גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק, אפל ו־Niantic מהמרות על כך שהאנושות כבר מוכנה למשקפי מציאות רבודה

החברות מוציאות כספים להתגברות על מכשולים טכניים ואתיים, בזמן שהן מנסות להביא את המחשב האישי של עולם המחר אל פני המשתמשים

משקפי מציאות רבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, G-Stock Studio
משקפי מציאות רבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, G-Stock Studio

חברות טכנולוגיה מאיצות את פיתוחם של משקפיים ממוחשבים ללקוחות, בתחרות בין פייסבוק, אפל וחברות אחרות. אנשים הנלהבים מהמוצר אומרים שיביא ללקוחות דרך חדשה לשימוש בטכנולוגיה.

המכשירים כוללים אפשרות למציאות רבודה, שכבות של תוכן דיגיטלי ה"מולבשות" על העולם כפי שהוא משתקף דרך העדשות. מציאות רבודה כבר זמינה באפליקציות בטלפונים שנים, כמו למשל במשחק Pokemon Go של חברת Niantic ובאתרי קניות המאפשרים לאנשים לראות איך ייראה שולחן קפה מסוים בסלון שלהם, לדוגמה. כעת חברות מנסות לשים את הטכנולוגיה הזו ישירות מול עיני הלקוחות, מאמץ שעשוי להקים בשנים הקרובות קטגוריה חדשה של מחשוב אם יצליחו היצרניות להתגבר על קשיים טכניים, אתיים וכספיים.

בחודש שעבר הודיעה פייסבוק כי היא עובדת על משקפי מציאות רבודה במקביל לצמידים שיהיו בהם חיישנים ויוכלו לגלות תנועה של האצבעות, חלק מדחיפה נרחבת יותר למחקר ופיתוח של תוכנה וחומרה לתמיכה במשקפיים. כצעד ביניים, ענקית התקשורת החברתית מוציאה השנה משקפיים שיש להן יכולות טכנולוגיות מסוימות ביחד עם מותג ריי־בן של חברת EssilorLuxottica.

מנכ"ל Niantic, ג'ון הנקה, כתב בציוץ בשבוע שעבר שישנה התקדמות בפיתוח משקפי המציאות הרבודה, שהחברה מייצרת יחד עם יצרנית השבבים Qualcomm.

חברות אחרות מגנות על תוכניותיהן בסודיות. אפל עובדת על ערכת ראש של מציאות רבודה ללקוחות, ואנליסטים צופים שהיא תגיע לשוק כבר בשנה הבאה. לחברה יש תוכניות לפתח אחר-כך גם משקפיים.

אנליסטים אומרים גם כי Snap, שכבר מוכרת משקפי שמש שיש בהם מצלמה, מפתחת משקפי מציאות רבודה לצרכנים ואלפאבת, חברת האם של גוגל, שנכנסה לתחום הזה ב־2013 עם Google Glass לפני שהתמקדה במכירות ללקוחות עסקיים, צפויה גם היא לנסות להגיע לשוק הצרכנים הפרטיים.

באפל, בסנאפ ובגוגל סירבו להגיב.

הדחיפה למציאות רבודה משקפת אמונה בקרב מומחי טכנולוגיה רבים שמחשבים הנישאים על הפנים יכולים להיות קבוצת מוצרים שתעשה שינוי בשוק, ותאפשר לאנשים לחפש הוראות על מפה, לגלול בהודעות טקסט או לחפש מתכון ישר מול עיניהם - בלי לאבד מבט על העולם האמיתי. חברות טכנולוגיה רואות את משקפי המציאות הרבודה כהזדמנות לגרום ללקוחות לבלות יותר זמן בסביבת העבודה שלהן, שם הן יכולות להציג פרסומות, למכור מוצרים ולחפש אפשרויות אחרות לעשות כסף.

"סיכוי להיות אולי חלוצים של תקופה חדשה זה מרגש", אמר אנדרו בוסוורת', סגן נשיא ב־Facebook Reality Labs, יחידה של פייסבוק המתמקדת במציאות רבודה ומציאות מדומה. "זו טכנולוגיה שלא נמצאת בכיס שלי; היא נמצאת על הפנים שלי".

מציאות מדומה היא בת דודה טכנולוגית של המציאות הרבודה ומחליפה את הסביבה האמיתית של המשתמש בחוויה שהוא יכול לשקוע בה כל כולו.

למוצרי צריכה ראשוניים יהיו מגבלות בטכנולוגיה ובעיצוב, ואולי לא יהיו מתאימים לאנשים המשתמשים במשקפי ראייה. משקפיים אופנתיים, המתאימים להרכבה כל היום ושניתן להקרין תוכן דיגיטלי דרך העדשות שלהם נמצאים לפחות במרחק שנה מאתנו, אומרים אנליסטים.

מערכות ראש ומשקפיים של מציאות רבודה כבר נמצאים בשוק אך מיועדים למשתמשים מקצועיים ותעשייתיים ולא לצרכנים. מיקרוסופט נקטה בגישה זה בערכות הראש שלה HoloLens, ובשבוע שעבר הכריזה על הסכם לבנייה, אספקה ותמיכה של מערכות הראש האלה לצבא ארה"ב, תמורת 21.9 מיליארד דולר. חברת Magic Leap, סטארט-אפ המייצר ציוד למציאות רבודה, העבירה את מוקד העסקים שלה ללקוחות עסקיים, ובשנה שעברה החליפה את המנכ"ל במנהל בכיר ממיקרוסופט.

בדגמים קודמים של המשקפיים, צרכנים התלוננו על חיי סוללה קצרים וגם על היעדר פונקציות מעבר למה שניתן לעשות על טלפון או על גדג'טים טכנולוגיים אחרים. "לרוב האנשים היום נוח עם הטכנולוגיה שכבר יש להם", אמר רמון למאס, מנהל מחקר של מציאות מדומה ורבודה בחברה International Data Corp.

אימוץ משקפי מציאות רבודה לשימוש צרכני צפוי להיות איטי בהתחלה, ואנליסטים מעריכים כי דגמים ראשוניים יעלו כמו טלפון חכם יוקרתי, סכום שיכול להגיע עד 1,000 דולר.

חשבו על העלייה ההדרגתית במכירת ערכת הראש Oculus של פייסבוק, המשמשת למציאות מדומה. מכירות עולמיות של ערכת Oculus - אחד ממכשירי המציאות המדומה הנמכרים ביותר - הגיעו ל־3.5 מיליון יחידות ב־2020, לעומת 400 אלף ב־2016 כשהמכשיר הושק, כך נמסר מ־International Data Corp.

בחברת המחקר מעריכים כי פחות ממיליון יחידות מציאות רבודה, בין אם משקפיים או ערכות ראש, יימכרו השנה, אבל צופים כי עד שנת 2025 יימכרו 23.4 מיליון ערכות, כשעסקים יהיו אחראיים ללפחות 85% מהרכישות.

קשיים טכניים לייצור משקפי מציאות רבודה ללקוחות כוללים הארכה של חיי הסוללה, הקטנת החום שמפיקות המשקפיים ומציאת איזון נכון בין אופנתיות, נוחות שימוש ומחיר, כך אמר בריאן בלארד, מנכ"ל Upskill, יצרנית תוכנה של מציאות רבודה לעסקים.

"זה שילוב של דברים שמאוד קשה להצליח בכולם", אמר. "שרשרת האספקה המלאה למשקפיים כמו של איירון מן עוד לא קיימת".

האנקה אמר כי Niantic מתכננת לבחון בקרוב באופן ציבורי את משקפי המציאות הרבודה שלה. הוא צופה כי התחרות תגבר כשהטכנולוגיה הבסיסית תתפתח, אבל אמר כי האספקט הרווחי ביותר של מציאות רבודה יהיה בתוכנות.

"הרבה מהקסם במציאות רבודה יבוא מזה שמהכשיר יודע איפה אתה נמצא בעולם", אמר.

אתגר נוסף לחברות המייצרות משקפי מציאות רבודה הוא התמודדות עם נושאים כמו פרטיות הלקוחות וביטחונם. פייסבוק מבקשת ממומחי טכנולוגיה, רגולטורים וצרכנים משוב בתחומים אלה, אמר בוסוורת'. לדוגמה, הוא אמר שיהיה חשוב לשקול איך אנשים ירגישו כשהם מדברים או אפילו הולכים ליד מישהו המרכיב משקפי מציאות רבודה.

"הדברים האלה הולכים להיות עם מצלמה ומיקרופון שמקליטים באופן קבוע", אמר בוסוורת'. "זו באמת טכנולוגיה שנחוץ דיון ציבורי לגבי היכולות שיהיו לה, מה מקובל ומה לא".

פייסבוק מוציאה כסף באופן אגרסיבי לגיוס כישרונות מובילים בתחום המציאות הרבודה והמדומה, כך אמרו אנשים המכירים את תוכניות החברה. דוברת של פייסבוק סירבה להגיב לגבי הסכומים שהשקיעה החברה בתחומים אלה או לגבי העסקת עובדים חדשים למחלקות הקשורות אליהם בחברה. 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי