גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כורי אורניום נוקטים בגישה יוצאת דופן: החלו לרכוש אורניום בעצמם

חברות המתכננות להוציא אורניום מהאדמה רוכשות כמויות מהדלק הגרעיני על מנת לסייע להן להשיג חוזים להקמת מכרות חדשים

אורניום / צילום: Shutterstock
אורניום / צילום: Shutterstock

כורי אורניום רוכשים את המתכת שהם עצמם כורים כפי שלא עשו בעבר מעולם, אינדיקציה לכך שהשוק לדלק גרעיני מתחמם אחרי עשור קריר.

שוק האורניום, המשמש בעיקר כדלק לכורי חשמל גרעיניים, ספג מכה קשה מאז האסון בכור בפוקושימה ביפן ב-2011. כורים וכמה משקיעים אומרים שכעת זה משתנה אחרי שנים בהן שתי יצרניות האורניום הגדולות ביותר שמרו על משמעת בדומה לאופ"ק, ארגון המדינות המייצרות נפט. מה שמוסיף לאופטימיות שלהם הוא שממשלות, כולל ממשל ביידן והממשלה בסין, רואים תפקיד לאנרגיה הגרעינית במאמץ הגלובלי להילחם בשינוי האקלים.

משקיעים גרמו למניות של חברות כולל חברת Denison Mines הקנדית ו-Corpus Christi, חברת אורניום שמושבה בטקסס, לעלות החל מסוף שנה שעברה. הקרן הנסחרת בבורסה Global X Uranium ETF, העוקבת אחרי מניות של חברות העוסקות באורניום וברכיבים גרעיניים, עלתה ב-78% החל מסוף אוקטובר.

העליות האלה הובילו לתופעה חדשה: חברות כרייה בתחילת דרכן מגייסות כסף לרכישת הסחורה שהן מקוות לחפור מתחת לפני האדמה. מדובר בצעד חסר תקדים בכמויות גדולות כאלה, כך אומרים סוחרים ואנליסטים.

סיבה אחת לכך היא הקפריזיות של שוק האורניום, שאינו דומה לשוק של סחורות אחרות. בין 70% ל-80% ממרבצי האורניום נמכרים בחוזים ארוכי שנים לחברות אנרגיה שיש להן כורים גרעיניים.

חברות שעדיין חוקרות או מפתחות פרויקטים של כרייה עושות את הרכישות על מנת להרגיע את החברות שיהיה להן אורניום לספק להן כאשר העסקאות נחתמות. החברות מבקשות גם לבנות לעצמן ערובות על מנת להשיג מימון זול יותר למכרות חדשים.

על ידי הוצאת היצע מהשוק, החברות הרוכשות מניעות אופטימיות על כך שמחיר האורניום ישתקם סוף סוף.

המחירים נותרו נמוכים בקנה מידה היסטורי. המחיר בשוק הספוט של תרכובת אורניום המוכרת כ-U308 היה 29.20 דולר לפאונד נכון ל-19 באפריל, הרבה מתחת למחיר של 73 דולר שהשיג אורניום לפני מעט יותר מעשור, כך נמסר מחברת UxC, חברה החוקרת נתונים על דלק גרעיני.

חוזים עתידיים, המשמשים משקיעים וחברות להימור או לגידור כנגד תנודות מחיר, לא נסחרים לעתים קרובות על אורניום. אפילו שוק הספוט של האורניום ישנוני: סוחרים לעתים עושים רק כמה עסקאות בודדות בשבוע.

ישנם מנהלי כספים המהמרים על כך שהמחירים סוף סוף יעלו. העודף בהיצע האורניום דולל לאחר שהחברה Kazatomprom, התאגיד הגרעיני של קזחסטאן וחברת Cameco הקנדית, שתי חברות הכרייה הגדולות בעולם, צמצמו את הייצור בשנים האחרונות.

התלהבות המשקיעים ממניות עם תיוג של תביעת פחמן נמוכה איפשר לחברות אורניום קטנות יותר לגייס כסף ולרכוש אורניום. חלק עשו כך שנים לפני שהן מתכננות להוציא את המתכת מהאדמה בעצמן.

בסך הכל, כורים חדשים ומשקיעים קנו כמעט 10.5 מיליון פאונד (כמעט 4.7 מיליון ק"ג) של אורניום בשבועות האחרונים, לפי נתוני UxC. המספר מייצג נתח משמעותי משוק הספוט כולו, אשר באופן טיפוסי מגלגל בין 60 מיליון ל-80 מיליון פאונד בשנה.

דניסון, המבקשת לפתח מכרה בססקווצ'אן, מחוז בקנדה, הודיעה החודש שרכשה 2.5 מיליון פאונד של אורניום תמורת בערך 74 מיליון דולר. החברה גייסה את הסכום על ידי מכירת מניות וחוזים וניצלה את העניין המחודש של משקיעים במניה שלה. מניות דניסון עלו ב-61% בבורסה בניו יורק השנה.

"שווקי ההון לא היו כל כך פתוחים כבר תקופה ארוכה מאוד לחברות אורניום", כך אמר מנכ"ל דניסון דיוויד קייטס. "אני לא בטוח אם אי פעם היו".

דניסון מבקשת להשתמש באורניום כערובה למציאת מחיר זול יותר להלוואות שתיקח למימון הפרויקט בנהר ווילר, כך אמר קייטס. החברה מתכננת למכור את החומר לחברות אנרגיה כשהמכרה כבר יספק תפוקה.

חברת enCore Energy מוונקובר קנתה 200 אלף פאונד של אורניום במרץ אחרי שגייסה 15 מיליון דולר קנדי, כ-12 מיליון דולר, ממכירת מניות, לעומת יעד מכירה של 8 מילון דולר קנדי. החומר מספק לחברה רשת ביטחון למקרה שבניית המכרה תתעכב או תיתקל בהפרעות, כך אמר המנכ"ל פול גורנסון. החברה עשוי גם למכור את המצבור אם מחיר האורניום יעלה.

חברות כרייה צעירות הן לא היחידות שחוטפות אורניום. קרנות המשמשות ככלים למשקיעים המהמרים על מחיר האורניום גם הן היו פעילות ומוסיפות לבאז בקרב משקיעים.

החברה הלונדונית Yellow Cake PLC, חברה המשמשת כקרן נסחרת בבורסה לאורניום, רכשה 4 מיליון פאונד במרץ לאחר שגייסה 140 מיליון דולר ממכירת מניות.

"זו תעשייה שחוזרת אחרי עשור של צינון", אמר קווין סמית', דירקטור מנהל של מסחר במתכות לשוק האנרגיה בחברת המסחר בסחורות Traxys Group. "זה לא הולך לירח, אבל המחיר ימשיך לעלות".

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניות הסייבר ממשיכות לאבד גובה

ה-S&P 500 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● נובו נורדיסק צוללת בקרוב ל-15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"