גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטאבלטים עד צעצועי מין, המחסור בשבבים מגיע לכל פינה

המחסור פירושו מחירים גבוהים יותר עבור הצרכנים, המתנה ממושכת יותר לסחורות, מדפי חנויות ריקים ומרוץ להבטחת אספקה בקרב חלקים מעולם הייצור

169 תעשיות בארה"ב מושפעות באופן ישיר מהמחסור בשבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo
169 תעשיות בארה"ב מושפעות באופן ישיר מהמחסור בשבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo

המחסור העולמי בשבבים עיכב את תעשיית הרכב בכל העולם. כעת, תחומי תעשייה אחרים מרגישים את הלחץ.

המחסור בשבבים פוגע במכשירים ביתיים, ציוד כבד, שרתים וצעצועי מין. הוא מכניע גם חברות רב לאומיות וגם סטארט-אפים. אפילו חברות שלא משתמשות בשבבים כחלק מעסק הליבה שלהן, כמו מפעילות משא וחברות קמעונאות, מגלות שהן מושפעות. בגלל נדירות השבבים עלו המחירים לצרכנים, זמן ההמתנה לסחורה התארך, מדפים ריקים בחנויות וחלקים שלמים בעולם העסקים ממהרים להשיג את המלאי הקיים.

בצורת השבבים פגעה לראשונה ביצרניות רכב בשנה שעברה, אחרי שלא העריכו נכונה את הביקוש במהלך המגפה. אבל כשחברות רכב הגדילו את ההזמנות, תעשיות אחרות ראו את התור לקבלת רכיבים מתארך והגדילו את הרכישה מצדן. הביקוש לאלקטרוניקה לצרכנים נותר גבוה. כעת יצרני השבבים לא יכולים לעמוד בביקוש, וזה מעלה את מחירי החלקים, מדלדל את המצאי וגורם לקניות פאניקה.

הביקוש הרב לסוגי שבבים שונים צפוי להימשך כל השנה, כך אומרות חברות. המחסור גורם לאובדן הזדמנויות עסקיות, בדיוק בזמן שהשיקום הכלכלי העולמי תופס תאוצה לאחר האטה בזמן המגפה.

הם גם תרמו לעלייה במחיר חומרי הגלם לסחורות אלקטרוניות בחודשים האחרונים. מדד העוקב אחר מחירי רכיבים של חברות אלקטרוניקה הגיע במרץ לשיא של יותר משני עשורים, כך נמסר מחברת IHS Markit, חברה החוקרת את השוק.

המחסור בשבבים לא חס על אף חברה, כולל ענקיות הטכנולוגיה שקנו שבבים במסות על מנת להתכונן למלחמת סחר אמריקאית-סינית. מיקרוסופט אמרה שמכירות מוצרי החומרה שלה נפגעו בגלל המחסור. אפל צופה שהמכירות ירדו בסכום שהוא מעל הטיפוסי לרבעון הקרוב, בייחוד בקרב הטאבלטים והמחשבים הניידים, כך אמר לוקה מאסטרי, מנהל הכספים באפל, ביום רביעי.

שבבים רבים עולים פחות מפחית של משקה מוגז. אבל הם מהווים רכיב ייצור חשוב ל-12% מהתל"ג של ארה"ב, והקטנה בהיצע עשויה להעלות מחירים לקטגוריות מסוימות של מוצרים בשיעור שעשוי להגיע ל-3%, כך נכתב בדו"ח מהעת האחרונה של קבוצת גולדמן סאקס. החברה העריכה שיש 169 תעשיות בארה"ב המושפעות מהמחסור באופן ישיר, רשימה הכוללת חברות הבונות ספינות, מבשלות בירה וחברות לייצור בד.

המחסור בשבבים אפילו פוגע בפינות של הכלכלה שאין להן קשר ישיר לשבבים. Kansas City Southern, חברת הסעת מטענים, אמרה שהמחסור בשבבים גרם לכמה מפעלי רכב במקסיקו להפסיק בייצור. הביקוש לשנע כלי רכב וחלקי כלי רכב ירד, וזה הוביל לירידה של 18% בנפח המטענים שהסיעה החברה לעומת השנה הקודמת. חברת Costco אמרה שהיא מתקשה למצוא טלוויזיות, מחשבים ומכשירים ביתיים אחרים המתחברים לאינטרנט.

מעבדים הם תעשייה של 442 מיליארד דולר, לפי חברת מחקר השוק International Data Corp, מה שהופך את התעשייה לגדולה יותר מהתל"ג של אירלנד או שווי השוק של רשת וולמרט. סך משלוחי השבבים היה צפוי לעלות ב-13% השנה לשיא של 1.13 טריליון יחידות, כך לפי IC Insights, חברה החוקרת את שוק השבבים. המשלוחים גדלו ב-3% ב-2020.

סוג השבבים לגביהם הביקוש הכי גבוה הוא הסוג הפשוט המשמש במכשירים אלקטרוניים וביתיים שמשתמשים קנו הרבה מהם בזמן המגפה, אם כי ישנו גם חוסר בשבבים יותר מתקדמים, כך אומרים בחברות הייצור.

מלאי קטן של שבבים גרם לחברת ווירלפול (Whirlpool) להחליף בין קווי ייצור לעתים תכופות, כך אמרה החברה, והיא הצליחה לייצר מוצרים שונים על בסיס הרכיבים שהיו זמינים אותו יום. המנכ"ל מארק בליצר אמר למשקיעים בשבוע שעבר שהחברה, שמשרדיה במישיגן, מעלה מחירים בשיעור שבין 5% ל-12% במדינות שונות בגלל "לחץ אינפלציוני העולה במהירות" עקב המחסור בשבבים וחומרי גלם אחרים.

"לגבי מוצרים מסוימים, אם לא נעבור לפתרון אחר, לא יהיה לנו מושג מתי יהיה לנו השבבים כדי לייצר אותם".

חברת LG, אחת מהיצרניות הגדולות ביותר בעולם של מכשירים ביתיים, לא חוותה בעיות בייצור. אבל החברה בודקת מחדש תוכניות ייצור, וצופה שהמחסור בשבבים יימשך עד סוף השנה, כך אמר דון קוואק, ראש מחלקת מכשירים ביתיים ופתרונות אוויר בחברה.

"בסך הכל, 1,000 סוגים שונים של שבבים נחוצים בכל המכשירים הביתיים שלנו", אמר קוואק.

לאחרונה, חברת Petoneer משנזן, בסין, נאלצה להשהות את מכירת כמה גדג'טים שהיא מייצרת לחיות בית כולל צעצוע רובוטי לחתולים, אחרי שמלאי השבבים בחברה אזל. מנהל המכירות קארל פנג אמר שצוות המחקר והפיתוח בחברה בודק אם ניתן להשתמש במקום שבבים חסרים בשבבים מסוגים שיש מהם מלאי עדיין.

אבל כמה סוגי שבבים אחרים, בעיקר מיקרו-בקרים - שבב לא יקר המשמש באופן נרחב במכשירים אלקטרוניים - כמעט שאינם בנמצא.

"לגבי חלק מהמוצרים, אם לא נעבור לפתרון אחר, אין לנו מושג מתי יהיו לנו השבבים לייצורם", אמר פנג.

החברה Crave מסן פרנסיסקו, יצרנית של צעצועי מין, מעצבת מחדש חצי מקו המוצרים שלה השנה כדי להתגונן בפני המחסור בשבבים וכדי להצליח לשדרג מוצרים בזמן. כשמוצר טיפוסי כולל 30 רכיבים אלקטרוניים שונים, כולל שבבים, החלה Crave לאגור שבבים בסוף שנה שעברה כשזמני המשלוח החלו להתארך, כך אמר המנכ"ל מייקל טופולובאק.

"אנחנו מתכוננים לשנה לפחות, ובתיאוריה, לשנתיים או יותר", אמר טופולובאק.

אצל יצרנית השרתים הדרום קוריאנית DS&G חזו בזמן ההמתנה להגעת שבבים מתארך יותר מפי שניים ל-22 שבועות, לעומת 10 שבועות קודם. כעת, DS&G עלולה לא להיות מסוגלת לעמוד בהזמנות הלקוחות החל מתחילת מאי, כך אמר המנכ"ל סאו ג'ונג-יול.

החברה Bartesian משיקגו, המייצרת מכונות לייצור קוקטיילים בקפסולות הדומות לקפסולות קפה, החלה בפברואר להזמין שבבים המכסים את צרכי הייצור לעשרות אלפי מוצרים שהיא צופה למכור השנה. אבל אפילו עם המחשבה הזו מראש, המנכ"ל ריאן קלוז חושש שלא יהיו לו מספיק רכיבים למוצרים שלו.

"אנחנו לא אחד הקניינים הגדולים", אמר קלוז, "אנחנו סטארט-אפ קטן".

החברה מאינדיאנה LHP Telematics, המוכרת מוצרים לתעשיית כלי הרכב הכבדים, עדיין רווחית - למרות שהיא לא מצליחה למלא אלפי הזמנות רכש של לקוחות בגלל שחלק מחברות הייצור הקבלניות שלה לא מצליחות להשיג מספיק שבבים לבניית מכשירים.

"במקום לעשות מעט רווח כרגע, אנחנו לחוצים, והכל תלוי במה יקרה אם הדברים יחמירו", אמר טראוויס ג'ונס, מנכ"ל החברה.

במהלך המגפה, החברה הקליפורנית Vinotemp, המייצרת בעיקר מקררי יין, נהנתה בצמיחה במכירות בקו המוצרים החדש שלה, מדיחי כלים ומיקרוגלים. זה קרה למרות בעיות בשילוח מטענים ועלייה במחיר חומרי הגלם.

אבל כעת זמינות השבבים היא כאב ראש. השבוע, החברה קיבלה דואר אלקטרוני מאחת היצרניות הקבלניות שלה בסין לפיו הפסיקה לייצר חלק מהדגמים של מקרר היין כי לא יכלה להשיג את השבבים הנחוצים, כך אמרה אינדיה היינס, מנכ"לית Vinotemp.

"איני יודעת כמה עמוק זה יהיה", אמרה היינס.

עוד כתבות

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

ארונו של החטוף החלל המלווה כעת בידי כוח צה"ל - חצה לפני זמן קצר את הגבול לשטח ישראל

הג'יהאד האיסלאמי הודיע שאיתר חלל חטוף בצפון הרצועה ● ארונו של החטוף החלל המלווה כעת בידי כוח צה"ל - חצה לפני זמן קצר את הגבול לשטח ישראל ועושה את דרכו למרכז הלאומי לרפואה משפטית, שם יבוצע הליך הזיהוי ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● עדכונים שוטפים

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

בחצי מיליארד שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הסגורה של דוראל?

דוראל הנפיקה אמש מניות ב-500 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון, שנכון לעכשיו צפוי להסתיים בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום (ד') את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

השיא של הסינים וההצלחה של "אפס ק"מ": מסירות הרכב מתחילת השנה

מנתוני המסירות הרשמיים עולה כי בחודש נובמבר נרשמה עלייה של 22.5% במסירת רכבים לעומת נובמבר אשתקד ● בנוסף, בענף מעריכים כי סך רכבי "אפס קילומטר" שנרשמו השנה נע סביב 50-40 אלף רכבים

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בבורסת ת"א; מניית ICL צנחה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.8% ● מניית ICL ירדה לאחר החלטת בג"ץ שמחייבת את החברה לשלם על שאיבה מים המלח ● ב-UBS צופים כי ימשיך להיחלש בעולם ושומרים את הדירוג האטרקטיבי למטבעות אחרים ● וגם: ביוליוס בר צופים שהכסף יכפיל את מחירו השנה

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עתרו לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישתה של עיריית ת"א לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה, ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● העירייה: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

צורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יו"ר החברה הציבורית שיתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה בקליל, החליט להתמודד על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● זהו צעד מפתיע, משום שהציפייה הייתה שאברהם נובוגרוצקי, יו"ר איגוד המתכת החשמל והתשתיות, יהיה המועמד היחיד ● כעת יש לדבוש שבועיים לנסות להשיג 50 חתימות של תעשיינים תומכים