גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רדיט וטיקטוק? הצעירים לומדים להשקיע בכלל דרך דיסקורד

התגובות בחדרי צ'ט מהירות מאשר בלוחות המודעות של הבורסות והם יותר משתפים ומעניינים מסרטונים מוקלטים מראש

דיסקורד. המשקיעים הצעירים נוהרים / צילום: Shutterstock, DenPhotos
דיסקורד. המשקיעים הצעירים נוהרים / צילום: Shutterstock, DenPhotos

תוסיפו חדרי צ'ט לרשימת המקומות בהם משקיעים משלמים כדי לקבל עצות על מניות.

אפליקציות מסחר פופולריות ופלטפורמות רשת חברתית כולל רדיט, טיק טוק ויוטיוב עזרו ליצור גל של סוחרים חובבים ברשת. כעת אפליקציות המארחות חדרי צ'ט המוקדשים להשקעות מושכים גם הן קהלים גדולים.

סטארט-אפים בתחום הצ'ט, כמו דיסקורד (Discord) וטלגרם (Telegram) מושכים משתמשים המחפשים שיחות בקצב מהיר ובזמן אמת עם משקיעים אחרים, תוך שהם עוקבים אחרי מגמות השוק או מבקשים ייעוץ להשקעה. השיחות לעתים קרובות מתחילות בזה שמשתמש שואל שאלה כללית לגבי מניה או מכריז שהוא קונה או מוכר מניה. חברים אחרים בקבוצה, מובילי קבוצות דיון או אנשי צוות אחרים מגיבים לו. השיחות קורות יותר במהירות מאשר בלוחות המסרים של הבורסות, הן פרטיות יותר ונוטות להיות יותר משתפות מהקלטות מוכנות מראש. שרתי דיסקורד, למשל, משתמשים בלינקים להזמנה ולא ניתן לחפש אותם באותה קלות כמו קהילות ברדיט.

דיסקורד התחילה את דרכה ב־2015 כשירות מסרים לגיימרים, אבל מאז פנתה לקהל גדול יותר של אנשים בעלי תחומי עניין משותפים, כולל מוסיקה, טכנולוגיה וכעת - השקעות. החברה, שאומרת שיש לה יותר מ־140 מיליון משתמשים אקטיביים, משכה לאחרונה מחזרים כולל מיקרוסופט. דיסקורד סיימה את השיחות האלה ושוקלת הנפקה ראשונית בבורסה.

אמנם דיסקורד מציעה את שירות הצ'ט שלה בחינם, אבל כמה משתמשים בקהילות שהנושא שלהן הוא השקעות משיגים גישה לקבוצות דרך מנוי בשירותי תשלום מצד שלישי שהחברה לא שולטת בהם. סכומים כאלה לרוב נעים בין 20 ל-100 דולר בחודש. תשלומי מנוי קונים גם הטבות כמו התראות על מסחר והזדמנויות לקבל עצות מסוחרים הקשורים לקהילות ונותנים עצות על איך להוציא לפועל פעולת מסחר ומה הם חושבים על מניות אלה או אחרות. בטלגרם, בינתיים, אנשים מדברים על מניות בערוצים מיוחדים המוקדשים לזה. ישנם ערוצים הגובים תשלום כדי לעקוב אחרי פעולות מסחר או לקבל התראות על דברים כמו תזוזות בשוק המט"ח.

בקלאבהאוס (Clubhouse), אפליקציה גדלה במהירות של צ'ט קולי בלייב, לעומת השתיים האחרות, ישנם חדרים רבים המוקדשים להשקעות אבל לעת עתה לא נגבים סכומים מהמשתמשים. האנשים המנהלים את השיחות האלה מנסים לבנות לעצמם כמות עוקבים שתאפשר להם בסופו של דבר לקבל תשלום על הייעוץ שלהם באפליקציה.

מתוך אלפי קהילות דיסקורד וטלגרם המוקדשות להשקעה במניות, בחן הוול סטריט ג'ורנל יותר משתים עשרה שמספר המשתמשים בהן הוא לרוב אלפים בודדים, אך גם כמה קהילות שיש בהן מאות אלפי משתמשים.

טלגרם וקלאבהאוס לא הגיבו לבקשות תגובה.

דיסקורד עוקפת את טלגרם בארה"ב

"פיננסים הם אחד התחומים הרבים שעלו בפופולריות בשירות שלנו", אמר דובר של דיסקורד. "אנחנו תמיד שמחים לראות את הדרכים היצירתיות והבלתי שגרתיות בהן אנשים משתמשים בדיסקורד, וזה כולל את המגוון הרחב של החלטות השקעה אישיות, ממועדוני השקעות וסוחרי יום עד תלמידי מכללות ויועצים פיננסיים מקצועיים".

בארה"ב, דיסקורד יותר פופולרית מטלגרם. אנתוני ברטולאצ'י, מנהל מכירות, מוסדות פיננסיים בחברת האנליטיקה Sensor Tower, אומר שהצמיחה של דיסקורד לאחרונה מונעת במידה רבה על ידי הכוחות שהגבירו את הגיימינג בטלפונים - אנשים הלכודים בבתים בגלל המגפה ומחפשים משהו כיף ומעניין לעשות. כמות המשתמשים על ניידים בחברה עלתה ב־75% לעומת השנה קודם, כך לפי Sensor Tower. בינואר, דיסקורד דורגה במקום שני מאחורי פייסבוק מבחינת כמות הדקות שמבוגרים מבלים ברשתות חברתיות, לפי חברת Verto Analytics.

הצמיחה של אפליקציות צ'ט הממוקדות במסחר עשויה לסמן את תחילתו של מעבר נרחב יותר בקרב לקוחות צעירים לאפליקציות מבוססות מסרים לגבי סוגים נוספים של שירותים פיננסיים, כך אמר אליוט גויכמן, מנכ"ל ומייסד Zelf, סטארט-אפ בנקאות דיגיטלי לגמרי הפועל על גבי ארבע אפליקציות צ'ט, ונותן ללקוחות אפשרות להשתמש במסרים, כפתורים או פקודות קוליות על מנת לבצע פעולות בנקאיות בסיסיות כמו העברות, בדיקת מאזן, יצירת חשבוניות ועוד. Zelf, חברת טכנולוגיה פיננסית אמריקאית הפועלת באירופה דרך חברת בת לטבית, מתכננת להציע את שירותיה על גבי שרתי דיסקורד ו־iMessage בקרוב. מאז השקתה באוגוסט 2020, משכה Zelf יותר מ־500 אלף נרשמים, לקוחות שיקבלו כרטיס דיגיטלי ברגע שהמדינה שלהם תהיה כלולה בשירות. יותר מ־70% מהנרשמים הם ילידי שנות האלפיים או אנשים שנולדו בין אמצע שנות ה־90 לתחילת העשור הקודם.

הרבה קהילות הממוקדות בהשקעה בדיסקורד ובטלגרם מפרסמות הודעות המבהירות שלא מדובר ביועצי השקעה והפורומים לא מורשים לתת ייעוץ פיננסי. חלק מאלה הגובות תשלום טוענות שהן מספקות שירות בידורי.

"האתר שלנו והפרופילים שלנו ברשתות החברתיות הם למטרות בידור בלבד", אומרים ב־Eagle Investors בשרת הדיסקורד. לקהילה קרוב ל־10,000 משתמשים. התשלומים לשימוש ב־Eagle מתחילים ב־37 דולר לחודש עבור גישה לצ'ט המסחר, התראות על אופציות ומניות ו"אסטרטגיה וחינוך". הקהילה גם מזהירה משתמשים מראש: "לעולם אל תשקיעו בנייר ערך או מטבע קריפטו המופיעים על האתר שלנו או בדברי הדואר שאנו שולחים אלא אם אתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד את כל ההשקעה".

קהילה קטנה יותר המשתמשת בשרת דיסקורד, Next Gen Investors, שיש בה יותר מ־4,000 חברים, מתמקדת במסחר באופציות בסיכון גבוה וגובה 26 דולר לחודש על מנת לעקוב אחרי מובילי הקהילה כמו טיירל דיוקס בן ה־25. דיוקס למד ניהול כספים ומנהל את Next Gen Investors. הוא אומר שהוא ועמיתיו לא נותנים עצות להשקעה; במקום זה, הוא אומר, חברי הקהילה משלמים כדי לקבל התראות על מהלכי ההשקעה של המובילים כמו גם הסברים בסיסיים לגבי המסחר באופציות.

יתרון נוסף למשתמשים, אמר דיוקס, הוא גישה לקהילה של משקיעים בעלי דומה להגדלת המעורבות שלהם ובניית מערכת תמיכה. משקיעים המשתמשים בדיסקורד ורשתות חברתיות אחרות, אמר דיוקס, משיגים ידע הנחוץ לקבלת החלטות מושכלות, משלמים פחות עמלות ומייצרים החזרים גדולים יותר לעומת תשלום ליועץ פיננסי שינהל להם את התיק.

"זה גל חדש של משקיעים", אומר דיוקס. "אני חושב שאתם הולכים לאט לראות את היועצים מהסוג המסורתי מתמעטים" בגלל הקהילות המקוונות.

פוטנציאל נזק לטווח ארוך

באופן לא מפתיע, יועצים פיננסיים רבים לא מסכימים עם התחזית הזו.

"ישנו אפס איום למקצוע ניהול הכספים כשזה מגיע לקהילות מסחר, בגלל שכאשר עושים זאת נכון, הערך מעבודה עם מומחים נמצע בהתאמה הפיננסית האישית והייעוץ המותאם אינדיבידואלית", אמר דאגלס בונפארת, נשיא החברה מניו יורק Bone Fide Wealth, חברת ייעוץ פיננסי הממוקדת בילידי שנות ה־90. "השקעות הן רק חלק אחד מהחיים הפיננסיים של האנשים".

יעקב גולד, פרופסור עמית לפיננסים באוניברסיטת אריזונה סטייט המנהל חברה פרטית לייעוץ פיננסי, אומר שללא הכוונה מיועץ מנוסה, אנשים צעירים הרואים מרוויחים סכומי כסף גדולים ממסחר מקוון עשויים להינזק בטווח הארוך כי חשבו שרווחים גדולים הם דבר שבשגרה. "ככל שמישהו מרוויח 30% ביום על גיימסטופ או טסלה, ההתנהגות הפיננסית שלהן תתחיל להניח שזו הצורה בה אנשים משקיעים", אמר גולד. זה יכול לגרום לאנשים לעשות הימורים מסוכנים יותר ולהיכוות. "חבל לי על האנשים שמאמינים לזה כי זו תקוות שווא", אמר.

עוד כתבות

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים