גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוכבים הסתדרו לעידן עופר: קנון מציגה תשואה של פי 4 מאז פיצולה

בשש השנים שלאחר פיצולה של חברת קנון, שריכזה השקעות בתחומי הרכב, הספנות והאנרגיה, הניבו מניותיה יותר מ-300% - לעומת תשואה שלילית במניות החברה האם לשעבר ● בדרך היא מימשה והנפיקה בהצלחה חלק ניכר מנכסיה

עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ
עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ

לפעמים הסבלנות משתלמת, ובגדול. כך, לפחות ניתן לומר בהקשר של חברת ההחזקות קנון, שבשליטת איש העסקים עידן עופר, אשר מציגה כיום תשואה של פי ארבעה מאז הפכה לחברה ציבורית עצמאית בתחילת 2015.

שש שנים ורבע מאז פוצלה קנון מתוך החברה לישראל, ברור כעת לחלוטין שרכישת מניית קנון לאחר הפיצול השתלמה בגדול, בשעה שהמשך ההחזקה במניית החברה לישראל לא השתלמה בתקופה זו כלל.

מבט על גרף מניית קנון מאז החלה להיסחר בבורסה בת"א (ובבורסת ניו יורק), בתחילת ינואר 2015 מגלה, כי היא הניבה עד כה למשקיעים תשואה מתואמת דיבידנדים של כ-310%, כלומר פי ארבעה על ההשקעה, בעוד שמניית החברה לישראל הניבה מאז תשואה שלילית של כ-30%. מדדי ת"א-125 ות"א-90, שבהם נכללת מניית קנון, הניבו בשש ורבע השנים הללו תשואות חיוביות של 32% ו-139% בהתאמה.

מאז הפיצול, נותרה החברה לישראל עם מניות השליטה בהחזקותיה הוותיקות והיציבות בחברות כיל (כיום איי.סי.אל) ובזן. אל קנון הועברו אז ההשקעות "ההרפתקניות" יותר, ביצרנית השבבים טאואר, בחברת הספנות צים, בחברת המכוניות הסינית קורוס, וכן ההחזקה בפעילות של ייצור החשמל באמריקה הלטינית ובישראל.

 

הפיצול עצמו נועד אז לבצע הפרדה בין הפעילויות השונות, שהתרכזו אז בחברה לישראל (בעיקר הפרדת הפעילות עם הזיקה הבינלאומית מהפעילות הישראלית), ולאחריו קבעה קנון כאסטרטגיה לפעול להשאת רווחים לבעלי מניותיה באמצעות מימוש והנזלה של נכסים.

מאז, הספיקה החברה למכור את חברת איניקיה שריכזה את פעילות החשמל באמריקה הלטינית, להנפיק בבורסה בת"א את חברת או.פי.סי, שמרכזת את פעילות ייצור החשמל בישראל, לחלק את החזקותיה בטאואר כדיבידנד בעין לבעלי המניות, למכור את מרבית ההחזקה בקורוס ואף להנפיק השנה את צים בבורסה של ניו יורק.

דיבידנד נוסף של 100 מיליון דולר

תוך כדי, חילקה קנון  מתחילת 2018 ועד כה גם דיבידנדים במזומן בהיקף כולל של 950 מיליון דולר. השבוע הכריזה החברה על דיבידנד נוסף של 100 מיליון דולר במזומן, שיחולק בתחילת החודש הבא.

בינתיים נסחרת החברה לפי שווי של כ-6 מיליארד שקל (1.82 מיליארד דולר) כאשר בעל השליטה עידן עופר מחזיק ב-57.8% ממניותיה בשווי של 3.4 מיליארד שקל. קנון דיווחה אתמול כי סיימה את 2020 ברווח נקי לבעלי המניות של 504 מיליון דולר, לאחר שהציגה הפסד לבעלי המניות של 14 מיליון דולר ב-2019.

בסך הכול הציגה החברה בשש שנות קיומה רווח נקי לבעלי המניות בהיקף כולל של 825 מיליון דולר, ונכון לסוף 2020 עומד ההון העצמי שלה (המיוחס לבעלים) על 1.067 מיליארד דולר. נכון לסוף 2020 החזיקה קנון ב-58.6% ממניות או.פי.סי, ב-32% ממניות צים, ב-12% ממניות קורוס, וכן ב-238 מיליון דולר במזומן כאשר החברה נטולת חובות.

או.פי.סי / צילום: מצגת החברה

מאז הספיקה צים להשלים בסוף ינואר השנה גיוס מוצלח של 217.5 מיליון דולר בהנפקה ראשונה של מניות בוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר. ההנפקה דיללה את שיעור ההחזקה של קנון בצים ל-28%, אולם במקביל זינק שווייה של צים בבורסת ניו יורק ל-3.62 מיליארד דולר בזכות הרווחיות החריגה שמציגה חברת הספנות ברבעונים האחרונים, עקב הזינוק במחירי ההובלה הימית בעקבות פרוץ משבר הקורונה.

באוננג רוכש עוד 12% מקורוס

השבוע דיווחה קנון על הסכם למכירת יתרת (12%) החזקותיה בקורוס לידי תאגיד באוננג הסיני תמורת 238 מיליון דולר ולפי שווי של כ-2 מיליארד דולר לקורוס. השלמת ההסכם מותנית בקבלת האישורים הדרושים, ולאחריה תשולם התמורה בחמישה תשלומים עד סוף מרץ 2023.

רכב של קורוס / צילום: Shutterstock

תאגיד באוננג מחזיק כיום ב-63% ממניות קורוס, לאחר שכבר השקיע בחברה יותר מ-800 מיליון דולר דרך הזרמה הונית ורכישת החזקותיה של קנון. יחד עם המכירה הנוכחית, תקבל קנון בסך הכול סכום של כ-750 מיליון דולר עבור מכירת כלל החזקותיה בקורוס, המשקף החזר של כ-80% מסך ההשקעה.

הקמתה של יצרנית המכוניות הסינית קורוס לפני כ-14 שנים היוותה את אחת מההשקעות הגדולות ביותר שביצעה החברה לישראל. במהלך השנים השקיעו החברה לישראל וקנון סכום עתק של כ-900 מיליון דולר בהקמתה ובהרחבתה של קורוס, כאשר את ההזרמה האחרונה על סך של כ-70 מיליון דולר נטל על עצמו בעל השליטה עידן עופר, עקב חוסר יכולתה הכספי של קנון לעמוד בו באותה התקופה.

למרות הזרמות הכספים מצדן של שתי השותפות לבעלות, התקשתה קורוס לעמוד על רגליה והניבה הפסדי עתק מדי שנה. לפני יותר משלוש שנים הצליחו השתיים להכניס לקורוס משקיע חדש, חברה בת של תאגיד הענק הסיני באוננג, בעסקת השקעה של כ-1.05 מיליארד דולר.

במסגרת אותה עסקה רכש תאגיד באוננג 51% ממניות קורוס מידי קנון וצ'רי בתמורה ל-526 מיליון דולר (263 מיליון דולר לכל אחת מהן), ובמקביל הזרים לקורוס סכום זהה כהשקעה הונית. לפני כשנה מכרה קנון עוד 12% מקורוס לבאוננג, וכעת נחתמה כאמור העסקה למכירת יתרת (12%) המניות.

כך שבסך הכול מדובר בהסכם מכירה טוב מאוד לקנון, שהצליחה להוציא את המיטב מההשקעה, שבשלב מסוים אף הוערכה לפי שווי שלילי של 250-350 מיליון דולר. יש לציין כי בידי החברה לישראל הפסדים צבורים מהשקעתה בקורוס (מהימים שלפני פיצולה של קנון), כך שמימושם בעתיד אמור לשקף החזר של כ-100% על ההשקעה.

מתונים שפרסמה קנון השבוע, עולה כי ב-2020 מכרה קורוס 12.6 אלף מכוניות, לעומת 26 אלף מכוניות שמכרה ב-2019. עוד נמסר כי ברבעון הראשון של 2021 מכרה קורוס 700 מכוניות, לעומת 500 מכוניות שמכרה ברבעון המקביל אשתקד. נתונים אלו מלמדים כי החברה טרם הגיעה לקצבי המכירות הרצויים, ולמרות זאת החליט תאגיד באוננג לרכוש עוד 12% ממניותיה.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה