גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הריט המשיכו לתגמל בנדיבות את החברות המנהלות גם ב-2020

בסיכום שנתי נהנו שש חברות הניהול של קרנות הריט הבורסאיות הבולטות – ריט 1, סלע קפיטל, ג'נריישן, אזורים ריט, מגוריט ומניבים - מתגמולים בסכום מצטבר של יותר מ-130 מיליון שקל ● התגמולים כללו בעיקר דמי ניהול, נוסף על מענקים ותגמולים מנייתיים והוניים שונים

שמואל סייד, מנכ"ל ריט 1 / צילום: תמר מצפי, גלובס
שמואל סייד, מנכ"ל ריט 1 / צילום: תמר מצפי, גלובס

נושא התגמולים שמשלמות קרנות הריט הבורסאיות לחברות הניהול שלהן, הנמצאות בדרך כלל בידי יזמי הקרן, עלה לא פעם לכותרות, בגלל הסכומים הגבוהים המשולמים לאותן חברות עבור השירותים שהן מעניקות לקרן, והתרחבות מספר החברות הפועלות בדרך זו אשר הגיעו לבורסה בשנים האחרונות - עיקרן בתחום הנדל"ן.

זאת למרות שהחברות מצדן טוענות, כי היקף התשלומים המוענקים לחברות הניהול סטנדרטי ומקובל - והיקפיו דומים להוצאות הניהול של חברות אחרות בעלות פעילות דומה ובהיקפים דומים, ואף בחלק מהמקרים נמצא ברף הנמוך בקשר לתשלומים אלה, ביחס לחברות דומות.

הדוחות הכספיים של קרנות הריט ל-2020 חושפים כי גם השנה החולפת הניבה סכומים מרשימים לחברות הניהול שלהן, חלק מכך בהשפעת ההתרחבות בהיקפי הפעילות והנכסים של החברות.

עם תגמולים בטווח של כמה עשרות מיליוני שקלים לכל חברת ניהול, בסיכום שנתי נהנו שש חברות הניהול של קרנות הריט הבורסאיות הבולטות - ריט 1, סלע קפיטל, ג'נריישן, אזורים ריט, מגוריט ומניבים - מתגמולים בסכום מצטבר של יותר מ-130 מיליון שקל. תגמולים אלה כללו בעיקר דמי ניהול, נוסף על מענקים ותגמולים מנייתיים והוניים שונים.

מדובר בתשלומים המועברים לחברות הניהול עבור שלל שירותים שהן מעניקות לקרנות, ובהם איתור השקעות, ניהול מו"מ, ייעוץ כלכלי, ליווי, פיקוח וניהול השקעות, טיפול בהסכמים, גיוסי הון וחוב, העמדת שירותי הנהלה ושירותים נוספים בנוגע לנכסי הקרן. התשלומים לחברות הניהול נקבעים בדרך כלל כשיעור הנגזר משווי נכסי החברה, אשר בדרך כלל יורד בהדרגה בהתאם לעליית שווי הנכסים.

ריט 1: תגמולים של 31 מיליון שקל

הוותיקה מבין קרנות הריט המדוברות היא ריט 1, העוסקת בנדל"ן מניב, אשר הוקמה בשנת 2006 ביוזמת בית ההשקעות אקסלנס (שאז היה בידי רוני בירם וגיל דויטש), והונפקה בבורסה כבר באותה שנה.

בסיכומה של 2020 נהנתה חברת הניהול של ריט 1 מתגמולים בסכום כולל של כ-31 מיליון שקל, בעיקר דמי ניהול (24.5 מיליון שקל), והיתרה מענק, ותגמולים מנייתיים והוניים.

מלבד אקסלנס, בין בעליה הבולטים של חברת הניהול של ריט 1 נמנים מנהלי הקרן - היו"ר דרור גד והמנכ"ל שמואל סייד, שעלות העסקת כל אחד מהם עמדה על קצת יותר מ-2 מיליון שקל.

כפי שמציינת ריט 1, חברת הניהול משלמת את מלוא שכרם של גד וסייד, שמקבלים ממנה גם תמורה בגין שירותים שהם מעניקים לחברת הניהול עצמה, "וכן תגמול על המרכיב היזמי של פעילותם כמייסדיה של חברת הניהול".

 

הסכם הניהול של ריט 1 עם חברת הניהול שלה, שנחתם עם הקמתה, הוארך בעבר והיה בתוקף עד שנת 2020, ובחודשי הקיץ האחרונים הוארך בשנתיים נוספות באותם תנאים, לאחר קבלת אישור בעלי המניות לכך, עד ספטמבר 2022.

מי שהצטרפה לבורסה זמן לא רב לאחר ריט 1 (ב-2008) הייתה סלע קפיטל, גם היא פועלת בתחום הנדל"ן המניב, אשר עלתה לכותרות בחודשים האחרונים בעקבות הצעה להשתלטות עוינת על הקרן, שנכשלה, שהגישה חברת מבנה.

בסיכום שנתי נהנתה חברת הניהול של סלע קפיטל, שעם בעליה נמנים שמואל סלבין, יו"ר סלע קפיטל, וכן אלי בן חמו, יצחק סלע, ובתי ההשקעות אי.בי.אי ומיטב דש, מתגמולים בסכום של כ-24 מיליון שקל, וגם במקרה זה עיקר הסכום (כ-19 מיליון שקל) ניתן לה כדמי ניהול, והיתרה תגמול מנייתי ומענק.

זאת, אחרי שב-2018 החליטה חברת הניהול של סלע קפיטל לוותר על תגמולים של כמה מיליוני שקלים בשנה, כחלק מהסכם פשרה שגובש בקשר עם בקשה לתביעה נגזרת שהגיש אחד מבעלי המניות בחברה.

לפי הערכותיה של סלע קפיטל מאותה עת - הצפי הוא לצמצום של 11 מיליון שקל בתשלומים עד תום תקופת הסכם הניהול הנוכחי, בשנת 2022.

ג'נריישן: התשלומים זינקו ל-25 מיליון שקל

מלבדן, בולטות גם קרנות צעירות יותר בבורסה, בהן ג'נריישן קפיטל, היחידה מבין המוזכרות שאינה פועלת בתחום הנדל"ן, והינה קרן התשתיות הסחירה הראשונה בבורסה, שהצטרפה למסחר ב-2019 ומאפשרת לציבור המשקיעים חשיפה להשקעות מניבות בתחום התשתיות והאנרגיה.

ג'נריישן סיכמה את 2020 כשנת פעילות אינטנסיבית, עם התרחבות משמעותית בפעילויות, והתשלומים לחברת הניהול שלה, שבין בעליה יו"ר ג'נריישן יוסי זינגר והמנכ"ל ארז בלשה, הגיעו ליותר מ-25 מיליון שקל - לעומת כ-15 מיליון שקל ב-2019.

בסיכום שנתי נהנתה חברת הניהול של ג'נריישן מדמי ניהול של כ-15 מיליון שקל, נוסף על 10 מיליון שקל כתשלום מבוסס מניות ומענקים.

ג'נריישן, נציין, צפויה בהמשך לקבל מעמד של קרן ריט, בהתאם להמלצות החקיקה שלפיהן הוקמו כבר כמה קרנות תשתית, ובהתאם להסדרה הסופית הנדרשת בתחום קרנות ההשקעה בתשתיות בישראל.

הצעירה מבין השחקניות הבורסאיות - אזורים ריט, שפעילותה מתרכזת בנכסי דיור להשכרה בישראל, החלה להיסחר בבורסה לפני קצת יותר משנה (פברואר 2020), ובסיכום שנתי שילמה כ-22 מיליון שקל לחברת הניהול שלה, המוחזקת בידי בעלת השליטה בה, חברת הנדל"ן אזורים של היו"ר הרשי פרידמן.

מלבד דמי ניהול של כ-3 מיליון שקל ותגמול מנייתי של כ-6 מיליון שקל, שילמה אזורים ריט לחברת הניהול שלה תגמולים נוספים של כ-13 מיליון שקל. מדובר, לפי החברה, "בדמי ניהול ייזום שנתיים קבועים בשיעור של 3% מסך השווי ההוגן של כל הפרויקטים בהקמה שאותם מבצעת החברה", והם משולמים על בסיס התקדמות הפרויקטים ועליית שוויים.

מגוריט, שפעילותה מתרכזת בהשקעות בתחום המגורים בישראל, שילמה בסיכום שנתי יותר מ-17 מיליון שקל לחברת הניהול שלה, שבה מחזיקים בין היתר צמד יזמיה - היו"ר ארז רוזנבוך וחיים ויספיש.

קרן מניבים, הפועלת בתחום הנדל"ן המניב, שילמה לחברת הניהול שלה - שבבעלות שרון שוופי, איתי מל ועופר אברם, כ-14 מיליון שקל, נוסף להקצאת מניות בשווי של עוד כמה מיליוני שקלים.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת