשעבר ג'ון בולטון, אמרו שהניסויים מפרים את ההגבלות שהאו"ם הטיל על המדינה.

אפילו בדצמבר האחרון, סטיפן ביגון, הנציג האמריקאי המיוחד על צפון קוריאה, אמר שוושינגטון עוד מוכנה לפתוח מחדש בשיחות גרעין עם פיונגיאנג.

ללא הסכם על המרוץ לגרעין שמקל בסנקציות - המגבילות את גישת צפון קוריאה לבנקים זרים ולמסחר בינלאומי - קים לא יוכל להגשים את הבטחתו לשקם את הכלכלה הצפון קוריאנית שקרסה בזמן מגפת הקורונה. תנאי החיים במדינה הידרדרו עד כדי כך שקים התנצל על כשלון המדיניות, מחווה שלפני כן לא הייתה כדוגמתה בצפון קוריאה.

מה גישת הנשיא ביידן לגבי צפון קוריאה?

ביידן תומך בשילוב לחץ עם מה שהוא מכנה דיפלומטיה בעלת עקרונות. הוא הכריז על כך שלא יילך עוד למפגשי פסגה ללא תנאים מוקדמים, משום שאמר שזה שקול לחיבוק לבריון השכונתי. ביידן אמר שיישב לשיחות עם קים רק אם פיונגיאנג תהיה כנה ותבטיח להקטין את מצבור הנשק הגרעיני שלה.

בינואר, קים הגדיר את ארה"ב כאויבת המרה ביותר של מדינתו. התקשורת של צפון קוריאה הזכירה את ביידן בשמו פעם אחרונה ב־2019, כשתיארה אותו כ"כסיל בעל מנת משכל ירודה" והשוותה אותו לכלב חולה בכלבת "שחובה להכותו עד מוות".

במרץ 2021, ממשל ביידן ניהל בחינה מחדש של המדיניות לגבי צפון קוריאה שביקשה לבחון כל תחום ותחום של הגישה האמריקאית לפיונגיאנג. כחלק מהמאמץ הזה, מזכיר מחלקת המדינה ושר ההגנה של ביידן נסעו לאסיה, והדגישו את עמידתה של ארה"ב לצד בנות בריתה יפן ודרום קוריאה, וכמו כן חזרו על החששות האמריקאיים לגבי הצפון.

ב־21 במרץ, ירתה צפון קוריאה שני טילים שנראה היה שהם טילי שיוט, כך מסר הצבא של דרום קוריאה. כלי הנשק מסוג זה אינם כלולים בהחלטות של האו"ם לגבי המדינה. ביידן השתמש בביטוי של משרד ההגנה ואמר שמדובר ב"עסקים כרגיל" מבחינת ההתנהגות של צפון קוריאה.

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות