גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיות בשרשראות האספקה וביקוש גובר למוצרי אלקטרוניקה הזניקו את מחיר הפח

המתכת טיפסה ב־46% בשנת 2021 ומגיעה למחירי שיא

פח בצורתו הגולמית / צילום: Shutterstock
פח בצורתו הגולמית / צילום: Shutterstock

ביקוש גובה למכשירי אלקטרוניקה צרכניים וקשיים במשלוח מתכות מאסיה יצרו מחסור בפח (Tin), וזה דוחף את מחיר המתכת הזו לשיא בפעם הראשונה בעשור.

בשוק המתכות של לונדון, מחיר הפח למשלוח בעוד שלושה חודשים עלה השנה ב־46% והגיע ל־29,785 דולר לטון מעוקב, יותר ממתכות כמו נחושת ואלומיניום. פח הגיע למחירים דומים לאלה רק בעלייה בשוק המתכות ב־2011, כשהמחירים הגיעו לשיא של יותר מ־33 אלף דולר לטון.

התקדמות הפח היא אחד השינויים הגדולים ביותר בשוק סחורות שנע כלפי מעלה, ומזינה את ציפיות המשקיעים שהאינפלציה תאיץ את הקצב, לפחות באופן זמני. מחירי סחורות גבוהים פעלו כמחסום בפני המפעלים. חברות מבקשות להעביר עלויות גדולות יותר לצרכנים וחלק מהצרכנים מרגישים את הצביטה. חששות לגבי אינפלציה גרמו לרעד בבורסה ופגעו במחירי מניות.

"הביקוש גבוה בכל הרמות", אמר אוואן מוריס, נשיא חברת Nathan Trotter & Co., והוסיף שמעולם לא חווה כזה מחסור חריף בפח.

החברה, יצרנית פח להלחמה ומוצרי פח אחרים, מתקשה לעמוד בקצב ההזמנות. הקורונה צמצמה את אספקת חומרי הגלם מאינדונזיה וממקומות אחרים, בעוד שעיכוב בשווקים הנמסכים על משלוח מכליות הביא לעיכובים של שבועות רבים במשלוח פח מדרום מזרח אסיה ואמריקה הלטינית.

שוק הפח - המתכת היקרה ביותר בין מתכות היסוד - התמוטט ב־2019 כשירידה מכירות המעבדים פגעה בביקוש. המחירים ירדו שוב כשהסגרים וסגירת מפעלים פגעו במכירת סחורות מסחריות בתחילת 2020.

אם נריץ קדימה שנה, נראה שהשוק "כנראה הכי לחוץ שאי פעם היה", אמר צ'רלס סווינדון, מנהל של RJH Trading המבוססת בבריטניה.

הביקוש החזק ביותר נמצא בארה"ב, ודוחף מחירים בשטח עד 3,000 דולר לטון מעל מה שנסחר הפח בבורסת המתכות של לונדון, כך אמר סווינדון. המחיר הגבוה "משקף ביקוש אמיתי; אחרת אנשים לא היו משלמים את הפרמיות האלה", אמר.

מניות של חברות כרייה מרוויחות מהקפיצה במחירי המתכות. הקרן הנסחרת בבורסה iShares MSCI Global Metals & Mining Producers עלתה ב־34% השנה.

מאחורי עליית הפח נמצאת עלייה באלקטרוניקה לצרכנים כמו מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים וטלוויזיות בזמן המגפה.

צורתו המותכת של הפח המשמשת לחיבור שבבים למעגלים מודפסים ומכשירים אלקטרוניים, מהווה כמחצית מהביקוש העולמי לפח, כך אמר ג'יימס ווילובי, אנליסט באיגוד הפח הבינלאומי.

הערך של מכירות המעבדים בעולם עלה ב־3.6% בשלושה החודשים הראשונים של 2021, לעומת הרבעון הקודם, וב־17.8% לעומת שנה קודם לכן, כך נמסר מאיגוד תעשיית המעבדים, קבוצת חברות אמריקאית.

גם שוק הדיור החם עוזר לעליית מחירי הפח. הפח משמש בייצור פלסטיקים מסוימים שהם יותר עמידים בחום ומרוויח מהבהלה לקניית צינורות ביוב וציפויי מתכת לבתים חדשים.

המלאי מתמעט. בשבוע שעבר, רק 490 טונות של פח מזוקק היו זמינות במחסנים של בורסת המתכות של לונדון המפוזרים ברחבי העולם, ו־840 טונות נוספות סומנו להוצאה מהם. מדובר במעט יותר מחצי מכלל כמות הפח שהייתה זמינה בסוף 2020.

מתכת ממחסני בורסת המתכות של לונדון נחשבת למקור האחרון שמושכים ממנו, כך שהוצאה מהמחסנים מצביעה על חוסרים בשוק באופן נרחב יותר, כך אמר טום מולקווין, אנליסט בחברה Amalgamated Metal Trading. הראלי הזה מביא מזור לחברה לכריית הפח Cornish Metals.

בחודש שעבר, החברה הכניסה מקדח מצופה יהלום לאדמה בחיפוש אחר נחושת ופח במחוז גוונאפ של קורנוול, בדרום מזרח אנגליה, שם הנחושת נכרתה במאות ה־18 וה־19.

על מנת לממן את החיפוש, Cornish Metals רשמה את מניותיה בבורסה בלונדון וגייסה 8.2 מיליארד לירה שטרלינג, המקבילים ל־11.6 מיליון דולר, עסקה שתפסה תאוצה בגלל עליית המחירים, כך אמר המנכ"ל ריצ'רד וויליאמס.

בחברת Cornish Metals שוקלים דרכים לגייס כסף נוסף על מנת לייבש כעשרה מיליון קוב מים מדרום קרופטי, מכרה פח שהוצא משימוש ונמצא כמה קילומטרים משם.

האופציות כוללות עוד גיוס הון או מציאת מממן פרטי, כך אמר וויליאמס.

גורם נוסף המזין את החוסר בפח במערב הוא המחסר כבר חודשים רבים במכליות. סוחרים מתמודדים עם עיכובים ומחירים גבוהים למשלוח מתכות מזוקקות ממלזיה, אינדונזיה ותאילנד, הספקיות הגדולות ביותר בעולם מחוץ לסין.

בשוק הספוט, המחיר של מכלית 12 מטר להעברת סחורה מאסיה לחוף המערבי של ארה"ב עמד על 5,144 דולר נכון ליום שישי, כך ניתן ללמוד מפלטפורמת רישום המכולות Freightos. מדובר במחיר גבוה פי שלושה מהמחיר בתחילת 2020.

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה