גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטאבלטים עד צעצועי מין, המחסור בשבבים מגיע לכל פינה

המחסור פירושו מחירים גבוהים יותר עבור הצרכנים, המתנה ממושכת יותר לסחורות, מדפי חנויות ריקים ומרוץ להבטחת אספקה בקרב חלקים מעולם הייצור

169 תעשיות בארה"ב מושפעות באופן ישיר מהמחסור בשבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo
169 תעשיות בארה"ב מושפעות באופן ישיר מהמחסור בשבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo

המחסור העולמי בשבבים עיכב את תעשיית הרכב בכל העולם. כעת, תחומי תעשייה אחרים מרגישים את הלחץ.

המחסור בשבבים פוגע במכשירים ביתיים, ציוד כבד, שרתים וצעצועי מין. הוא מכניע גם חברות רב לאומיות וגם סטארט-אפים. אפילו חברות שלא משתמשות בשבבים כחלק מעסק הליבה שלהן, כמו מפעילות משא וחברות קמעונאות, מגלות שהן מושפעות. בגלל נדירות השבבים עלו המחירים לצרכנים, זמן ההמתנה לסחורה התארך, מדפים ריקים בחנויות וחלקים שלמים בעולם העסקים ממהרים להשיג את המלאי הקיים.

בצורת השבבים פגעה לראשונה ביצרניות רכב בשנה שעברה, אחרי שלא העריכו נכונה את הביקוש במהלך המגפה. אבל כשחברות רכב הגדילו את ההזמנות, תעשיות אחרות ראו את התור לקבלת רכיבים מתארך והגדילו את הרכישה מצדן. הביקוש לאלקטרוניקה לצרכנים נותר גבוה. כעת יצרני השבבים לא יכולים לעמוד בביקוש, וזה מעלה את מחירי החלקים, מדלדל את המצאי וגורם לקניות פאניקה.

הביקוש הרב לסוגי שבבים שונים צפוי להימשך כל השנה, כך אומרות חברות. המחסור גורם לאובדן הזדמנויות עסקיות, בדיוק בזמן שהשיקום הכלכלי העולמי תופס תאוצה לאחר האטה בזמן המגפה.

הם גם תרמו לעלייה במחיר חומרי הגלם לסחורות אלקטרוניות בחודשים האחרונים. מדד העוקב אחר מחירי רכיבים של חברות אלקטרוניקה הגיע במרץ לשיא של יותר משני עשורים, כך נמסר מחברת IHS Markit, חברה החוקרת את השוק.

המחסור בשבבים לא חס על אף חברה, כולל ענקיות הטכנולוגיה שקנו שבבים במסות על מנת להתכונן למלחמת סחר אמריקאית-סינית. מיקרוסופט אמרה שמכירות מוצרי החומרה שלה נפגעו בגלל המחסור. אפל צופה שהמכירות ירדו בסכום שהוא מעל הטיפוסי לרבעון הקרוב, בייחוד בקרב הטאבלטים והמחשבים הניידים, כך אמר לוקה מאסטרי, מנהל הכספים באפל, ביום רביעי.

שבבים רבים עולים פחות מפחית של משקה מוגז. אבל הם מהווים רכיב ייצור חשוב ל-12% מהתל"ג של ארה"ב, והקטנה בהיצע עשויה להעלות מחירים לקטגוריות מסוימות של מוצרים בשיעור שעשוי להגיע ל-3%, כך נכתב בדו"ח מהעת האחרונה של קבוצת גולדמן סאקס. החברה העריכה שיש 169 תעשיות בארה"ב המושפעות מהמחסור באופן ישיר, רשימה הכוללת חברות הבונות ספינות, מבשלות בירה וחברות לייצור בד.

המחסור בשבבים אפילו פוגע בפינות של הכלכלה שאין להן קשר ישיר לשבבים. Kansas City Southern, חברת הסעת מטענים, אמרה שהמחסור בשבבים גרם לכמה מפעלי רכב במקסיקו להפסיק בייצור. הביקוש לשנע כלי רכב וחלקי כלי רכב ירד, וזה הוביל לירידה של 18% בנפח המטענים שהסיעה החברה לעומת השנה הקודמת. חברת Costco אמרה שהיא מתקשה למצוא טלוויזיות, מחשבים ומכשירים ביתיים אחרים המתחברים לאינטרנט.

מעבדים הם תעשייה של 442 מיליארד דולר, לפי חברת מחקר השוק International Data Corp, מה שהופך את התעשייה לגדולה יותר מהתל"ג של אירלנד או שווי השוק של רשת וולמרט. סך משלוחי השבבים היה צפוי לעלות ב-13% השנה לשיא של 1.13 טריליון יחידות, כך לפי IC Insights, חברה החוקרת את שוק השבבים. המשלוחים גדלו ב-3% ב-2020.

סוג השבבים לגביהם הביקוש הכי גבוה הוא הסוג הפשוט המשמש במכשירים אלקטרוניים וביתיים שמשתמשים קנו הרבה מהם בזמן המגפה, אם כי ישנו גם חוסר בשבבים יותר מתקדמים, כך אומרים בחברות הייצור.

מלאי קטן של שבבים גרם לחברת ווירלפול (Whirlpool) להחליף בין קווי ייצור לעתים תכופות, כך אמרה החברה, והיא הצליחה לייצר מוצרים שונים על בסיס הרכיבים שהיו זמינים אותו יום. המנכ"ל מארק בליצר אמר למשקיעים בשבוע שעבר שהחברה, שמשרדיה במישיגן, מעלה מחירים בשיעור שבין 5% ל-12% במדינות שונות בגלל "לחץ אינפלציוני העולה במהירות" עקב המחסור בשבבים וחומרי גלם אחרים.

"לגבי מוצרים מסוימים, אם לא נעבור לפתרון אחר, לא יהיה לנו מושג מתי יהיה לנו השבבים כדי לייצר אותם".

חברת LG, אחת מהיצרניות הגדולות ביותר בעולם של מכשירים ביתיים, לא חוותה בעיות בייצור. אבל החברה בודקת מחדש תוכניות ייצור, וצופה שהמחסור בשבבים יימשך עד סוף השנה, כך אמר דון קוואק, ראש מחלקת מכשירים ביתיים ופתרונות אוויר בחברה.

"בסך הכל, 1,000 סוגים שונים של שבבים נחוצים בכל המכשירים הביתיים שלנו", אמר קוואק.

לאחרונה, חברת Petoneer משנזן, בסין, נאלצה להשהות את מכירת כמה גדג'טים שהיא מייצרת לחיות בית כולל צעצוע רובוטי לחתולים, אחרי שמלאי השבבים בחברה אזל. מנהל המכירות קארל פנג אמר שצוות המחקר והפיתוח בחברה בודק אם ניתן להשתמש במקום שבבים חסרים בשבבים מסוגים שיש מהם מלאי עדיין.

אבל כמה סוגי שבבים אחרים, בעיקר מיקרו-בקרים - שבב לא יקר המשמש באופן נרחב במכשירים אלקטרוניים - כמעט שאינם בנמצא.

"לגבי חלק מהמוצרים, אם לא נעבור לפתרון אחר, אין לנו מושג מתי יהיו לנו השבבים לייצורם", אמר פנג.

החברה Crave מסן פרנסיסקו, יצרנית של צעצועי מין, מעצבת מחדש חצי מקו המוצרים שלה השנה כדי להתגונן בפני המחסור בשבבים וכדי להצליח לשדרג מוצרים בזמן. כשמוצר טיפוסי כולל 30 רכיבים אלקטרוניים שונים, כולל שבבים, החלה Crave לאגור שבבים בסוף שנה שעברה כשזמני המשלוח החלו להתארך, כך אמר המנכ"ל מייקל טופולובאק.

"אנחנו מתכוננים לשנה לפחות, ובתיאוריה, לשנתיים או יותר", אמר טופולובאק.

אצל יצרנית השרתים הדרום קוריאנית DS&G חזו בזמן ההמתנה להגעת שבבים מתארך יותר מפי שניים ל-22 שבועות, לעומת 10 שבועות קודם. כעת, DS&G עלולה לא להיות מסוגלת לעמוד בהזמנות הלקוחות החל מתחילת מאי, כך אמר המנכ"ל סאו ג'ונג-יול.

החברה Bartesian משיקגו, המייצרת מכונות לייצור קוקטיילים בקפסולות הדומות לקפסולות קפה, החלה בפברואר להזמין שבבים המכסים את צרכי הייצור לעשרות אלפי מוצרים שהיא צופה למכור השנה. אבל אפילו עם המחשבה הזו מראש, המנכ"ל ריאן קלוז חושש שלא יהיו לו מספיק רכיבים למוצרים שלו.

"אנחנו לא אחד הקניינים הגדולים", אמר קלוז, "אנחנו סטארט-אפ קטן".

החברה מאינדיאנה LHP Telematics, המוכרת מוצרים לתעשיית כלי הרכב הכבדים, עדיין רווחית - למרות שהיא לא מצליחה למלא אלפי הזמנות רכש של לקוחות בגלל שחלק מחברות הייצור הקבלניות שלה לא מצליחות להשיג מספיק שבבים לבניית מכשירים.

"במקום לעשות מעט רווח כרגע, אנחנו לחוצים, והכל תלוי במה יקרה אם הדברים יחמירו", אמר טראוויס ג'ונס, מנכ"ל החברה.

במהלך המגפה, החברה הקליפורנית Vinotemp, המייצרת בעיקר מקררי יין, נהנתה בצמיחה במכירות בקו המוצרים החדש שלה, מדיחי כלים ומיקרוגלים. זה קרה למרות בעיות בשילוח מטענים ועלייה במחיר חומרי הגלם.

אבל כעת זמינות השבבים היא כאב ראש. השבוע, החברה קיבלה דואר אלקטרוני מאחת היצרניות הקבלניות שלה בסין לפיו הפסיקה לייצר חלק מהדגמים של מקרר היין כי לא יכלה להשיג את השבבים הנחוצים, כך אמרה אינדיה היינס, מנכ"לית Vinotemp.

"איני יודעת כמה עמוק זה יהיה", אמרה היינס.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?