גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקנאביס הופך לתאגידי: לוביסטים ואיגודים מבקשים לעצב את תעשיית המריחואנה

השדלנות על מדיניות המריחואנה הפדרלית עלתה ברבעון הראשון של 2021, כשבנקים וחברות טבק ואלכוהול התחילו לומר את דברם

תומכי לגליזציה של קנאביס בקונטיקט
תומכי לגליזציה של קנאביס בקונטיקט

ב-20 באפריל, החג הלא רשמי של חובבי הגראס, יצאו לרחובות בהארטפורד בירת קונטיקט חובבים של הצמח, חבושים בפאות ירוקות ואפופי עשן. בימים אלה, הם רחוקים מלהיות האנשים היחידים התומכים בלגליזציה של קנאביס.

פעילים של Black Lives Matter, המחפשים הזדמנויות עסקיות לקהילות מיעוטים ואומרים כי נפגעו קשות מחוקי הסמים, הצטרפו לעצרת בהארטפורד וכך עשו גם פעילי איגודי עובדים שרוצים לראות את התעשייה מאוגדת.

באופן נרחב יותר, חברות קנאביס, בנקים וארגונים חדשים למסחר במריחואנה מגייסים פלוגות של לוביסטים שעובדים בבירות המדינות בארה"ב ובוושינגטון ועוזרים לנסח את כללי היסוד של התעשייה, בעוד שיותר ויותר מדינות מאשרות שימוש בקנאביס והקונגרס שוקל צעדים שעשויים להפוך את השוק ליותר לגיטימי.

לפני עשור, כמה חברות שתמכו בקנאביס וכמה קבוצות עניין הוציאו פחות מחצי מיליון דולר על שתדלנות בוושינגטון. עד 2019, עלתה ההוצאה ליותר מ-8 מיליון דולר להעסקת כ-130 לוביסטים רשומים - כך ניתן ללמוד מבדיקה שערך "וול סטריט ג'ורנל".

שתדלנות פדרלית על קנאביס ירדה בשנה שעברה בזמן מגפת הקורונה והבחירות לנשיאות, אבל דו"חות הרבעון הראשון של השנה מראים שההוצאה זינקה בחזרה. בנקים ובהם מורגן סטנלי, כמו גם חברות טבק ואלכוהול, מתחילים לומר את דברם לגבי מדיניות הקנאביס הפדרלית, כך מראים רישומים לגבי הלוביסטים.

העלייה במספר הלוביסטים מתרחשת בעת שמדינות מפתחות חוקים משלהן לגבי שימוש עצמי בקנאביס ודמוקרטים בוושינגטון אומרים שבקרוב ינסו לדחוף לכך שהמריחואנה לא תהיה פלילית גם ברמה פדרלית.

מפגינים בניו יורק דוחקים בנשיא ג'ו ביידן לפעול למען ליגלזציה ברמה הפדרלית, אפריל

שלוש מדינות כבר נתנו אור ירוק לשימוש עצמי אצל מבוגרים השנה, והביאו ל-17 את סך המדינות שמרשות זאת, בתוספת וושינגטון הבירה. ארבע מדינות נוספות, כולל קונטיקט, צפויות להצביע על לגליזציה השנה.

עם הלגיטימיות הציבורית הגיעו התאגידים

הלגיטימיות הגדלה של התעשייה ברמת המדינה משכה מערך מגוון של שחקנים תאגידיים, תומכי התאגדויות, תומכי שימוש אישי ופעילי צדק חברתי. כל אלה משקפים את הבסיס המתרחב של התעשייה אפילו כשהמשתתפים לפעמים לא מסתדרים אלה עם אלה.

חברת Curaleaf, אחת מחברות הקנאביס הגדולות ביותר על פי הכנסות, שכרה כלוביסט ראשי את אדוורד קונקלין, שבעבר פיקח על קשרים עם מדינות והממשל הפדרלי ברשת מקדונלד'ס. קונקלין, שמתאר עצמו כאדם הנוהג ללבוש חליפה, עניבה וחפתים, מספר שכשהוא נכנס לראשונה למשרדים בקונגרס לפני כארבע שנים הוא גרם להרבה גבות להתרומם. "הייתה תחושה כזו של 'וואו, אתה לא מי שציפינו לו'", הוא מספר. אז מחוקקים היססו להיפגש אתו וחברות לובי חיצוניות פחדו לעבוד עם Curaleaf, אמר. "כיום, אנחנו יכולים להיכנס לכל משרד ולבקש פגישה".

 

שמות בולטים משתי המפלגות הגדולות החלו להיות מעורבים. ג'ון ביינר, לשעבר דובר בית הנבחרים הרפובליקאי, וקתלין סבליוס, לשעבר מושלת קנזס הדמוקרטית ושרת הבריאות בממשל אובמה, מובילים כעת קבוצת עסקים התומכים במריחואנה בוושינגטון.

המיליארדר השמרן והתורם הרפובליקאי החשוב, צ'ארלס קוך, עזר להקים את Cannabis Freedom Alliance, ארגון שנועד להעלות את התמיכה בנושא בקרב רפובליקאים.

האיגודים המקצועיים מזהים הזדמנות

גם פעילי איגודי עובדים מזהים כאן הזדמנות. האיגוד הבינלאומי המאוחד של עובדי מזון ומסחר, מספר שהוא מייצג כבר יותר מעשרת אלפים עובדים בתעשיית הקנאביס כולל במרכזי חלוקה ובחממות גידול. באיגוד מספרים שהם הצליחו לגרום לכך שכללי העסקה הוגנים יהיו חלק מהרבה יוזמות לגליזציה ברמת המדינה.

במקרים מסוימים, חברות קנאביס, כמו גם שחקנים תאגידיים מתעשיות האלכוהול והטבק שרוצים דריסת רגל בשוק חדש, נכנסים לחיכוכים עם קבוצות העוסקות בצרכנים, כמו הארגון הלאומי לרפורמה בחוקי המריחואנה (NORML) ופרויקט מדיניות המריחואנה (MPP).

תחום אחד שכבר צצה בו מחלוקת: גידול ביתי. חברות שזכו בחוזים במסגרת תכניות של המדינות למריחואנה רפואית בתחילה התנגדו לכך שמדינות כמו ניו המפשייר וניו יורק מרשות לצרכנים לגדל צמחים לשימוש ביתי. בשנים האחרונות, לאחר הלחץ מצד NORML, MPP וקבוצות אחרות, החברות הפסיקו במידה רבה לנסות לפעול נגד הכללים האלה.

לדברי קתלין סבליוס, גם בתוך הקבוצה שלה יש מחלוקות לגבי הדרך הטובה ביותר לעצב את הגישה הרגולטורית של הממשלה. "האנשים שיש להם שוק מבוסס בסביבה מורכבת שבה יש חוקים שונים בכל מדינה רוצים להגן על ההשקעות האלה, והם עשויים לא להיות כל כך להוטים לראות שוק פתוח לרווחה או הרבה רגולציה ברמה פדרלית", היא אומרת.

מריחואנה.  חברות קנאביס, בנקים וארגונים חדשים עוזרים לנסח את כללי היסוד של התעשייה / צילום: Associated Press, Eduardo Verdugo

תומכי הקנאביס מקווים לראות אותו נע במסלול דומה לזה של האלכוהול לאחר הסרת האיסור על צריכתו או על נישואים חד-מיניים בעשורים האחרונים, כשהמדינות ולא הממשלה הפדרלית הובילו את הדרך.

משרד המשפטים בממשל אובמה הפיק מזכר, שנקט במידה רבה גישה של אי-התערבות באכיפת חוקי מריחואנה במדינות שחוקקו לגליזציה של הצמח. למרות שממשל טראמפ נסוג מהמזכר הזה, בפועל הוא המשיך במדיניות שהייתה נהוגה תחת אובמה. התובע הכללי החדש מריק גרלנד אמר בעת אישור המינוי שלו, שהוא לא רואה תביעות פדרליות קטנות בנושא מריחואנה כשימוש טוב במשאבים המוגבלים של המשרד.

מוביל הרוב בסנאט צ'אק שומר (דמוקרט מניו יורק) מתכנן להכניס חקיקה שתוציא את המריחואנה מרשימת החומרים המסוכנים לצריכה. כמה דמוקרטים ורוב הרפובליקאים מתנגדים לכך, והנשיא ג'ו ביידן לא זיהה את העניין כעדיפות גבוהה.

צעד דו-מפלגתי פחות שנוי במחלוקת, המגן על בנקים המשרתים עסקי קנאביס ברמת המדינה, עבר בבית הנבחרים הנשלט בידי הדמוקרטים ומחבריו המשותפים הם כמעט שליש מהסנאטורים; אך הוא צפוי להתנגדות מצד דמוקרטים, שרוצים גישה יותר גורפת למדיניות מריחואנה הכוללת גם אי-הפללה.

אפילו ללא פעולה נחרצת מצד הממשל הפדרלי, שוק הגראס החוקי במדינות השונות ייצר כמעט 17 מיליארד דולר במכירות וצפוי לגדול לכ-50 מיליארד דולר במכירות עד 2025, כך לפי הודעה למשקיעים של אנליסט שהעריך את התעשייה העובד בחברת Cantor Fitzgerald. 

"נראה שכולם רוצים לקחת חלק בזה, זה אומר משהו", אמר פול ארמנטנו, סגן מנהל NORML.

רשימת הלוביסטים ובקשותיהם התארכה

ישנם כל כך הרבה שחקנים בזירה התומכים בלגליזציה, שמוקדם יותר השנה הקימו ארגון גג, מועצת הקנאביס של ארה"ב. לקח שבע שנים לפני שמחוקקי מדינת ניו יורק אישרו את חוק הלגליזציה שהגישה הסנאטורית ליז קרוגר, וכל שנה, לדבריה, רשימת הלוביסטים התארכה ובקשותיהם הפכו מורכבות יותר. "במשך שנים, זה היה רק כמה קבוצות של סטלנים שרצו לבוא להיפגש אתי", אמרה.

השנה, יותר מ-700 ישויות נרשמו על מנת להביע את דעתן על הצעת החוק שלה. המושל אנדרו קואומו חתם על ההצעה והיא הפכה לחוק בסוף מרץ.

בהארטפורד, קונטיקט, היום המצב דומה למה שהיה בניו יורק, כשהמחוקקים במדינה, שבה הדמוקרטים הם הרוב, שוקלים שתי הצעות חוק לגבי שימוש בקנאביס בקרב מבוגרים לצרכי פנאי. המושל הדמוקרטי נד לאמונט, שהגיש את אחת מהצעות החוק, כל כך בטוח שהמחוקקים יאשרו אותו השנה, שהכניס את ההכנסות הצפויות מהמס על רכישת קנאביס לתקציב השנתי של קונטיקט.

- צ'אד דיי תרם לכתיבת המאמר 

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"