גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן בקובה: משפחת קסטרו עוזבת את השלטון

ראול קסטרו בן ה־89, אחיו הצעיר של פידל קסטרו, הודיע על פרישה בתקופה הכלכלית הקשה ביותר באי מאז נפילת ברה"מ ● הקורונה פגעה קשות בענף התיירות והמחסור במזון מורגש היטב במדינה ● מחליפו מיגל דיאז־קאנל יצטרך להתמודד עם דרישות לרפורמות כלכליות נרחבות מצד העם

פידל וראול קסטרו, 1996. שלטו על המדינה במשך יותר מ־60 שנה, מאז סוף שנות החמישים / צילום: Reuters, RAFAEL PEREZ
פידל וראול קסטרו, 1996. שלטו על המדינה במשך יותר מ־60 שנה, מאז סוף שנות החמישים / צילום: Reuters, RAFAEL PEREZ

ראול קסטרו שהודיע כי יפרוש מראשות המפלגה הקומוניסטית השלטת בקובה, מותיר מאחוריו מדינה חבוטה שנעה על מעט אדי דלק מהפכני בזמן שהיא מתמודדת עם מחסור גובר במזון וחוסר שביעות רצון בקרב האזרחים.

ההודעה של קסטרו מיום שישי לגבי פרישתו בקונגרס בן ארבעה ימים של המפלגה הקומוניסטית בבירה הוואנה, מסמנת שינוי כללי, שבמסגרתו הגוורדיה הישנה שלקחה את מושכות השלטון בהובלת אחיו פידל קסטרו בשנת 1959 מפנה את מקומה לדור צעיר יותר של בירוקרטים. קסטרו בן ה־89 צפוי להיות מוחלף על ידי יורש עצר שבחר בעצמו הנשיא, מיגל דיאז־קאנל, פעיל במפלגה הקומוניסטית.

בנאומו, שיבח קסטרו את דיאז־קאנל בשפה משתפכת ואמר שבנה צוות הנהגה מוצלח. יחד עם זאת, אמר קסטרו שבפרישתו יישאר עם "רגל מוכנה להגן על הסוציאליזם".

דיא־קאנל, בן 60, לוקח את מושכות המפלגה בזמן קשה, כשהכלכלה של קובה מתמודדת עם המשבר הגדול ביותר מאז נפילת ברית המועצות בתחילת שנות ה־90. מגפת הקורונה במידה רבה סגרה את תעשיית התיירות במדינה וגרמה לכלכלה להתכווץ ב־11% בשנה האחרונה, כך לפי נתוני הממשלה.

מה שמסבך את העניינים הוא שדיאז־קאנל יתמודד עם האתגרים האלה בלי חותמת היוקרה שהייתה לדור של המנהיגים מהמהפכה.

דיאז־קאנל יצטרך לאזן בין דרישתם של הקובנים לחירויות כלכליות ופוליטיות רבות יותר לבין ההתנגדות המובנית לכל שינוי מצד שורה ארוכה של מנהיגים בצבא ובמפלגה הקומוניסטית. בתוך כך, הממשל מנסה לשדר תדמית של "עסקים כרגיל".

"דיאז־קאנל מוצא עצמו במלכוד 22 קלאסי", אמר טד הנקן, מומחה לענייני קובה במכללת "ברוך" בניו יורק. "הוא נבחר על ידי ההנהגה הישנה על מנת לשמר את ההמשכיות והשליטה, אבל כדי שתהיה לו איזה מידה של לגיטימיות בקרב קובנים רגילים, הוא חייב בדחיפות לבצע כמה רפורמות בסיסיות על מנת למנוע קריסה של הכלכלה ולהתמודד עם חוסר השקט החברתי והפוליטי הגובר.

תוכנית לחמש שנים

המתח הזה הוא הרקע לקונגרס של המפלגה הקומוניסטית, שחייבת לשרטט למדינה מסלול לחמש השנים הבאות. המצב העגום של כלכלת קובה ייתן לתומכי רפורמות גיבוי של דחיפות להחלת ליברליזציה כלכלית. אבל בעלי דעות ניציות יתנגדו לשינויים, שבעקבותיהם עשויה שליטת המשטר להיחלש.

"אנו חייבים ליצור כלכלה שעובדת", אמר קרלוס אלזוגראי, דיפלומט קובני בכיר בדימוס מהוואנה. "אבל ישנה דוגמטיות אידאולוגית חזקה נגד רפורמה כלכלית. ישנו חשש רב מאובדן שליטה".

הוגו קנסיו, יזם קובני־אמריקאי שמושבו במיאמי, מקווה שהקונגרס יאשר כעת שחרור כלכלי מסוים. קנסיו השיק לאחרונה גרסה קובנית של שירות משלוחים בסגנון אמזון, Katapulk, למזון וסחורות המיוצרים בעיקר בידי יזמים פרטיים ונשלחים לקובנים בבתיהם כמו גם לעסקים זרים ולשגרירויות בהוואנה.

אבל בנאומו מיום שישי, הדגיש קסטרו שישנם קווים ברורים שקובה לא תחצה בניסיונותיה לתקן את הכלכלה "מפני שזה יוביל להשמדת הסוציאליזם".

הזמנים הקשים האלה מזכירים את שנותיה הקשות של המדינה לאחר קריסת המעצמה התומכת שלה, ברית המועצות. הכלכלה הקובנית התכווצה אז ביותר משליש, והמחסור במזון גרם לכמה תושבים נואשים לאכול חתולים. כרגע, המזון מתחיל לאזול. ישנם כלכלנים לא־ממשלתיים המעריכים שהאינפלציה בקובה הגיעה ל־500%.

"המצב הכלכלי קריטי ביותר", אמר קמילו קונדיס, המנהל עסק לייצור חשמל בקבלנות בהוואנה. "אתה צריך להיות בתור בחמש בבוקר ולחכות 10 שעות כדי לקנות חבילת קפה", אמר בשיחת טלפון.

התסכול הפך להפגנות ענק

בחודשים האחרונים, התסכול העולה מהתנאים המחריפים הפך להפגנות שנראה היה שהן תופסות את המשטר בקובה לא מוכן. ההפגנות מהוות אתגר יותר גדול לשלטון הכמעט מוחלט של הממשלה בגלל שכיום קובנים יכולים לגשת לאינטרנט מהטלפונים שלהם, וזה מאפשר להם לארגן הפגנות ספונטניות ולשתף מידע על מעצרים ברשתות החברתיות.

בנובמבר, ברית שנוצרה בין אמנים, פעילים שחורים ומוסיקאי היפ־הופ מסן איזידורו - רובע שחור ומוזנח של הוואנה - הפכה לכוח המניע של התנועה. מוקדם יותר החודש, תושבים בסן איזידורו מנעו מהמשטרה לקחת את אמן ההיפ־הופ מייקל קסטילו, אחרי ששוטרים עצרו אותו ועיכבו אותו בניידת. במהלך המהומות, אנשים קיללו את דיאז־קאנל בעוד הראפר המשוחרר עשה סיבוב ניצחון, אגרופו מונף באוויר והאזיקים תלויים על יד אחת שלו. סרטון של התקרית הפך לוויראלי.

מוקדם יותר השנה, מוזיקאים בהוואנה ובמיאמי שילבו כוחות להפקת סרטון בשם "Patria y Vida", או "מולדת וחיים", תשובה מתנצחת לסיסמה המהפכנית "מולדת או מוות" שפידל קסטרו הפך לפופולרית. השיר והסרטון הפכו לוויראליים.

הרשויות בקובה אמרו שהשיר הוא עבודתם של בוגדים ומוזיקאים פרו־ממשלתיים החזירו עם שיר משלהם, "מולדת או מוות למען החיים".

ביום שישי, קסטרו הזהיר שארה"ב משתמשת באינטרנט ובהפגנות של אמנים מתוסכלים ואחרים על מנת לחתור תחת השלטון. "הרחובות, הפארקים והכיכרות יהיו שייכים למהפכנים", הכריז.

ראול עדיין נשאר בתמונה

אפילו אחרי פרישתו, צופים חוקרים שימשיך קסטרו לשחק תפקיד מרכזי בקביעת גורלה של קובה, במידה רבה כפי שעשה פידל קסטרו לאחר שפרש מהנשיאות בשנת 2008. קסטרו המבוגר יותר מת בשנת 2016.

לאחר שירש את התפקיד מאחיו, הנהיג ראול קסטרו בזהירות כמה רפורמות כלכליות שהרשו לאזרחי קובה לפתוח מסעדות, להשכיר חדרים בתעשיית המלונאות ולמכור בתים וכלי רכב. הוא גם פתח בשיחות עם ארה"ב שהייתה אז בהנהגת ברק אובמה, שהובילו להחלת יחסים דיפלומטיים מלאים עם היריבה מימי המלחמה הקרה. ההסכם נחתם ב־2015.

אבל פידל קסטרו, שמת ב־2016 וחשש שממשל אובמה משתמש בהפשרה ביחסים כסוס טרויאני בניסיון להפיל את הממשלה, בלם את הרפורמות של אחיו. ממשל טראמפ נסוג מההפשרה כי טען שהיא מסייעת לממשלה מושחתת לשרוד. כמות הביקורים מארה"ב צנחה וזה פגע בכלכלה של קובה.

"אני חושב שראול היה רפורמטור אמיתי", אמר בריאן לאטל, חוקר קובה לשעבר ב־CIA שכתב ביוגרפיה של ראול קסטרו. "הוא ייזכר לצמיתות עקב ניסיונו הכושל לעשות מודרניזציה בקובה, שהרבה ממנה סוכל עקב התערבות הניצים בממשלה".

ישנם אנשים בקובה שקיוו שהנשיא האמריקאי החדש, ג'ו ביידן, ייסוג במהירות מהסנקציות שהטיל טראמפ, אבל בינתיים הבית הלבן הודיע רק שהוא בוחן מחדש את המדיניות על קובה. "שינוי או צעדים נוספים במדיניות על קובה לא נמצאים כרגע בין העדיפויות הראשיות של הנשיא מבחינת מדיניות", אמרה דוברת הבית הלבן, ג'ן סאקי, ביום שישי כשנשאלה לגבי שינוי השלטון בהוואנה.

לואיס מנואל אוטרו, אמן צעיר שנמצא כיום במעצר בית אחרי שהיה אחד המייסדים של תנועת סן איזידורו, מקווה שעזיבתו של ראול תוביל לשינוי.

בגלל שדיאז־קאנל ואחרים חסרים את הכריזמה המהפכנית של הגוורדיה הישנה שנלחמה במהפכה לפני 62 שנים, קובנים זקנים יותר שעדיין מכבדים את אותו דור כנראה לא יגיבו בקלות לשלטון של פקידים חדשים, אמר.

"אנשים יותר אומללים, יותר ויותר רעבים, יותר ויותר נואשים", אמר.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר