גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה מזהירה ממלחמה כוללת במזרח אוקראינה ומאשימה את קייב בהסלמה

עלייה במספר החיילים הרוסים בגבול ורטוריקה של איומים עשויים להכשיל ניסיונות להגיע להסדר בין המדינות

ולדימיר זלנסקי, נשיא אוקראינה / צילום: Associated Press, Ukrainian Presidential Press Office
ולדימיר זלנסקי, נשיא אוקראינה / צילום: Associated Press, Ukrainian Presidential Press Office

הצבת חיילים נוספים למערכה לאורך גבול אוקראינה והרמזים של מוסקבה על כך שתתערב במקרה של מלחמה כוללת במזרח אוקראינה, מעמעמים תקוות לפתרון בדרכי נועם לסכסוך המפעפע כבר שנים ועלה באלפי הרוגים.

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר לעיתונאים ביום שישי שלרוסיה שמורה הזכות להזיז כוחות שלה בתוך שטחה לפי ראות עיניה, והמדינה בסך הכל נוקטת אמצעי זהירות אל מול האזור "המסוכן והנפיץ בגבול" בינה לבין מזרח אוקראינה. פסקוב הזהיר שהמצב בקו המגע מאוד לא יציב ואמר ש"הדינמיקה יוצרת סכנה לחזרה של אלימות בקנה מידה גדול".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין האשים את אוקראינה בהתחלה מחדש ב"פעולות פרובוקטיביות מסוכנות" במזרח דונבס, בשיחה שערך ביום שישי עם הנשיא הטורקי רג'פ טאייפ ארדואן, כך נמסר מהקרמלין.

המתח בין אוקראינה ובדלנים פרו־רוסים המשיך לעלות בעת האחרונה לאחר הסלמה בלחימה בקו המגע בצד האוקראיני, וקייב הודיעה בשבוע שעבר שנהרגו לאוקראינה כמה חיילים. דמיטרי קוזאק, סגן מנהל הסגל במשרד הנשיא הרוסי, הזהיר ביום חמישי שמוסקבה תהיה חייבת להגן על אזרחיה החיים במזרח אוקראינה במקרה שתפרוץ מלחמה כוללת, ואמר שזו תהיה "תחילת סופה של אוקראינה". לפחות ל־640 אלף מתושבי מחוז דונבס במזרח אוקראינה דרכונים רוסיים, כך לפי נתוני רוסיה.

מוסקבה דוחפת לכך שאוקראינה תמלא אחר פרטי הסכם השלום שתווך בידי צרפת וגרמניה במינסק, בלארוס בשנת 2014 ו־2015, הקורא לקיום בחירות מקומיות בדונבס, נסיגת הכוחות הזרים והחזרת הגבול עם רוסיה לשליטת אוקראינה, בין היתר.

ממשלתו של נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי סירבה להתקדם במתן אוטונומיה נוספת לשטח המוחזק בידי בדלנים, כי חששה שזה ייתן למוסקבה הזדמנות לאחיזה חזקה יותר באזור.

"לפתרון דיפלומטי דרוש שינוי קיצוני בעמדה של הרשויות בקייב", אמר קונסטנטין סיבקוב, אנליסט צבאי שמקום מושבו במוסקבה. "אם הרשויות בקייב מסכימות להכרה במבנה הפדרלי של אוקראינה, אם הרשויות מסכימות למעמד השווה של השפה הרוסית באוקראינה לצד השפה האוקראינית, אז כל הבעיה בדונבס תוסר", אמר.

אבל העלייה האחרונה באלימות, בניית הכוחות מצד רוסיה והעליה ברטוריקה המאיימת מרוסיה הכשילו את הסיכויים לפתרון דיפלומטי, אמרו אנליסטים.

"הפסקת האש נגמרה. והאסטרטגיה של הנשיא זלסקי לדון על משהו עם מוסקבה באופן כללי נכשלה", אמר מיקולה קפיטוננקו, פרופסור עמית במכון ליחסים בינלאומיים בקייב ויועץ למועצה הפרלמנטרית האוקראינית על יחסי חוץ.

"רוסיה רואה שהתהליך של מינסק תקוע ואין תקווה שתהיה פשרה כלשהי כמו שקיוו לפני שנה, אז הם עושים משהו כדי לשפר את עמדת המו"מ שלהם ובאופן בסיסי הדבר היחיד שנשאר להם הוא כוח צבאי", אמר קפיטוננקו. "אם נלמד מניסיון העבר, אוקראינה צריכה להתכונן לתסריט של המקרה הגרוע ביותר".

ברור שאוקראינה הייתה מעדיפה פתרון דיפלומטי, אבל טעותו הגדולה ביותר של נשיא אוקראינה הייתה אולי "שהוא היה נאיבי מדי בכך שחשב שיוכל להגיע להסכם טוב עם פוטין ולעשות את זה בתנאים של אוקראינה", אמרה אליונה גטמנצ'וק, מנהלת המרכז לאירופה חדשה, מכון מחקר בקייב.

מנהיגים אמריקאים ואירופאים מוטרדים צבירת הכוחות הרוסיים בגבול אוקראינה. וושינגטון ביטאה דאגה מכך ש"לרוסיה יש כעת יותר חיילים על הגבול עם אוקראינה מבכל תקופה אחרת מאז 2014", כך אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. רוסיה סיפחה את חצי האי קרים בשנה שעברה ותומכת בבדלנית במזרח אוקראינה.

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראה לפוטין להסיג את כוחותיו. "לעשות שרירים בצורת תרגיל צבאי ופרובוקציות אפשריות לאורך הגבול זה סיפור רוסי מסורתי", כתב זלנסקי בערוץ הטלגרם שלו בשבוע שעבר. "הם מבקשים ליצור אווירה של איום ובאותה עת, של לחץ במהלך דיוני הפסקת האש".

זלנסקי טען שהאצת דרכה של אוקראינה לכניסה לברית נאט"ו תעזור למנוע סכסוך קשה יותר עם רוסיה. אבל בכירים רוסיים ואנליסטים פרו־רוסיים אמרו שמעורבות של נאט"ו בסכסוך דווקא תחמיר אותו. "אם ארה"ב ונאט"ו יתחילו לתמוך באוקראינה ולהפגיז בדונצק ברפובליקה העממית של לוהנסק, רוסיה תיכנס למלחמה בוודאות", אמר סיבקוב, האנליסט הצבאי.

עוד כתבות

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

החתול שלכם יחיה 3 שנים נוספות? ניסוי בתרופה חדשה יוצא לדרך

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

נתונים מישראל ומהעולם מלמדים: הפחתות ריבית לא מחזירות את הביקוש לדירות

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם, המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55%, והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

צוות ההשקעות של ויולה ונצ'רס / צילום: דוד גראב

ויולה ונצ'רס מגייסת כ־250 מיליון דולר להשקעות חדשות ולהגדלת החזקות קיימות

הקרן ביצעה סגירה ראשונה בהיקף של כ־150 מיליון דולר, שצפויה להתחיל לפעול בתחילת 2026 ● במקביל גויסה קרן נוספת בהיקף של כ־100 מיליון דולר, שמטרתה להגדיל החזקות בחברות פורטפוליו שהקרן מגדירה כמצטיינות שבהן היא כבר השקיעה, ובעצם להעמיק את ההשקעה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

שואב אבק רומבה / צילום: גלובס TV

יצרנית שואבי האבק Roomba הכריזה על פשיטת רגל, אך מנסה להרגיע חששות מפני "השבתת" המכשירים

במהלך הצגת תוכנית השיקום של החברה, iRobot הודיעה כי Picea, קבלן הייצור הראשי שלה, יקבל 100% מהבעלות בחברה - מהלך שלדברי iRobot יאפשר לה להמשיך לפעול ● לדברי החברה, שירות הלקוחות והאפליקציה לא ייפגעו למרות תהליך השיקום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניות הטכנולוגיה נפלו, ברודקום איבדה 5.5%

מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.6% ● מניות הטכנולוגיה הגדולות איבדו גובה ● הזהב נסחר לזמן קצר בשיא חדש של כל הזמנים ● מחירי הנפט סביב שפל של ארבע שנים ● הביטקוין צנח לרמה של 86 אלף דולר ● "רוטציה סקטוריאלית גדולה" - בתי ההשקעות בארה"ב מסמנים את ההזדמנות הבאה בוול סטריט

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

מטולה / צילום: איל יצהר

שיקום הערים שנפגעו במלחמה: מה קרה למטולה, והזינוק של שדרות

מנתוני הלמ"ס עולה כי במטולה יש 70% פחות פעילות כלכלית מאשר ערב המלחמה, לעומת זאת קריית שמונה ושלומי חזרו לפעילות כלכלית מלאה ● הזינוק הדרמטי ביותר בפעילות הכלכלית הוא זה של שדרות, כך שנראה ששיקום הדרום מתקדם בקצב מהיר בהרבה מאשר שיקום הצפון

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שליחי וולט / צילום: פביו טרופה

דרך הוואטסאפ: לדווח על שליחי וולט נעשה קל יותר

חברת המשלוחים וולט מודיעה על השקת ערוץ וואטסאפ ייעודי לבטיחות בדרכים, שיאפשר דיווח בזמן אמת על שליחים שנוהגים או רוכבים בצורה מסוכנת במרחב הציבורי ● הערוץ החדש מצטרף לאפשרויות הפנייה הקיימות באפליקציה, שדרכן מתקבלות כבר כיום מאות פניות מדי חודש