גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקנאביס הופך לתאגידי: לוביסטים ואיגודים מבקשים לעצב את תעשיית המריחואנה

השדלנות על מדיניות המריחואנה הפדרלית עלתה ברבעון הראשון של 2021, כשבנקים וחברות טבק ואלכוהול התחילו לומר את דברם

תומכי לגליזציה של קנאביס בקונטיקט
תומכי לגליזציה של קנאביס בקונטיקט

ב-20 באפריל, החג הלא רשמי של חובבי הגראס, יצאו לרחובות בהארטפורד בירת קונטיקט חובבים של הצמח, חבושים בפאות ירוקות ואפופי עשן. בימים אלה, הם רחוקים מלהיות האנשים היחידים התומכים בלגליזציה של קנאביס.

פעילים של Black Lives Matter, המחפשים הזדמנויות עסקיות לקהילות מיעוטים ואומרים כי נפגעו קשות מחוקי הסמים, הצטרפו לעצרת בהארטפורד וכך עשו גם פעילי איגודי עובדים שרוצים לראות את התעשייה מאוגדת.

באופן נרחב יותר, חברות קנאביס, בנקים וארגונים חדשים למסחר במריחואנה מגייסים פלוגות של לוביסטים שעובדים בבירות המדינות בארה"ב ובוושינגטון ועוזרים לנסח את כללי היסוד של התעשייה, בעוד שיותר ויותר מדינות מאשרות שימוש בקנאביס והקונגרס שוקל צעדים שעשויים להפוך את השוק ליותר לגיטימי.

לפני עשור, כמה חברות שתמכו בקנאביס וכמה קבוצות עניין הוציאו פחות מחצי מיליון דולר על שתדלנות בוושינגטון. עד 2019, עלתה ההוצאה ליותר מ-8 מיליון דולר להעסקת כ-130 לוביסטים רשומים - כך ניתן ללמוד מבדיקה שערך "וול סטריט ג'ורנל".

שתדלנות פדרלית על קנאביס ירדה בשנה שעברה בזמן מגפת הקורונה והבחירות לנשיאות, אבל דו"חות הרבעון הראשון של השנה מראים שההוצאה זינקה בחזרה. בנקים ובהם מורגן סטנלי, כמו גם חברות טבק ואלכוהול, מתחילים לומר את דברם לגבי מדיניות הקנאביס הפדרלית, כך מראים רישומים לגבי הלוביסטים.

העלייה במספר הלוביסטים מתרחשת בעת שמדינות מפתחות חוקים משלהן לגבי שימוש עצמי בקנאביס ודמוקרטים בוושינגטון אומרים שבקרוב ינסו לדחוף לכך שהמריחואנה לא תהיה פלילית גם ברמה פדרלית.

מפגינים בניו יורק דוחקים בנשיא ג'ו ביידן לפעול למען ליגלזציה ברמה הפדרלית, אפריל

שלוש מדינות כבר נתנו אור ירוק לשימוש עצמי אצל מבוגרים השנה, והביאו ל-17 את סך המדינות שמרשות זאת, בתוספת וושינגטון הבירה. ארבע מדינות נוספות, כולל קונטיקט, צפויות להצביע על לגליזציה השנה.

עם הלגיטימיות הציבורית הגיעו התאגידים

הלגיטימיות הגדלה של התעשייה ברמת המדינה משכה מערך מגוון של שחקנים תאגידיים, תומכי התאגדויות, תומכי שימוש אישי ופעילי צדק חברתי. כל אלה משקפים את הבסיס המתרחב של התעשייה אפילו כשהמשתתפים לפעמים לא מסתדרים אלה עם אלה.

חברת Curaleaf, אחת מחברות הקנאביס הגדולות ביותר על פי הכנסות, שכרה כלוביסט ראשי את אדוורד קונקלין, שבעבר פיקח על קשרים עם מדינות והממשל הפדרלי ברשת מקדונלד'ס. קונקלין, שמתאר עצמו כאדם הנוהג ללבוש חליפה, עניבה וחפתים, מספר שכשהוא נכנס לראשונה למשרדים בקונגרס לפני כארבע שנים הוא גרם להרבה גבות להתרומם. "הייתה תחושה כזו של 'וואו, אתה לא מי שציפינו לו'", הוא מספר. אז מחוקקים היססו להיפגש אתו וחברות לובי חיצוניות פחדו לעבוד עם Curaleaf, אמר. "כיום, אנחנו יכולים להיכנס לכל משרד ולבקש פגישה".

 

שמות בולטים משתי המפלגות הגדולות החלו להיות מעורבים. ג'ון ביינר, לשעבר דובר בית הנבחרים הרפובליקאי, וקתלין סבליוס, לשעבר מושלת קנזס הדמוקרטית ושרת הבריאות בממשל אובמה, מובילים כעת קבוצת עסקים התומכים במריחואנה בוושינגטון.

המיליארדר השמרן והתורם הרפובליקאי החשוב, צ'ארלס קוך, עזר להקים את Cannabis Freedom Alliance, ארגון שנועד להעלות את התמיכה בנושא בקרב רפובליקאים.

האיגודים המקצועיים מזהים הזדמנות

גם פעילי איגודי עובדים מזהים כאן הזדמנות. האיגוד הבינלאומי המאוחד של עובדי מזון ומסחר, מספר שהוא מייצג כבר יותר מעשרת אלפים עובדים בתעשיית הקנאביס כולל במרכזי חלוקה ובחממות גידול. באיגוד מספרים שהם הצליחו לגרום לכך שכללי העסקה הוגנים יהיו חלק מהרבה יוזמות לגליזציה ברמת המדינה.

במקרים מסוימים, חברות קנאביס, כמו גם שחקנים תאגידיים מתעשיות האלכוהול והטבק שרוצים דריסת רגל בשוק חדש, נכנסים לחיכוכים עם קבוצות העוסקות בצרכנים, כמו הארגון הלאומי לרפורמה בחוקי המריחואנה (NORML) ופרויקט מדיניות המריחואנה (MPP).

תחום אחד שכבר צצה בו מחלוקת: גידול ביתי. חברות שזכו בחוזים במסגרת תכניות של המדינות למריחואנה רפואית בתחילה התנגדו לכך שמדינות כמו ניו המפשייר וניו יורק מרשות לצרכנים לגדל צמחים לשימוש ביתי. בשנים האחרונות, לאחר הלחץ מצד NORML, MPP וקבוצות אחרות, החברות הפסיקו במידה רבה לנסות לפעול נגד הכללים האלה.

לדברי קתלין סבליוס, גם בתוך הקבוצה שלה יש מחלוקות לגבי הדרך הטובה ביותר לעצב את הגישה הרגולטורית של הממשלה. "האנשים שיש להם שוק מבוסס בסביבה מורכבת שבה יש חוקים שונים בכל מדינה רוצים להגן על ההשקעות האלה, והם עשויים לא להיות כל כך להוטים לראות שוק פתוח לרווחה או הרבה רגולציה ברמה פדרלית", היא אומרת.

מריחואנה.  חברות קנאביס, בנקים וארגונים חדשים עוזרים לנסח את כללי היסוד של התעשייה / צילום: Associated Press, Eduardo Verdugo

תומכי הקנאביס מקווים לראות אותו נע במסלול דומה לזה של האלכוהול לאחר הסרת האיסור על צריכתו או על נישואים חד-מיניים בעשורים האחרונים, כשהמדינות ולא הממשלה הפדרלית הובילו את הדרך.

משרד המשפטים בממשל אובמה הפיק מזכר, שנקט במידה רבה גישה של אי-התערבות באכיפת חוקי מריחואנה במדינות שחוקקו לגליזציה של הצמח. למרות שממשל טראמפ נסוג מהמזכר הזה, בפועל הוא המשיך במדיניות שהייתה נהוגה תחת אובמה. התובע הכללי החדש מריק גרלנד אמר בעת אישור המינוי שלו, שהוא לא רואה תביעות פדרליות קטנות בנושא מריחואנה כשימוש טוב במשאבים המוגבלים של המשרד.

מוביל הרוב בסנאט צ'אק שומר (דמוקרט מניו יורק) מתכנן להכניס חקיקה שתוציא את המריחואנה מרשימת החומרים המסוכנים לצריכה. כמה דמוקרטים ורוב הרפובליקאים מתנגדים לכך, והנשיא ג'ו ביידן לא זיהה את העניין כעדיפות גבוהה.

צעד דו-מפלגתי פחות שנוי במחלוקת, המגן על בנקים המשרתים עסקי קנאביס ברמת המדינה, עבר בבית הנבחרים הנשלט בידי הדמוקרטים ומחבריו המשותפים הם כמעט שליש מהסנאטורים; אך הוא צפוי להתנגדות מצד דמוקרטים, שרוצים גישה יותר גורפת למדיניות מריחואנה הכוללת גם אי-הפללה.

אפילו ללא פעולה נחרצת מצד הממשל הפדרלי, שוק הגראס החוקי במדינות השונות ייצר כמעט 17 מיליארד דולר במכירות וצפוי לגדול לכ-50 מיליארד דולר במכירות עד 2025, כך לפי הודעה למשקיעים של אנליסט שהעריך את התעשייה העובד בחברת Cantor Fitzgerald.

"נראה שכולם רוצים לקחת חלק בזה, זה אומר משהו", אמר פול ארמנטנו, סגן מנהל NORML.

רשימת הלוביסטים ובקשותיהם התארכה

ישנם כל כך הרבה שחקנים בזירה התומכים בלגליזציה, שמוקדם יותר השנה הקימו ארגון גג, מועצת הקנאביס של ארה"ב. לקח שבע שנים לפני שמחוקקי מדינת ניו יורק אישרו את חוק הלגליזציה שהגישה הסנאטורית ליז קרוגר, וכל שנה, לדבריה, רשימת הלוביסטים התארכה ובקשותיהם הפכו מורכבות יותר. "במשך שנים, זה היה רק כמה קבוצות של סטלנים שרצו לבוא להיפגש אתי", אמרה.

השנה, יותר מ-700 ישויות נרשמו על מנת להביע את דעתן על הצעת החוק שלה. המושל אנדרו קואומו חתם על ההצעה והיא הפכה לחוק בסוף מרץ.

בהארטפורד, קונטיקט, היום המצב דומה למה שהיה בניו יורק, כשהמחוקקים במדינה, שבה הדמוקרטים הם הרוב, שוקלים שתי הצעות חוק לגבי שימוש בקנאביס בקרב מבוגרים לצרכי פנאי. המושל הדמוקרטי נד לאמונט, שהגיש את אחת מהצעות החוק, כל כך בטוח שהמחוקקים יאשרו אותו השנה, שהכניס את ההכנסות הצפויות מהמס על רכישת קנאביס לתקציב השנתי של קונטיקט.

- צ'אד דיי תרם לכתיבת המאמר

עוד כתבות

אלביט תספק את חליפות ההגנה העצמית שלה למדינה החברה בנאט''ו / צילום: אלביט

חוזים בשווי 150 מיליון דולר: אלביט תמכור מערכות הגנה למדינה באירופה

במסגרת החוזה הראשון, תצייד אלביט את צי המטוסים של מדינה באירופה בטכנולוגיית ה-DIRCM המתקדמת שלה, המספקת שכבת הגנה נוספת לפלטפורמות אוויריות ● ההזמנות הנוספות כוללות אספקת מערכות DIRCM לציי מטוסי התובלה של מדינות אירופאיות החברות בנאט"ו

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות חדות בת"א; קמטק מזנקת ב-9%, נובה ב-7%

מניות השבבים המקומיות בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023, נגבו 31 מיליון שקלים בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט המטרו מתקרב לשוק ההון: נת"ע בוחנת גיוס חוב בבורסה

בנת"ע מקדמים הנפקת אג"ח כדי לגשר על פערי עיתוי בין הוצאות העתק של פרויקט המטרו לבין ההכנסות ממסים ● המהלך זוכה לתמיכה ברשות החברות, אך ממתין להכרעת החשכ"לית הבאה

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

נמל ברברה, סומלילנד / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסע דני קושמרו: איך טסים לביקור בחברה החדשה של ישראל

המדינה האפריקאית הצעירה מבקשת לפתוח את שעריה לעולם, אבל הדרך לשם לא תמיד פשוטה ● איזו גישה הכי נוחה, איך מנפיקים ויזה בסומלילנד, ומה מעידים המטיילים?

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל